Сегашният модел на управление може да се затвърди в бъдеще, сочи анализ

Сегашният модел на управление може да се затвърди в бъдеще, сочи анализ

© Юлия ЛазароваСлед изминалата 2014 година българската политическа система е изправена пред три възможни варианта за развитие, като все по-вероятен изглежда моделът една водеща партия и набор от малки потенциални партньори. Това се посочва в месечния анализ на Института за дясна политика.


Другите два варианта според анализа са одобряване на коалиционната култура на големите и малки партии и формирането на блокови мнозинства леви или десни, структурирани от множество сравнително равностойни партньори. Такъв е случаят с настоящото правителство. То представлява десният политически отговор на ляво-либералния провал на кабинета "Орешарски".


Другият вариант е свързан с дългосрочно окрупняване на политическите спектри и връщане в двуполюсен модел или модел с две водещи партии. "Този процес зависи най-вече от възможността на БСП да спре процесите на разпад вътре в себе си и да търси нова формула за обединение на левия сегмент", посочват от института, като допълват, че с участието на АБВ във второто правителство на Бойко Борисов този процес е силно затруднен.
В доклада се казва, че е важно доколко Реформаторският блок като наследник на партиите от десницата на прехода ще успее да изгради ясна физиономия около лидер и политически приоритети. "Без единна организационна структура и ясна политическа физиономия блокът рискува да се претопи в по-силната и по-голяма ГЕРБ", предупреждават анализаторите.


Стабилизирането на България - основно предизвикателство


Политическата нестабилност от последните години лиши България от редица възможности за провеждане на реформи и преодоляване на икономическата криза. Затова най-важната задача пред всички политически сили през 2015 година трябва да бъде стабилизирането на страната и създаване на условия за икономическо развитие. Голямото предизвикателство пред управляващата коалиция е да преодолее различията между съставляващите я формации и да насочи усилията си към темите, по които може да бъде постигнат естествен консенсус, се посочва още в анализа.


В него се казва, че е добре към този консенсус да бъдат привличани и опозиционни политически сили. Логиката на това е, че при осемпартиен парламент е трудно да се провеждат радикални реформи.


"Затова реалистичната задача пред второто правителство на Бойко Борисов е да бъде по-скоро стабилизационно и да разчита на позитивен дневен ред, отколкото да търси революционни промени. Такава беше реалистичната задача и пред правителството на Пламен Орешарски, като неосъзнаването й и невъзможността да бъде изпълнена доведоха до политически провал партиите, които подкрепяха тогавашния кабинет", се казва в анализа.


В него се посочва, че един от основните проблеми в първите месеци на настоящото управление се очерта вътрешната комуникация в рамките на коалицията. Най-видимият симптом на този проблем беше свързан с предложението на финансовия министър Владислав Горанов за провеждане на пенсионна реформа, без тя да е съгласувана с партньорите в коалицията.


Като консенсусна тема пред настоящите управляващи според анализаторите все повече се оформя реформата в съдебната власт, като до този момент стратегията на правосъдния министър Христо Иванов не е получила своя алтернатива. В същото време за нея е нужна подкрепата и на БСП или на ДПС.


Като приоритетни политики през 2015 година трябва да бъдат изведени тези, които могат да донесат икономически растеж в краткосрочен план, посочват от института. Такива са радикалното намаляване и премахване на административната тежест върху икономическата инициатива и предприемачество, усвояването на европейските фондове, санирането на панелни жилища с държавни средства и постигането на финансова дисциплина.


Местните избори ще бъдат рубикон


На този етап тенденцията за спадане на градуса на политическата конфронтация в обществото продължава. Това обаче не означава, че този процес е необратим. Едно от най-големите изпитания пред него ще бъдат местните избори, които ще се проведат през есента на 2015 година. Те ще бъдат рубикон, както за опозицонната БСП, така и за управляващата коалиция, се посочва в анализа.


Местните избори ще са сериозно препятствие за управляващите политически сили, защото на този етап не се забелязва тенденция за общо явяване на изборите. Ако се явят отделно на местния вот, партиите които подкрепят правителството ще трябва да влязат в битка помежду си, което би могло да постави на карта нормалното функциониране на изпълнителната власт.


Причина за това е ситуацията на Реформаторския блок, който се очаква да търси добро представяне в областните центрове. Ако обаче в тях загуби ГЕРБ, може на Реформаторите да се наложи да се разделят с амбициите си за дългосрочно участие в политическия живот и по всяка вероятност ще се обезличат в следващите години, смятат анализаторите.


За БСП местните избори пък ще бъдат вододел по отношение на мащаба на партията. Основната битка на БСП по време на местния вот ще бъде най-вече с АБВ, за които изземането на позиции от столетницата ще бъде решаващо. За Патриотичния фронт местните избори няма да имат решаващо значение, защото традиционно структурите на формациите в него не зависят силно от местната власт.


ГЕРБ като носеща конструкция


За ГЕРБ 2015 година ще е време за отваряне към външния свят. За първи път от съществуването си партията е поставена пред изпитанието да участва в коалиционно управление. Жизненоважна за живота на правителството е комуникацията между ГЕРБ и Реформаторския блок. Настоящата формула на управление би станала невъзможна, ако една от двете формации се оттегли от нея. Затова съществуването и успехът на управлението зависи преди всичко от координираните действия на двете десни формации. Рискът пред правителството се крие основно в недостатъчното доверие между партньорите. Именно доверието е основният фактор за реализирането на по-високи управленски цели, се посочва в анализа.


БСП продължава да търси себе си


Социалистите продължават да търсят себе си. Ролята им на конструктивна опозиция към момента е адекватна, но недостатъчна, за да им гарантира растеж, се отбелязва в анализа. Оттеглянето на Сергей Станишев от лидерския пост засега не успява да спре срива при червените. Най-важната задача пред ръководството на БСП през 2015 година ще бъде доброто представяне по време на местните избори. От позиционирането на БСП в местната власт ще зависи бъдещето на партията в краткосрочен и средносрочен план.


ДПС – заобиколеният фактор


ДПС се намира в практическа изолация, смятат анализаторите. Амбицията на партията от стратегически партньор на БСП да се върне отново в ролята си на балансьор към момента не се реализира. За да може да се случи подобна трансформация, първо, трябва да има два основни полюса между, които да се балансира и, второ, ДПС да бъде приемлив партньор както вляво, така и в дясно. Засега и двете условия изглеждат трудно осъществими.


Основната причина днес ДПС да не е във властта не се крие нито в етническия характер на движението, нито в неговата либерална и евроатлантическа ориентация, а в тежко замърсения публичен образ. Като решаващ проблем пред ДПС би се оказало трайното излизане на партията от изпълнителната власт. 


Реформаторският блок между консолидацията и разцеплението


Най-голямото изпитание за Реформаторския блок според анализаторите през следващата година ще бъде участието му в изпълнителната власт. Това ще е решаващият фактор за представянето на предстоящите местни избори. Към момента все още е рано да се дават оценки за министрите на блока, но до есента на 2015 година тенденциите в отношението към тях ще са ясни. Безспорно най-ярките и коментирани министри са здравният Петър Москов и образователният Тодор Танев. Засега атрактивното им поведение поляризира обществото, но им печели симпатии сред привържениците на десницата. 


Патриотичният фронт - заедно или поотделно


Проблемите, които стоят пред Реформаторския блок, са идентични и за Патриотичния фронт. Към момента шокът от подкрепата за второто правителство на Бойко Борисов изглежда преодолян. Въпреки своята разнородност парламентарната група на патриотите засега изглежда монолитна. Може да се каже, че напускането на депутата Велизар Енчев по-скоро консолидира двете основни крила – НФСБ и ВМРО, отколкото да разруши доверието помежду им. По време на местните избори фронтът ще бъде изправен пред дилемата да се яви в този си състав или да се яви на части. Ако избере втория вариант отношенията между основните партньори могат да се обтегнат и в перспектива да се стигне до разцепление, се посочва в анализа.


ББЦ престана да съществува


През последния месец политическият проект на бившия журналист Николай Бареков практически спря да съществува. Отцепването на четири от шестимата депутати на "България без цензура" показаха, че партията е типичен политически брокер без дългосрочна перспектива пред себе си. По всяка вероятност групата на Българския демократически център ще продължи да съществува, като основен гравитационен център на депутатите ще бъде формацията на бизнесмена Христо Ковачки ЛИДЕР. Едва ли в този си вид и състав обаче коалицията ще може да прескочи втори път четирипроцентовата бариера, се посочва в анализа.


АБВ с възможност за дългосрочност


Засега АБВ стои стабилно както в законодателната, така и в изпълнителната власт. Около формацията няма скандали, а в качеството си на министър Ивайло Калфин излъчва авторитет. В същото време АБВ показаха и характер, като се опълчиха на пенсионната реформа на ГЕРБ и застанаха на еднакви позиции с по-малките партньори в коалицията Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Доколко формацията на бившия президент Георги Първанов ще успее да извлече позитив от участието си във властта ще се разбере на местните избори.


"Атака" си остава същата


"Атака" продължава да играе на терена на крайната левица, като по този начин участва в разкъсването на БСП. Позиционирането на партията като проруска и неокомунистическа по всяка вероятност ще продължи през целия мандат на 43-ото Народно събрание. Както и досега, местните избори няма да са решаващи за формацията на Волен Сидеров, смятат в института.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 676 Любопитно

  Несъвместимите вещества и смеси винаги крият опасности, за които учените предупреждават.
  Несъвместимите идеи и хора се съвместяват с морков и много обещания и пари.
  И в двата случая при неправилна употреба - експлозия.

 2. 2 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  Стабилизиране на държавата. След комуноидите - какво друго, освен кърпене на лодката, изпомпване на водата, тотален ремонт и бавно изкачване от дъното?!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 3. 3 Профил на dragoman
  dragoman
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да сегашният модел на управление може да се каже, че е еднолична демокрация в управител Борисов. Май това не е точно демокрация, друга дума имаше за това, но как се казваше?!

 4. 4 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 965 Любопитно

  Задават се нови центробежни сили, които вероятно ще разместят очакваното разпределение на силите.

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 5. 5 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 507 Неутрално

  С една дума Б.Б. командва парада.......

 6. 6 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Ако е успешен, защо не!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  Не виждам какво по-различно от БСП предлага АБВ, та да съществува отделно от майката.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3869 Любопитно

  [quote#5:"1_bulgarin"]С една дума Б.Б. командва парада.......[/quote]
  Това къде го видя в статията?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  България е благоприятна почва за недъгави модели.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 10. 10 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Много добър анализ. Включително на бъдещите алтернативи. Аз стискам палци пполитическят живот у нас да се цивилизова, иначе всяко ново правителство започва от разграждане на направеното от предишните. Дори и да започнат реформи, следващите ще ги затрият.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 11. 11 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 462 Неутрално

  <В него се казва, че е добре към този консенсус да бъдат привличани и опозиционни политически сили.>
  Пак ще търсим дървено желязо ли?
  Консенсус или по-скоро конституционно мнозинство може да се търси за промяна на конституцията и за промяна на Избирателния закон.

 12. 12 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 462 Неутрално

  >Ако се явят отделно на местния вот, партиите които подкрепят правителството ще трябва да влязат в битка помежду си, което би могло да постави на карта нормалното функциониране на изпълнителната власт.>
  Поредната глупост. Германия е управлявана от коалиции през последните 50 години. На всички останали избори коалиционерите са противници и това никога не е довело до разпад на коалициите защото всяка коалиция има план за изпълнение, а на местните избори става дума за местни проблеми. Немските политици и избиратели са в състояние да различават тези неща. Нашите ще трябва да се научат.

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Лично на мен малко ми омръзват тези политически предвиждания, които ми напомнят малко тиражирането на някакви групови и индивидуални хороскопи - при това с доста банални изводи.
  Например:

  "Затова реалистичната задача пред второто правителство на Бойко Борисов е да бъде по-скоро стабилизационно и да разчита на позитивен дневен ред, отколкото да търси революционни промени."
  Трудно ще стигнем до съгласие какво точно са "революционните промени", но ако не се случат тези промени, а останем на ниво стабилизация, не виждам бъдеще нито за ГЕРБ, нито за РБ.
  В текста по-долу става дума точно за нужните и възможни такива промени.

  От друга страна, за всеки здравомислещ човек е ясно, че резултата от местните избори ще бъде доста важен лакмус и знак, как хората, ние избирателите оценяваме това което са успели или не да направят управляващите.
  В този смисъл това си е поредния рубеж за всички партии и особено за управляващите, но резултата от тях също ще зависи доколко те ще ни убедят, че са започнали и вече правят тези важни реформи в правосъдие, образование и здравеопазване.

 14. 14 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Поредният псевдоанализ. Сегашното правителство било "десен" отговор. От кого - Калфин и АБВ, патриотите... и с какво - например с национализацията на пенсионните фондове... Въобще у нас етикирането в обществения "живот", доколкото има такъв, е най-голямата измама на прехода. Реално ние нямаме партии - имаме търговски дружества в различни форми като АД, ООД и ЕООД, назовавани и припознавани от наивен електорат като политически организации. А "анализаторите" са част от инструментариума за тази заблуда.

 15. 15 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  ГЕРБ като носеща конструкция

  -Само конструкция-без съдържание и стабилност.

 16. 16 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Концепцията на ИДП е меко казано опортюнистична,
  тя не се съгласува с необходимостта от значително по-висока ефективност на управлението, чрез максимална достоверност на Субекта на вземане на Решение и реално уплътняване функцията "Отговорност" при неговото изпълнение ...
  Без всякакво основание, концепцията на ИДП е и "консервативна", без да подсказва дори, на какво отгоре, върху изминалите 25 години ...

 17. 17 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Иска Им се да Им повярваме, Но на фона на Празнословията, с които ежедневно ни заливат- това, няма как да се случи.

  Ако пък Те са си повярвали - това си е само и единствено техен проблем.

  )

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4408 Неутрално

  Политическата ситуация у нас е много комплицирана/същото важи и за икономическата такава/!За да има по-стабилно и реформаторски управление най-важното е ДПС да не е във властта и да е в тотална политическа изолация!

 19. 19 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Съвкупният Политически субект е все повече длъжен да формира адекватна нагласа в целокупното ни общество, за смела Реформа с преструктуриране на модела на политическото ни общуване - днешният е компрометиран и структурно НЕефективен ...

 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6422 Неутрално

  За ДПС във властта съм напълно съгласна със замърсяването от тази партия, не само замърсяване, а направо засмърдяване и дано останат встрани за много дълги години.

 21. 21 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  По-малко държава,повече инициативност и предприемачество.Нищо друго не работи.

 22. 22 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Нека се затвърди ,но да има и референдуми.
  Ясно,че гласът на хората може да се чуе само така.
  И електронно правителство,разбира се.

 23. 23 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#22] от "xmm":

  Този Модел не познава формите на пряка демокрация...

 24. 24 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Правителството има реални шансове да приживее невръстната четригодишна възраст, но за да се случи това е необходимо БъБъ ясно, точно и категорично да забрави първите си работодатели. Да скъса окончателно с комуноидните практики, връзки и ''другари'', които го ориентираха в политиката и назначиха за Премиер преди 5-6 години. Готви сме да направим този компромис и да забравим генезиса на ГЕРБ, но само ако реформаторския им дух не е симулация.

 25. 25 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  "В същото време АБВ показаха и характер, като се опълчиха на пенсионната реформа на ГЕРБ"

  Как няма да реагират, като Владко Горанов иззе функциите на Калфин.

 26. 26 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Обобщено -

  чака ни висока безработица, бедност, нарастващо неравенство и преразпределение на активите между 13те "управляващи" "партии", имащи едва 1/4 или има-няма 25% от гласовете на всички български избиратели. Плутокрация и фасадна демокрация.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 27. 27 Профил на an.elica
  an.elica
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Заетоста е най-ефективното лечение при вземане на правилни съгласувани решения от управници и техните поддръжници.
  Всякакъв песимизъм се обезсмисля ,когато изпълнението на поетите ангажименти е факт и нещата се случват на практика.
  Представителите на 4-те партии в сегашното правителство се справят успешно и със сигурност този модел на управление е достоен за уважение към широкоскроеното европейско лидерство.Отговорността е разпределена и балансирана на всеки от пъководните постове и резултатите са налице.

 28. 28 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Институтът за Дясна Политика е НПО, платено от и близко до Г"Е"РБ, и "анализите" му са, разбира се, в желаната от Борисов и Цветанов посока.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 29. 29 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#4] от "LocoMondo":


  [quote#4:"LocoMondo"]Задават се нови центробежни сили,[/quote]
  Съгласен съм, че ще има нови сили, но дали няма да са по-скоро центростремителни...водещи до капсулиране, полицейщина и радикализиране?
  Ще ги следиме патриотичните...ще е интересно...

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  "Без единна организационна структура и ясна политическа физиономия блокът рискува да се претопи в по-силната и по-голяма ГЕРБ".
  Това не бива да става в никакъв случай.Или като една партия,или всеки по пътя си.България има нужда от истинска дясна партия.Не мога да приема ГЕРБ за такава.

 31. 31 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 965 Любопитно

  [quote#29:"Добрин ВЕЛКОВ"]дали няма да са по-скоро центростремителни...[/quote]

  Не знам...физиката и политиката са ми повече хоби, от колкото знания...но ще е интересно да ги проследим...

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 32. 32 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Щом ГЕРБ е носещата конструкция, сградата паднА.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 33. 33 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 588 Весело

  "Затова реалистичната задача пред второто правителство на Бойко Борисов е да бъде по-скоро стабилизационно и да разчита на позитивен дневен ред, отколкото да търси революционни промени. Такава беше реалистичната задача и пред правителството на Пламен Орешарски"

  Ще стабилизираме правосъдието 4 години в сегашния му вид...

  Управляващите трябва да знаят, че докато не започнат големи корупционни дела и дела за фалити няма да има сериозни предпоставки за ръст на икономиката. Без растеж (органичен, а не в резултат от бюджетни харчове) и без премахване на бюджетните дефицити няма да има успех на изборите. Ще подхвърлят страната отново на БСП, ДПС и Атака.

 34. 34 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Смешниците от Дневник ни предлагат "анализ" на финансираното от ГЕРБ нещо под името Институт за дясна политика. Що не се гръмнете

 35. 35 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "В доклада се казва, че е важно доколко Реформаторският блок като наследник на партиите от десницата на прехода"
  ___________________
  Яаааа! Този Институт за дясна политика да не би да е под ръководството на Лаборанта? За какви "десни" партии от времето на прехода говорят тия? Че това си бяха партии, конструирани на Позитано! Парадоксално в този доклад е, че единствената дясна партия, която е истинска опозиция на БСП - партията ГЕРБ, не се смята от доклада за дясна.
  Отдавна съм разбрал, че колкото повече един политически субект в Бг крещи и се бие в гърдите до посиняване, че е десен, толкова по-ляв и по-червен е всъщност...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 36. 36 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 458 Неутрално

  С една дума това правителство има относително спокойство за работа... трябва да го използва...

 37. 37 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Моментът в който не един, а всичките накуп ще влязат в затвора ще бъде много, много ефектен. Времето им изтича. На всичките.
  Трябва радикална промяна.
  Всичките са импотентни да я осъществят. Без изключение. Бойко Борисов е най-способният от всичките боклуци, но е много далеч от това което е нужно на България.
  За мен промяната започва с промяна закона за референдум, след което три референдума за избирателния кодекс, наказателния кодекс и закона за медиите.
  1.Критерии за депутати, министри, областни, замове, митници, полицаи, съдии, кметове и всички управленски позиции. Всичките критерии за всички позиции се задават от хората.
  2.Новите наказания за съответните позиции и отговорности се задават от хората.
  3.Критерии за това какво е новина. Хората определят техните проблеми, авторитетите които са компетентни за съответните проблеми, въпросите които ги вълнуват и решенията които предлагат.
  Децентрализация и първоначално онлайн гласуване за управленски решения на местно ниво и постепенното му въвеждане на централно и навлизането му във всички области на живота.
  Масова дигитализация на обществените услуги.
  Оценка на всяко управление на местно и национално ниво.
  Нова конституция с ново държавно устройство и начин на функциониране на държавата.
  Това е един вариант като за начало на промяната. Естествено всеки може да предлага окончателни решения на конкретни проблеми, които да се одобрят от мнозинството хора. Рано или късно ще се случи.

 38. 38 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3043 Любопитно

  До коментар [#3] от "dragoman":

  ,,Май това не е точно демокрация, друга дума имаше за това, но как се казваше?!,,

  Ами пък ако е успешна, защо да не и дадем още един мандат, та БСП и ЕООД,ДПС да останат поне два мандата последователно извън властта

 39. 39 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#2:"moriarti"]тотален ремонт [/quote]
  Как става тоя тотален ремонт, колега? С обещанията да не съкращаваме от администрацията на мевере и да не закачаме Писанчев и Лазаров?

  А тия лакейчета от Проститута за дясна политика въобще нямам и намерение да ги коментирам. Чиста проба куха пропаганда.

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 40. 40 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Институтът за псевдодясна прогербаджийска политика ръководен от напуснали ДСБ като Петър Николов, зет на Йордан Соколов, също залепен за Герб и Нено Димов.

 41. 41 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "одобряване на коалиционната култура " Имаме ли такава? Аз твърдя, че нямаме! А, иначе, имаме два варианта за бъдещи управления: коалиции, или тоталитаризъм! Един, подобен на Путин! Дали ще е военен, или олигарх - един! Авторитарно управление! В този смисъл, спешно трябва да усвоим коалиционната култура! Културата на общуване на всички нива, във всички посоки! Да, ама не! Да ми прости Петко Бочаров, че му ползвам репликата! Даже, няма мисъл за такова нещо!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK