Съдът отхвърли и жалбата на акционерите в КТБ за лиценза, нямали интерес

Още на предишното си заседание съдът отхвърли исковете на вложителите в затворената банка, защото нямали правен интерес.

© Надежда Чипева, Капитал

Още на предишното си заседание съдът отхвърли исковете на вложителите в затворената банка, защото нямали правен интерес.Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на акционерите срещу отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ) поради липса на правен интерес, се вижда от определение на съда. То може да се обжалва в седемдневен срок от жалбоподателите - мажоритарния собственик "Бромак" на Цветан Василев и компанията, контролирана от Оманския фонд. Един от съдиите е подписал определението с особено мнение (виж по-долу).


На предишно заседание съдебният състав отхвърли жалбите на 20-тина вложители в КТБ, които се опитваха да участват в процеса заедно с акционерите, със същия аргумент - липсата на правен интерес. 


Според съдебния състав акционерите нямат пряк и личен правен интерес от оспорване на решението за отнемане на банковия лиценз, защото са засегнати само косвено от мерките, предприети от Българската народна банка. В определението се посочва, че  твърдяното от тях намаляване на цената на акциите в КТБ не е пряк и непосредствен резултат от отнемането на лиценза, а от обективното състояние на банката. Правният интерес трябва да е пряк, в случая носител на този интерес е "КТБ" АД като адресат на административния акт, пише съдебният състав.
Самата БНБ, назначените от нея квестори в КТБ и прокуратурата в хода на процеса  също са застъпили становището, че акционерите нямат правен интерес да оспорват отнемането на лиценза, защото негов адресат са квесторите, ръководещи банката по силата на специалния надзор. 


Съдия Соня Янкулова е подписала определението с особено мнение


Когато си дал съгласие да ти се прелее кръв, не значи автоматично, че се дал съгласие и да ти се ампутират двата крака, пише съдия Янкулова по повод факта, че банката сама е поискала да бъде поставена под специален надзор от БНБ и в нея да бъдат назначени квестори. 


"Към момента на приемане на решението на Централната банка за отнемане на лиценза на КТБ органите, представляващи банката - квесторите, са назначени против волята на акционерите, а ръководството на банката е отстранено от длъжност.  Няма друг, който да може да задвижи съдебно производство за проверка на законосъобразността на решението на Централната банка за отнемане на лиценза на банката освен акционерите. За квесторите е напълно разбираемо, че няма да оспорят решението на органа, който ги е назначил и на когото те единствено са подчинени", пише съдия Янкулова.


Да се остави без съдебен контрол един акт на държавен орган, с който се отнемат права и който подлежи на съдебен контрол само защото правният субект, който към този момент представлява банката е в пряка зависимост от органа, издал оспорвания акт и поради това няма правен интерес от неговото оспорване, ми се струва, че е заобикаляне на закона, посочва съдия Янкулова. Тя припомня, че Съдът по правата на човека вече се е произнасял по подобен казус през 2005 г. в полза на акционерите на фалиралата "Капиталбанк" 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Абе, Дневник, къде изчезна материала, в който се казваше, че сме 35 от 35 в класациите за сигурност, съдебна система и свобода на словото в Европа?

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  "В определението се посочва, че твърдяното от тях намаляване на цената на акциите в КТБ не е пряк и непосредствен резултат от отнемането на лиценза, а от обективното състояние на банката."
  Айде бе! Банката я държаха половин година в мозъчна смърт, а сега не било "пряк и непосредствен" резултат??
  Акционерите нямали правен интерес... Тия не са у ред. И това е последна инстанция, да? Съдебна?

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Отделно от това, има 10 разстеляни в Украйна.

  Ще има ли "Меня зовут Ваня?"

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1100 Весело

  Заглавието е точно, но решението на съда звучи (малко) тъпо, с извинение.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Според ВАС акционерите "били засегнати само косвено от мерките, предприети от БНБ." А в особеното мнение на съдия Соня Янкулова има едно блестящо изречение: "Когато си дал съгласие да ти се прелее кръв, не значи автоматично, че се дал съгласие и да ти се ампутират двата крака".
  Въпросът ми е - ако са ти ампутирали двата крака, само косвено ли си засегнат или пряко?

 6. 6 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Ясно на всички е, че тук нещата няма да се решат окончателно. Дано не плащаме милиарди осъдени от чуждите съдилища. Путин ще плаща 53 млрд. за Юкос. Ох, не Путин! Русия!

 7. 7 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Ето потвърждение на горния ми постинг.

  Да се остави без съдебен контрол един акт на държавен орган, с който се отнемат права и който подлежи на съдебен контрол само защото правният субект, който към този момент представлява банката е в пряка зависимост от органа, издал оспорвания акт и поради това няма правен интерес от неговото оспорване, ми се струва, че е заобикаляне на закона, посочва съдия Янкулова. Тя припомня, че Съдът по правата на човека вече се е произнасял по подобен казус през 2005 г. в полза на акционерите на фалиралата "Капиталбанк"

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3284 Любопитно

  Е как акционерите да нямат правен интерес? Нали те са си вложили парите в акции?Аз ли не разбирам нещо?

 9. 9 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  Доста интересно решение. Е как така акционерите, т.е. собствениците, да нямат правен интерес? Не, че ми е жал точно за тези, но решенията на върховните съдилища представляват установената съдебна практика следвана от по-долните. И да се твърди, че собственика нямал пряк интерес от съдбата на собствеността си е плашещо.

 10. 10 Профил на today
  today
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Очевидно няКОЙ определено има интерес всичко свързано с банката да се потули възможно най-бързо. Василев се помисли за много велик и започна да рита срещу покровителите си, и сега ...

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 11. 11 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 468 Гневно

  Мафията командва парада и тя се е произнесла че КТБ и е пречка а съда и БНБ изпълниха волята на господаря си.

 12. 12 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ако собственика на едно дружество няма правен интерес лично да оспорва отнемане на лиценз, при положение че е отстранен от управлението на дружеството си и не може да "реагира" от негово име, не знам кой може да има такъв интерес. Това ли е неприкосновенната частна собственост в нашата държава?!? Държавен орган решава, отнема управлението и собственика не може да го обжалва, защото нямал интерес? Потресаващо!

 13. 13 Профил на rdf16318709
  rdf16318709
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да поздравим съдия Соня Янкулова за честната и принципна позиция!

  Не искам да бъда обвинен, че защитавам КТБ, но това е безобразие! Как не ги е срам другите двама съдии? Естествено, че квесторите няма да обжалват решението! Нали БНБ ги назначава и освобождава! Тия двамата да са чували за ЕКЗПЧ??? И да осъзнават, че лишават акционери, които са инвестирали милиони изобщо от правото на съдебен процес? Ми нали утре БНБ по същата схема може БЕЗКОНТРОЛНО да постави която си иска банка под специален надзор, да отстрани ръководството й и спокойно да й вземе лиценза - нали няма никой да бъде допуснат до обжалване.

  Аз разбирам, че има натиск и че съдиите искат елегантно да се отърват от горещия картоф, ама като са толкова сигурни в победата си в процеса, нека я постигнат честно - с експертизи за финансовото състояние на банката!

 14. 14 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Добре де, някак си между другото мина неотдавнашното изявление на бившия беден депутат и настоящ финансов министър Горанов, случайно сниман със свинята, че, цитирам по памет - имаме уверението, че делото за отнемането на лиценза на КТБ във ВАС ще бъде разгледано във възможно най-кратък срок...
  Питам - как е възможно ВАС да дава уверения на лице, чиито актове подлежат на съдебен контрол? Ченгето Георги Колев как ще коментира на практика пълната липса на случайност при разпределението на делата във ВАС? Ченгето Георги Колев ще отрече ли, че няма никаква случайност при определяне на 5 членните състави във ВАС? И тая твар ще ми се изказва по съдебна реформа...
  Не знам как РБ ще се оправи с тази кадесарска власт, от времето на преговорите за правителство до ден днешен абсолютно всяко съществено действие на Боце е в подкрепа на депесарските ченгета и техните слуги във всички сфери на управлението.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 15. 15 Профил на basmechobas
  basmechobas
  Рейтинг: 458 Гневно

  Запомнете имената на тези велики съдии, и когато ни осъдят пред европейските институции искам лично те да платят за решението си.
  http://bgimot.info

 16. 16 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Между впрочем чудя се ако в капитала на банката имаха дял 10 % Креди Агрикол? Утре ченгето Колев щеше да бъде пометен като Ченалова, но умножено по пет. Няма оправия с тези боклуци. Частната собственост и нейната защита нямат абсолютно никаква стойност и правна защита в държавата Абсурдистан.
  Няма никакво значение, дали се касае за беззащитен и беден старец, чиито кокошки и пенсия биват брутално ограбвани с бой от безработни цигани всеки месец, дали банка, чиито акционери нямат правен интерес да защитават (основателно или не) своята собственост, или компания винопроизводител, която става жертва на брутално рейдърство със съдействието на съд. Целта е България да е територия на криминалния терор!!!

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 17. 17 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 295 Неутрално

  акционерите нямат правен интерес - това е пълен абсурд....
  мафиоти, всички до един рано или късно ще плащат за решения като днешното...
  оставка и пълна чистка в съд и прокуратура
  без масирани протести никаква промяна няма да има - нека да ни е пределно ясно

 18. 18 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ТОВА ДОКАЗВА ЗАЩО ТРЕБЕ ДО КРАК ДА БЪДАТ ИЗЧИСТЕНИ ВСИЧКИ .!!!!!!!!!!!!!!!!

  НОВИ МЛАДИ ЧИСТИ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  АКО АКЦИОНЕРИТЕ И ВЛОЖИТЕЛИТЕ НЕМАТ ИНТЕРЕС , КОЙ ИМА БЕ АЛАНКООЛУ ???????????????

  БОЖЕ ПРИБЕРИ ГИ ,МОЛЯ ТЕ ,СПАСИ НИ БОЖЕ МОЛЯ ТЕ.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ЗАЩОТО ТАКА РЕШАВАТ МИЛИОНИ ЧОВЕШКИ - БЪЛГАРСКИ СЪДБИ .
  СЕГА Е МОМЕНТА ТОЯ СЪСТАВ ДА БЪДЕ ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕН ЗА НЕКАДЪРНОСТ ,БЕЗ ПРАВО ДА РАБОТИ НИЩО ДРУГО, ,ОСВЕН ДА КОПА ДО ГРОБ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 19. 19 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1521 Любопитно

  Аз бях написал тук преди доста време, че Уважаемият съд, който право седи, ама криво седи, ще изтъпани точно този аргумент. КТБ е публично акционерно дружество - КТБ АД. Собственици на АД са нейните акционери, а не филанкишията. И е повече от странно, ако говорим за съд в европейска страна, ако приемем, че собствениците им е все тая дали секвесторите кьопаво управляват ТЯХНАТА собственост, дали я съсипват и разпродават или наистина са заместили управителното тяло на банката и предприемат мерки за нормализиране на финансовото й състояние. Управителните органи са изгонени, директорите също, но КОЙ и с какво право ГОНИ акционерите, като дори и намек няма за някакви контакти с тях по повод на ликвидната криза? При това да напомня, че не само мажоритарният акционер е собственик, но и всеки притежател на акции от банката.
  Та според логиката на "наш'те", правен интерес имат само секвесторите, защото те в момента управляват банката. И независимо, че примерно, явно са влошили финансовото състояние на АД, не носят никаква отговорност за деянията си. Нещо като тия с жълтите книжки, май...

 20. 20 Профил на marto76
  marto76
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Предполагам, че съдиите са имали предвид това, че бай Цецо Василев не е имал интерес да си оправи бакиите в банката, при положение, че изчезна от България с няколко милиарда 15 дни преди КТБ да поиска специален надзор.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 21. 21 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1474 Гневно

  Тези уж "засегнати" акционери защо не спасиха банката, когато имаха шанс? Добре, инвестирали са пари в акции на банката. Имат огромни дялове - над 10 %. И оманците и Василев. Шест месеца банката беше на кантар и те бяха поканени да инвестират 3 милиарда и да я спасят. Кратко и ясно. Ама те на хитри се правиха, "държавата да даде парите, а ние да вземем печалбата от банката". Когато времето изтече, банката беше ликвидирана. И те скочиха "ама парите ни, акциите ни". Че защо бе, къде спахте 6 месеца, защо не вложихте 3 млрд? Защо трябваше да се тегли кредит и нашите внуци да изплащат гяволъка на тази банка?
  Цветан Василев на умен се прави. Реве, че го били свалили, изработили. А кога яде кифтетата ни рива... Колко години с Пеевски изяждаха българската икономика, изяждаха държавните пари, но не се оплакваха. Сега Цецо реве. Реви, Цецо, реви. Оманците и те същите. Подкрепям съдиите. Време е "банката на корупцията" да бъде заличена. Който искал да я спасява, да го беше направил. Време бол, пари бол, ама желание нямаше никакво.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 22. 22 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 629 Любопитно

  До коментар [#18] от "СВОБОДЕН":

  Тези съдии ако са последна инстанция не знаят какво ги чака. И да са прибрали едни милиони са ощетили за милиони едни други хора и нищо чудно и с тях да се случи случка някоя вечер )))).

  Драконови закони ще оправят държавата!
 23. 23 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Ох, нещо не разбрах. Значи правя фирма, развивам я...и един ден някой ми я краде, но пред съда аз нямам правен интерес да я защитя, защото съм собственик на фирмата, а не самата фирма! В Е Л И К О !!! постулат:
  Пред бъдещето на България има два проблема:
  - българската прокуратура
  - българският съд.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 24. 24 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1894 Любопитно

  Финансов ли?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 25. 25 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#23] от "chichka":

  Точно.
  Но и матрияла е малко некачествен.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 26. 26 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 515 Весело

  за чуждите инвеститори да кажем добре дошли; ако случайно имате желание да правите юридческо лице да знаете, че няма съдебен контрол за актовете на администрацията. за акционерите на ктб има добра новина - след 3 до 5 години ще си получат парите с лихвите, като Страсбург излезе с решение...

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 27. 27 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dorian Gray":

  То е учудващо че не сме 36-ти..

 28. 28 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 324 Неутрално

  "КОЙ"! "КОЙ"! "КОЙ"! ИМА ИНТЕРЕС ДА НЕ СЕ РАЗБЕРЕ ДОКУМЕНТАЛНАТА ИСТИНАТА ЗА ОТНЕМАНЕ НА ЛИЦИНЗА НА КТБ И ЕВЕНТУАЛНОТО И ОБЯВЯВАНЕ В НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ.

  ОТ ТОЗИ ПРОЦЕС ЩЕШЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕ ИСТИНАТА ЗА ДЕЙСТВИЯТА И БЕЗДЕЙСТВИЯТА НА БНБ И ПРАВЕТЕЛСТВОТО НА ОРЕШАРСКИ ПО ЗЛОУМИШЛЕНИЯ ФАЛИТ НА КТБ ПОРЪЧАН ОТ "КОЙ" В СЪДРУЖИЕ С ПРОКУРАТУРАТА И ДПС.

  СЕГА ТОВА Е ДЕЙСТВИЕ ВТОРО ОТНОВО ПОРЪЧАНО ОТ "КОЙ"! В КОЕТО СЕ ВКЛЮЧВАТ И СЪДИЙТЕ ОТ ВАС

  НЯКОЙ СЪМНАВА ЛИ СЕ "КОЙ" Е "КОЙ"

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9137 Неутрално

  Щом акционерите нямат правен интерес,кой има.И както платихме на вложителите на КТБ,да не платим и съдебните грешки.

 30. 30 Профил на lutece
  lutece
  Рейтинг: 233 Неутрално

  елате да инвестирате в България. Данък 10% за примамка. Държавата ще ви вземе на 100% инвестицията, ако е успешна. И няма да можете да обжалвате административния произвол на администрацията.
  Само че, тези чуждестранни инвестиции все повече намаляват. Не можем ги излъга, дори и с 10% дънък.

 31. 31 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1521 Любопитно

  [quote#21:"Lou"]Тези уж "засегнати" акционери защо не спасиха банката, когато имаха шанс? Добре, инвестирали са пари в акции на банката. Имат огромни дялове - над 10 %. И оманците и Василев. Шест месеца банката беше на кантар и те бяха поканени да инвестират 3 милиарда и да я спасят.[/quote]
  Ти май падаш от Марс? Или от някоя партийна централа, замесена в Грабежа на века? Поканени, ама друг път! Сто пъти Оманският фон предлагаше среща с БНБ за оздравяването на банката и всеки път получаваше съмнително мотивиран отказ. Цецо Мустака не остана по-назад. Но спуснатата задача, хайде да не уточнявам от КОГО, КЪДЕ и КАК, беше изпълнена до край. Разигран беше най-съсипващият финансите на страната сценарий, с най-тлъста плячка за хиените. Потърпевши са овцете безсловесни, които търпеливо понасят Грабежа и се кефят, че Костов загубил един милион...

 32. 32 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Струва ми се абсурдно! Как така, акционери и вложители нямат правен интерес от отнемането, или не отнемане на лиценза? Как така ще са косвено засегнати от това? И, как така, състоянието на банката било причина за понесените щети! Банката беше умишлено и системно подривана, докато се докара до ситуация - отнемане на лиценз! Всяко едно действие и бездействие през това време носеше щети на акционерите и на вложителите! Носеше щети да работещите в нея! Как да няма правен интерес!

  goblenka
 33. 33 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3753 Весело

  [quote#5:"Мафията си има държава"]Въпросът ми е - ако са ти ампутирали двата крака, само косвено ли си засегнат или пряко?
  [/quote]
  ни пряко , ни косвено . станал си донор . всички ние ще платим клиничната пътека . 4.5 млрд

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 34. 34 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Че кой друг ще има правен интерес-да не би др.Искров с извинение да атакува собственото си решение.

 35. 35 Профил на Eugene
  Eugene
  Рейтинг: 8 Гневно

  Поръчково съдебно решение! Запомнете имената на съдиите и следете техните "независими" решения!

  Евгени
 36. 36 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  [quote#31:"alexsilver"] Грабежа и се кефят, че Костов загубил един милион... [/quote]
  Костов не е изгубил нито стотинка. Неговите пари са ПИБ чрез цесия на междубанковите ....... Веждито и той май вече е оправен.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 37. 37 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1521 Любопитно

  [quote#32:"goblenka"]Как така ще са косвено засегнати от това? И, как така, състоянието на банката било причина за понесените щети! Банката беше умишлено и системно подривана, докато се докара до ситуация - отнемане на лиценз![/quote]
  Хайде сега го докажи пред "независимия" съд.
  Нямаш правен интерес.
  Дори когато мошенически ти отнемат жилището, съдът може спокойно да отсече - понеже не си собственик на това жилище, нямаш правен интерес да си търсиш правата. То май имаше подобни случаи, ако не ме лъже паметта.
  Параграф 22 на Бантустанска почва.

 38. 38 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#37] от "alexsilver":

  Много такива параграфи станаха. Де факто сме затрупани под такива параграфи!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK