БДЖ спира 38 влака от понеделник, от февруари - още 90

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Крайно време е да се оптимизира БДЖ-то....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5558 Неутрално

  Преживяла съм и съм треперила при всяко съкращение на влакове и на служители, много е ужасно. И всеки си вика дано не е по нашата линия. Но там където няма пътници в някои часове си трябва да ги съкратят.

  Peni Nikol
 3. 3 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 401 Любопитно

  До коментар [#1] от "sto67nes":

  Да спреш влакове и да изриташ хората на улицата..?

  На това ли му казват " оптимизиране " на БДЖ ?

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Когато искаш да съсипеш нещо ще го съсипеш, по-лесно от това няма. През последните 25 години си нагледахме на съсипия, да не изброявам. Едно не мога да се отворя обаче, как става така, че като назначат някой за директор ли там менажер ли или какъвто е там, той вместо да направи така, че да привлече нови клиенти към повереното му поделение и да разшири дейността му, започва бързо и последователно да го съсипва. Все пак добре, че тези не са станали лекари, че щяха да отрежат всичко което някой го заболи.

 5. 5 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Успяха да обезлюдят селата - сега иде ред и на градовете.

  Накрая затваряме и държавата !

  п.п. Последният да заключи вратата !


 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Решили да съкращават - ясно. А предвидили ли са алтернативни форми на транспорт за хората или ги оставят на произвола (както е и в други области в държавицата ни)? После що всичко живо се бутало в столицата и софиенци недоволстват от наплива - то в Прованса няма живот, освен че е подложена на системен терор от индианите и други местни банди. Не че и в Софето е по-леко.

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ерих Хартман":

  Очертава се да рупаме основно и най-вече вносни плодове, зеленчуци, мляко, месо и консерви - щото и родното производство бива системно затрито, поради "далновидното" отношение към хората в Прованса и особено към фермери, земеделци, селяни. Който има сили, бяга на Запад да бере боровинки, вместо тук да развива бизнес. Малцина остават ентусиастите.

 8. 8 Профил на ermack
  ermack
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Истината е, че в нормалния свят железопътния транспорт преживява повторен бум...по-тъжната истина е, че ние явно не сме част от нормалния свят!

 9. 9 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#1] от "sto67nes":Оптимизация трябва да се направи, но не и да се спират влакове. Те и без друго са минимум, а заради автобусни лобита и разни тъпанари разписанието е безкрайно неудобно. Там трябва да се направи първата оптимизация - в разписанието. После с малко усилие и желание от всички железничари могат да постигнат достатъчно голям пътникопоток за да пускат и други влакове или поне да увеличават вагоните на съществуващите. Всичко това може да се постигне с минимални финансови средства, т.е. намалената субсидия не пречи. Но тъпанарите предпочитат да работят за автобусите. Нищо, че след като унищожат железницата ще бъдат изритани и от автобусите.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 10. 10 Профил на Denis Iliev
  Denis Iliev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Да не посмява тоя пак да спира София - Кардам... В цяла Североизточна България няма друг влак дето да вози до София...

 11. 11 Профил на pp90
  pp90
  Рейтинг: 229 Неутрално

  И в същото време наливаме пари от оперативни програми в БДЖ, защо ли?!

 12. 12 Профил на nutun
  nutun
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#8] от "ermack":

  В нормалния свят влаковете са 3 пъти по-бързи от автобусния и автомобилния транспорт докато при нас са 2 пъти по-бавни, така че единственият изход е да се увеличи скоростта им значително.

 13. 13 Профил на DeepBlue
  DeepBlue
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Според мен този монополист БДЖ трябва да бъде национализиран !

  О сори ,то било вече направено.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 14. 14 Профил на Desolater
  Desolater
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Започна национална стачка в БДЖ, но никой не забеляза


  Сериозно, от години цената на билета за влак и автобус е еднаква, но при положение че БДЖ работи с 70% загуба и се издържа с държавна субсидия!

 15. 15 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Трябва да бъдат оставени единствено и само линиите, които носят положителен резултат за БДЖ. Едно търговско дружество няма работа да изпълнява "социална функция".

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 16. 16 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 948 Любопитно

  От БДЖ посочват, че линиите са губещи и това налага те да бъдат спрени и уверяват че няма да има населени места, които да останат без железопътен транспорт


  Тоест, хем ги спират, хем няма да има населени места без жп транспорт? Тоест, спират се само част от влаковете за тези населени места, или? Не става ясно от написаното горе.

 17. 17 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Има и по лесен начин закривай БДЖ и проблема със загубите е решен.Ако Бдж е в частни ръце ще бъде печелившо,но в държавни е губещо.ЗАщо?
  Защото министъра на транспорта е некадърник.
  Бас държа че наàлниците са повече от обслужващия персонал.

 18. 18 Профил на ermack
  ermack
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#12:"nutun"]В нормалния свят влаковете са 3 пъти по-бързи от автобусния и автомобилния транспорт...[/quote]
  Скоростта е основно, но не и единствено предимство. Допълнителни са комфорта и сигурността (все пак това е един от най-сигурните превози в света, нормалния, а може би и най-екологичния). Вярно, че за целта е нужна съвременна инфраструктура и адекватен подвижен състав, но както се отбелязва по-нагоре - пари се наливат и усвояват там!
  Без да имам претенции за капацитет в областта, но в мисля, че в България имаме предпоставки за развитие на модерен жп транспорт - 2 изключително натоварени дестинации (Варна и Бургас), със сериозен потенциал по отношение на пътникопоток за скоростни влакове, както и редица по-малко натоварени трасета за оптимизирани регионални композиции.

 19. 19 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#8] от "ermack":

  Истината е, че ние нямаме нито хора, които желаят да пътуват по влаковете (почти всеки си има кола и предпочита да пътува с нея свободно, без да се съобразява с куп неща), нито промишленост и икономика, която да вози голямо количество товари. В този смисъл поддържането на голяма железопътна мрежа и влакове във всяко населено място е безсмислено и неефективно.

  БДЖ трябва да акцентира върху няколко по-натоварени дестинации, а до другите или се спира изцяло движението на влаковете или по 2 на ден (за отиване и връщане и толкова).

  На година държавата плаща близо 500 млн. лева за железниците. А понякога има и извънредни целеви субсидии и грантове за специални цели - ремонт на Централна гара София, примерно за десетки милиони лева. Мисля, че около 100 млн. са приходите от билети. Не знам какви приходи имат Товарни превози. Но се получава доста голяма сума, а насреща имаме едно нищо.

  На запад развиват железопътен транспорт, но това им струва много скъпо - милиардни субсидии и скъпи цени на билетите. Но там хората могат да си го позволят. А и имат много товари за возене.

 20. 20 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#15] от "FvH":

  Държавата има и социални функции, но вместо да налива милиони субсидии за поддържане на влаковете по почти неизползваеми дестинации, е по-добре да даде в пъти по-малко субсидии за автобусен превоз по тия места.

  Возил съм се във влакове с по 5-10 пътници. А композицията тежи примерно 200 тона и се обслужва от поне 4-ма души персонал. Крайно неефективно.

 21. 21 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#19] от "simo87":

  Товари има, даже има 3 оператора вече... затова и падна печалбата на товарни превози. Сигурно има 10 рентабилни линии в които има бъде. Или всичко се концентрира там и ще имаме високоскоростен транспорт София-Варна и София-Бургас.. или всичко ще отиде на скрап след 5 години.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  ЖП транспортът е символ на цивилизация. Почти няма развита страна без развит ЖП транспорт. Изборът на Московски е повече от ясен...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#17] от "l_i_k_a_t_a":

  То ако БДЖ е частно, няма да има отстъпките от 50% за пенсионери и ученици, дори 100% за определени групи.
  Има и вариант да е частно, пък държавата да дава пак милиони субсидии за тези социални преференции, както е с градските транспорти по големите градове. Но пък от друга страна е супер несправедливо да се подкрепят определени индивиди, например пенсионерите, които нямат влак до населеното място - те какво са виновни? Възможно е държавата да дава и ваучери и всеки пенсионер да си избира как да се предвижва.

 24. 24 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 629 Гневно

  Отново проблемите се" решават" по линията на най-малкото съпротивление. Ще съкратят влакове и хора и ще продължат да крадат докато дойдат следващите и не остане нищо.
  Съсипия върви пред очите на всички.
  Някой осъден за безобразните далавери, за които се знае публично?

 25. 25 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Както е тръгнало,може би всички влакове ще бъдат спрени.Много тъжно при положение,че България веднага след Освобождението е пуснала жп линията Русе-Каспичан!

  Tony
 26. 26 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  линиите са губещи

  -Глупост!
  Губещи ги правят некадърни ръководители, точно с предприеманите мерки.
  Направете ги печеливши, натоварете трафика по линиите, гарите, служителите...
  Само качването на ТИРовете на платформи ще уплътни трафика и ще освободи пътищата, с което ще позволите хората да пътуват по-бързо и безопасно и 7 пъти ще намалеят средствата за ремонти.
  Когато ви е възложено да управлявате нещо, правете го печелившо, а не да го ликвидирате,нещастни гербари!

 27. 27 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Разпарчетосвай и владей !

  Пълно закриване и на държавата !

 28. 28 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 506 Неутрално

  железницата е най-добрия, сигурен, евтин,точен ,достъпен транспорт по целия бял свят за превоз на пътници и товари от всякакъв вид до труднодостъпни или опасни за друг превоз места.Движи се с ток - чиста енергия!
  Само наште рушветчии се стремят всячески да я унищожат, да заличат традициите в образованието на кадри, в подръжка, все едно, че никога не е имало жп транспорт.

  За влака няма задръстване, няма затваряне на трасе заради катастрофи, ама след толкова много усилия от страна на алчняците в правителствата в България влак е синоним за ужас.
  Ще се разбере колко е важен железопътния транспорт за икономиката на страната, когато продадат последната релса.

 29. 29 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#26] от "dedo pepo":

  терминала за тирове на Калотина е изграден преди години, но не се ползва - влакчето трябва да ги вози до турската граница - чисто, безопасно, икономично!Всички печелят, но май някои имат интерес да не е добро

 30. 30 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#23] от "alextan":

  в Германия има всякакви отстъпки - ученици,студенти,пенсионери,инвалиди и кой ли знае какви други, но влаковете са пълни, чисти и точни.

 31. 31 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3329 Неутрално

  До коментар [#24] от "azmatahari":

  "Отново проблемите се" решават" по линията на най-малкото съпротивление."
  Факт. За тази "оптимизация" се пише/ говори от доста време, но така и не прочетох има ли програми за заетост за съкратените - държавни или общински; има ли програма за редуциране на администрацията, за модернизация...
  Убедена съм, че, ако представят такива разработки, ама реалистични, и кредиторите на БДЖ ще проявят разбиране, и работата на компанията ще потръгне. Да повторя - само, ако се работи в интерес на държавното дружество!

  "Хората, които се фукат с коефициента си на интелигентност, са загубеняци." Стивън Хокинг
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7761 Неутрално

  На това му казват реформи.Няма човек/влак/,няма проблем.

 33. 33 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#14] от "Desolater":
  То 70% от пътуващите са учащи се, пенсионери, милиционери и военни пътуващи с намаление и безплатно.

 34. 34 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#30] от "ana_ni":

  Да, но в Германия какви са цените на билетите за влакове, ето БЕрлин - Дюселдорф е малко по-малко радстояние от София - Варна.
  В Германия обикновен билет струва 111 евро
  http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query2.exe/dn?ld=9642&seqnr=2&ident=il.0983542.1420796678&rt=1&OK#focus
  Цена билет София-Варна - 16 евро.
  Просто хората тук са много бедни и не могат да си позволят такива цени.

 35. 35 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 882 Неутрално

  От четвърт век насам решението на всички проблеми в тая държава е едно - закриване. Няма предприятие - няма проблем.

 36. 36 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Това, което се прави в момента не е оптимизация а обикновено и доста тъпо съкращение. Оптимизация ще е, ако от два влака направиш един и то така, че броя недоволни да е по-малък от броя доволни. С политиката водена от ромът Московски БДЖ е обречено на скоропостижен фалит. Единствения начин да се обърне внимание на компанията е да се разкара този псевдоминистър и да се назначи някой който разбира от железници. До тогава стачка и спиране на всички влакове. Стачка и в НКЖИ, за да не могат и частниците да возят товари и да натиснат правителството за реформи.

 37. 37 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#29] от "ana_ni":

  Бъркате товарните превози с пътническите. За първите има голямо бъдеще. Обаче няма как те да кроссубсидират пътническите и 10 влака Габрово - Царева Ливада (Население 707) с редовна цена билета 1.5 лв... няма как да стане.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 38. 38 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Не знам с кой акъл гласуват робите всеки път за мафията? Кога най-после ще разберат, че гангстерът само краде, той така е научен. Бутнаха банката, сега ще затворят де каквото има за затваряне и ще се оправдаят, че имало криза, после ще си приберат паричките от разните фондове и наново ще се готвят за избори.. Даже Иван Костов ще критикуват. А Орешарски им показа, че може да се случва и ръст в икономиката, стига да имаш достатъчно знания и умения за тази дейност.

 39. 39 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 450 Неутрално

  нищо,бочко ще ви построи магистрали

 40. 40 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Така всеки в тази държава може да стане министър. Като възникне проблем, закриваш и проблема изчезва - за подобен начин на действия не се изисква нито особена компетентност нито особена квалификация. Само че половината от работоспособното население на тая държава е без работа, независимо от бодряшките статистики за 11 % безработица, което си е чисто манипулиране на данни - част от безработните се обявяват за "неактивни на трудовия пазар" и се изключват от статистиката само защото продължително време са без работа.

 41. 41 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Почти навсякъде по света пътническите превози са губещи, а загубата се покрива от товарните превози. Тук обаче вместо да работят по същия начин, умуват как да продадат товарните превози и инфраструктурата, а за държавата да оставят губещото. Това ще обрече на гибел пътническите превози, а товарните, разбира се, ще бъдат продадени на безценица - от това за някои ще има нещо за джоба.

 42. 42 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Сещате ли се преди 4 години като Борисов пак спря една трета от влаковете. Тогава го направи с гръмкото изявление, че не може БДЖ постоянно да е на загуба. В резултат на съкращението на влакове единствения ефект бе, че пътниците намаляха и те с 1/3. Загубата обаче си остана същата. Демек - ефект НУЛА. Сега ще стане абсолютно същото. Какъв е смисъла да орежеш едни 40млн. с които да плащаш задължения, ако компанията утре изобщо няма да я има. Направо да обявява фалит и да разпродават имуществото.

 43. 43 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Задълженията на БДЖ са 600млн. Ако трябва да ги плащат е ясно, че няма да могат. Вместо това с 600млн. мисля, че е абсолютно достатъчно да се създаде нов превозвач. Могат да се купят вагони втора ръка от Германия, локомотиви и прочее. Сега се оперира с 300 вагона и 50 локомотива на ден. Един вагон да е по един милион. За локомотивите остават по 4 милиона. Клиентите получават същата услуга, кредиторите гризат дръвцето. Прави се ново разписание с удобни часове.

 44. 44 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#25] от "Free person":

  Линията Русе-Варна е открита 1866 г. Но мисля, че първоначално е открита в частта Русе-Каспичан.
  Но си прав, че само рушим.

 45. 45 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Точно за един ден мога да оправя БДЖ -то!
  Махам автогарата от централна гара София и проблема ще е решен.
  А махането на всички автогари в страната, които са в близост до такива на железницата ще направи влаковете печеливши предприятия.

 46. 46 Профил на Nikolay Spasov
  Nikolay Spasov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ебаси тъпия аргумент, да не останело място без железопътен транспорт. Ми платете на някой частник с 2 маршрутки да кара хората на цената на влака + някаква субсидия, вместо 2 вагона с локомотив, които пътуват празни 80% от времето. Аз съм сигурен, че по-евтинко ще излезе и хората от населените места няма да имат толкова против.

  Рязане трябва, и то отдавна трябваше да започне, ама здраве да е, явно трябва да опре ножа у кокала. Направо да идват и да взимат влаковете кредиторите, току-виж нещо се оправило в дългосрочен план.

 47. 47 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#28] от "ana_ni":

  Построяването и поддържането на ж.п. инфраструктурата е много скъпи тежък процес, в който се използва много и тежка строителна техника, която не е никак зелена. Отделно, за да се движат на ток, този ток трябва да бъде произведен, което често не е зелен процес.

  А и железопътния транспорт поне в превоза на пътници е доста скъп на запад. За товарите не знам.

 48. 48 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  "Оптимизирането" по Владимировски, води след себе си нужда от ново "оптимизиране".
  Когато дневно през градчето или селото ти, вместо да минават 4 влака останат само 2 и то в неудобни за тебе часове, то търсиш друго решение - примерно да си купиш 20 годишен автомобил. И спираш да ползваш БДЖ.
  След година Владимиров отчита че в останалите 2 влака пътниците са намалели и решава че трябва да остане само 1. След 6 месеца става ясно че в него вече пътуват само няколко човека и се взема решение да се закрие линията, служителите да се уволнят, а жителите на градчето/селцето да търсят други начини да ходят на работа или училище.

 49. 49 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#37] от "FvH":

  Ха-ха, разрових се и проверих. Влаковете по линията Габрово - Царева ливада са 11! Цената на редовен билет е 1.50 лева, а на намален - 1 лев. Свързва Габрово със селата Царева ливада, Стойчевци, Съботковци и Иванковци.
  Населението на тези села е съответно 707, 11, 48, 31 души.
  Правете си сметка за ефективността на БДЖ. Това е направо престъпно. По-добре да се купи едни микробус с 12 места, който да вози селяните безплатно, като прави по 2-3 курса на ден между тези села и Габрово.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%BD%D0%B0_%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%8F_%D0%A6%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B0_%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D0%B0_-_%D0%93%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE

  http://razpisanie.bdz.bg/SearchServlet?action=listOptions

 50. 50 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#43] от "wds23355772":

  Естествено, че трябва да ги плащаме. Извинете ме, но говорите пълни глупости.
  Първо, дълговете се плащат, това е логиката на търговията. Второ, голяма част от кредиторите са български фирми, които ще пострадат силно при неплащане на дълговете. Защо ще бъдат наказани ли? Затова, че са имали неблагоразумието да кредитират БДЖ. Трето, БДЖ има имущество, служещо за обезпечение. При неплащане, всичко заминава. Четвърто, държавата е давала държавни гаранции за някои заеми. Мисля, че дори немската държава е дала държавни гаранции на КФВ, немската банка, отпуснала кредита на БДЖ за закупуване на мотрисите от Сименс.

 51. 51 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 882 Неутрално

  В махалата тръпнат от очакване кога ще могат да почнат да режат линиите. Другия път пак за Борисов ще гласуват.

 52. 52 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 629 Гневно

  До коментар [#31] от "Bramasole":

  Никой не иска да вдига на крака компанията. Там въртят едни и същи хора, вероятно всички дружки в далаверите.
  Колко години не приключи делото за внесените стари вагони, декларирани като нови? За продадени за скраб вагони ?
  Главният участник парадира с благосъстояние и разточителства , като си свирука, защото решенията били колективни и не могат да го осъдят.

 53. 53 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#49] от "simo87":

  Благодаря за коментара! И аз направих абсолютно същите сметки преди да го напиша. Наистина е престъпно и безумно, но както виждате хората предпочитат за изпадат в морална паника как всичко се закрива и съсипва пред това да погледнат на нещата реалистично. Та от въпросните 38 влака, които отпадат 10 са по това направление. Ако държавата иска да извършва социална функция има и по-ефективни начини. Тия почти 500 млн. лв, които държавата налива в ЖП транспорта на година не падат от небето, това са нашите пари!

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 54. 54 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 450 Весело

  Потвърждава се приказката , че държавата е най-лошия стопанин ( в България де!).

 55. 55 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#14] от "Desolater":

  Не вярно. Разликата в билетите стига до десетина лева в полза на автобусите, но въпросът е чии са автобусните линии.

 56. 56 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Хайде, бе, реформатори! Нали щяхте да извивате и трошите ръчички, ако няма реформи. Къде изчезнахте?

 57. 57 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 1149 Весело

  Апропо, какво ли стана с онези 600 вагона които му се губеха на Владимиров?
  Дали ги намери най-после?

 58. 58 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 629 Любопитно

  До коментар [#57] от "horilka":

  Превърнати са в лукс апартаменти, барбекюта, масивни златни синджири за по 8000 евро закупени от Дубай, обезпечение на дечица в чужбина и други такива полезни неща.

 59. 59 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#47:"simo87"]А и железопътния транспорт поне в превоза на пътници е доста скъп на запад. За товарите не знам. [/quote]

  Най скъпият транспорт. Използва се само в гъсто населени страни. Безумие да наливаме пари в БДЖ, освен в няколко основни трасета.

 60. 60 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Селата и малките градчета останаха без поминък, с разбити пътища, последва обезлядяване затваряне на училища и транспорт. Сега като им спреш и влаковете съвсем ще го закъсат и държавата ще се събере в два три големи града и другото ще е обозлюдена пустош

 61. 61 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ... хм, с толкУ акъл- такЪви решения...И неграмотниА манго мисли тъй... закривай, режи на скрап и делкай печалбата с "боса"...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 62. 62 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#60] от "shileto":
  ... напълно си праФ... после, същите тиА градове билЕ отеснялЕ, придошлите бачкали за по-малко пари, цапали, задръствали и т.н.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 63. 63 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Пълна простотия вместо да увеличат цената на билетите и да намалят тези които пътуват с намление. Да прекратят гратисчийството. Да спрат много от автобусните лунни които дублират влаковете. Да направят пътищата платени с ток такси както е навсякъде по света. Примерно в западна Европа е забранено да има дублиращи автобусни линии със влаковете. И железниците на запад са с по високи цени от автобусните превозвачи. Трябва стратегия за желвзопътният транспорт, наред с ремонтирането на линиите и гарите трябва и закупуването на бързи влакове. А също и нощна охрана да не се разграбва имуществото и да се построят стени където линиите минават населени места и гетата. За да се предотвратят кражбите, изписванвто на графити, и вандалщините. Но за всичко това се иска воля. А в България наред с липсата на пари, липсва и воля за каквото и да било.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 64. 64 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#20:"simo87"]Возил съм се във влакове с по 5-10 пътници. А композицията тежи примерно 200 тона и се обслужва от поне 4-ма души персонал. Крайно неефективно.[/quote]
  А аз съм се возил във влак с един вагон, комбиниран някакъв, в ъглите имаше седалки, а в средата - празно място, явно за товар. Правостоящи нямаше, 30-тината седящи места бяха достатъчни, в товарния сектор имаше няколко пакета, а по едно време се качи един ловец с две хрътки, които също седнаха там, а той си сложи раницата до тях. Във вагона имаше трима души персонал, не знам още колко е имало в локомотива.

 65. 65 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#34:"alextan"]БЕрлин - Дюселдорф е малко по-малко радстояние от София - Варна.
  В Германия обикновен билет струва 111 евро
  http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query2.exe/dn?ld=9642&seqnr=2&ident=il.0983542.1420796678&rt=1&OK#focus
  Цена билет София-Варна - 16 евро.
  [/quote]
  В Германия през цените на влаковете се субсидират токът на големите индустриални потребители, ВЕИ-тата и какво ли не, не влиза всичко в джоба на оператора. Е, разбира се, и 100 лева да е билетът София - Варна, едва ли ще се пълнят влаковете.

 66. 66 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Няма опция за редактиране, та да си допиша поста - за 100 лева ще ида с колата от София до Варна. Ако съм сам, ако сме двама, ще ни излезе двойно по-евтино, ако сме трима или четирима... Е, при това положение и 30 лева да е билета, като сега, ще препочета колата. За влака може, ама ако стига за по-малко от час. Тогава и за 100 лева ще се навия, даже и за 200 може.

 67. 67 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#28] от "ana_ni":

  Така е - права сте. По цял свят железопътният транспорт съществува - държавен или частен, с пълни или с празни влакове, на печалба или със субсидии.

  Е, може в Малта или Кипър да няма влакове - ама там има фериботи

  Един пример - ако се погледне разписанието на гара Люксембург например, през час или най-много два има влакове до Брюксел, Лиеж, Трир, Метц (както у нас се поддържаше такова движение по линията София - Пловдив) - и така до 12 часа през нощта. Може в последния влак да има само 1 пътник, ама пак влакът върви. И държавната субсидия за ремонт на ж.п. линии миналата година беше 800 млн. евро (което е много за такава сравнително малка страна).

  Много хора предпочитат да идат до Париж с ТЖВ, вместо със самолет (Люксембург - Париж е 2 часа).

  Въпреки че практически всички разполагат с автомобили и магистралите са добри, ж.п. транспортът пак има своето място.

 68. 68 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#49] от "simo87":
  Абсолютно. Няма как 3 села с 800 човека население да се обслужват от 11 влака на ден. Това е безумие.

  Държавата трябва да излезе от ЖП бизнеса, БДЖ да фалира и да стане собственост на кредиторите си. Просто невиждам друг начин по които БДЖ да се модернизира.

 69. 69 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#59] от "Harvey Specter":

  Поредният милиционерски бисер...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK