Пеевски с три имота в София, депутат от ДПС дал 2 млн. лв. заеми

Делян Пеевски

© Юлия Лазарова

Делян ПеевскиБившият областен управител на Пловдив, а сега депутат от ДПС Венцислав Каймаканов се очертава като най-имотният депутат според декларациите пред Сметната палата. Той е раздал над 2 млн. лева заеми - предимно на фирми, както и на колегата си Джевдет Чакъров. Четирите му кредитни карти са на обща стойност над 35 хил. лева, показва справка на "Дневник" в публикуваните встъпителните и финалните декларации на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности, подадени след 5 юни 2014 г.


Каймаканов е декларирал налични 35 100 лева, а на депозит държи 1 266 лева. Има дялове в три дружества - "Молкерай" ООД, "Агрола Био" ООД и "1618" ООД. Има и две акции в "Юрий Гагарин" АД. Съпругата му има БМВ, а двамата са собственици на пет имота в Пловдив - два апартамента (197 кв.м и 53 кв.м), два парцела и гараж, той има и 6 декара земеделски земи и гори в с. Цалапица.


Председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Полина Карастоянова е декларирала, че със съпруга си Аспарух Карастоянов имат апартамент, къща с РЗП 948 кв.м и два парцела в София. В ловешкото село Малък Извор също притежават къща и парцел. Карастоянова и съпругът й имат 6 джипа "Гранд Чероки", произведени 1996-1997г., както и "Мерцедес" ML500 бензин 2009г. Наличните й средства са 230 хил. евро, а на съпруга й - 90 хил. евро. Двамата държат на влог общо 35 хил. евро, а вземанията на съпруга й са близо 170 хил. лева. Карастоянови все пак изплащат и два кредита - за общо над 310 хил. лева. Аспарух Карастоянов има дружествени дялове в 11 фирми и акции в четири дружества.
Депутатът от ДПС Делян Пеевски е декларирал собственост на къща с двор, апартамент с два гаража, както и гарсониера от 45 кв. м. Отчел е малко над 17 хил. лева спестени от заплати, които държи на влог. Пеевски не е попълнил графи в декларацията за участия в управлението и собствеността на фирми и неправителствени организации, както и за трети лица, от чиято дейност може да настъпи частен интерес.


Сред имотните депутати в новата власт е бившият ректор на УНСС и съпредседател на парламентарната група на АБВ Борислав Борисов - той има два апартамента от по над 80 кв. м в София, жилище с паркомясто в Приморско за 65 хил. лева, както и три урегилирани имота - край Каварна, в пернишките села Рударци и Боснек. Кара "Тойота Авенсис", купена на лицинг през 2014 г. за 38 372 лева. Банковите му депозити са за над 280 хил. лева. В същото време е декларирал задължение към местно лице за 28 хил. евро.


В декларацията си председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е посочил единствено налични 6 934 лева от обезщетения за неизползван отпуск, докато беше вътрешен министър. Няма информация за шестте му апартамента, с които се прочу, когато ГЕРБ беше на власт. Като доходи извън друга стопанска дейност е посочил 4087 лева.


Лидерът на БСП Михаил Миков има на влог 16 хил. лева, а депозитите на децата му са за близо 22 хил. лева от дарения. Той и съпругата му имат налични 17 800 лева. Миков отново е декларирал акциите си в 10 търговски дружества, сред които "Енемона" АД, "Химимипорт" АД, "Медика" АД, ЦКБ. Доходите му от друга дейност са 7 500 лева.


Председателят на ДПС Лютви Местан и съпругата му Ширин държат на влог общо 40 хил. лева.


Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев има два апартамента в София (заедно със съпругата му), един във Варна, както и три магазина в морския град. Двамата притежават "Форд" и "Роувър" и изплащат 55 хил. лева ипотечен заем към ОББ.


Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е декларирал само кредит за 21 455 лева.


Председателят на парламента Цецка Цачева държи на влог 12 хил. лева. Доходите й от друга стопанска дейност са 8587 лева. Зам.-председателят на парламента от БСП Янаки Стоилов има депозит на близо 70 хил. лева, а в наличност държи 11 680 лева. Изплаща лизинг за 6 340 лева. Колегата му от ДПС Алиосман Имамов пък има на влог малко над 40 хил. лева.


Зам.-председателят на парламента от БДЦ Явор Хайтов притежава един апартамент и магазин от 7 квадрата на свое име, два с гаражи дели със съпругата си като собственост, а тя има половината от жилище и в Свети Влас. Депутатът има 18 дка гори край Виница във Варна и 20 дка в село Байкал, Радомир, а съпругата му има нива от 68 дка край Бяла, Русенско. Той кара мерцедес, купен през 2011 г. за 164 хил. лв. Семейството декларира 50 хил. налични и още 1,6 млн. лв. на влогове и депозити в различна валута. Валентина Хайтова притежава акции в няколко дружества.


Атанас Атанасов от Реформаторския блок влиза във властта с 25 хил. лева спестявания, но и ипотечен кредит за 100 хил. евро за апартамент от 100 кв.м, който е купил със съпругата си през 2008 г. за 98 хил. лв. През 2013 г. си е купил къща с двор в пазарджишкото село Церово с РЗП 139 кв.м за 48 хил. лева. Колегата му Борислав Великов, който по времето на НДСВ беше за кратко председател на парламента, се връща във властта с 55 хил. лева банкови депозити. Дивидентът му като собственик на "Аквахим" АД е 1 941 000 лева.


Бойка Маринска от Реформаторския блок, избрана от Пазарджик, е декларирала собственост на магазин, вила в летовището "Свети Константин" над Пещера, къща в Пещера, къща с двор село Левски (Панагюрище), апартамент в Пазарджик, както и два парцела - в село Бяга (община Блацигово) и в Пазарджик. Кара "Фолксваген", купен през 2009 г. Депозитите й са над 35 хил. лева.


Борис Станимиров (РБ) пък инвестира в акции - в Каолин АД, ПИБ, Родопи 95 АД, УниКредит Груп,  Адванс Терафонд, Адванс Инвест, Mайнер ИЕ, Пайнер ВЕ, Загорка АД. Гроздан Караджов притежава акции, компенсаторки и корпоративни облигации в 16 различни дружества на обща стойност 613 395 лв., но пък изплаща заем от 310 хил. лв. Колегата им в РБ Петър Славов пък има дялове в 10 взаимни фонда.


От декларацията на Валентин Иванов от Патриотичния фронт, който оглави парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси, се вижда, че през 2009 г. (когато стана депутат от "Атака") е прехвърлил с право на ползване всичките си имоти на децата си - апартаменти, жилищна сграда, гаражи, склад и земи в Добрич, Кранево и Балчик. Наличните средства на семейството му са 70 хил. лева. Декларирал е дялове в 4 дружества с ограничена отговорност в Добрич.


Георги Кадиев е декларирал влог от 100 хил. лева на съпругата си и 10 хил. лева на негово име. Двамата имат жилище в София, той е наследил апартамент от 45 кв. м в Бургас, а съпругата му - във Видин. Съпругата му е дала назаем на фирмата си 174 хил. лева Енерджи Съплай ЕООД. Кадиев ползва кредитна карта за 20 хил. лева.


Колегата му от БСП Георги Свиленски е декларирал 42 хил. лева налични средства от заплати и изтеглени депозити, отделно от това на влог държи над 80 хил. лева. Кредитните му карти са за почти 20 хил. лева.


Антон Кутев от БСП напуска парламента с 90 хил. лева спестявания от заплати и 15 хил. лева кредит към ДСК. Бившият депутат от БСП Борислав Гуцанов пък е декларилал 24 хил. лева доходи от друга стопанска дейност, извън заеманата длъжност. Доходите на съпругата му са 5400 лева.


Бившият депутат от "Атака" Венцислав Лаков напуска властта след три депутатски мандата с 50 хил. лева спестени от заплати.


Бившият депутат от ДПС, който притежава голяма компания за препарати за растителна защита и в миналия парламент беше най-богатият според имотната декларация, Веселин Пенев е спестил за една година в парламента 83 хил. лева.


2.7 млн. лв. в наши банки е обявил Николай Бареков, който дължи данъци на НАП в особено големи размери и беше даден на прокуратурата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK