След като се справи с корупция в КАТ, МВР се заема с масовата престъпност

След като се справи с корупция в КАТ, МВР се заема с масовата престъпност

© Надежда Чипева, КапиталПланът за реформите в МВР ще стане факт след задълбочена, но не особено дълга дискусия, стана ясно днес от думите на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, който представи Пътната карта за промените във ведомството за тази година. Той уточни, че дискусията трябва да се проведе в следващите няколко седмици.


Вучков каза, че за последните пет години работещите в МВР са намалели с 2300 души и към 31 декември 2014 те са били 47 134. Най-много напуснали има през 2013 и 2014 година, като поводите за това са различни.


"МВР се задъхва от собствената си административна тежест и трудно изпълнява своите функции. Административна реформа при намаляващ бюджет, което е труден ангажимент", каза министърът. Той уточни, че ще се наложат съкращения на административен персонал.
Според Вучков от 1 април 2015 новите служители ще се назначават не по закона за МВР, а по закона за държавния служител. По този начин те ще имат по-малко привилегии, няма да получават и 20 заплати накуп при напускане на системата. Няма да се променят условията за вече назначените служители.


Вътрешният министър обобщи, че новата форма на пътен контрол, която е намалила до минимум корупцията по пътищата, вече е факт. Веселин Вучков допълни, че предстои представянето и на нов модел за ограничаване на масовата престъпност.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK