Вече никой не обича Бареков

Вече никой не обича Бареков

© Велко Ангелов, КапиталОсвен че Николай Бареков не сбъдна предизборната си заявка да стане премиер, загуби едни от най-важните министри в правителството си в сянка. От постовете си, на които бяха назначени от "България без цензура" миналата година, си тръгнаха министрите в сянка Рада Коджабашева и Росен Петров, които вече не са зам.-председатели на партията.


В парламентарната група остана само с двама верни депутати. А самият Бареков вече е без подкрепата на коалиционните партньори - партията около Христо Ковачки ЛИДЕР, на Любен Дилов - "Гергьовден", и Земеделския народен съюз. Отделно го напуснаха много от приближените му, сред които Калина Крумова и Ангел Славчев.


Свободно падане
"България без цензура", която започна като телевизионно предаване на близката тогава до Цветан Василев и Делян Пеевски ТВ7, се разпада почти толкова бързо, колкото създаването си. С популистки идеи и съмнения за финансиране от вече фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) партията се яви на европейските избори в коалиция с ВМРО и успя да вкара двама евродепутати - самия Николай Бареков и зам.-председателя на националистическата формация Ангел Джамбазки. Съюзът зае четвърто място с близо 11%.


Последвалото затваряне на КТБ, придружено с конфликт между Делян Пеевски и Цветан Василев, доведе до сериозни сътресения във формацията на Бареков. Макар той да отрича връзки с тях, напусналият го в началото на 2014 г. Ангел Славчев, известен от февруарските протести от 2013 г., го обвини във връзки с Пеевски и Василев. Една от версиите беше, че точно "България без цензура" и желанието на Василев да има свое политическо представителство е довело до спора.


Последва нова коалиция - този път с партията на Ковачки ЛИДЕР, със същото име - "България без цензура". Всъщност тя пое и основната част от нужните пари за кампанията за предсрочните избори наесен, където подкрепата намаля драстично. Съюзът събра едва 5.69% и вкара 15 депутати. Но още преди откриването на парламента напусна първият депутат - Ана Баракова. Нейният номер в преференциалната бюлетина съвпадна с партийния "фатален за статуквото номер 13" и това доведе до натиск от нейни съпартийци в Пловдив да се откаже.


Вече никой не обича Бареков

© Велко Ангелов, Капитал


Роене


Последва оттегляне на Росен Петров от партията, но не и от парламентарната група, която се казва "Български демократичен център". Петров, който поиска членство в "България без цензура" в ефира на вече несъществуващото предаване "Нека говорят" по време на интервю с Бареков, не харесвал разминаването в позициите, които публично изразявал лидера му, и неговите тези. Двамата бяха сред най-близките в партията, поне ако се съди по публикуваните в YouTube клипове от фитнес, където тренираха заедно вдигане от лежанка.


Няколко дни по-късно Бареков заяви, че оттегля подкрепата си от депутатите на коалиционните си партньори от ЛИДЕР и Земеделския съюз, след това заплаши, че същата съдба ще имат и шестимата народни представители от неговата партия. Тези изказвания доведоха до гневно писмо на депутатите, че искат от тяхно име вече да говори Любен Дилов, който е председател на "Гергьовден" - също част от коалицията.


Причината за разрива беше подкрепата на депутатите на ЛИДЕР за поправката за вноската за втора пенсия, промените в закона за МВР, с които се връща разпределението на службите от времето на Цветан Цветанов.


Накрая от шестимата депутати на "България без цензура" - верни на Бареков, останаха само двама - зам.-председателят на партията Светлин Танчев и областният лидер в Пловдив Мартин Иванов, известен с прякора Данона. Останалите четирима - Стефан Кенов, Георги Ковачев, Борислав Иглев и Христо Тодоров напуснаха партията. Така на практика Бареков остана без съществено влияние в парламентарната група, в която има още петима от ЛИДЕР и двама от Земеделския съюз.


Митинг на "България без цензура" преди евровота.

© Георги Кожухаров

Митинг на "България без цензура" преди евровота.


Лидер без партия


В крайна сметка партията на Бареков напусна коалицията, а той се оттегли от поста председател на коалицията и остана само лидер на формацията си, от която продължават да си тръгват политици. Във вторник се разбра, че зам.-председателят Рада Коджабашева също е напуснала. По време на предизборната кампания за Народното събрание си тръгна и Калина Крумова, която беше председател на структурата към партията "Евромайки", широко употребявана в рекламите на "България без цензура".


Очаква се през февруари да се реши съдбата на коалицията. За тогава е насрочен конгрес на ЛИДЕР, най-вероятно подобен форум ще има и партията на Бареков. Според "Капитал" дори е възможен вариант партията да бъде оглавена от Светлин Танчев, а Бареков да остане неин почетен председател. Засега обаче Бареков не е изразявал подобни намерения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK