Промените в съдебната система ще бъдат приети на "Ура!" за 15 минути, смята Мая Манолова

Промените в съдебната система ще бъдат приети на "Ура!" за 15 минути, смята Мая Манолова

© Надежда ЧипеваКато неуместен определи дебата за участието на армията в охраняването на българо-турската граница депутатът от БСП Мая Манолова пред БНТ.


"Вместо да решат един от най-важните проблеми в обществото, наблюдаваме една неразбория. Законът е пределено ясен - охраната е роля на МВР Министерство на вътрешните работи (МВР) и Гранична полиция", заяви Манолова. "Как едно министерство, което има 30 хиляди души ще върши работата на друго министеррство, което има 50 хиляди?"


Идеята беше предложена от министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, според когото няма пречка Българската армия да подпомогне "Гранична полиция" в опита да се справи със засилващата се бежанска вълна.
Манолова критикува и вицепремиера Меглена Кунева, че не лобира достатъчно за помощ от страна на европейските институции за бежанския проблем в България, а "всеки ден продуцира странни идеи, като това всеки бежанец да бъде санкциониран, ако нарушава законите".


Манолова коментира и свободата на словото в контекста на атаките над редакцията на вестник "Шарли ебдо" в Париж миналата седмица, като настоя за осветляване на собственоста на медиите и разкриване на политическите и икономически зависимости на отделни медии и техните представители. Тя призова и за подобни действия в политическите и съдебни среди.


Манолова заяви, че предложеното разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - съдийска и прокурорска - е стъпка в правилната посока, но "тя реално няма да промени качествено ситуацията в съдебната система".


"Най-притеснителното е, че този документ ще влезе в парламента екстремно и ще бъде приет на "ура" за 15 минути", каза Манолова и направи паралел с начина, по който бяха гласувани промените в пенсионната система в края на 20124 г. "Това беше направено без всякакви анализи и без всякакво обсъждане."


Депутатът настоя за подробен и прозрачен дебат за промените в съдебните среди. "Според мен българските граждани имат право на реформирана съдебна система. Всички промени, които ще се правят в съдебната система, трябва да бъде заради българските граждани", подчерта тя.


"Защо е това бързане със съдебната реформа? Имам чувството, че съдебната реформа е алиби на РБ да участват във властта", каза Манолова.


Манолова подкрепи идеята неправителственият сектор в страната да обсъжда и предлага кандидати за ВСС. "Този ВСС на практика беше избран от ГЕРБ, които в момента атакуват този състав. Така и не стана ясно кой предложи тези членове", коментира Манолова.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mf2hd
  mf2hd
  Рейтинг: 402 Весело

  "Защо е това бързане със съдебната реформа? Имам чувството, че съдебната реформа е алиби на РБ да участват във властта", каза Манолова.

  Ами да, още 20-30 години можем да си поговорим за реформа, да подебатираме, я колко хубаво ни беше до сега...

 2. 2 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  отровна човка, смятам аз.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Тази коя беше и изобщо защо й се дава думата и й се обръща внимание?

  zenrus.ru
 4. 4 Профил на rado_niko
  rado_niko
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А каква е работата на военните? Какво лошо има хора, на които така или иначе се плаща заплата, да бъдат ангажирани с решаването на проблем касаещ страната. Военните да не са само за да се показват веднъж годишно на парада и после обратно в спалните помещения?!?

 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3758 Весело

  Майчето ги разбира много тия работи "на Ура" и "за 15 минути". Вервайте й!

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  На такива, като тая мокра кокошка баба ми имаше едно определение - "лапацало"!

 7. 7 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Най-важното много внимавайте, като примемате промени, да ги приемете така, щото нищо да не се промени, че току виж ви се променил статуса от дупетати на граждани с обвинения за корупция в особенно големи размери и антибългарска и антидържавна дейност.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4692 Весело

  Е няма да е така, както приеха нейните изборни творения!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  До коментар [#5] от "dogwoman":
  Очевадно тази се опитва да защити техните хора в съдебната система, но няма много аргументи да го напарви. За това приказва "на изуст".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  ...........Защо е това бързане със съдебната реформа? .....Защо,Защо,Защо???????

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  [quote#1:"mf2hd"]Ами да, още 20-30 години можем да си поговорим за реформа, да подебатираме, я колко хубаво ни беше до сега...[/quote]
  Да създадем парламентарна комисия, "експертна" група да проучи въпроса, да изучим чуждия опит и чак тогава, след има-няма 50 години, да почнем да обсъждаме!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Ами дано не е така и аз лично не вярвам да е така.

 13. 13 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Проблема със съдебната система е нож опрял в кокала. Или да направят реформата, или торбето и в Сибир. Путлер да им се радва.

  chavo64
 14. 14 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Трябва да се разпредели тежестта - и на полицията и дойде много през последните 2-3 години и бежанската вълна ще се разраства.
  Няма да успеем и без помощта на армията, това не е нещо, което ще отшуми бързо.

 15. 15 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  Е, всички знаем, че Мая Костинбродска е виден юрист!
  Особено с реформата ѝ в изборното право - успя да направи така, че председателят на партията ѝ и на ПЕС да бъде изместен от 15-я Момчил Никой-си...
  Давай, Майче, и ти си Поразяваща уста...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 16. 16 Профил на dr.st.danev
  dr.st.danev
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Ако трябва ще се използва ресурса и на двете министерства. Държавна граница е това, не КПП на държавен склад през соца, от където всеки може да допълва нерегламенитрано мизерните си доходи.

 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3758 Весело

  До коментар [#9] от "Храбър":

  Да ти кажа, не съм сигурна, че е задължително да е замесено толкова дълбоко мислене. При М.М. това даже би ме изненадало. За нея е важно да плещи с променено лице, когато й се даде възможност, всичко останало е някак на заден план.

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Всъщност изказването на тая беше в стил прогностика, по-просто казано "не вярвам, че ще стане и не за благото на хората.", както обича да казва тя. Пенсионната реформа "ще открадне парите на хората"-тя е още проект, съдебната на "ура"-не, не трябва така. После ще се изцепи я за просвета, я за здраве. Като казах здраве, тая....айде, Таня Андреева, бившата "министърка"...Ама нали медиите трябва да ги показват, да не ги забравим. Мая=0,5.

 19. 19 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 571 Неутрално

  От утре започват заседанията на Парламента. Майчето и Местан ще имат възможност да си правят по няколко пъти дневно упражненията по говорене пред колеги....То ва много-говорене ги изхвърли в канавката....Чугуните още не са разбрали това и си получават "минусите" във форума....На местните избори ще го разберат...

 20. 20 Профил на dr.st.danev
  dr.st.danev
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Колкото до съдебната система - липсата на адекватност в съдебните органи е самият фундамент на криминалният преход. Реформата там е приоритет, а критиките от страна на хора, които не са направили нищо, когато са имали мнозинство е най-малкото неуместна.
  Колкото до дебата, той е перманентно състояние в едно демократично общество. Да оправдаваме с него една пасивност е смешно. И дискусията трябва да продължи и реформите да се проведат скоростно. Постоянното търсене на някакъв химеричен консенсус, валиден за вечни времена, прилича на оня глупост със "спирането на колелото на историята".
  Който има власт, нека взема решения и да поема отговорността си за тях. Още по-добре ако има критики и алтернативни гледни точки. Избирателя ги оценява и двете при всеки следващ вот.

 21. 21 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 699 Весело

  Както винаги Маяма Нолова разбира от всичко, нищо не предлага и само плюе!
  Най-интересното е, че в същото време е съгласна с предлаганите промени в съдебната система!

  Прост народ - слаба държава!
 22. 22 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 684 Весело

  "Най-притеснителното е, че този документ ще влезе в парламента екстремно и ще бъде приет на "ура" за 15 минути", каза Манолова и направи паралел с начина, по който бяха гласувани промените в пенсионната система в края на 20124 г. "

  Значи да очакваме някъде към края на 20125 съдебната реформа да започне.

 23. 23 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Манолова вече не я слушат дори и в БСП, но някой я лансира упорито да просвещава народа по телевизиите.

 24. 24 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 449 Любопитно

  Коя е тая жена? Защо четем статии с нейно мнение?!

  България, къде е нашия change we can believe in?
 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  Права е Мая, тя ги разбира тези работи.
  Правиш междуведомствена(може и междупланетна) комисия, събираш една година предложения и ги разглеждаш в тази комисия и ако е рекъл Господ, накрая фабрикуваш един кодекс, дето сега ще го променяме и дето и нейната партия не го хареса.
  Разбирам, че като редовен депутат няма как да и се забрани да ръси глупости, ама не разбирам защо трябва да се тиражират в пресата и особено в политическите рубрики - има нявсякъде рубрики свързани с хумора и сатирата, нещо като "Господари на ефира" или НЕ-новините в ОФНюз и в краен случай Дума, където нейните бисери ще бъдат оценени по достойнство

 26. 26 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Мая Манолова - пчеличката от Кюстендил.Жената-оркестър,която не спира да говори,дори когато това са глупости!
  Да,Мая,съдебната реформа е приоритет за всички,които искат реална и незабавна промяна,а не замитане на боклука под килима!

  Tony
 27. 27 Профил на Дрън Брън
  Дрън Брън
  Рейтинг: 402 Весело

  Маяма да си облече една тениска с надпис "I (сърчице) Бат Сали" и само така да се показва по интервюта.

 28. 28 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3602 Любопитно

  Мая какво се тръшка, да спечели изборите и да си прави закони за колкото време иска.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 29. 29 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Абе, Майче, защо като сте в политиката творите глупости, а като сте в опозиция говорите правилно?

 30. 30 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Всеки бежанец е потенциален гласоподавател на БСП.

 31. 31 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Виждам, че Мая има мнение по всички въпроси, но не виждам смисъл в казаното. Тя ли лошо се изказа, журналистите ли лошо я разбраха, ние ли сме прост матрял, та не я разбираме?

 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  "...Имам чувството, че съдебната реформа е алиби на РБ да участват във властта", каза Манолова..."

  Тъй е Майче, съдебната реформа бе в програмата на РБ, и след 7 години нищонеправене в тази сфера нуждата от реформа е крещяща.
  Но нещо теб много те боли, разкъсва ти сърцето, че реформата ще се прави от хора не ДС чИнгета, не мутри с бухалки и техните слуги (като теб), не от крадливи комунисти, а от странични хора, не от вашето смрадливо котило. Защото говеда като теб не още 7, а 70 години биха изкарали в парламент, с нищонеправене, но с бюджет всяка седмица за фризьор, и всеки 2 дена с нов тоалет.

 33. 33 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 463 Неутрално

  >Депутатът настоя за подробен и прозрачен дебат за промените в съдебните среди.>
  Ами тя стратегията на министъра я обсъждаме вече половин година. Докога още да чакаме. Да се разпадне правителството ли?

 34. 34 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 590 Весело

  Ама разбира се! Защо е тва бързане? Че то на практика няма нужда от съдебна реформа. Изобщо!

  "Я з москалями не балакаю!"
 35. 35 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Сестра Галева, какво да кажа повече?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 36. 36 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Както винаги езикът и е по-бърз от мисълта.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK