Цветанов: ГЕРБ е решена да въведе задължително гласуване

ГЕРБ пое ангажимент да даде гаранции, че подобен скандал като този с КТБ няма да се повтори.

© Юлия Лазарова

ГЕРБ пое ангажимент да даде гаранции, че подобен скандал като този с КТБ няма да се повтори.ГЕРБ се обяви за задължително гласуване и провеждане на референдум заедно с местния вот за възможните промени в изборните правила.


ГЕРБ е решена да отиде докрай при решаването на проблема с купения вот и гледа "извънредно сериозно на идеята да се въведе задължително гласуване". Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация за приоритетите на формацията през новия политически сезон.


За предстоящите наесен местни избори той коментира, че ще бъдат тест не само за отношението на хората към управлението на страната, но и за готовността им да делегират повече отговорност на местно ниво. Тези избори ще са полезни, ако наред с упражняването на своя политически избор предоставим на гражданите възможността да се произнесат и относно възможните промени в изборното законодателство.
Сегашният Изборен кодекс е белязан с толкова съществени дефекти, че постоянно възпроизвежда несправедливост. Докато съществуват подобни изборни феномени, всеки кабинет ще започва управлението си с негативи, които му залага избирателната система, заяви Цветанов. По думите му темата за купения вот и адекватното му противодействие продължават да са актуален център на общественото внимание.


ГЕРБ пое ангажимент да даде гаранции, че подобен скандал като този с КТБ няма да се повтори. Тези гаранции минават през консервативна фискална политика и стабилна банкова система, заяви Цветанов.


Той очерта приоритетите пред ГЕРБ - продължаването на съдебната реформа и надграждане на усилията за модернизиране на съдебната власт и осигуряването на европейски стандарт на правосъдие в услуга на гражданите и върховенството на закона. Реформите в сектора за сигурност също са сред приоритетите на ГЕРБ за тази година, както и смяната на модела на управление на Сметната палата, социалната политика, образованието и здравеопазването.


Успешният ход на коалиционната лодка е възможен единствено когато коалиционните партньори гребат в една посока. Всяко отклонение от това правило не просто обезсмисля труда на борда, но и поставя цялата лодка под риск от потъване, заяви още Цветанов.


Той посочи още четири извода от изминалата 2014 г.: най-силният аргумент в политиката е истината, призова той колегите си от БСП; исторически погледнато, всяко управление на БСП завършва с тежка финансова криза и катастрофа; стабилно управление е възможно и без ДПС; дори и в най-остро политическо противопоставяне, пътят към разумния компромис в името на държавата е възможен.


Според ГЕРБ в национален план България започна по-спокойно 2015 г., по -стабилно и по-позитивно за разлика от 2014 г. Миналата година беше белязана от регрес, бедствия скандали, а лицето на България пред света се запомни с безпрецедентни граждански протести.


Мъдростта на гражданите взе връх и сложи прът в колелото на тази нелегитимна тройна коалиция и на два избора показаха червен картон на провалилите се социалисти, либерали и националисти.


Време беше за съдбоносни решения. Председателят на ГЕРБ даде исторически пример за много поколения как трябва да постъпва отговорният държавник. Някои партии приеха отговорно подадената ръка, други намериха разумни аргументи да не участват в управлението, трети откровено саботираха съставянето на стабилно правителство, напомни още Цветанов.


Цветанов поднесе съболезнования към близките на жертвите при терористичните атаки във Франция. България е солидарна към болката и скръбта на френския народ, добави той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK