БДЦ видя в динамичните мнозинства възможност за важните законови промени

БДЦ видя в динамичните мнозинства възможност за важните законови промени

© Анелия НиколоваВ първите месеци от съществуването на 43-ото Народно събрание се убедихме, че управлява коалиция, която твърде често жертва решимостта си за реформи в името на оцеляването си. Ние обаче виждаме и възможност в динамичните мнозинства на това Народно събрание за важни законодателни промени. Това заяви съпредседателят на парламентарната група на Български демократичен център Красимира Ковачка (от партията ЛИДЕР) в декларация за приоритетите на формация през новия политически сезон.


Според Ковачка важните промени са онези, които ще подобрят живота на хората, ще върнат гордостта им, че са българи и ще покажат, че държавата е на страната на своите граждани, както и ще илюстрират промяната на политическия модел - към диалог, консенсус и разумни компромиси.


Именно депутатите на ЛИДЕР подкрепиха ГЕРБ и ДПС при едно от спорните решения в края на миналата година - за вноската за втора пенсия, а това стана повод за раздора с Николай Бареков като лидер на коалицията "България без цензура". 
Ковачка посочи, че парламентарната група не е съгласна със сегашните идеи за пенсионна реформа, без да уточни какво точно има предвид. Лишените от стратегическа посока решения създават недоверие у гражданите, държавата не дава никакви гаранции за сигурност и предвидимост на техните доходи и старини. Настояваме за ясен регламент относно дейността на частните пенсионни фондове, каза тя.


Енергетика в полза на хората, а не в тежест на българите - това е един от основните ни приоритети, постижим чрез промени в Закона за енергетиката, които ще направят процесите в сектора разбираеми и достъпни за обществеността, заяви Ковачка.


Здравната реформа изисква бързи мерки в спешната помощ, ясна перспектива за младите лекари, най-вече-твърд ангажимент на държавата за тяхното бъдеще и достойнство.


БДЦ активно ще участва в дебата и законодателните промени, свързани със съдебната реформа, каза още съпредседателят на парламентарната група. Само чрез повишаване на общественото доверие в нея, ще можем да върнем вярата на хората в институциите, а защо не и в политиците, добави тя. 


Групата се обяви за повече пари за култура и прозрачно финансиране на проектен принцип. За разрешаването на проблема с бежанската вълна Ковачка лансира създаването на гражданска гвардия.


На фона на събитията в Париж сигурно сте се убедили за пореден път колко разделено и настръхнало от омраза и недоверие е българското общество. Трябва сериозно да помислим за езика, с който си служим и за личните примери, които даваме, призова Ковачка. Добави, че България има една безспорна национална ценност – етническата и верската толерантност на българите. Да не го пропиляваме с лека ръка и да си дадем сметка, че във все по-разделения свят, който уж се глобализира, това наследство може да се окаже най-големият ни капитал – и културен, и цивилизационен, призова тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK