Проверка на Янева и заместниците й ще има, задават се и дисциплинарни дела (допълнена в 23:09 ч.)

Владимира Янева ръководи съда от 2011 година

© Анелия Николова

Владимира Янева ръководи съда от 2011 годинаСмущаващи и тревожни разкрития представиха съдии за работата на най-големия окръжен съд - Софийски градски съд и за начините, по които председателят му Владимира Янева и нейните заместници го ръководят. Близо три часа и половина магистратите разказваха на членовете на Висшия съдебен съвет за неравномерно разпределение на натовареността, проблем при търсене на контакт с ръководството, забавен график на дежурствата, липса на правила за заместването, грубо отношение към съдиите, непровеждане на общи събрания, порочни практики при командироването.


От казаното от съдиите стана известно, че години наред те са били поставяни в ситуация на наблюдатели на самоуправството на Владимира Янева и нейните заместници, че на практика


ръководството на съда отсъства по важните административни и правни въпроси.
Неколкократно съдиите са отправяли различни искания и предложения за разрешение на опасни тенденции, но нищо не е последвало след това. Някои от магистратите заявиха, че се чувстват като служители в частна фирма, а други отбелязаха, че е имало случаи, в които чакат за среща при Янева, в кабинета й безпроблемно влизат хора, които по принцип не трябва да се намират в тази част на сградата. Няколко пъти в залата се чу, че работата в търговското отделение, е с чувство на споделен срам.


Това е и първият път, при който тези проблеми се поставят толкова остро и пред членовете на ВСС, които са отговорни за контрола над ръководството на най-големия окръжен съд.


Впечатление направи смелостта на съдиите, част от които, след разпространението на писмата с искане за оставката на ръководството, бяха подгонени по "устав" (проверки за срочност на делата, затрупване с повече случаи), които не се притесниха да разкрият порочните практики, с които се ръководи СГС.


ВСС се опита да неглижира първото писмо на 15 магистрати от СГС, подкрепено от съдии от районния съд,които след изнасянето на скандалните факти около казуса "Белведере" поискаха задълбочена проверка на начина, по който се управлява СГС, както и оставката на Янева. Последва второ писмо, подписано от още повече съдии, които бяха подкрепени от техни колеги отново от районния, но и от апелативния съд в София.


Членовете на съвета останаха безмълвни почти два часа, докато с конкретни примери, съдиите изреждаха проблемите в СГС. В крайна сметка единодушно беше решено проверка да има, която ще продължи до края на януари. Тя ще трябва да приключи до края на януари и по предложение на Галя Георгиева ще се извърши от съдиите от съдебната и парламентарна квота от ВСС. Това означава, че в комисията ще влязат и тримата съдии, които влязоха във ВСС от СГС - Милка Итова, Соня Найденова и Мария Кузманова. Галина Карагьозова обърна внимание дали те ще се чувстват комфортно да проверяват колегите си, при които ще се върнат, но беше прието, че това е лично решение.


Членът на ВСС Калин Калпакчиев обяви, че до следващата седмица ще реши дали да внесе предложения за образуване на дисциплинарни производства. Неговата колежка Галина Карагьозова беше още по-категорична и заяви, че

от събраните данни дотук може да се направи предложение за дисциплинарно наказване на ръководството.


След като си дадоха 15 минути почивка и преди адвокатите да влязат в залата в почти празната зала за заседания бяха останали членовете на съвета Галя Георгиева и Юлиана Колева. Микрофоните бяха включени и между тях протече следният разговор: "Kак използват ситуацията сега, защо не изказаха тези проблеми при смяната на Висшия съдебен съвет преди две години" "Що досега мълчаха" "Ама как инстинктите се обострят при кризисна ситуация". Тогава в залата се обади друг член на съвета - Магдалена Лазарова, която заяви: "Явно нещата наистина са стигнали до краен предел. Щом съдии от градския, районен и апелативен съд се включват".


Ето и някои от нещата, които съдиите, описаха:


- Съдия Атанас Атанасов от Наказателното отделение, подробно описа как ръководителят му Петя Крънчева е била избрана от председателя Владимира Янева, въпреки мнението на съдиите от отделението. Те разбират кой е кандидатът на Янева от сайта на ВСС, въпреки че преди това на общо събрание Янева им обещава да се съобрази;


- Атанасов разказа, че през декември 2012 година 11 съдии пишат до Янева и посочват конкретни организационни проблеми, които съществуват от както Крънчева е ръководител и искане за общо събрание. Едва наскоро са били издадени такива, а някои от проблемите - все още не са решени, например – да се предостави информация за намаленото постъпление на колеги, не са създадени и критерии за тежест на делата;


- не се обсъждат правни теми или проблеми с противоречива практика по делата;


- проблеми, които могат да се решат с обсъждане, се решават със заповеди;


- съдиите се обединиха около това, че твърдението на ръководството на СГС, че атмосферата в съда се е влошила след отправените до ВСС писма, е невярно. "Атмосферата се влоши след като Владимира Янева стана председател", заяви съдия Атанасов.


- пред ВСС застанаха и съдии от гражданското и търговското отделение на СГС. Като един от основните проблеми, те посочиха неравномерното разпределение на делата. Съдия Джулиана Петкова от Гражданското отделение разказа, че имало разлика от по 20 дела между докладчиците, но имало и фрапантни разлики от 60-80, дори 140 дела. 


"Стигнахме до ситуацията г-жа Желявска да ни помоли да не се сърдим на този колега. Ние не се сърдим на него, а на ръководството. Не сме получили обяснение и по никакъв начин не беше направен опит да се направи изравняване на делата, които получаваме", каза още съдия Петкова.


- Други съдия -  Десислава Попколева разказа, че преди време тя и нейни колеги писмено са поискали свикване на Общо събрание на Гражданското отделение, на което да присъства и Янева, за да чуе проблемите. Заедно с още двама съдии обаче съдия Попколева била повикана в кабинета на Желявска, която ги посрещнала с крясъди и остри реплики:


"Какво искате, бе?"

След няколко дни съдията и нейни двама колеги "като някакви кученца подтичвахме след Желявска по коридора... Тя нещо говореше, но не ни обърна внимание". Все пак общо събрание се провело. На него обаче не присъствала Янева. Магистратите дали конкретни идеи за решаване на проблемите, но нищо не се е променило.


- съдиите отново повториха, че системата за случайно разпределение на делата  се нарушава. Те дадоха пример как в графика фигурирал съдия, който от 1 декември вече е съдия в Софийския апелативен съд. Същевременно имало младши съдии, които стоели без работа и без състав. Разглеждали само частни жалби. Дори при отпуснати от ВСС допълнителни щатни бройки, но те все още не били заети. Поне 6 били свободни.


- Съдия Анджелина Христова от Търговското отделение представи и друг проблем - как един магистрат  за един месец получава с 20 дела повече от друг. "Няма човек в тази държава, на който да не му прави впечатление, че всички скандални дела са все в Търговското отделение на СГС. Защо делото "Белведере" е разпределено светкавично и така самотно? Практиката не е такава. Когато едно дело бъде разпределено веднага и само то, това буди съмнение. В момента да работиш в Търговското отделение е като да работиш със споделен срам. От 23-и състава – всички скандални дела са концентрирани в 10% от съдиите, и те са едни и същи", каза още съдия Христова.


Адвокати пред ВСС: Хората идват при нас и искат гаранция за резултат


Позицията на съдиите от СГС беше подкрепена и от преставители на адвокатурата. Те разпространиха становище, подписано от 33 - ма адвокати. Пред ВСС днес застанаха трима. Те също говориха за безхаберие и неглижиране на проблемите в ключовия съд.


По думите им хората при тях идват и търсят резултат, който да им е гарантиран. "При мен идват хора, които казват, че предпочитат да дадат 10 хил. лв. но да имат сигурен резултат.  Тази тенденция се засилва особено през последните няколко години", заяви един от представителите на адвокатурата - адвокат Величков.


"Има виновно действие, няма виновни хора. При меко казано проблемен избор на ръководството на СГС би трябвало мониторингът върху му да е много по-стриктен, особено когато това ръководството дава сигнали, че постоянно има проблеми", каза той и така разкритикува работата на ВСС 


Адвокатите заявиха, че на практика в СГС няма организация, а съдиите сами се оправят. "Нещата стават натрапчиви. И когато излизат факти, че някой бърка неслучайно в разпределението на делата, нашата чаша преля", каза Величков. По думите му системата за случайно разпределение на делата "Lawchoice" е станала мръсна дума. 


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Искаме да видим съдии,следователи и прокурори в затвора,оттук трябва да се започне.

 2. 2 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Британският посланник си го каза ...

 3. 3 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Янева ли беше семеен приятел на Цветанов?

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  Цвъки, отзовавай Янева! Ус-а се!

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  До коментар [#3] от "forumeco":

  Семейна приятелка и протеже на Цв.Цв. Негово назначение.

 6. 6 Профил на neobiasnim
  neobiasnim
  Рейтинг: 374 Гневно

  РЕАЛНИТЕ НАГЛИ В ЗАТВОРА СЕГА !!!!

  Be smart, don't be a retard!
 7. 7 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 746 Весело

  Цвъко, ко ша праим сиа?

 8. 8 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Всичко на масата и според заслугите а и семейният приятел дето се крие за Баце и неговата оставка на масата.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 9. 9 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 488 Неутрално

  И тази проверка ще е с резултат като онази за разпределението на делата: една голяма нула, ще отркият нещо по устава, процедурите, софтуера, сградата...
  Моля се да не съм прав, но от този храст /ВСС/ не очаквам да изкочи заек/резултат/, та те вече две години са там, сега разбрали за проблемите...

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 10. 10 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Някой да каже ако се направи "съдебна реформа", какъв ще е критерия за това дали тази реформа е успешна?
  Какви трябва да са резултатите , да да е "добра" съдебната система, и да са доволно англииския посланник и френския такъв?

  Дайте 5 точки които да са изпълнени , та да кажем "Браво !"

 11. 11 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 426 Неутрално
 12. 12 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Янева, събирайте си багажа с Желявска и дим да ви няма!

  "Я з москалями не балакаю!"
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5417 Неутрално

  Трябва да има всякакви мерки, включително и осъдени виновни прокурори, съдии ако се наложи. Да се изреже гнилото до здраво.

 15. 15 Профил на Стажанта
  Стажанта
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Прах в очите .. Няма да забравим Сертов и Бисеров да знаете!

  В минутата в която ДПС имат министър председател си късам паспорта!
 16. 16 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Подозирам , че никаква съдебна реформа няма да задоволи британския посланник, а една години след проведената "реформа" следващия УК посланник ще каже същото - "Калпава ви е съдебната система, трябва нова реформа за да се оправи"

  Тоест по скоро посланика си следва указанията за постояни критики на България, и въобще не го интересува какво на практика става тук.

 17. 17 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Как викаше Цецо - НАГЛИТЕ. Цялото общество ги знае, обаче като е казала партията тия ще са, резултатите не закъсняват.

 18. 18 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3689 Любопитно

  Срам ни е от внас

  С дела, дела, дела
  и верни документи
  Народът се опълчи.

  Мимикрията спря.
  Без срам и с облекчение.

  Намерихме лечение!

  "От казаното от съдиите стана известно, че години наред те са били поставяни в ситуация на наблюдатели на самоуправството на Владимира Янева и нейните заместници, че напрактика

  ръководството на съда отстъства по важните административни и правни въпроси.

  Неколкократно съдиите са отправяли различни искания и предложения за разрешение на опасни тенденции, но нищо не е последвало след това.

  Някои от магистратите заявиха, че се чувстват като служители в частна фирма, а други отбелязаха, че е имало случаи, в които чакат за среща при Янева, в кабинета й безпроблемно влизат хора, които по принцип не трябва да се намират в тази част на сградата.

  Няколко пъти в залата се чу, че работата в търговското отделение, е с чувство на споделен срам.

  Това е и първият път, при който тези проблеми се поставят толкова остро и пред членовете на ВСС, които са отговорни за контрола над ръководството на най-големия окръжен съд.

  Впечатление направи смелостта на съдиите, част от които, след разпространението на писмата с искане за оставката на ръководството, бяха подгонени по "устав" (проверки за срочност на делата, затрупване с повече случаи), които не се притесниха да разкрият порочните практики, с които се ръководи СГС.
  "

 19. 19 Профил на whitesnake72
  whitesnake72
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#10:"forumeco"]Някой да каже ако се направи "съдебна реформа", какъв ще е критерия за това дали тази реформа е успешна?
  Какви трябва да са резултатите , да да е "добра" съдебната система, и да са доволно англииския посланник и френския такъв? [/quote]

  Като начало - няколко корумпирани съдии "при бай Ставри" в Централния

 20. 20 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Само така могат да се решат проблеми - така както съдиите смело и честно са разказали. Дано наистина тези самозабравили се и некомпетенти Янева и заместничката й да бъдат освободени от ръководството на СГС.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 21. 21 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Простете песимизма ми, но ще се пошуми, ще се вдигне врява и по стар обичай ще стане "Всяко чудо за три дни".
  Ако се стигне до уволнения и наказания, съм сигура, че мястото на Янева ще бъде заето от подходящия човек. Надолу по веригата - също.

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3689 Весело

  The Usual Suspect

  Азиопски мнителен
  "пророк" подозрителен

  До коментар [#16] от "forumeco":

  Подозирам , че никаква съдебна реформа
  няма да задоволи британския посланник...

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  ВСС дава на час по лъжичка.Хвърля нещо на тълпата,ако не е доволна,хвърля още нещо.Но никога няма да направи всичко,каквото трябва.

 24. 24 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Всеки корумпиран съдия трябва да бъде осъден на по 40 години затвор. Да видим тогава, дали ще имат последователи!?

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 25. 25 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Хайде де, хайде де - само ги слушаме тези неща и нищо не се случва по нататък.
  Хайде накажете някой, уволнете, осъдете, ако има основание.
  Иначе как да ви повярваме, че се прави реформа, да не говорим за вярване от страна на Брюксел...

 26. 26 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  До коментар [#10] от "forumeco":

  Една от точките е: Да се подведе под отговорност Искров и фин. министър на Орешарски за КТБ.

 27. 27 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И тук свършва хубавото Боково безвремие...

 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Това е любимата съдийка на всички мошеници в България, които обявяваха неплатежоспособност със задна дата.

  Всички те пререгистрираха фирмите си в София за да може делата им да се паднат случайно на нея.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Проверяващите да пазят тях и семействата си от Цветанов

 30. 30 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1296 Любопитно

  [quote#15:"Стажанта"]Прах в очите[/quote]
  абсолютно... истината е в цифрите по сметките, а не в разните му там мърсоливи пристъпи на чувствителност покрай изказванията на този или онзи посланик

 31. 31 Профил на мухата II
  мухата II
  Рейтинг: 217 Неутрално

  ВСС си "НАМЕРИ" бушон !

 32. 32 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 648 Весело

  Ледът се пропуква господа съдебни заседатели.

  Само да напомним, че Янева е избор на герб. Както и главния прокурор.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 33. 33 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#26:"Аз съм Шарли"]Да се подведе под отговорност Искров и фин. министър на Орешарски за КТБ.[/quote]

  Как ще се подведе като концепцията за "независима" Централна Банка е точно англо-саксонска , и тях това ги устройва.
  Де-факто народа няма контрол над БНБ, това е записано в констицтуцията.

  Не може да се съди Искров, той си работи по закона за БНБ.
  "Независимата" БНБ преценява как да действа по всеки конкретен случай, и за КТБ също.
  Така е преценила, така е направила. Такъв е закона.

 34. 34 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  "че е имало случаи, в които чакат за среща при Янева, в кабинета й безпроблемно влизат хора, които по принцип не трябва да се намират в тази част на сградата"

  Семейната приятелка да подава оставка, също и онази уж болната, дето с това само забавя дела

 35. 35 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 956 Весело

  [quote#32:"The Dark Prince Of Bankya"]Само да напомним, че Янева е избор на герб. Както и главния прокурор. [/quote]
  И шефа на ВАС - мюлюционера Колев, висшата прокурорка Ася Петрова и т.н.

 36. 36 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 527 Неутрално

  много ми харесва съдебната система в САЩ , за големи престъпления /дали убийства или финансови/ дават примерно 3 доживотни присъди,ако се държи добре,остава само едната....да си помечтаем че някога ще видим в затвора истинските престъпници , а какво стана с Брендо,само Италия му даде 20 години,но БГ го пусна на разходка !!!!

 37. 37 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  Айде-е-е и сега, като започнат едни съмнения, както се казваше в един стар виц...!
  Ще има наказания! Жестоки! С мъмрене! Ако не е достатъчно, още по-жестоко! Със строго мъмрене!
  Нали сами четете...! Наказанията ще са дисциплинарни и административни...! И проверките ще бъдат извършени в разумен срок...! М-м-д-а-а...
  Колкото наказаха онзи съдия, който си хапваше и пийваше с подсъдими по делото САПАРД, толкова ще накажат и тия...!

  Бивш tww09306483.
 38. 38 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 378 Неутрално

  [quote#33:"forumeco"]"Независимата" БНБ преценява как да действа по всеки конкретен случай, и за КТБ също. [/quote]
  Преценява в рамките на закона.

 39. 39 Профил на Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#3] от "forumeco":

  Не "беше" , а "Е"

  Простщината победи с ИПОН
 40. 40 Профил на Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#5] от "Аз съм Шарли":

  Не ми се усмихвай, шефе - ти си го избра

  Простщината победи с ИПОН
 41. 41 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 956 Любопитно

  [quote#38:"fec32306340"]От казаното от съдиите стана известно, че години наред те са били поставяни в ситуация на наблюдатели на самоуправството на Владимира Янева и нейните заместници, че напрактика

  ръководството на съда отстъства по важните административни и правни въпроси.
  .............Някои от магистратите заявиха, че се чувстват като служители в частна фирма, а други отбелязаха, че е имало случаи, в които чакат за среща при Янева, в кабинета й безпроблемно влизат хора, които по принцип не трябва да се намират в тази част на сградата. Няколко пъти в залата се чу, че работата в търговското отделение, е с чувство на споделен срам.[/quote]
  "Гарантирано от ГЕРБ"

 42. 42 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Ама господа от прокуратурата, само мъмрене, проверка и дисциплинарно дело няма да извади гнилите ябълки от съдебната система, напротив!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 43. 43 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ОК, раздуха се историята, сега да видим резултати.

 44. 44 Профил на hh_lol
  hh_lol
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Вярно, не беше по темата коментарът ми, ама след като вие не щете да съобщите на хората за какво отиват данъците им, все някой трябва да го направи. Изпълнявам гражданския си дълг.

 45. 45 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 479 Неутрално

  подгониха вещиците....

  ATX
 46. 46 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Да очакваш някакви реални действия от този ВСС е като от "умрял писмо"...е,може да изгърмят едно "бушонче" / най-много /,колкото да отчетат действия. Истината е,че този "орган" трябва да бъде разпуснат със закон и да се проведе нова и открита процедура. И самият закон за ВСС също да се промени из основи....

  ThePirinEagle
 47. 47 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Помните ли кой предложи Владимира Янева?!

  http://dw.de/p/1A6oD

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 48. 48 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Дисциплинарни разследвания не решават,а замазват проблема с "гнилите ябълки".Тотална реформа в съдебната система с натиск от всички страни!

  Tony
 49. 49 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  И да не забравяме, как бе избрана Янева:

  http://www.mediapool.bg/priblizhena-na-tsvetanov-oglavi-sofiyskiya-gradski-sad-news180120.html

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 50. 50 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Милиционерите нещо не пишат в темата. Виновна, разбира се е съдия Тодорова, вероятно и Радан Кънев.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 51. 51 Профил на today
  today
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Сега ръководството заедно на топло, и да няма повече "ама то беше колективно решение".

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 52. 52 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  и на тефтерите на ф.з. щеше да има проверка , ама минаха победно изборите и ни златанов помни , ни експерта помни , а тефтерите изчезнаха . . та и проверката на янева още по груба (за проверяващите ) може да бъде

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 53. 53 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Дано наистина се случи реална съдебна реформа,
  а не само пак да се размине само с говорене

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 54. 54 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Ако не бяха изнесените факти в Дневник и Капитал, които дадоха гласност на порочните практити в СГС, съдиите едва ли щяха да имат смелостта да се оплачат. Но сега, след като цяла България и цял свят ги гледа има шанс да се случи промяна към добро, а тя е: уволнени и осъдени съдии от СГС и налагането на върховенството на закона пред личните интереси на определени хора. Признателност за смелостта на Дневник и Капитал и продължавайте в същия дух.

 55. 55 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Редовите съдии най-после получиха възможност да си кажат.
  Какво ли друго могат да кажат вече върховните?!

 56. 56 Профил на Hash
  Hash
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Смешните внушения на червено-сини джесико-стенлита, че Цветанов и изобщо ГЕРБ имат някаква връзка с мафията в тоги стават на пух и прах от факта, че Цветанов е единственият висш политик за целия преход, получил ефективна присъда на първа инстанция. При това по толкова скалъпени обвинения, че предстои да им се стъжни на правораздавателите от следващия доклад на ЕК. По-любопитното в случая е как радетелите за "реформи" всъщност се оказват съучастници в маскарада на червената мафия, опитала да омаскари бившия вътрешен министър с типичните за болшевишките режими методи. Някой да може да посочи ЕДИН бивш вътрешен министър с повече международни награди от Цветанов? Всъщност, да ми посочат някой с ПОНЕ ЕДНА?

  Реформаторският блок е проект на БСП/ДС
 57. 57 Профил на eternity_43
  eternity_43
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Да се надяваме, че така ще продължава в бъдеще. Въпреки всичко има много съдии, които наистина искат да си вършат съвестно работата и не дават достойноството и благия си сън за яхти, хотели и хайвер.
  Не ми се ще веднага да скачаме "Да, това е за отвличане на вниманието от еди-кое-си". То по тая логика нищо не може да се свърши, защото все нещо друго се случва в държавата и ще бъде отвличане на вниманието. Дай, викам, само лоши неща да се случват, че да е спокоен скептичният българин. Абсурдно е.
  Относно очевидната връзка, да, Цветанов я буташе. Мен ми е много антипатичен. Не че една камара други политици ме кефят де Той няма как да понесе реална, правова отговорност, но се надявам всеки, който бута такива хора следващият път да му треперят мартинките и да внимава.
  И въпреки всичкия скепсис - браво на съдийското съсловие. Чакаме прокуратурата да направи същото. А ВСС... без коментар

  Щом така не може, обратното ще става.
 58. 58 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#10:"forumeco"]Какви трябва да са резултатите , да да е "добра" съдебната система, и да са доволно англииския посланник и френския такъв?
  [/quote]
  Нека да осъдят например Николов и сие, за золумите с европарите. Немският съд със същите доказателства осъди немските им съучастници, те даже си излежаха присъдите, а при нас нищо.
  Нека да не отлагат безкрайно делата, че десетият адвокат на незнам кой си бил болен. Нека, когато някое дело е от национално значение да не го връщат за доразследване, а да разследват сами, заставяйки следствието и прокуратурата да си вършат работата под съдебен контрол.
  Освен това България е под наблюдение от ЕС точно заради съдебната система. Че сме под наблюдение означава, че държавите от ЕС не са съгласни да признават решения на нашия съд. Когато вдигнат наблюдението, значи са преценили, че на нашия съд може да се вярва. А те най-добре знаят кои критерии да проверяват.

 59. 59 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 471 Любопитно

  До коментар [#16] от "forumeco":

  Здравейте, г-н Цацаров. Защо не бяхте на заседанието днес?

 60. 60 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#56] от "Hash":

  Смешните внушения се оправдават изцяло, след като е видно, че политик с ефективна присъда успя да стане депутат, след като увърташе делото си като някакъв кокошкар.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 61. 61 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Янева, на Цвъкито приятелката.
  Оставка бе.Оставка на цвъковите протежета.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 62. 62 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#9] от "NicK":
  Дори и да сте прав, положителното е, че все пак се говори за това и дано да не могат всичко да покрият!

 63. 63 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Мен ме изуми това изказване на съдия:
  "през последните две години в съдийския коридор и специално при председателския кабинет са засичани редовно лица, които не са магистрати и не са част от колектива. В този коридор, отреден само за съдии, граждани влизат само придружени от служител на съда, който известява на съдиите, че при тях идва външно лице.
  Има 3-4 лица, които, не знам какви са, но влизат при Янева директно. Ежедневно са там, алармира Атанасов. Той е недоволен от това, че неизвестни външни лица имат безпрепятствен достъп до шефката на СГС, а нейните подчинени трябва да се молят и да чакат за работна среща с нея."
  http://news.ibox.bg/news/id_390493447

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 64. 64 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Весело

  [quote#56:"Hash"]Цветанов е единственият висш политик за целия преход, получил ефективна присъда на първа инстанция[/quote]
  Тц.Не е единствения.Лъжеш.Двама депутатски нещастника от ДПС са в затвора вече....
  "Състав на Софийски градски съд призна за виновни бившите депутати в 41-вото Народно събрание Митхат Табаков и Гюнай Сефер, съобщава Агенция “Фокус”. Съдът постанови 11 г. затвор при строг режим за Митхат Табаков и 10 г. затвор за Гюнай Сефер, както и да платят разходите по делото. Третата подсъдима, Росица Милчева, също беше призната за виновна."
  http://glasove.com/politika/28173-zatvor-za-dvama-bivshi-deputati-ot-dps

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 65. 65 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#56:"Hash"]Смешните внушения на червено-сини джесико-стенлита, че Цветанов и изобщо ГЕРБ имат някаква връзка с мафията в тоги[/quote]
  Не знам по колко ви плащат да пишете такива небивалици, но ставате смешни.Всички помним подслушания разговор Боко_Кокинов,в който Кокинов каза на Боко по повод Цацаров "Ти сам си го избра"
  Не сме късопаметни и гл*пави като вас бе гербери, разберете го.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 66. 66 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#62] от "matematika":

  Напълно съгласен, натиска не трябва да отслабва, защото дава резултати, макар и малки за момента.

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 67. 67 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  [quote#3:"forumeco"]Янева ли беше семеен приятел на Цветанов?[/quote]
  Не тя е семеен приятел на Миков!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 68. 68 Профил на Hash
  Hash
  Рейтинг: 382 Неутрално

  [quote#65:"Cherrie:БСП+ДСБ проклятието на България"]Ти сам си го избра[/quote]
  Дам... както подпийнали приятели си "избират" красавици от "Мис Свят" пред телевизора. Няма как Борисов да избира когото и да било в съдебната система, както и никой съдия не може да избере кой да стане Премиер. Има си разделение на властите, както и процедури, които го гарантират. Махленските приказки на всякакви сливи и зарзали са без всякакво значение.

  Реформаторският блок е проект на БСП/ДС
 69. 69 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Добре би било. Имате право.

 70. 70 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  До коментар [#32] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Това трябва да се напомня всеки ден, всяка минута наистина.
  За съжаление редовият гласувач на герп не се различава по интелект много от онези чалми дето ги гонят сега във Франция.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2502 Любопитно

  [quote#70:"herbaltea"]За съжаление редовият гласувач на герп не се различава по интелект много от онези чалми дето ги гонят сега във Франция. [/quote]
  Еша си нямате, ей! Малко срам да ви се намира? Нагъл, по-нагъл, костомолец!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 73. 73 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Някакъв тролски рев гледам се е появил под мене
  Пичове, знам че сте на заплата та ще ви оставя да си заслужите хляба. Явно че по друг начин не можете да го изкарате.
  Няма да ви питам осигуровки дали ви плащат

 74. 74 Профил на Hash
  Hash
  Рейтинг: 382 Неутрално

  [quote#72:"Black Ice"]Малко срам да ви се намира[/quote]
  Костомолец и срам? За най-радикалното крило на БКП моралните категории са доста разтегливи.
  Докато обикновените болшевики вярват, че широките народни маси са прости и само Партията и Вождът могат да ги водят към светли бъднини, то при сините им колеги нещата са доста по-сложни. Според тях всички, които не могат да видят непогрешимостта на Партията и Вожда, са прости и не са достойни да достигнат до светлите бъднини. Разликата е съществена, нали? Лично аз не я долавям, но това е сигурно защото съм си прост...

  Реформаторският блок е проект на БСП/ДС
 75. 75 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 786 Неутрално

  всичко ще направят само някой да опере пешкира и да си върви по старому...къде бяха досега ? едва ли само тоя скандал е било капката че да прелее чашата,всички преди янева ли са толкова 'чисти' и непокварени....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 76. 76 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  [quote#74:"Hash"]Разликата е съществена, нали? Лично аз не я долавям, но това е сигурно защото съм си прост...[/quote]
  То и аз... Ми такива сме, щом ги пускаме под масата, а те ни се качват по главите. Хем "управляващи", хем "опозиция"... Хем "реформатори", хем "статусквари". Хем "интелигентни", хем "антитолерасти"... И тяхната не е лесна - трикове, замазвания... Целите са се омазали. Трябва да ги разберем.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 77. 77 Профил на Hash
  Hash
  Рейтинг: 382 Неутрално

  [quote#76:"Black Ice"]Трябва да ги разберем[/quote]
  Абе за разбирането - разбираме ги, не са толкова сложни. Ама миризмата, миризмата на мокър шаяк, евтина водка и блинчики с начинкой не се трае около тях. Живковите колхозници, въобразили си, че са някакъв елит! Ужаст!

  Реформаторският блок е проект на БСП/ДС
 78. 78 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#50] от "Darth Plagueis":
  бих ти припомнил едни прости правила ,а именно ,право преди 10.11.1989 се влизаше само след проверка на кандидата ,семейството му до 9 то коляно и след подпис и разрешение на председател на ОК на БКП по постоянно местоживеене ,след завършване за съдия и прокурор в системата се приемаше след проверка за вярност към партията и след подпис на член на ЦК на БКП ,ако тези които си описал са на възраст над 43 години ,значи са приемани и назначавани по горния начин ,тоест не са хора на Цв ЦВ ,а на Бкп и ДС ,ако са по малки ,това значи ,че бащите и майките им са били или в системата на МВР или на правосъдието или активни борци против Фашизма ,което си е същото ,не че и Цв Цв и ББ не са същите де .

 79. 79 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Абе, тези защо не лежат в затвора?

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1585 Весело

  Прави ли ви впечатление, че десетки съдии БЕЗ СТРАХ изказват най-нелицеприятни за шефката си и нейната клика мнения. Без значение как ще завърши проверката - фактът си е факт - уродливостите срещат отпор вътре в самата система.

  Сега си представете в парламентарната група на Герб да публично да извадят на показ засраните Цецови гащи... Или, не дай Боже, др. Бъчварова разкаже за Тиквуняка! Ха-ха-ха! Невероятно, нали!

  А после, съдебната система била най-загазила. Категорично не е вярно!

 82. 82 Профил на Hash
  Hash
  Рейтинг: 382 Весело

  [quote#81:"Lemmy"]Невероятно, нали![/quote]
  И цецовите, и борисовите гащи от 6-7 години са на показ и никой нормален човек до сега не ги видя като "засрани", обратното - виждаме всякакви сини и червени комунета да си трият задниците с тях и после да ги сочат и клеймят. Само че докато веят чуждите гащи, посраните им задници остават на показ и хората все повече им се чудят на акъла. Справка - Костинброд, атентата срещу Иленка Костова, купените от мафията РъБ гласове в Хасково и Монтана и т.н.

  Реформаторският блок е проект на БСП/ДС
 83. 83 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Впечатление направи смелостта на съдиите, част от които ...бяха подгонени по "устав" (проверки за срочност на делата, затрупване с повече случаи), които не се притесниха да разкрият порочните практики, с които се ръководи СГС."
  След като и самите съдии са събрали смелост и имат желание нещата да се променят, има надежда.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK