Радан Кънев: Чака се най-негативният досега доклад на Брюксел за България

Радан Кънев: Чака се най-негативният досега доклад на Брюксел за България

© Надежда Чипева, КапиталОчаква се най-негативният до момента доклад на Европейската комисия по механизма на сътрудничеството, както по прилагане на механизма, така и по отношение на влизането в Шенген по въздух и вода. Това заяви в Сливен председателят на ДСБ Радан Кънев, цитиран от БТА.


Той посочи, че по отношение на влизането в Шенген, България може да бъде разделена от Румъния, която от години наред прилага смела антикорупционна политика. "Корупцията в Румъния е намаляла с 50 процента, което е естествена последица от ефективно наложените присъди", каза той.


Според него, ако двете страни не бъдат формално отделени, това не трябва да се отчита като голяма победа, защото българите са фактически отделени по собствените си резултати.
Кънев подчерта, че пролетната сесия на 43-тия парламент ще бъде най-важната от законодателна гледна точка с оглед на сериозните реформи. Цялостен реформаторски пакет от мерки ще бъде приложен в сфери като правосъдие и сигурност, спешното здравеопазване, лекарствената политика, училищното и висшето образование и др.


За да може този реформаторски пакет да има ефект, трябва да се въведат и административна реформа, и електронно управление, както и изцяло нова философия на бюджетиране на националните политики, каза Радан Кънев.


"Докато ДПС контролира основни позици в националната администрация, те ще торпилират реформите във всички сфери", заяви той. По думите му всички тези позиции трябва да преминат през конкурси, за да бъдат избрани най-добрите хора.


Радан Кънев коментира и атентатите в Париж, като заяви, че целта на тероризма е да разруши обществата, основани на законност и свободи. "Ние трябва да отговорим, като си браним свободите си и втвърдяваме законността", смята той. Кънев посочи, че в България съществува от столетия традиционна мирна форма на исляма, а всичко друго е враждебно и чуждо тяло.


Той допълни, че случващото се в Париж, Сирия и Ирак не е религия, а брутална политическа тоталитарна доктрина, облечена в религиозни одежди.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK