Николай Марев, "ДСК-Родина": Промените в пенсионната система целят да вземат личните партиди на хората

Николай Марев, изпълнителен директор на Пенсионноосигурителна компания "ДСК-Родина"

© Цветелина Ангелова

Николай Марев, изпълнителен директор на Пенсионноосигурителна компания "ДСК-Родина"Бързото приемане на промени в пенсионната система има за цел да вземе личните партиди на гражданите в частните пенсионни фондове, заяви Николай Марев, изпълнителен директор на Пенсионноосигурителна компания "ДСК-Родина", пред БНТ.


Марев даде за пример Унгария, където през 2011 г. при подобен сценарий са изчезнали близо 10 млрд. евро от сметките на хората.


В края на 2014 г. от ГЕРБ предложиха редица промени в пенсионната система, според които осигуряващите се, които са родени след 1959 г., ще могат да пренасочат еднократно вноската си за втора пенсия от частните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ).
Според него предложените промени не взимат предвид демографската картина на България през следващите години и как това ще се отрази на пенсионната система и финансовото състояние на държавата.


"Тази реформа е абсолютно недалновидна и ще доведе само до това държавата да поеме по-голям ангажимент в бъдеще. Живеем в демографска катастрофа, като 76 пенсионери се издържат от 100 осигурени лица, а през 2060 г. по разчети на Националния осигурителен институт (НОИ) 109 пенсионери ще бъдат издържани от 100 лица. Няма да има кой да плаща осигуровките", каза Марев и посочи, че една от основните идеи при създаването на частните фондове е било да се олекоти държавния ангажимент.


Няма опасност от фалити в частните пенсионни фондове, тъй като в тях в момента има около 8 млрд. лева, аргументира се Марев и посочи, че управлението и сигурността на средствата във фондовете е по-добро от колкото в НОИ.


"Всеки има лична партида. Парите се инвестират и умножават, а и се унаследяват при смърт. Освен това втората пенсия допълва с около 20 процента основната", каза той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3095 Весело

  Бре,извадихме торбата с лъжите!

 2. 2 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 583 Неутрално

  много са ми забавни тези хора, като прикачат своите проблеми на шията на осигурените. просто се притеснява, че може да му намалее бизнеса и приходите от такси за управление. ако са толкова добри като фонд мениджъри, едва ли ще има причина да се притесняват.

  Горбачов
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3476 Весело

  Опа, поправете заглавието, Дневник. Правилно е "Николай Марев: Промените в пенсионната система целят да НИ вземат личните партиди на хората"

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Нещата не са толкова прости колкото Марев и колегите му искат да ни накарат да мислим. Партидите във втория стълб на пенсионното не са толкова лични, колкото си мислим че са:
  1. Ако не придобиеш право на държавна пенсия, ти и наследниците ти ще видите частна пенсия от ДЗПО през крив макарон,
  2. Не е случайно че говорим за партиди, а не за сметки. Можете ли:
  2.1. да си изтеглиде парите от партидата,
  2.2. да ги прехвърлите в банка,
  2.3. да ги преведете в чужбина?

  Такива ми ти работи, драги ми смехурко. Тези, които говорят за "частни" пенсии или нищо не разбират, или имат интерес да говорят неистини. Частни са парите в индивидуалните пенсионни сметки на американците, но не и в партидите на българите.

 5. 5 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 874 Неутрално

  "... Освен това втората пенсия допълва с около 20 процента основната", каза той.

  И как по-точно тези 20 % са повече от 28-те %, с които се намалява пенсията от НОИ за хората, родени след 31.12.1959 г. и осигуряващи се в частни фондове?

  Никога повече мутри начело на България.
 6. 6 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Поредната лъжа, манипулация, лъжа.....
  Никой никого не задължава да си тегли парите от ЧПФ. НО и вече няма да бъдем закрепостени по закон при тези пиявици да харчат парите ни, да живеят луксозно...и един ден...пак държавата да ни спасява!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 7. 7 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 636 Неутрално

  ЗАКОН за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 г.
  ...
  „Избор на осигуряване
  Чл. 4б. (1) При първоначално възникване на основание за осигуряване след 31 декември 2014 г. лицата, родени след 31 декември 1959 г., в едногодишен срок от възникване на основанието за осигуряване могат еднократно да изберат да се осигуряват в универсален пенсионен фонд.
  (2) В случай че лицето не подаде заявление за осигуряване в универсален пенсионен фонд в срока по ал. 1, осигуряването е само във фонд „Пенсии" с увеличена осигурителна вноска с размера на осигурителната вноска за универсален пенсионен фонд.
  (3) Осигурените лица, самоосигуряващите се и лицата по чл. 4, ал. 9, родени след 31 декември 1959 г., които са осигурявани в универсален пенсионен фонд, могат еднократно да изберат да се осигуряват само във фонд „Пенсии" с увеличена осигурителна вноска с размера на осигурителната вноска за универсален пенсионен фонд.
  (4) Осигуряването на лицата по реда на ал. 1 и ал. 3 възниква от първо число на месеца, следващ месеца на избора. До тази дата лицата по ал. 1 подлежат на задължително осигуряване във фонд „Пенсии" с увеличена осигурителна вноска с размера на осигурителната вноска за универсален пенсионен фонд.
  (5) Редът и начинът на избор по ал. 3 се определят с акт на Министерския съвет."

  Лично мнение:
  - налице е хипотеза за "мълчалив отказ" от харизване на личните пари в общия кюп на НОИ за лицата, които вече са осигурени в универсален пенсионен фонд;
  - налице е хипотеза за "мълчаливо съгласие" за харизване ва личните пари в общия кюп на НОИ за лицата, които досега не са се осигурявали в УПФ (т.е., които тепърва започват работа по трудово правоотношение);
  - налице е предпоставка върху служителите в държавните фирми да бъде упражнен "доброзорен натиск" да се откажат от средствата си в универсален пенсионен фонд...

  Ако перифразираме малко едно китайско проклятие - предстои ни да живеем в интересни пенсионноосигурителни времена! Де да видим какъв ще е оня "акт на Министерсия съвет" по чл.46, ал.5 от ЗБДОО-2015...

 8. 8 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Всеки има лична партида. Парите се инвестират и се множат."
  Те и в КТБ се "множаха". И са 8 милиарда само на книга. Реално са два пъти по-малко. Сиреч половината са вече изпапани както вие разбирате умножението. Колко са се умножили във фонда на Ковачки, я да видим?


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#4] от "john_3volta":
  Парите по партидите в ДДПО- третия стълб, твои лични вноски и вноски от работодател по доброволното допълнително... са тези които можеш да получиш при пенсиониране или да получат наследниците ти.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  Популиста Орбан присаден на наша почва.След здравните осигуровки е ред на пенсионните ,а после имотите ,които са на на пътя на магистралите и т.н.

 11. 11 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Марев казва истини, ма е леко пристрастен...

 12. 12 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#9] от "chichka":
  Това добре го знам. Не знам друго: защо когато се говори за втория стълб, Марев ни колегите му се правят на умрелите лисици и го смесват с третия.

  От езика ти се вижда че си в час: вноските ти в третия стълб са наистина лични. Това, което аз твърдя е че вноските ти във втория стълб не са, доколкото не можеш да се разпореждаш с тях когато и както поискаш.

 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  До коментар [#10] от "Аз съм Шарли":

  Главният Рекетьор на Републиката нищо старо не е зравил

 14. 14 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2552 Весело

  "....има за цел да вземе личните партиди на гражданите в частните пенсионни фондове..."

  Канонадата продължава, нищо,че е с халосни снаряди...

 15. 15 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Нямам му вяра.

  Пази си хляба човека, ама мен какво ме касае неговия хляб

 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  Шефовете на читавите фондове се обявиха против промените. Шефовете на източените фондове гласуваха ЗА промените на Боце.

  Да не би Боце да прикрива калпавите фондове и едновремено с това да източва читавите?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И този се бил загрижил за партидите на хората ?! Драги - остави на хората сами да се грижат за партидите си. А ти ни кажи кои са собствениците на компанията, в която работиш, колко души работят там, какви заплати се дават, какви пари си делкат собствениците, какви служебни коли се използват - ще е интересно.

 18. 18 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Има едни пари и всеки им се е наточил...
  Факт е, че нито сега се управляват добре, нито държавата ще ги управлява добре. Горките Ние...

 19. 19 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 531 Гневно

  А нещо за загубите които умело постигате? А нещо за бонусите които си правите въпреки постигнатите загуби? Маймуно хайде плащай ми по 300лв на месец щото точно толкова трябва да ми платиш като се пенсионирам, ама като си гледам партидата повече от 20лв няма да дадеш, въпреки, че съм се осигурявал на максималната сума от как съм почнал работа.

 20. 20 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Втората пенсия допълвала с 20% основната ли? Сега основната е с осигуровка 15 и малко процента. Допълнителната с 5.не трябва ли допълнителната да допълва поне с 25 процента?

 21. 21 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 350 Неутрално

  [quote#1:"deaf"]Бре,извадихме торбата с лъжите! [/quote]

  Този човек не е чел предложения закон, става въпрос за доброволно преместване, само ако някой желае да си премести личната партида от частен в държавен фонд!

  Тази кампания беше стартирана от Радан Кънев, сега просто я масовизират, интересно кой плаща масрафа?

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 22. 22 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 427 Гневно

  Това е неприятната за управляващите истина! Това което се извършва е отвратително и се надявам колкото може повече хора да осъзнаят това и да не се поддават на манипулациите, които сега набират скорост.

 23. 23 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 419 Неутрално

  вече има пенсионери родени след 1960г. , внасяли в ;частни пенсионни фондове ; , е , никой не е получил и стотинка от внесените пари , това е реалността , не вярвам и Някой да вземе пари от тези фондове , освен близки и роднини на Управителите

 24. 24 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  ясно е, че целта е кражба.
  Самият факт, че промени в най-консервативната система се предлагат едва ли не тайно и се гласуват урбулешки, все едно някой ни гони, е абсолютно достатъчен да разсее всякакви съмнения.
  Единствената разумна промяна в пенсионната система е постепенното премахване на общата каца, неясно защо наречена 'солидарен стълб' и замяната и с лични наследяеми пенсионни сметки с които може да се разпорежда единствено титуляра и никой друг. Всякаква промяна в обратна посока е пълен абсурд.

 25. 25 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#16] от "Darth Plagueis":


  [quote#16:"Darth Plagueis"]Да не би Боце да прикрива калпавите фондове и едновремено с това да източва читавите? [/quote]
  Това е.+++++++++++++++

 26. 26 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#12] от "john_3volta":
  Наистина съм в час! От внесени в трети стълб вноски от работодател доста над 6000 лв. Преди няколко месеца, като се пенсионирах изтеглих "увеличените след компетентно управление" остатъци около 5400 лв.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 27. 27 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Последните приказки на Горанов водят към елиминиране на вторият стълб, като при тази ситуация остава НОИ и доброволното лично осигуряване. Ако се върви нататък ще е интересно съотношението НОИ-частен фонд, като процент от осигурителните вноски.

 28. 28 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#19] от "foure":
  + от мен. Малко са хората като теб, които гледат извлеченията и се интересуват от съдбата на парите! Но като гледам минусите.....доста платени апологети на ЧПФ има.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  До коментар [#16] от "Darth Plagueis":

  Това е идеята.Да спасят Ковачки ,който е изял фондовете.Като се съберат на куп няма да се разбере кой кум ,кой сват...кой ял .кой пил.

 30. 30 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  До коментар [#4] от "john_3volta":

  1. това е тотална лъжа.
  2,3,4 - ДА, на първия ден след право на пенсия може да си ползваш парите както намериш за добре - да си ги изтеглиш без данък или такса, да си ги разсрочиш за срочна или доживотна пенсия.

 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1812 Неутрално


  Да се говори с наплашвачески тон не е най-добрия вариант - все пак съждението, че в Унгария са откраднати милиарди и всичко е останало без последствие, нещо за което дори не сме чули, ако не за съдебен процес, поне като "новина" е показателно, а и вероятно е малко обидно за унгарците, да считаме че може да проявят такова овчедушие.
  Но по-важно е другото, че освен декларативното изявление, че няма как да фалират фондовете, което дори и да е валидно за някои от тях, няма как да се докаже за всичките, а и няма възможност да се гарантират средствата в тях и няма отговор и на втория проблем разглеждан в последните дни, а именно има ли и ако да какво е постигната доходност за всичките години на съществуването им, защото ако говорим само за съхранение, все едно са в трезор и дори и намаление, нещата не изглеждат никак добре, освен за собствениците на фондовете и техния персонал.

 32. 32 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#8:"mdaa"]Колко са се умножили във фонда на Ковачки, я да видим? [/quote]

  Е нали заради него и още един два фонда е цялата тази галимация за да не излезе наяве колко е откраднато и това е втори дубъл след като мина номера на Дянков с Професионалните Пенсионни Фондове което след това беше обявено за Противоконституционно от Конституционния съд но целта беше постигната не се разбра колко осигуровки ги няма освен Пенсионните Фондове ако не пожелаят да ни осветлят.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 33. 33 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Абе, Горанов да не е пуснал някви пари за ПР.
  Подозрително са ми еднакви коментарите под статии за простотията с пенсионните фондове.
  А иначе имаме типичен случай за изгаряне на юргана, с цел премахване на бълхите.
  Понеже парите не се управлят добре (сравнени с тези в КТБ ли?!) и понеже имало големи такси (което се оправя с изменение от около 10 думи) дай да избухаме всичките събрани пари за 3 години... После да му мислят следващите.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 34. 34 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Вашата Солидарност е за частно ползване, Марев,
  на Марс ли живеете ? ...
  Само оградите им струват, колкото квартал от къщи, Господи ...

 35. 35 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2552 Любопитно

  Интересно, ако някой се заеме да изследва генезиса на тези частни пенсионни фондове, дали няма да опре до среди,близки до ДСБ? "Автентичните" много присърце срещат на нож откриващата се възможност хората, които са недоволни от тези фондове или им нямат доверие, да вземат правилното решение. В това,че е набъркана и БСП, не се съмнявам, така че може по тази линия да върви още една топла връзка между двете партии.

 36. 36 Профил на pp90
  pp90
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Всичко, което правят управляващите цели да вземе личните пари на хората.

 37. 37 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 427 Гневно

  Човекът каза още нещо, което е важно и е добрата новина за всички, които имат пари в пенсионните фондове. Доходността на фондовете (номиналната доходност минус натрупаната инфлация) е положителна.
  Това означава, че г-жа Менда най - безцеремонно излъга българите, като обяви точно обратното.

 38. 38 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#20] от "wds23355772":
  Коректноста изисква да се каже категорично:
  В УПФ влизат 28% от парите за пенсия на родените след 1959 г, а В НОИ отиват 72%. При идеални условия след 2023 г първите пенсионери ако биха получили пенсия само от НОИ/ако си вкарат там всички вноски/ условно 1000 лв. Ако си оставят вноските в ЧПФ, биха получили 720 лв от НОИ и трябва да получат "втора пенсия" 280 лв от ЧПФ. Тези 280 лв дали ще са повече или по-малко зависи от това каква е доходноста от компетентното управление на парите. Към този момент тези 280 лв са по-малко, но до 2023 г може да бъдат увеличени или още намалени.
  Някой неразбрал?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 39. 39 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Промените в пенсионната система целят да "дръпнат килимчето" под краката на "назначените капиталисти". Добре е някак си със закон да ти идват едни пари от хората които да си раздаваш като нисколихвени заеми на свои кръгове. Добре е да отчиташ на "осигурените" отрицателна доходност от порядъка на -20% (на 100 лв. вложени загуба 20 лв.) и да взимаш за тези "резултати" такси от ограбените. А най-добре е някоя медия да те подкрепя (предполагаемо заради облага или обвързаност на собственика и с подобни кредити или "инвестиции".

  О, Музо, възпей оня гибелен гняв на Ахил ..........
 40. 40 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#32] от "Танас - Je suis Charlie":
  Танасе, аз съм живия пример как Дянков ме спаси от мизерията на ППФ. Скоро се пенсионирах и взимам достатъчна пенсия, отговаряща на осигуровките ми. Ако трябваше да я получавам от ППФ щеше да е 66 лв!!! Вноските ми бяха първите години 12% за 1-ва, кат. а последните 7% за втора. Винаги на тавана на осигурителния доход....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 41. 41 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#33] от "Dexx":

  Редно е, "партидите" да останат, но под шапката на "общото"...
  Интегрирането трябва да надделява като общ Закон - налага го ситуацията в народната ни Солидарност днес - попиляни сме ...

 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#7] от "Дебил от Льонеберя":
  Ясно е че с вариантите за "мълчалив отказ или съгласие" се цели средствата на по-инертните от обхванатите във втория стълб да отиват било в частен, било в държавния фонд.
  Не мога да разбера защо фигурира думата "еднократно", след като веднъж направен избора, ако човек вижда че средствата му се управляват лошо и той не само не спестява, но и губи, да не може да ги премести там, където желае.
  Още нещо, има сценарий за "принуда" на държавните служители в посока НОИ, но да не пропускаме и другата възможност, принуда от работодателя за "избор" на посочения от него фонд - къде мислите че са били "осигурявани" работниците на Ковачки например, ако думата осигуряване в този случай е приложима, след като Орешарски му разсрочи милионните дългове към НОИ (първия стълб) и фиска за десетки години, та какво ли остава за втория.

 43. 43 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Много приказки без край, какво остава след като взимате такса от всяка вноска и отделно годишна такса.Да не говоримза харченето по лъскави офиси и тимбилдинги

 44. 44 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#28] от "chichka":

  Чичата, какви извлечения какви пет лева с Персонален Идентификационен Код https://pa.allianz.bg/ ако искам а и го правя посред нощ мога да си проверя партидата и колко е един дял и колко общо по месеци и години имам и в Доброволен и в Професионален и в Универсален само, че това не уйдисва на крадливите фондове дето са опоскали партидите на клиентите си.
  Защо КФН не направи проверка на фонда на КоваШки ?

  https://pa.allianz.bg/

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 45. 45 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#39] от "БГА Балкан":
  Как само медия??? за 9 месеца на 2014 г в УПФ са влезли 663 милиона лв!!! Колко медии, телевизии, експерти, .... магят да се купят?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 46. 46 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1922 Весело

  До коментар [#38] от "chichka":


  [quote#38:"chichka"]Някой неразбрал? [/quote]
  Ще има, само гледай...

 47. 47 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#28] от "chichka":

  Гледам ги от как съм почнал да се осигурявам - вече 15 години и нищо не виждам. Виждам една пирамида и това е факт, сега драпат със зъби и нокти да запазят статуквото и безметежният си живот. Не разбирам от инвестиции ама в ДЦК да бяха инвестирали по-висока доходност щяха да ми осигурят, в момента са на загуба.
  На пишман демократите и борци за права ще задам 1 прост въпрос: ако утре национализират частните партиди капитал ли ще национализират или загуби?

 48. 48 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#44] от "Танас - Je suis Charlie":
  Фонда на КоваШки е дребна риба. Там няма много пари, щото той не ги внася!
  Други 3-4 са кухи, а там висят много повече хора.
  В края на този и началото на другия месец двама мои колеги ще придобият право на пенсия. До момента никой от ЛС не ги е притеснил! Иначе 3-6 месеца предварително те привикват и подготвят за освобождаването!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 49. 49 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#44] от "Танас - Je suis Charlie":

  И като видиш какво можеш да направиш? Можеш ли да спреш да се внасяш? По един или друг начин, през един или друг фонд парите ти ще бъдат откраднати-гарантирано от ДС

 50. 50 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#47] от "foure":
  Засега на това мнение тук вече станахме 3-ма!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 51. 51 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2552 Весело

  До коментар [#39] от "БГА Балкан":

  "А най-добре е някоя медия да те подкрепя (предполагаемо заради облага или обвързаност на собственика и с подобни кредити или "инвестиции"

  Махни "предполагаемо", излишно е, останалото мирише от километри !

 52. 52 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Марев и да приказваш в българско няма кой да чуе.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 53. 53 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#27] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  Аз бях от тези с доброволното осигуряване и като видях катастрофалните резултати, които обаче по никакъв начин не влияят на т.н. такса за обслужване, просто си взех парите ( каквото беше останало), платих си данъка и реших самостоятелно да си организирам третия стълб, при това не бях във фонда на Ковачки, а в две от (уж) нормалните и авторитетни дружества. Та човек като преживее някое и друго разочарование, някак става по предпазлив и внимателен.
  Още нещо, и аз съм за това, всеки да прави каквото счита за добре, но веднъж взел своето решение, да не чака после отново от държавата - какво се случи като се оказа, че професионалните фондове нямат средства за категорийните пенсионери - знаем, че и днес им плащаме всички ние, чрез допълването през бюджета на НОИ, което и в момента е около 50%.
  Утре, ако сценария се повтори и за някои от частните фондове по втория стълб, пак ние ще плащаме, просто тези проценти ще се увеличат - т.е. аз пледирам за следното - избираш си вариант, даваш си парите и след това колкото - толкова.

 54. 54 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#37] от "nnikolov_bg":

  Такааа ли каза той? Аз вярвам единствено на извлеченията които ми пращат от фонда и като сметна май менТа е права.

 55. 55 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#28] от "chichka":

  Следя си партидата в задължителния фонд, там има повече отколкото са внесени. Друг е въпроса ,че не мога да разполагам с тях. Но аз с внесените в НОИ не мога да се разпореждам. А там, като направя собствена справка колко съм внесъл, ме облива студена пот и ми се подкосяват краката. Да говориш за ИЗБОР, при положение, че 3/4 от парите отиват в общия кюп е колосална нелепица. За разлика от вас, които имате късмета да се пенсионирате на нормална възраст, ние знаем, че няма да получаваме пенсии, нито в солидарен модел, нито от фондовете. Държавата рано или късно ще прибере тия партиди. Сигурен съм.

 56. 56 Профил на Ivan Donchev
  Ivan Donchev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Какви пенсии ще плащат Сила, Съгласие, Топлина, Бъдеще, ЗОИ, Утре, това са само български ПОК, след като всички внесени в тях осигуровки са инвестирани в техни свързани, кухи фирми и вече източени...

 57. 57 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 426 Неутрално

  То пенсии че няма да има е ясно на доста хора. Въпроса е защо да ги даваме на държавата.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 58. 58 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1106 Весело

  ...Освен това втората пенсия допълва с около 20 процента основната...
  Ако сравним, че вноската в НОИ е 17.5%, а във фондът 5% и фондът не изплаща майчинство, болнични и обезщетение за безработица разликата от 20% е меко казано зле. Сега че и в двата случая ще сме ограбени е безспорно, въпросът е къде ще е по-малко.
  Но поне да обещават по-голям процент, все пак за неизпълнени обещания още никой не е обвинен.

 59. 59 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#43:"shileto"]Много приказки без край, какво остава след като взимате такса от всяка вноска и отделно годишна такса.Да не говоримза харченето по лъскави офиси и тимбилдинги[/quote]

  Шиле знам, че знаеш къде се намира сградата на НОИ и я погледни от долу на горе, от горе на долу и прибави още 28 дето са във всички области и ми кажи колко това за заплати и поддръжката им и КОЙ ги плаща ?

  http://www.noi.bg/aboutbg/structure/128-organigramanssi

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 60. 60 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#53] от "tsvetko_51":

  Съгласен!

 61. 61 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#55] от "Индиана":

  И аз ги следя. При изчислена пенсия 1600лв, 400лв на месец дали ще може частният фонд да ми осигури дорде съм жив? И това е от 2 стълб. А да те питам инфлацията включваш ли я? Аз се осигурявам от как са влезли тези фондове и ги следя, и не ми харесва резултата, и не съм платен лемур, а лично заинтересован.

 62. 62 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#55] от "Индиана":
  + от мен, затова че се интересуваш и имаш активна позиция. Радвам се че имаш по партидата повече отколкото си внесъл. Но нали знаеш, че това не са пари, а парично изражение на оценките на активите/акции, депозити, заеми.../ И ако научиш, че твоя фонд има мнооого акции на примерно Мостстрой и ги водят по стойност 1000 лв, а в момента акциите се продават за 10 ст и няма купувач!!!!!! Това дори КФН не проверява и не коментира. Това се коментира от такива като....тук, и бързо ни трият!
  Относно кога, дали... ще получиш пенсия. Солидарния стълб няма да умре, да , демографската перспектива е много лоша, но от времето на Бисмарк по-добро не е измислено. Но със закон да вземеш от държавата част от вноските на хората за пенсия, да ги дадеш на свои частници и те като пиявици да живеят и харчат... по-добро ли е?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 63. 63 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#45:"chichka"]Как само медия??? за 9 месеца на 2014 г в УПФ са влезли 663 милиона лв!!![/quote]

  Браво чичата това са 5 % от вноските а я сега го умножи по 12.8 % и кажи колко са влезнали в НОИ .

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 64. 64 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#56] от "Ivan Donchev":


  [quote#56:"Ivan Donchev"]Какви пенсии ще плащат Сила, Съгласие, Топлина, Бъдеще, ЗОИ, Утре,[/quote]
  Допълнителни пенсии - това е термина. Основната пенсия си е от НОИ...

 65. 65 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Проблемът на НОИ не са пенсиите на работещите трета категория, проблемът на НОИ е 1 и 2, полицаи/военни и инвалидни пенсии. Ако Държавата направи една коректна сметка, колко трябва да се внася за тези хора и за своите държавни служители, дефицитът ще свърши максимум за година-две. Но никой не иска за да има свобода да се проповядват всякакви схеми на източвания, като тези фондове или идеята, нищо че не са внесени осигуровки ти имаш право на болнични, майчинство или пенсия. Е при това положение няма как да стане и всички оценяват осигуровките като вид данък, а не нещо друго. За това и тези дружества, дори и не се трогват сега да обявят при тях колко биха били средните пенсии на миньорите или енергетиците ако почнат както е по закон да плащат от следващия месец. Просто пак велики фрази национализация и т.н. Говорете с числа, а не с политически лозунги.

 66. 66 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#35] от "Дон Кихот":

  Тогава защо Ковачки гласува ЗА промените?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 67. 67 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 538 Любопитно

  До коментар [#35] от "Дон Кихот":
  За Вашите несъмнения знаем.
  Те не подлежат на никакви съмнения. Както и бронезащитената вяра на ""автентичните".
  Затова и не Ви моля да дадете некви доказателства. Няма да ви поставям в неудобно положение - стремя се да съм толерантен и доброжелателен...

 68. 68 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Никой не може да каже колко пари ще се получават от НОИ и от фондовете. Сметките дори не са приблизителни.
  Фондовете малко да се освестят защото с тези 20% за управление доста хора ще се преместят. Днес чух че били склонни да преговарят за тези проценти.
  Осланят се че до сега вали гърми получават си паричките. Като махнеш % управление то доходността е под депозитите или приблизително.

 69. 69 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#65] от "stoiank":

  Не колега. Проблема е укриване и неплащане на вноски. На Ковачки Държавата му разсрочи 25 милиона за 10 години невнесени вноски към НОИ. Защо не го фалира? Знаем отговора...
  Държавата обаче си внася до стотинка осигуровките на своите служители, без да крие дори стотинка.
  Така ли е с частните фирми, с осигуровки на минимума и другата част от заплатата в плик? Кога това ще се криминализира?

 70. 70 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#48:"chichka"]Други 3-4 са кухи, а там висят много повече хора. [/quote]

  Да не би да имаш в предвид ТИМаджийските ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 71. 71 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Николай Марев, "ДСК-Родина": Промените в пенсионната система целят да вземат личните партиди на хората"

  Тц, тристълбовия модел беше създаден за да се вземат част от пенсиите на хората и с тях да се захрани борсата. Е, захрани се, умните излязоха, срина се, дойде ред на духачите.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 72. 72 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Минути мислене, писане и после....няма появяване на коментар.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 73. 73 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Както и да го гледаме капитализмът си е отговорност: и за капиталиста, и за клиента/наемния работник, и за държавата. Капиталистът рискува да бъде смазан от конкуренцията и да загуби инвестицията и труда си (и още как), но ако се справи - печели и той, и обществото; клиентът/наемният работник също носят своята отговорност - да купят стока/да продадат труда си от/на по-добрия капиталист. В цялата работа държавата също трябва да си е на мястото - да има законодателство, регулатори и да ги кара да си вършат работа. Така че много са условията капитализмът да си върши работата, но просто е неизбежен (и слава Богу).

  Хитрината на ГЕРБ/ДПС покрай тези промени в КСО се свежда до това, че след като измежду УПФ-тата (капиталисти) има гнили ябълки, то държавното НОИ ще ни спаси от лошите капиталисти. То това беше и цялата магия на комунизма и питам се що за "дясна партия" е ГЕРБ. 1949 г. в България всичко се експроприира, за да се види 45 години по-късно, че всъщност комунизмът е измамата. Във всеки случай след като капиталистическата КТБ фалира, трябва ли и останалите 29 търговски банки в БГ (капиталисти) да се закрият? Вместо пенсионното законодателство да се усъвършенства в посока регулация на % за управление; конституиране на фонд за гаранции при фалит на УПФ (по аналогия на този за банковите депозити) и пр., предложеното от ГЕРБ/ДПС решение е много близко до "да закриваме капитализма". По нашите географски ширини това много се харесва.

 74. 74 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 794 Неутрално

  [quote#62:"chichka"]. Но със закон да вземеш от държавата част от вноските на хората за пенсия, да ги дадеш на свои частници и те като пиявици да живеят и харчат... по-добро ли е? [/quote]
  ++++
  Не е добро. Схема и лиценз за узаконен грабеж.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 75. 75 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#72:"Кремена"]Минути мислене, писане и после....няма появяване на коментар.[/quote]
  До коментар [#72] от "Кремена":
  Поздравления за стойностния коментар, непоявилия се.
  от съпричастен

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 76. 76 Профил на abc321
  abc321
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#7] от "Дебил от Льонеберя":

  Лично мнение:
  - на лице е хипотеза Частните пенс. фондове да си размърдат дебелите задници и да почнат да си печелят и убеждават бъдещите вложители по честен начин, а именно като им предлагат реална доходност, в протичвн случй всички други твои хипотези са за предпочитане

 77. 77 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 794 Неутрално

  [quote#75:"Иван55"] “Кремена”

  До коментар [#72] от "Кремена":
  Поздравления за стойностния коментар, непоявилия се.
  от съпричастен [/quote]
  хахаха...мерси!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 78. 78 Профил на abc321
  abc321
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#73] от "inn":

  Аман от капиталистически идеи , и какво всичко дето си го изписал/а да защитиш правото на ЧПФ-тата да продължават да папат нашите пари за които дори не полагат грижа според за закона! Кой глупак още не е разбрал че за 12 години средната доходност на всички фондове е отрицателна????
  Как за 12 години нито един ЧПФ не си намали таксата за управление под 5%, сега се усетиха че можело??? да ама след като се раздуха работата и какво ревнаха - ми моля ви да си регулираме таксите, ама да не пипаме закона.....

 79. 79 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 427 Разстроено

  До коментар [#54] от "foure":

  Това, което исках да кажа с този коментар е, че управляващите ни манипулират най-грубо.
  Темата за доходността и таксите, които вземат фондовете е важна, но тук въпросът е дали да позволим да ни вземат не част от спестените пари, а всички.
  Не мога да разбера, как все още има хора, които считат, че НОИ и държавата ще защитят интересите им по - добре, при положение, че в дългосрочен план се очаква съотношението на внасящи/ползващи ще е 100/109. Как е възможно въобще една такава система да функционира?! Повече от ясно е, че в НОИ пари за бъдещите пенсионери няма да има. Как на този фон някои са съгласни и убеждават останалите да предоставят на НОИ дори и малкото си спестени във фондовете лични пари?!

 80. 80 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  До коментар [#53] от "tsvetko_51":

  няма да се безпокоиш ,аз както си плащам редовно данъците ,така установих ,че преди 2 години са ми откраднали като такси над 1600 лв от партидата в частния ми фонд , така ,че не ме интересуват вече български фондове

 81. 81 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#69] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  Какво значи внася Държавата. Да обяви колко внася за служителите от МВР, колко време тези хора получават пенсии и в какъв размер. Да вземем един калкулатор и да видим. Нека се пенсионират, но да има публична сметка колко струва това.

 82. 82 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  След крадливия ГЕРБ-потоп.

 83. 83 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Подкрепям позицията на г-н Марев от ДСК"Родина".
  Доказано е,че държавата е лош стопанин,а сега отново иска да национализира частните пенсионни фондове.Навремето комунистите след 9.9.44 год. така експроприираха и унищожиха пенсионната система.Нима правителството ще слезе до нивото на комунистите?
  Това обрича на глад както бъдещите,така и сегашните пенсионери.

  Tony
 84. 84 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#79] от "nnikolov_bg":

  "...но тук въпросът е дали да позволим да ни вземат не част от спестените пари, а всички."

  Никой не е тръгнал да взема парите ти! Хората ти дават възможност САМ да решиш, какво да правиш с осигуровките си. За твой ужас, това е свързано с ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЕ и ПОЕМАНЕ НА ОТГОВОРНОСТ по отношение на собствените си средства. Лошо е, защото след това няма да има кого да обвиняваш и да плюеш (ако не се гледаш в огледалото), ако вземеш неправилното решение. Такава е реакцията на всички, които са свикнали някой друг да решава вместо тях! За съжаление , сте толкова много, че България не може да вдигне глава и да се поокопити-същото е по време на избори, при референдуми, при протести, ако щеш!

 85. 85 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 676 Весело

  Гласувайте още един път за герп и шегите, които си подхвърляме от години като например "закривай тая държава" ще станат реалност.

 86. 86 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Целта на Горанов и Менда е ясна.Има събрани едни пари по сметките на хората,ние не можем да вържем бюджета,ще вземем да ги изхарчим.Като обясним на всички,че това е пенсионна реформа.Не драги,ако искате да помогнете на хората им дайте информация за всеки пенсионен фонд.Натиснете фондовете да намалят таксите и по-добре да управляват парите,за да се постигне по-висока доходност,а не да ги прибирате,с оправданието ,да не им ги откраднат.

 87. 87 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#84] от "Дон Кихот":

  Тук няма нищо за решаване и поемане на отговорност. Защо - описал съм предходния си коментар.
  Но съжалявам, че много българи ще бъдат грубо манипулирани за да предадат "доброволно" ЛИЧНИТЕ си спестявания в ОБЩАТА каца без дъно, наречена НОИ.
  Съжалявам също, че точно поради такива управленски решения България е на дъното от дълго време. Надявам се, че все някога ще дойде ден когато упавляващите, които и да са те ще започнат да работят не само за собственото си благополучие, а и за народа си.

 88. 88 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#79] от "nnikolov_bg":

  Ще разереш, като ти дойде време за пенсия и нямаш пари в партидата щото са умело управлявани с любезното съдействие на КФН и Каролевите спекулации. Е моето време дойде: или вземам тавана 910лв от НОИ или 600лв от НОИ и 25лв от фонда. Как мислиш, да чакам ли фонда да ми допълни до изчслената ми от 1600лв?

 89. 89 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#88] от "foure":

  Добре казано.

 90. 90 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#88] от "foure":

  Късметлия! Пожелавам Ви да сте жив и здрави и дълго да вземате голяма пенсия от НОИ! Да са живи и здрави също и тези, които ще правят вноски за да може НОИ да Ви я плаща!

 91. 91 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#88] от "foure":

  1600лв. пенсия? Да не сте бил висш ДС комунист.

 92. 92 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 231 Неутрално

  До коментар [#26] от "chichka":

  а проверихте ли, дали НАП са превели изцяло всички вноски, които е получил от вас/ вашия работодател, към съответния фонд за ДЗПО?

 93. 93 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Реалната доходност на Универсалните Пирамидални Фондове е отрицателна " - 30%" досега от 2002 насам.
  Точно така системата в Чили се провали: "Провалите с приватизацията на пенсионната система в Чили и в други държави":
  http://alexanderbtodorov.com/2012/10/27/chiles-privatization-failures/
  Сега в Чили, скоро и в България...
  А колкото за "унаследяването" на партидите четете по-надолу.
  "Частните фондове са притеснени за пенсиите на родените след 1959 г.
  Експертите настояват в определен момент парите от лични партиди да влизат в обща сметка като при държавното осигуряване." http://www.segabg.com/article.php?id=629761 Това е красноречивото заглавие на статия във вестник "Сега" в която меринджейката на финансовата пирамида "Доверие" признава: "Няма субект в света, който може да гарантира изплащането на пожизнени пенсии само със собствени средства", твърди Даниела Петкова, шеф на "Доверие". Според нея наложилата се световна практика е останалите в партидата средства при смърт на лицето да не могат да се наследяват накуп, както е в момента у нас, а с тях да се изплащат само наследствени пенсии и то на ограничен брой роднини."
  Коментарът е излишен..... И още - пирамидалните фондове печелят повече от такси, отколкото от инвестиции - http://www.segabg.com/article.php?id=670703
  А това от години го говори Сашо Тодоров, ето най-новата му статия:
  "Asta La Vista принудителните задължителни „частни пенсионни фондове“" -
  28 причини при първа възможност всички родени след 1959 г. да отидат в НОИ и да подадат декларация за отказ от участие в схемата ДЗПО и възстановяване на пълните права за държавна пенсия" http://alexanderbtodorov.com/2014/12/19/astalavista_fack_private_funds/

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 94. 94 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#92] от "stoner_boner":
  Що НАП, нали всяка година ми идва извлечение и виждам по месеци колко е внесено за доброволните вноски? ДДПО си стои в ЧПФ и с тях се оправяш. Само сумите в ППФ набрани към 2011 г веднъж ги прибраха в НОИ, като сега при пенсиониране ППФ преведе и остатъка за тези 2-3 години. Това прибиране 2011 г беше само за хората, които ще придобият право на пенсия до края на 2014 г! Аз бях от тези късметлии.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 95. 95 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Държавата не внася вноските за пенсия, здравни и т.н. на държавните служители, даже и на хартия. В момента има трябват парите от частните фондове да вържат гащите за следващите 3-4г., докато изтече мандата. То вече е ясно че всяка година ще се теглят едни 3-4млрд. да се попълни бюджета, докато не задлъжнеем до уши. Само че за нас няма да има спасителни планове. Спасителния план е летището. Успех на всички емигрирали, емигриращи и бъдещи емигранти.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 96. 96 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#95] от "инж. Филип":


  [quote#95:"инж. Филип"]Държавата не внася вноските за пенсия, здравни и т.н. на държавните служители, даже и на хартия. [/quote]
  Глупости на големи търкалета. Ма викаш, да върви лафа...

 97. 97 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#91] от "m_todorov":

  Приятелю толкова е изчислена, а колко ще взема сам се сещай. И не, не съм но винаги съм се осигурявал на максималната сума, нямам 1 ден в сивата икономика (дай боже всеки му)

 98. 98 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  Като са толкова отворени милиционерите на тема - правото да решаваш къде да са ти вноските, ще разрешат ли и вноските по първия стълб да избираме къде да бъдат, и това да може да е извън НОИ?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 99. 99 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#47] от "foure":

  Добър въпрос

  според мен ще национализират загуби, точно както Дянков преди 4 години национализира загуби, 150 млн кеш и задължения за около 3-4 пъти повече.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 100. 100 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#50] от "chichka":

  Не сте 3ма. Просто псевдодесните псевдореформатори са много вресливи и с крясъците си заглушават гласа на обикновените хора..

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK