Ще провери ли ВСС как се разпределят делата във Върховния административен съд

Председателят на ВАС Георги Колев (в средата), от двете му страни заместник-председателите Боян Магдалинчев и Румяна Монова

© Надежда Чипева

Председателят на ВАС Георги Колев (в средата), от двете му страни заместник-председателите Боян Магдалинчев и Румяна МоноваУволненият член на Висшия съдебен съвет Камен Ситнилски е сезирал през декември Висшия съдебен съвет с искане да бъде извършена проверка как е било разпределено делото му на последната инстанция - Петчленния състав, във Върховния административен съд /ВАС/.


Сигналът би могъл да послужи на ВСС да се заинтересува как се прилага законовото задължение  за случайно разпределение на делата и във върховната съдебна инстанция за контрол над актовете на властта. Още повече че във ВАС  този принцип, залегнал  в Закона за съдебната власт,  е модифициран в сложна и трудно проследима плетеница от действия по формиране на съставите въз основа на заповеди на председателя Георги Колев, с което се е отдалечил /принципът/ от проблемите на софтуера.


Казано иначе: дори да се създаде напълно защитен софтуер за случайно разпределение, какъвто се очаква в близко бъдеще, след като бяха изкарани на светло нарушенията в случайното разпределение в Софийсикя градски съд, гаранции за безпристрастно разпределение на делата във ВАС пак няма да има, ако се запази сегашната практика на председателя .
Едва днес "Дневник" успя да получи информация от ВСС по повод сигнала на Ситнилски. Незабравка Стоева, председател на Комисията за конфликт на интереси и взаимодействие с Инспектората към ВСС, потвърди за сезирането. И допълни, че включва сигнала на Ситнилски в дневния ред на  заседанието на нейната комисия за понеделник. Другата комисия, на която е разпределен сигналът, е тази по информационни технологии с председател Румен Георгиев, но с него не успяхме да се свържем.


Уволнението на члена на ВСС от прокурорската квота Камен Ситнилски се вписа


сред драстично озадачаващите решения на този ВСС 


заради очебийната липса на опора в закона, според юристите, които са коментирали пред "Дневник" този акт.  Ситнилски беше освободен с 16 гласа при задължителните според Закона за съдебната власт за изборен член на съвета "повече от две трети" от 25-членния ВСС, което прави 17 гласа. Отгоре на всичко това стана след две гласувания, без обяснение защо трябваще да се проведе втори вот.


Тричленен състав на ВАС отмени уволнението. ВСС протестира и последната инстанция - Петчленен състав, отмени през декември решението на Тричленния състав и  върна делото на първа инстанция с мотиви, които според юристи


увреждат непоправимо репутацията на Върховния административен съд.


Според Петчленния състав освобождаването на изборен член на ВСС има две фази - първата е дисциплинарно наказание "освобождаване" като магистрат (за което законът изисква обикновено мнозинство от 13 гласа), а едва втората фаза  е освобождаване като член на ВСС (за което законът изисква квалифицирано мнозинство от 17 гласа). Тоест Ситнилски съвсем законно е бил освободен на първа фаза /като прокурор/. От решението на върховната инстанция излиза, че в момента Ситнилски хем е член на ВСС, тъй като не е осъществена втората фаза, хем не е /тъй като е уволнен като прокурор, а пък е бил избран във ВСС като такъв, какъвто вече не е/.


Заради очебийната за здравата логика абсурдност на мотивите  юристи коментираха решението като "убийствено за имиджа на върховната съдебна инстанция", която осъществява контрола над актовете на властите в България". А медиите веднага отразиха съмненията


дали Петчленният състав е формиран при спазване на законовото изискване за случаен избор.


За председател на Петчленния състав е бил определен ръководителят на Втора колегия във ВАС съдия Боян Магдалинчев (председателствал и извънредния седемчленен състав, който миналата година обяви за законен лифтът на Платото в  Банско), а останалите съдии в него са:  Анна Димитрова (докладчик и един от двамата съдии, които еднолично бяха посочени от председателя на ВАС Георги Колев за ад хок съдии в съда в Страсбург), Андрей Икономов (дългогодишен председател на отделение в съда, известен с придобиването на крайморски терен за крайно нуждаещи се близки и с отмяната на природен парк "Странджа" през 2007 г.), Донка Чакърова и Емануил Митев (също в състава по делото за лифта в Банско).


Формирането на съставите във ВАС се решава  въз основа на заповед на председателя на съда Георги Колев. Извън въпроса дали  заповедта на председателя е перфектна или оспорима от гледна точка на гаранции за действително случайно разпределение на делата, проблемът се усложнява, тъй като


няма сигурност дали и заповедта се спазва, но ВСС не е проявявал интерес извън проблемите на LawChoic-а


въпреки сенките върху репутацията на ВАС, хвърляни спорадично от неясното формиране именно на съдебните състави.


Първо, във ВАС  с програмата за случайно разпределение на делата се избира само докладчикът по делото. Там не действат постоянни петчленни състави, за да може да се прецени "кога какво се твори" по формирането на съставите.


Съмненията в конкретиня случай се засилват и от това, че нито един съдия от състава по делото на  Ситнилски  не е от Шесто отделение на ВАС, което разглежда дела по Закона за съдебната власт /ЗСВ/.  А всички съдии от състава са от Пето отделение, което разглежда дела с друга тематика /по законите за защита на личните данни, за достъп до обществена информация, за защита от дискриминация/


Съдии от ВАС обаче коментираха за "Дневник", че според заповедта на председателя Колев задължението да се разглежда от Шесто отделение материята по ЗСВ се отнасяло само за първата инстанция - за тричленните състави, не и за петчленните. Само докладчикът в Петчленния състав се избира с компютърно разпределение, а след това -  от която колегия той се случи, от отделенията на същата колегия се попълва съставът със съдии по критерия старшинство.


И при тази хипотеза обаче  съмненията по делото Ситнилски остават: как например съдиите Чакърова и Митев са се озовали в Петчленния състав по делото Ситнилски, като отстъпват по критерия на други съдии?


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Машината за разпределение на делата се казва "Георги Колев".

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 2. 2 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3244 Неутрално

  Несменяемостта на съдиите в една комунистическа правораздавателна система доведе до порока всеки с тога да се чувства непогрешим и неприкосновен.
  Само че дойде моментът когато количеството дерибеи е по-голямо от наличните балъци за манипулиране и системата е пред естествения си крах.
  Така че шоуто започва...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Даа, ще провери ама на кукуво лято. Балъка не трябва да знае такива работи !

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3244 Весело

  Попитали Радио Ереван:
  - Ще провери ли ВСС как се разпределят делата във Върховния административен съд?
  Радиото отговорило:
  - Ще провери. Ама друг път...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Трябва рестарт на системата с нови хора.Всички съмнителни-вън! Социално слабите, хотелиерите, неплащащи данъци, с безлимитни карти от КТБ и т.н.

 6. 6 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Защо да проверява, след като знае...

 7. 7 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#4] от "Депутат 241 - Майдан в Москве'2015":

  ще провери бе ,как няма да провери ВСС и какво ще установи ........ нищооооо.

 8. 8 Профил на cezare
  cezare
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ВАС ООД, е търговското наименование на върховния административен съд. А председателя Магдалинчев е емблематична фигура на търговската му дейност.

 9. 9 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Надали тази проверка ще покаже нещо неочаквано - то е ясно,че ВСС не може и не желае да прави такава проверка,още по-малко тя да е обективна!

  Tony
 10. 10 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 367 Неутрално

  И да провери и да не провери все тая....с този ВСС.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  ВСС проверява само това,което няма да подкопае авторитета му.

 12. 12 Профил на babameca
  babameca
  Рейтинг: 418 Любопитно

  На познат така му загази делото. Ответниците се свързаха с тоя в средата на снимката и той "разпредели" делото и делото беше очаквано загубено.

  Правова държава?! Хахаха

 13. 13 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#1] от "Rhapsody of Fire":
  + Лазар Груев!

  Happy face says, adios !
 14. 14 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Дреме му на ВСС...Виж му само часовничето на Боянчо...

 15. 15 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Председател на ВАС - един от върховете на българската съдебна пирамида - симеоновецът Колев !!??

  BIG AL
 16. 16 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Снимката - единият със сенки под очите - сигурно от чиста съвест и редовен живот. Другият - селска муцуна размахващ скъпи часовници и пръстени.

 17. 17 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  И там е същата работа като в СГС. Изобщо съдебната система си е своеобразна мафия.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK