Проверка за реформаторските настроения в новия политически сезон

Лидерите на ГЕРБ и Реформаторския блок - Бойко Борисов и Радан Кънев, на подписването на коалиционно споразумение.

© Юлия Лазарова

Лидерите на ГЕРБ и Реформаторския блок - Бойко Борисов и Радан Кънев, на подписването на коалиционно споразумение.Стратегията за съдебната реформа, решение на казуса с прехвърлянето на вноските за втора пенсия от универсалните осигурителни фондове в НОИ, преустройството на спецслужбите и административната реформа в МВР, новият закон за предучилищното и училищното образование, връщането на стария модел на управление на Сметната палата.


Това ще са приоритетите на управляващото мнозинство за новия политически сезон. Депутатите ще открият втората си пленарна сесия на 14 януари, сряда.


Спешната задача
на коалиционните партньори ГЕРБ и Реформаторския блок е свързана с решението на парламента от миналата година да се даде възможност на осигуряващите, родени след 1 януари 1960 г., да избират къде да отива вноската им за втора пенсия - в универсален фонд или в Националния осигурителен институт (НОИ). Определянето на реда и начина, по който това да става, беше оставено на Министерския съвет.


Въпреки недоволството на Реформаторите, премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ едва ли ще направят крачка назад, но са склонни да се мисли за вариант, при който прехвърлянето в НОИ да става пак по индивидуални партиди. Така, ако някой е решил да прехвърли вноските си в НОИ, ще има възможност след време отново да избере частен пенсионен фонд.


Разговорите по този въпрос в мнозинството тепърва предстоят, а финансовият министър Владислав Горанов даде срок до края на март, когато трябва да е готова и останалата част от пенсионната реформа, като това с колко ще се увеличава възрастта за пенсия и на какъв интервал от време, така че да се изравни възрастта за пенсиониране на жените и мъжете, каквото е изискването на Брюксел.


Не по-малко спешна е и


съдебната реформа, с която управляващите ще се захванат на фона на очакван силно критичен мониторингов евродоклад


В края на януари депутатите ще разгледат внесената от правителството Стратегия за съдебна реформа, която предвижда мащабни промени в Закона за съдебната власт, които да разделят Висшия съдебен съвет на две колегии - на прокурорска и съдийска. Както и да доведат до цялостна промяна на кадровото управление на системата - като се започне от образованието на магистратите до повишаването и наказването им.


Целта на всички промени се формулира в стратегията като постигане на гаранции за независимостта на съда. Работна група вече подготвя промените в закона за съдебната власт, които се очаква да бъдат внесени до края на март.


Друга реформа - тази в администрацията на МВР, вече беше обявена от министър Веселин Вучков. Предстои парламентът да приеме на второ четене поправките в закона за МВР, които връщат разположението на спецслужбите от времето на Цветан Цветанов.


С тях Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще запази частично възможности за използване на специални разузнавателни средства (СРС), ГДБОП ще бъде върната в МВР, а президентът отново ще назначава главния секретар на МВР, с което ще се даде възможност за смяна на сегашния Светлозар Лазаров. Премиерът Бойко Борисов обаче даде да се разбере, че не е привърженик на смяната на Лазаров и Владимир Писанчев като шеф на ДАНС, чиято оставка беше поискана от Реформаторския блок.


Управляващите възнамеряват най-после отново да започнат работата по


приемането на закони за специалните служби


– устройственият закон за управление и анализ на разузнавателните данни, както и останалите три нови закона - за Националната служба за охрана, за Национална разузнавателна служба и за военното разузнаване. Пакетът от четирите закона беше внесен в миналия управленски мандат на ГЕРБ след настояване на президента Росен Плевнелиев, който свика нарочно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Те обаче успяха да минат само на първо четене, а заради подадената оставка на първия кабинет "Борисов" не остана време за окончателното им гласуване.


Партньорите им от Реформаторския блок пък лансират сливане на цивилното и военното разузнаване в Държавна агенция "Разузнаване" - проект, който също отлежава от мандата на ГЕРБ.


Предстои да бъде направена и друга промяна от предишното управление на ГЕРБ - колегиалната форма на управление на Сметната палата от кабинета "Орешарски" да бъде заменена от тричленен ръководен състав - председател с двама зам.-председатели.


Сегашният шеф на одитната институция Лидия Руменова, която е посочвана за автор на действащия закон, приет по времето на БСП и ДПС, обяви, че


предложеният от ГЕРБ закон за Сметната палата ще създаде сериозни рискове пред изпълнението на одитната програма


за тази година. Обществени пари ще влязат в "зоната на здрача" с новия закон, заяви още тя.


Шефът на бюджетната комисия и основен вносител на новия закон Менда Стоянова пък обвини Руменова, че защитава статуквото, което работи за разпределяне на бюрократичен апарат по квотно-партиен, а не по професионален принцип.


След като в предишния си управленски мандат ГЕРБ не успя да прокара новия закон за предучилищното и училищното образование, сега той отново е на дневен ред с леки промени. ГЕРБ го внесе, като се отказа от спорни текстове - като задължителната предучилищна занималня за 4-годишните деца. Предвижда се домашното образование да бъде позволено със закона, а училищата да определят учебните си програми.


В проекта е запазена и новата образователна структура - основното образование да е до седми клас, а гимназиалният етап да е разделен на две - до десети клас, когато всеки ще може да завърши училище и ще получи удостоверение и до 12-ти клас, когато на края ще има матури. Част от оценките в училище да бъдат от работа по проекти. В закона е записана и възможността оценките от националните изпити след седми и десети клас да са в точки, а не по шестобалната система. 


В следващата пленарна сесия парламентът трябва да се занимае и с подготвените от Министерството на здравеопазването


мащабни промени в Закона за здравното осигуряване


Проектът, обявен за обществено обсъждане, предвижда връщане на договорното начало при остойностяването на медицинските дейности, промени при осигуряването на децата, учениците и студентите, нови правила при контрола за спазване на добрата медицинска практика и  централизирано договаряне на отстъпки за лекарствата. 


Пакетът от медицински услуги, който заплаща НЗОК, се разделя на основен и допълнителен, като се дава възможност допълнителният пакет да се осигурява и чрез доброволно здравно осигуряване, са предлаганите промени. Конкретните медицински дейности, които ще се включват в пакетите, ще продължат да се регламентират, както и досега, с наредба на министъра на здравеопазването.
здравеопазването е много тежко положението, казва още той.


Важно е да се създаде електронната здравна карта, за да се знае от какво се нуждаят хората във всеки регион и от там да тръгнат реформите, "а не на сляпо", коментира преди дни депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев.


ГЕРБ планира и ремонт на Изборния кодекс


но не толкова мащабен преди предстоящите наесен местни избори. Вероятно ще бъде увеличен или премахнат преференциалният праг за пренареждане на листата с общински съветници. Според сегашните правила 7% от гласувалите за определена листа биха могли да изстрелят на предна позиция всеки кандидат, но както на парламентарните избори - ако в бюлетината няма посочен предпочитан кандидат, преференцията се брои за водача.


Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов напоследък се обявява за задължително гласуване - въпрос, по който ГЕРБ и президентът искаха провеждане на референдум, както и за мажоритарен избор на депутати и за електронно гласуване. Исканията за допитването - на президента и на над 500 000 души, бяха отхвърлени от миналия парламент. Преди дни премиерът Бойко Борисов обаче се обяви против задължението да се гласува.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Да,проверка ще е,нещата трябва да се случват много бързо същевременно добре обмислени и добре финансирани.

 2. 2 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  От статията :
  " Преди дни,обаче премиерът Бойко Борисов се обяви против задължението да се гласува "


  Борисов започна много често да дава фира ! Няма ли кой да му обясни,че Референдумът иницииран от президент Плевнелиев е една голяма - огромна крачка към отлепване от дъното ? На Борисов и на ГЕРБ дадох 17 гласа на 25.05.2014 и 19 гласа на 05.10.2014 . Ако така продължава,ще си взема гласовете обратно,мисля,че така ще направят и много други и ГЕРБ ще замине да прави компания на СДС,БББ,НДСВ,РЗС и т. н. ...
  На негово място бих се замислил доста сериозно !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 3. 3 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 735 Неутрално

  ... или - колко каши можем да забъркаме ... УДАРНО?!??!
  Дано са яли правилната храна по празниците, ЧЕ ДА ВЗЕМАТ ПРАВИЛНИТЕ РЕШЕНИЯ - А ДАНО ... АМА ..

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  За мен тази програма, поне като тематика ще ни позволи да видим какви са реформаторските нагласи и отделно какво ще е съдържанието на тези реформи. Но поне засега като план изглеждат горе-долу в духа на очакванията.
  Освен за нагласите, които са много важни, този дневен ред ще е добър тест и за отношенията в коалицията, понеже и темите и тяхното съдържание, няма как да не предизвикаъ спорове поради неизбежните различия.
  Общо взето, до края на сесията ще знаем, ще има ли коалиция след местните избори или не, което е донякъде добре, да сме наясно и ние, хората дето им плащаме.

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#2] от "niksan1":

  Следващия път, като тръгна да се кандидатирам, ще се обадя, да се договорим за 20-30 гласа става нали?

 6. 6 Профил на krasi62
  krasi62
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Какво толкова реформаторско има в така предложените въпроси ? Нищо, къде е икономическата платформа, къде са мерките в подкрепа на малкия и среден бизнес, къде са идеите за административна реформа, за намаляване на бюрокрацията и спънките създавани от нея на предприемчивите хора ? Въобще това дребнотемие в работата на т.нар. реформаторско мнозинство е загубено време и загубена работа. Говорихме за тотално променено отношение към създаване на ефективна бизнес среда стимулираща предприемчивостта, това от което младите хора имат нужда, ние си перем през просото, младите изчезват от страната и никой за нищо не го е еня.

 7. 7 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Новият пролетен сезон ще бъде стрес тест за НС,а и за Правителството и за Президента!По делата им ще ги познаем.Моите поздравления засега са само за д-р Москов и за правосъдния министър,както и за Президент Плевнелиев.Останалите засега ги гледам под лупа.

  Tony
 8. 8 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 684 Разстроено

  До коментар [#6] от "krasi62":
  +++++++++++
  Защото НИКОЙ не го интересуват хората, които могат САМИ да мислят.
  И на гербавите, и на ръбистите/ за огромно мое съжаление/ са им необходими общи приказки, мантри за "УТРЕ ЩЕ Е ПО-ХУБАВО" и толкова.
  До следващите избори.
  Твърдият партиен електорат е доволен-започна раздаване на службици, вече имат връзки в средния и отчасти висшият ешалон на държавното управление, край. До следващият път.
  Година и половина уж се готвехме да направим промени-оказа се,че ТЕПЪРВА ЩЕ ГИ МИСЛИМ!!!!
  Радане, как да ти вярвам, а? Кажи ми как?

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#2] от "niksan1":

  Ти разчиташ на Боце за референдума, който той, заедно с Близнашки успяха съвсем целенасочено да саботират и да не се проведе? Интересна логика, наистина...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Както правилно отбелязва 'колегата' Краси- ном.6 ,
  НИЩО не виждам за ИКОНОМИКАТА !!!
  Не виждм причина , иконимическите промени , малък и среден бизнес- ПРОБЛЕМИ и т.н. да не бъдат ПОСТАВЕНИ редом със здравната и съдебната реформа !!!
  Има много идеи и мои за тази област , но някак си - като че ли не е важно за управляващите !!??
  Проблемът безработица - също е оставен встрани ...!!??

  BIG AL
 11. 11 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Подкрепяйки реформаторите, им обръщаме ВНИМАНИЕ на тези неща !!
  нека ченгетата си правят техните закони - ТЕ други и немогат - метят си службите ..Но къде са реформаторите - в ИКОНОМИКАТА ??
  Защо се подценява ??? Горановци ли само ще имат думата там ???
  Лукарски - ти какво предлагаш ТАМ ???

  BIG AL
 12. 12 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Съдебната реформа - там нямаме още подробности, но САМО разделянето на ВСС - само това ли ??? ТЯХ ли ще ОБУЧАВАМЕ !!?? ТЕ добре са 'обучени"- вижда се и ОТ докладите на ЕК :))
  ТЕЗИ ли ще останат начело на системата ???
  Пенсионната - вучков ВЕЧЕ си ОСТАВИ старите кадри - лежачи - администратори- лелките и сие - да ОСТАНАТ със старите си привилегии !!??
  САМО за новите се предвиждало НЕЩО !!??
  Боко си пази старите връстници и техните ПРИВИЛЕГИИ !!!!

  BIG AL
 13. 13 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Радане, писах ти и за безрботицата и за икономическите стимули и т.н...
  И Лукарски да се напъне малко ...
  Администрация , режими, патенти ...

  BIG AL
 14. 14 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#13:"BIG AL"]И Лукарски да се напъне малко ...
  Администрация , режими, патенти ...[/quote]
  Аха, туй се са трудни за изпълнение непонятни ангажименти..

 15. 15 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Изглежда на никой не му е ясно , че в развитите държави - над 80-85 % от фирмите са малки и средни с до 100 души наети !!??
  Оставете го Боко,за който има само "северни дъги" и работа за 2-3 големи фирми!! И "пъбове", разбира се :)
  Скелетът , структурата , на която се крепи ВСЯКА държава - са малките и средни фирми !!!
  ЗА ТЯХ - какво ???

  BIG AL
 16. 16 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Айдеееее, .... чакаме реформи... отдавна..

 17. 17 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#15] от "BIG AL":

  За средните фирми,
  среден........бизнес...

 18. 18 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ще почакам още малко и ще напиша публично, мои предложения в ИКОНОМИКАТА , безработицата , администрацията ...

  BIG AL
 19. 19 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  САМО с местене на службите ли - тук и там - ще се занимаваме !!??
  Е, дайте да свалим задължителното образование до ..3-4ти- клас - за да могат и братятат роми - да взимат шофьорски книжки - с ТОВА образование ...))
  Излиза ли се с професия- СЛЕД 10- ти клас ???
  Добре, копира се немската система - от години се опитваме да я копираме , но нещо все не става ..))

  BIG AL
 20. 20 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  До коментар [#5] от "tsvetko_51":

  " Следващия път като тръгна да се кандидатирам ..."


  И ще оставиш троленето ? Я,по - добре си изкарвай по 30-40 стотинки на коментар,отколкото да се буташ между шамарите !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 21. 21 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#10:"BIG AL"]НИЩО не виждам за ИКОНОМИКАТА !!! [/quote]
  Най-силната програма като начало за икономиката е да заработи бързо и справедливо съдебната система. Иначе всичко друго няма да помогне особено. Без СВЯСТНО правосъдие инвестициите няма да са в България колкото и ниски да са данъците и заплатите. Ще идват само руски мафиоти. Дори и българските предприемачи ще инвестират в чужбина.

 22. 22 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Доколкото разбирам никакви реформи не се планират, дано реформаторите да го разберат, и да се разграничат от мнозинството! Пенсионната реформа се свежда, единствено до проблема, как никой да не вземе пенсия, 40 години стаж, това е абсурд в съвременната икономика, това означава професори и учители, които си забравят мисълта, шофьри и механици, които задрямват на работа, и разбира се поколения, които така и няма да дочакат своето първо работно място в БГ, и моля не давайте примери, как 60 годишни ще се учат на програмиране или на чужд език! Реформаторите имаха смислено предложение, възможността за пенсиониране, и пенсията да е пропорционална на приноса, но уви, и това не се харесва, с различни врътки ще накарат хората да се откажат от другите форми на осигуряване и да се надяват единствено на държавата!

 23. 23 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Дотук-не съм доволен.
  По-нататък-да видим, но се очертава същото.
  Незадоволително!

 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#15] от "BIG AL":

  И тук е така с фирмите. Не е това важния показател...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Малките и средни фирми са по- иновационни, бързи,динамични на промените ...Новите неща се приемат там - бързо и са ефективни ..Това не са старите мастодонти - социалистически..
  Знаете ли, че за да излизат по 2, 2 " БОИНГА" ВСЕКИ ден от халето - над 780-800 годишно,
  в ТОВА участват стотици малки и средни фирми !! Същото е и с 'Дженерал мотърс и т.н...

  BIG AL
 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Неутрално

  Кредита на доверие е много нисък. И се изчерпва с всеки изминал ден.

  klimentm
 27. 27 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 786 Весело

  Административната реформа също е една от най-важните. Колкото по-скоро се изритат мекеретата доганови, толкова по бързо може да се трагне напред. Ама на боцко нещо хич не му се ще...

 28. 28 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 627 Весело

  Тенденцията да не разбутваш нещата, и да го караш "яваш-яваш" е представена във властта от кандидат-президента Бойко Борисов и коалиционния му партньор от сарая. Защо да реформираме, нали тук е България, и така сме свикнали, който не му харесва- свят голям

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 29. 29 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5571 Неутрално

  До пролетта не са ли започнали с промяна в управлението си и полезни нам реформи, ще ги реформира улицата тях.

 30. 30 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Бойко да има едно на ум и да внимава , че тези са непредсказуеми и не се знае кога ще го предадат и ще му забият ножа в гърба

 31. 31 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1791 Любопитно

  Както се и очакваше - реформа само на думи, на дело запазване на статуквото! И даже по-лошо - в определени области крайно ретроградно и реакционно връщане назад.
  Първо, МВР - държавата в държавата, става още повече държава в държавата. Вместо трансформация - реставрация.
  Второ, ДАНС - вместо действена контраразузнавателна служба - информационно недоносче с елементи на безпомощно регистриране. Вместо неотвратим контрол и пресичане върху всички държавни дейности и служители - трупане на информационни масиви и безсилие.
  Трето, Разузнаването - политическото и военното - Директна заявка за завладяването им от политически кръг. Не управление, а ЗАВЛАДЯВАНЕ. Не толкова на самите служби, а на ИНФОРМАЦИОННИТЕ МАСИВИ и тези с ОПЕРАЦИИТЕ /и каналите и агентурата/. Най-вече на военното разузнаване! Ние и без това от много време имаме политическо разузнаване само проформа. И нещо забележително! Натискът на РБ за обединяване на двете. Създаване на ново ДС! Като по "добра" българска традиция. За съмняващите си - обърнете внимание как РБ в техния закон за Разузнаването полуелегантно са въвели правото на новата служба да извършва разузнавателна дейност.....ВЪТРЕ В СТРАНАТА! Даже ЦРУ няма такива права ватре в САЩ /поне по закон/. Както се казва - да живее демокрацията!
  Четвърто, Закон за образованието - /пикал съм предостатъчно през годините тук/ накратко - Тодорживковски закон с ретроградност подобаваща на крайни консерватори и видима "либералнос" за замазване на очите. Като резултат след десет години ще имаме завършено младо поколение С ПОЛИРАНО ТОТАЛИТАРНО МИСЛЕНЕ, готово за ТОТАЛИТАРНА РЕВОЛЮЦИЯ! И пътьом ще сме щастливи че сме намалили разходите за образование докато сме манифестирали обратното!
  Пето, Здравеопазване - Единственият лъч надежда! Да видим докога ще свети.
  Шесто, Съдебна реформа - Прах в очите!

  Така става когато чисто пропагандно се заиграва с ентусиазма на хората. Склонни сме да вярваме в желаното. Някои все още вярват, че реформите са за добруването им. А то реформите били за добруването на сегашния добруваш "елит"!
  Мъгла!
  И след мъглата - сгромолясване. Поне за това имаме огромен исторически опит!
  !

 32. 32 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 508 Неутрално

  "Преди дни премиерът Бойко Борисов обаче се обяви против задължението да се гласува"... Премиерът Борисов се обявява против всичко, което евентуално може да е в ущърб на ДПС (спмняме си изказването от преди няколко дни за Лазаров и Писанчев)... Защо ли?

 33. 33 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#6:"krasi62"]къде е икономическата платформа, къде са мерките в подкрепа на малкия и среден бизнес, къде са идеите за административна реформа, за намаляване на бюрокрацията и спънките създавани от нея на предприемчивите хора ? Въобще това дребнотемие в работата на т.нар. реформаторско мнозинство е загубено време и загубена работа. [/quote]

  [quote#8:"clutch"]Твърдият партиен електорат е доволен-започна раздаване на службици, вече имат връзки в средния и отчасти висшият ешалон на държавното управление, край. До следващият път. [/quote]

  [quote#21:"bawarec"]Най-силната програма като начало за икономиката е да заработи бързо и справедливо съдебната система. [/quote]

  Всичко е толкова вярно, че ми се плаче! Да бяха чули прекрасното интервю на омбудсмана г-н Пенчев, че ако не направят реформите, за които обществото е готово, подкрепя ги и затова им е гласувало доверие, тогава ще ги направи улицата, но в този случай "покрай сухото ще гори и суровото"!

  "Winter is Coming"
 34. 34 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1791 Весело

  [quote#31:"AzDebil"]Четвърто, Закон за образованието - /пикал съм предостатъчно през годините тук/ [/quote]

  Е, не е "пикал", а "писал", разбира се! Няма безгрешни.
  Обаче да не се окаже, че след време тази неволна грешка ще ни изглежда като "пикаем газ" от яд.
  !

 35. 35 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 746 Неутрално

  От статията:
  "Целта на всички промени се формулира в стратегията като постигане на гаранции за независимостта на съда."
  Тая независимост у нас се разбира като безотговорност. Съдии, прокурори и следователи ТРЯБВА да носят отговорност за действията или бездействията си. Трябва да се премахне чл. 132 на Конституцията. И жестоки мерки срещу корупцията във властта и в частност в съдебната система.
  Другото са популизъм и козметични мерки за пред Брюксел.

 36. 36 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#30] от "shileto":

  Стига с този Бойко , той само дърпа влака назад , Реформаторите са по полезни.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 37. 37 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#32:"someeeee"]Премиерът Борисов се обявява против всичко, което евентуално може да е в ущърб на ДПС [/quote]
  До коментар [#32] от "someeeee":

  Премиерът Борисов е в негласна сделка с ДПС да го подкрепят за президентските избори 2016 г. И не само политическа е тая сделка, а и бизнес сделка - след открадването и ограбването на КТБ следва ограбване на пенсионните фондове. Силен тандем е БОСТАН, пред нищо не се спират!

 38. 38 Профил на mort
  mort
  Рейтинг: 262 Неутрално

  В уводния първи абзац на статията изреждате всички важни сфери обект на реформи, но не се споменавате здравеопазването!!

 39. 39 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#6:"krasi62"]Какво толкова реформаторско има в така предложените въпроси ?[/quote]
  Реформаторските настроения са за запазване на статуквото и нови коли за политиците.

 40. 40 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  "Премиерът Бойко Борисов обаче даде да се разбере, че не е привърженик на смяната на Лазаров и Владимир Писанчев като шеф на ДАНС, чиято оставка беше поискана от Реформаторския блок..."


  Ето ни още едно доказателство, че "премиерът" боко играе в тандем с дпс и делян пеевски! През 2008 г. господина писанчева е уволнен съвсем основателно от петко-беглеца заради политическото подслушване на дупетатати и журналисти (помията "Галерия"! Най-голямата услуга, която писанчо направи на борисов и дпс обаче е издаването на допуск с гриф "Строго секретно" на делян пеевски! Въпреки, че беше доказано неправомерното издаване на този допуск, писанчо отново се измъкна сух! И не само това, ами с дружните усилия на "наш" боко и орешарски, господина писанчева, вместо с дисциплинарно уволнение се сдоби с нов пост - шеф на ДАНС: ИЗВОД: докато милиционерът борисов е във властта, управия в тази държава няма и няма да има!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 41. 41 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#2] от "niksan1":
  "Борисов започна много често да дава фира ! Няма ли кой да му обясни,че Референдумът иницииран от президент Плевнелиев е една голяма - огромна крачка към отлепване от дъното ?"

  Не много често, а непрекъснато дава фира! Последно в събота - "чудя се дали да ходя в Париж, няма да ходя в Париж, ще ходя в Париж..." Боко е най-слабото звено в Българското правителство... Добре, че има поне малко кадърни министри...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 42. 42 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#36] от "Няма дясно в България":
  С какво са полезни, играят ролята на Вакарелски спирач готов да дръпне всеки момент спирачката

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Борисов пак започна едно,утре друго.И пак се мъчи,ако може да не се съобразява с РБ,да го прави.

 44. 44 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#21] от "bawarec":

  икономиката е да заработи бързо и справедливо съдебната система....))
  ...............
  Аз това не го отричам ...)
  Но КОЛКО , все пак от ВСИЧКИ фирми се съдят или стигат до съд ??? Всикчи ли фирми - стават клиенти на съда ??? Не ,разбира се ..
  Едва ли и 10 % от всички фирми - стигат до съдебни спорове ...)Работят си с години и не влизат в съда ...
  Следователно и ИКОНОМИКАТА , и нейните бюрократични спънки от администрацията - са също важни !!
  Едното не отрича другото ...

  BIG AL
 45. 45 Профил на royaldnk
  royaldnk
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ГЕРБ са си последователи. Посвоему. Проблемът е, че заради единия комплексарски инстикт към властта Рб са на път да се превърнат в малоумни дебили, вярващи в летящи тикви КОЙ нормален, КОЙ? може да си мисли, че финансовият министър на ДПС ще похарчи и левче за *ибани рИформи

 46. 46 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#41:"Rim"]Боко е най-слабото звено в Българското правителство... Добре, че има поне малко кадърни министри... [/quote]
  Като Танев и Лукарски или пък Горанов може би?!

 47. 47 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#42] от "shileto":

  Ще видиш по нататъка , че Бойко нищо няма да направи и ще си избърше ръцете с тях а пък те го спират да не катастрофира пак държавата.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 48. 48 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 458 Весело

  Много елементарно статията прави поръчкови внушения и манипулации.. Аз можеше да напиша всичко това много по-кратко, по-ясно и по-разбираемо за широките маси:

  Един е лостов и раданчо е неговия пророк! Да се слави името Му десебарско! На свещен джихад с неверниците/партньорите в управлението и вътре в блока! Всеки форумен воин, ще пребъде в драгалевския рай, който е пълен с теменужки и комисионни договори за анализи! Да живей! Амин!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 49. 49 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 699 Неутрално

  [quote#2:"niksan1"]На Борисов и на ГЕРБ дадох 17 гласа на 25.05.2014 и 19 гласа на 05.10.2014 .[/quote]

  Много ме е яд на такива като тебе! Уж имате претенции за интелектуален багаж, а пък с войнстващата си посредственост налапахте като глупави шаранчета въдичките на петьоблъсковите помии, спряхте развитието на България през 2001, докарахте мадритския мошеник, по-късно и сикаджията и сега съжалявате:

  [quote#2:"niksan1"]Ако така продължава,ще си взема гласовете обратно....[/quote]

  Трябва да си кръгъл идиот да си се надявал на нещо. Очевидното му гушкане с дебелян, с василзлатев и купища други олигарси при първото му правителство не ти ли включи червената лампичка? Дори и в момента - не вдяваш ли, че - кара-вара - все Южен Поток... Що мислиш? Че му харесва да се прави на палячо в Брюксел, ли? Нееее - просто неговите франкенщайновци, неговите икономически чудовища (от които е зависим) са гладни. Мнооого гладни. На тях съдбата на България им е безразлична - те просто искат да ядат. И напират.

  Но на тях по-малко ме е яд. Защото те не превземат парламента с военна сила а винаги се намират достатъчно глупаци които се имат за много умни да гласуват за тях.
  Има и платени, разбира се. Но в случая с последните избори, които цитираш - преобладаваща е глупостта според мен. Явно тук - в България харизмата е с по-висок приоритет и от най-блестящата политическа програма. Такива са реалностите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK