Съдия се отказа да гледа делото "Белведере" заради медийни нападки към съда

Съдия Румяна Ченалова си направи отвод, а от кантората представляваща двете дружества, поискаха никой от СГС да не гледа делото, заради съмнения в предубеденост. Ако никой съдия не поиска да гледа случая, делото ще отиде във ВКС, който ще трябва да определи къде производството да продължи.

© Надежда Чипева, Капитал

Съдия Румяна Ченалова си направи отвод, а от кантората представляваща двете дружества, поискаха никой от СГС да не гледа делото, заради съмнения в предубеденост. Ако никой съдия не поиска да гледа случая, делото ще отиде във ВКС, който ще трябва да определи къде производството да продължи.Съдия Хайгухи Бодикян от Софийски градски съд също се отказа да гледа делото за несъстоятелността на двете дружества "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада". Това е третият магистрат, който си прави отвод по ключовото дело, което стана повод френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан да заяви, че в съдебната система има "гнили ябълки".


Съдия Бодикян мотивира отказа си да гледа делото с медиите, които създавали негативно отношение към съда. 


"Настоящият съдебен състав обаче е повлиян от многото тенденциозни нападки срещу правосъдието и съдията като цяло в българския правораздавателен процес. Тези нападки бяха последователно тиражирани в медийното пространство с явната цел да се настройва негативно общественото мнение и са предпоставка за лишаване от субективната увереност за безпристрастност", пише съдия Бодикян
Кантората, която представлява двете дружества, поиска отвод на целия градски съд, заради съмнения за предубеденост. Повод за това стана прессъобщението в защита на първия определен съдия - Румяна Ченалова. От него ставаха известни факти от делото. След като съдия Ченалова се отведе, това направи и вторият определен съдия Пламен Колев, който заяви, че трябва да бъдат избегнати съмнения в обективността на процеса. Ако всички съдии си направят отвод, делото ще отиде във Върховния касационен съд (ВКС), който ще трябва да определи съд, който да разгледа случая.


Съдия Бодикян пише, че изявлението от страна на ръководството на СГС, не би могло да повлияе на вътрешното й убеждение, като уточнява, че "организацията на съдебната власт почива на принципа на независимост на съдията при решаване на правния спор и той не е поставен под пряка административна зависимост от ръководството". Но влияние върху нея оказвали медийните публикации.


От мотивите на съдия Бодикян излиза, че всяка критична публикация за работата на съда, може да стана причина съдиите да отказват да гледат дела.


"Както проф. Живко Сталев в лекцията си "Културно-възпитателно значение на правораздаването" отбелязва "В основата на по-големия брой от личните, обществени и международни стълкновения лежи обикновено не грубият интерес, а дълбокото противоречие в правните убеждения на спорещите страни" и че" Същността на правораздаването, като правно явление, се състои именно в заместването на противоречащите на официалното право или неотговарящи на фактическото положение правни виждания на едната или на двете спорещи страни с правното мнение на съда".


Съдия Бодикян продължава: "Според съда с извършените внушения и коментари в общественото пространство, се извърши


грубо вмешателство при реализиране функциите на правораздавателната дейност,


процесуално гарантирана от институционния (бел. ред. - вероято съдия Бодикян е имала предвид инстанционния) контрол", става ясно още от определението.


"Процесът на предварително провокиране на общественото мнение, принципно е особено опасен и при каквото и разрешаване на казуса, е предпоставка за съмнения за едно или друго влияние. В производство по несъстоятелност е недопустима гласност, с оглед разпоредбата на чл.629, ал. 2 от ТЗ, съгласно която "молбата за откриване на производство по несъстоятелност, подадена от кредитор, се разглежда от съда при закрити врата", допълва съдия Бодикян мотивите си.


При днешното разпределение е бил определен четвърти съдия - Валентин Бойкинов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Гневно

  Моля?? Ами те скоро ще почнат да си правят отвод и заради ниските температури! Какво е това безобразие?

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Така, като ви хванат в крачка изведнъж спира да ви се работи. Разбирам ви напълно! Ся ко прайм с тва дело? А с онова с "картините" ? А с онова с тефтерчето? А с другите знакови дела? И от тях ли тъй удобно ще се отказвате с отказ/отвод/отход и т.н. ?

 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Никой не иска горещия картоф,но все пак някой съдия би трябвало да го гледа.Дано този съдия Валентин Бойкинов се престраши и реши казусите.

  Tony
 4. 4 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 462 Гневно

  Тези ако не гледат дела, за какво са там?!?!? ОСТАВКА и на Ченалова и на тези двамата които са отказали да гледат делото
  ""Според съда с извършените внушения и коментари в общественото пространство, се извърши грубо вмешателство при реализиране функциите на правораздавателната дейност" - ахам, много по-добре щеше да е, ако всички си траят и процеса по кражбата на фирмите беше завършил... Общественото мнение е силно негативно заради безумията които се случват в СГС, а с тези изказвания въпросната съдийка навежда на мисълта, че и тя е част от тях!!!!
  Както написа адвокат Брайков преди известно време: "всеки обикновен човек чрез съвестта си може да преценява дали законът или съдебният акт са справедливи и да формира за тях неоспорими ценностни критерии. Това е крайно неприятно и абсолютно неприемливо за онези, които искат да управляват чрез непонятни закони и мистично правосъдие, чиито "висш разум" се обявява изначално недостъпен за простосмъртни. Казано с прости думи, става въпрос законът и правосъдието да се измъкнат от критичния ценностен радар на обикновения човек, за да не бъдат гледани през единствения общочовешки разбираем прозорец- справедливостта."

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 5. 5 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4881 Гневно

  Съдия Бодикян мотивира отказа си да гледа делото с медиите, които създавали негативно отношение към съда.
  –––––––––––––––––––
  Това изобщо не е мотив за самоотвод, а си е чиста проба ОТКАЗ ОТ ПРАВОСЪДИЕ, което е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс!!!
  И това ми било правова държава - в която всеки съдия решава да гледа или да не гледа определено дело!
  Позор сте!!!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Пращайте делото в провинцията, то се видя, че този съд няма да свърши работа.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 7. 7 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  На крива ракета Космоса и пречи. Негативните нагласи са срещу определени корумпирани (най-вероятно) слаби съдии, не срещу съдията като институция.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 8. 8 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Най - добре е съдия по делото да бъде френският посланик.

 9. 9 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 735 Неутрално
 10. 10 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Влиянието и зависимостите на съдиите от медиите - по-скоро е страх от разкриването на зависимостите им от подземни влияния. Сега 23 седмици ще се чака 23 съдии един по един да се отвеждат, два месеца ВКС да се чуди къде да го прати и накрая да реши делото да е в Добрич или Силистра, понеже е най-далече от София и там медии няма, за да не се разбере какви са съдиите.

 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Защо си правят отвод, вместо да присъдят в полза на френската фирма срещу българските й кредитори!? Нали това искат управляващите и лично Френският посланик!

 12. 12 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Господа магистратите си разделиха/раздадоха, предколедно 6 млн. лева (от икономии?). Явно са им малко, след като не искат да работят и си подават отводи. Ех, господа????
  Време е за метла.

 13. 13 Профил на alderweireld
  alderweireld
  Рейтинг: 1291 Весело

  явно само съдия румяна ченалова е квалифицирана да гледа това дело.

 14. 14 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2281 Весело

  "От мотивите на съдия Бодикян излиза, че всяка критична публикация за работата на съда, може да стана причина съдиите да отказват да гледат дела."

  аууу, и сега кво праим... яяя, като отказват да си събират багажа и право към Бюрото по труда за преквалификация... и по една проверка за съответствие между доходите и стандарта им на живот на изпроводяк, да речем

 15. 15 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 470 Любопитно

  г-жо Бодикян, колко души ви цакнаха по левче/плодче, за да си направите отвод? Поне да бяхте измислила по-адекватна причина! То с тези отводи вие сте тези, които създавате съмненията.

 16. 16 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Икономедия не забравяйте, че вие се опитвате да коментирате висящо дело и реално се опитвате да влияете на съда/общественото мнение, а после, се оплаквате, че съда е бил повлиян и не желае да поеме това дело.

 17. 17 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 418 Гневно

  Много взехте да се засягате от медийни нападки напоследък ! Тапигьоси в тоги.

 18. 18 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Що пък НАП да не вземе да провери някои съдии, дали доходите им съответстват на приходите. Щото чантичките на някои са по 5 бона

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 19. 19 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4881 Неутрално

  [quote#16:"ivanko77"]Икономедия не забравяйте, че вие се опитвате да коментирате висящо дело и реално се опитвате да влияете на съда[/quote]
  Демокрацията е право да изразяваш мнение и всеки може да го прави, включително и Икономедия.
  А разделението и независимостта на властите означава, че Народното събрание като орган (законодателна власт) или Правителството като орган (изпълнителна власт) не може да се меси в работата на съда като орган (съдебна власт) и да му нарежда как да решава делото.
  Мотивите за отвод са празни приказки и прикриват тежки зависимости, които предопределят ОТКАЗА ОТ ПРАВОСЪДИЕ.
  И тъй като отказът от правосъдие е умишлено престъпление от общ характер, а съобщението е публикувано в пресата, то Главният прокурор НЕЗАБАВНО трябва да се самосезира за търсенето на съответната отговорност.
  Е, ако сме ПРАВОВА ДЪРЖАВА...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 20. 20 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Политиците, с помощта на медиите, методично сриват доверието във ВСИЧКИ институции и сега се чудят откъде им е дошло. Съдиите отказват да гледат дела поради политическо (дипломатическо) вмешателство, лекарите ще напуснат страната заради полицейски акции и насилие върху тях. Огледайте се около вас! Погледнете се в огледалото! Харесва ли Ви това, което виждате? Погледнете демографската прогноза до 2070 г. Ще са останали само пенсионери.

  ATX
 21. 21 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#17] от "ТМаринов":

  Друго ще говориш, ако опреш до съда.

  ATX
 22. 22 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Съдия Бодикян мотивира отказа си да гледа делото с медиите, които създавали негативно отношение към съда.

  Не медиите създадоха негативно отношение към съда а самите служители на Темида със своето поведение. Сега да не се оплакват, че са под публично наблюдение. Ако бяха независими и си вършеха работата съгласно законите и по съвест нямаше да има такива изказвания от дипломати и такова негативно отношение на обществото към тях.

 23. 23 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Бъзльовци. Медиите им били виновни, че следят за действията им. Много по-спокойно щяха да обслужват интересите на #КОЙ ако всичко си беше скрито-покрито както преди. Сега ги е страх #КОЙ да не ги гръмне ако решат да отсъдят по друг начин и се разбягаха като пилци от сянката на орел.

 24. 24 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 504 Неутрално

  [quote#19:"Депутат 241 - Майдан в Москве'2015"]Демокрацията е право да изразяваш мнение и всеки може да го прави, включително и Икономедия. [/quote]

  Забравяте малката подробност, без да засягате правата на другите! С други думи, нямаш право да посягаш върху неговата чест, достойнство и добро име. А ако имаш доказателства за извършено престъпление си длъжен да осведомиш компетентните органи. Кое от двете направиха Икономедия? Имат доказателства за извършено престъпление и сезираха полиция/прокуратура или не се опитаха всячески да убеждават в предубеденост без да могат да го докажат недвусмислено? Утре в ролята на съдийката ще сте вие, защото видите ли сте изхвърлили боклук на улицата(паднало е листче от джоба ви).

 25. 25 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Това е отказ от правосъде. В чл.22 от ГПК няма такова основание (медийни нападки) за отвод. Това е директно потвърждение за липсата на безпристрастност от съдийския състав на СГС. Да здават тогите и да се записват на борсата.

 26. 26 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 624 Весело

  Нежни и лесно раними души се оказаха родните съдии. Чак да се чуди човек как досега са правораздавали?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 27. 27 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Като не може да гледа дела, да напуска.....

 28. 28 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Това дело прекалено много ангажира вниманието на обществеността. При това положение величината на "сухото" за резултата но казуса изтънява много или съвсем изчезва...Затова податливите съдии се отказват - по ред на номерата....И най-кривия в момента - френския посланик...

 29. 29 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#21] от "ATX":

  Да не дава Господ !

 30. 30 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Това, че в българския съд не може да се намери читав магистрат, който да води безпристрастно и справедливо съдебен процес е най - яркото доказателство за пълната и невъзвратима несъстоятелност на тази ''институция''. Назначените в нея индивиди са преки виновници за огромното недоволство на обикновенните хора и липсата на уважение към системата. Медиите само го регистрират.

 31. 31 Профил на vojvoda
  vojvoda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Направиха икономии от разходи за поддръжка на материалната база ( по информация от говорителката на ВСС в едно предаване), а през лятото съдебната система е с недостиг на средства и хоп още парички от бюджета на държавата да си има съдебната система да си харчат и да си икономисат за бонуси.
  А иначе материалната база им е ложа, е как няма да им е лоша като излапват парите за поддръжка и ремонт, и после охраната на затворите стачкуват, ами те парите с във вашата си система просто трябва някой да се откаже да получава всяка година бонуси и да се подобрят условията на труд служителите охраняващи затворите. Съдебната система няма насищане, тя все повече заприличва на здравната ни система, всеки път има недостиг и искаме още, докогааааааааа господа медици, съдии и други, нали първо някой требва да произведе и да плати данъците и след това да има за вас.

 32. 32 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#16:"ivanko77"]Икономедия не забравяйте, че вие се опитвате да коментирате висящо дело и реално се опитвате да влияете на съда[/quote]VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV

  ДОБРЕ НАПОМНЕНО !

  По техните "стандарти":

  Когато Икономедия оказва натиск върху Съд и Прокуратура > това е журналистика.

  Когато Кънев говори за Съд и Прокуратура > това е Реформа.

  Когато Министър ВСС говори за Съд и Прокуратура > това е Действена Реформа.

  Когато Цветанов > критикува публично Съд и Прокуратура > това е Кадруване чрез "подслушване" с "цецомобили" ..... ??!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 33. 33 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Има натрупване на нетърпимост.Хайде уважаеми прависти,защитете честта на тогата.
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/01/07/2449241_i_apelativni_sudii_se_vkljuchiha_v_protesta_sreshtu/?p=0#addcomment

 34. 34 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4881 Гневно

  Съдия Бодикян мотивира отказа си да гледа делото с медиите, които създавали негативно отношение към съда.
  –––––––––––––––––––
  Това изобщо не е мотив за самоотвод, а си е чиста проба ОТКАЗ ОТ ПРАВОСЪДИЕ, което е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс!!!
  И това ми било правова държава - в която всеки съдия решава да гледа или да не гледа определено дело!
  Позор сте!!!
  [quote#24:"ivanko77"]А ако имаш доказателства за извършено престъпление си длъжен да осведомиш компетентните органи. Кое от двете направиха Икономедия? [/quote]
  Публикацията във вестика е законен повод. И ако има достатъчно данни, то прокуратурата е длъжна да се самосезира. Ако пък има данни за накърнени лични права, това си е друга процедура да се търси правосъдие.
  Но съдията не е Иван. Иванка, Петранка и т.н. Съдията е ОРГАН НА ВЛАСТ и не трябва да е зависим от нечии мнения или внушения. Ако е така - значи не му е там мястото!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 35. 35 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4881 Неутрално

  А някой запита ли се кой ѝ каза на съдия Бодикян да напише точно такива мотиви? И КОЙ всъщност я отказа да изпълни задълженията си по закон???

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 36. 36 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#34] от "Депутат 241 - Майдан в Москве'2015":

  Юрист ли сте? Какви са ви личните отношения със съдиите? Защото това, което пишете ме кара да смятам, че вие самият сте юрист, който има негативно отношение спрямо определени съдии и се опитва да го налага на всички останали. Дали пък не са отсъдили по начин, който не ви е харесал, сигурно е това и сега се сърдите и си отмъщавате през форумите, това ли е? Или някоя съдийка ви отряза, кажете си, няма нужда да се криете!

 37. 37 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Постъпката на Бодикян /и състава/ е нискоинтелигентна, а намесата на проф. Ж. Сталев в мотивите е обида към паметта му, и съсловието изобщо !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 38. 38 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4881 Неутрално

  До коментар [#36] от "ivanko77":
  За радост мога да Ви кажа, че живея далече от БГ от дълго време и са ми чужди котерийните борби в правораздаването. Но пък отдалече се вижда по-добре картинката. Не като от кабинета на управител на частен завод, който е вещ в делата по несъстоятелност...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 39. 39 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4881 Неутрално

  [quote#37:"роджър"]намесата на проф. Ж. Сталев в мотивите е обида към паметта му, и съсловието изобщо !!![/quote]
  До коментар [#37] от "роджър":
  Подкрепям с много плюсове!
  +++++++++++++++

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 40. 40 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#38] от "Депутат 241 - Майдан в Москве'2015":

  Може би от далече не се вижда по-добре, защото е лесно да плюеш по нещо, до което не сте се докосвали. И да имам особено мнение, защото се защитава длъжник, който е бил некоректен, а се прехвърли цялата вина върху съда. Колко пъти на вас ви се е случвало да си търсите правата тук? Колко пъти ви се е случвало да влезете в зала тук?

 41. 41 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#38] от "Депутат 241 - Майдан в Москве'2015":

  П.п. Не ме интересува какъв сте, това, което написах е да ви покажа, колко лесно е да се всява мнение. Не знам защо хората все забравят добрия стар виц за сестрата курва. За това и не съм съгласен да се плюе по съда, а не по определени хора и действия и то само със съответните доказателства, а не защото така ни харесва. За това ме учудва и начина, по който се представя в дадената ситуация Икономедия, но предполагам, че имат все пак някакъв личен интерес.

  В допълнение:
  "1.1.1 Ще предоставяме на обществото точна и проверена информация и няма преднамерено да скриваме или изопачаваме факти."
  "1.1.4 Ясно ще разграничаваме фактите от коментарите и предположенията."

  Мислите ли, че са изпълнени тези две точки от Етичния кодекс на българските медии, препратка има в края на страницата.

 42. 42 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Оказа се, че нямаме съдии.
  Годни.

 43. 43 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4881 Неутрално

  [quote#41:"ivanko77"]не съм съгласен да се плюе по съда[/quote]
  И защо не си съгласен?
  Я погледни ВСИЧКИТЕ доклади на ЕК за съдебната ни система, виж на какво ниво е борбата срещу престъпността, питай бабите на село, питай бизнесмени, питай вложителите на КТБ...
  Всички ще ти кажат, че законът в БГ не се спазва. И причината е непроменената, корумпирана, шуробаджанашка съдебна система.
  Къде са братя Галеви и още 2500 осъдени, но с по-леки мерки за неотклонение и изчезнали?
  Къде са парите от фалита на банките, от криминалната приватизация, от неизгодните международни договори?
  Къде е Христо Бисеров - касичката на ДС?
  Къде са тефтерчетата на Красьо Черното с назначенията и сумите в съдебната система?
  Да, ти не знаеш. Но съдът знае.
  И затова си мълчи...
  А реформата идва с непреодолимостта на годишните сезони.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 44. 44 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Ставате още по жалки и наакани.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK