Пеевски с три имота в София, депутат от ДПС дал 2 млн. лв. заеми

Делян Пеевски

© Юлия Лазарова

Делян ПеевскиБившият областен управител на Пловдив, а сега депутат от ДПС Венцислав Каймаканов се очертава като най-имотният депутат според декларациите пред Сметната палата. Той е раздал над 2 млн. лева заеми - предимно на фирми, както и на колегата си Джевдет Чакъров. Четирите му кредитни карти са на обща стойност над 35 хил. лева, показва справка на "Дневник" в публикуваните встъпителните и финалните декларации на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности, подадени след 5 юни 2014 г.


Каймаканов е декларирал налични 35 100 лева, а на депозит държи 1 266 лева. Има дялове в три дружества - "Молкерай" ООД, "Агрола Био" ООД и "1618" ООД. Има и две акции в "Юрий Гагарин" АД. Съпругата му има БМВ, а двамата са собственици на пет имота в Пловдив - два апартамента (197 кв.м и 53 кв.м), два парцела и гараж, той има и 6 декара земеделски земи и гори в с. Цалапица.


Председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Полина Карастоянова е декларирала, че със съпруга си Аспарух Карастоянов имат апартамент, къща с РЗП 948 кв.м и два парцела в София. В ловешкото село Малък Извор също притежават къща и парцел. Карастоянова и съпругът й имат 6 джипа "Гранд Чероки", произведени 1996-1997г., както и "Мерцедес" ML500 бензин 2009г. Наличните й средства са 230 хил. евро, а на съпруга й - 90 хил. евро. Двамата държат на влог общо 35 хил. евро, а вземанията на съпруга й са близо 170 хил. лева. Карастоянови все пак изплащат и два кредита - за общо над 310 хил. лева. Аспарух Карастоянов има дружествени дялове в 11 фирми и акции в четири дружества.
Депутатът от ДПС Делян Пеевски е декларирал собственост на къща с двор, апартамент с два гаража, както и гарсониера от 45 кв. м. Отчел е малко над 17 хил. лева спестени от заплати, които държи на влог. Пеевски не е попълнил графи в декларацията за участия в управлението и собствеността на фирми и неправителствени организации, както и за трети лица, от чиято дейност може да настъпи частен интерес.


Сред имотните депутати в новата власт е бившият ректор на УНСС и съпредседател на парламентарната група на АБВ Борислав Борисов - той има два апартамента от по над 80 кв. м в София, жилище с паркомясто в Приморско за 65 хил. лева, както и три урегилирани имота - край Каварна, в пернишките села Рударци и Боснек. Кара "Тойота Авенсис", купена на лицинг през 2014 г. за 38 372 лева. Банковите му депозити са за над 280 хил. лева. В същото време е декларирал задължение към местно лице за 28 хил. евро.


В декларацията си председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е посочил единствено налични 6 934 лева от обезщетения за неизползван отпуск, докато беше вътрешен министър. Няма информация за шестте му апартамента, с които се прочу, когато ГЕРБ беше на власт. Като доходи извън друга стопанска дейност е посочил 4087 лева.


Лидерът на БСП Михаил Миков има на влог 16 хил. лева, а депозитите на децата му са за близо 22 хил. лева от дарения. Той и съпругата му имат налични 17 800 лева. Миков отново е декларирал акциите си в 10 търговски дружества, сред които "Енемона" АД, "Химимипорт" АД, "Медика" АД, ЦКБ. Доходите му от друга дейност са 7 500 лева.


Председателят на ДПС Лютви Местан и съпругата му Ширин държат на влог общо 40 хил. лева.


Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев има два апартамента в София (заедно със съпругата му), един във Варна, както и три магазина в морския град. Двамата притежават "Форд" и "Роувър" и изплащат 55 хил. лева ипотечен заем към ОББ.


Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е декларирал само кредит за 21 455 лева.


Председателят на парламента Цецка Цачева държи на влог 12 хил. лева. Доходите й от друга стопанска дейност са 8587 лева. Зам.-председателят на парламента от БСП Янаки Стоилов има депозит на близо 70 хил. лева, а в наличност държи 11 680 лева. Изплаща лизинг за 6 340 лева. Колегата му от ДПС Алиосман Имамов пък има на влог малко над 40 хил. лева.


Зам.-председателят на парламента от БДЦ Явор Хайтов притежава един апартамент и магазин от 7 квадрата на свое име, два с гаражи дели със съпругата си като собственост, а тя има половината от жилище и в Свети Влас. Депутатът има 18 дка гори край Виница във Варна и 20 дка в село Байкал, Радомир, а съпругата му има нива от 68 дка край Бяла, Русенско. Той кара мерцедес, купен през 2011 г. за 164 хил. лв. Семейството декларира 50 хил. налични и още 1,6 млн. лв. на влогове и депозити в различна валута. Валентина Хайтова притежава акции в няколко дружества.


Атанас Атанасов от Реформаторския блок влиза във властта с 25 хил. лева спестявания, но и ипотечен кредит за 100 хил. евро за апартамент от 100 кв.м, който е купил със съпругата си през 2008 г. за 98 хил. лв. През 2013 г. си е купил къща с двор в пазарджишкото село Церово с РЗП 139 кв.м за 48 хил. лева. Колегата му Борислав Великов, който по времето на НДСВ беше за кратко председател на парламента, се връща във властта с 55 хил. лева банкови депозити. Дивидентът му като собственик на "Аквахим" АД е 1 941 000 лева.


Бойка Маринска от Реформаторския блок, избрана от Пазарджик, е декларирала собственост на магазин, вила в летовището "Свети Константин" над Пещера, къща в Пещера, къща с двор село Левски (Панагюрище), апартамент в Пазарджик, както и два парцела - в село Бяга (община Блацигово) и в Пазарджик. Кара "Фолксваген", купен през 2009 г. Депозитите й са над 35 хил. лева.


Борис Станимиров (РБ) пък инвестира в акции - в Каолин АД, ПИБ, Родопи 95 АД, УниКредит Груп,  Адванс Терафонд, Адванс Инвест, Mайнер ИЕ, Пайнер ВЕ, Загорка АД. Гроздан Караджов притежава акции, компенсаторки и корпоративни облигации в 16 различни дружества на обща стойност 613 395 лв., но пък изплаща заем от 310 хил. лв. Колегата им в РБ Петър Славов пък има дялове в 10 взаимни фонда.


От декларацията на Валентин Иванов от Патриотичния фронт, който оглави парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси, се вижда, че през 2009 г. (когато стана депутат от "Атака") е прехвърлил с право на ползване всичките си имоти на децата си - апартаменти, жилищна сграда, гаражи, склад и земи в Добрич, Кранево и Балчик. Наличните средства на семейството му са 70 хил. лева. Декларирал е дялове в 4 дружества с ограничена отговорност в Добрич.


Георги Кадиев е декларирал влог от 100 хил. лева на съпругата си и 10 хил. лева на негово име. Двамата имат жилище в София, той е наследил апартамент от 45 кв. м в Бургас, а съпругата му - във Видин. Съпругата му е дала назаем на фирмата си 174 хил. лева Енерджи Съплай ЕООД. Кадиев ползва кредитна карта за 20 хил. лева.


Колегата му от БСП Георги Свиленски е декларирал 42 хил. лева налични средства от заплати и изтеглени депозити, отделно от това на влог държи над 80 хил. лева. Кредитните му карти са за почти 20 хил. лева.


Антон Кутев от БСП напуска парламента с 90 хил. лева спестявания от заплати и 15 хил. лева кредит към ДСК. Бившият депутат от БСП Борислав Гуцанов пък е декларилал 24 хил. лева доходи от друга стопанска дейност, извън заеманата длъжност. Доходите на съпругата му са 5400 лева.


Бившият депутат от "Атака" Венцислав Лаков напуска властта след три депутатски мандата с 50 хил. лева спестени от заплати.


Бившият депутат от ДПС, който притежава голяма компания за препарати за растителна защита и в миналия парламент беше най-богатият според имотната декларация, Веселин Пенев е спестил за една година в парламента 83 хил. лева.


2.7 млн. лв. в наши банки е обявил Николай Бареков, който дължи данъци на НАП в особено големи размери и беше даден на прокуратурата.

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jorosrabskia
  jorosrabskia
  Рейтинг: 442 Весело

  " Той е раздал над 2 млн. лева заеми - "

  Абе ти си направо като фирма за бързи кредити

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  Имат бе.Затова е борбата да станеш депутат.На две трети от тези които се занимават с политика не им дреме за държавата иначе нямаше да сме на това дередже.

 3. 3 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ... а писалили са декларации за произход ... все наследство ... или заплати ...

 4. 4 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не е престъпно да си богат, но в България при този преход е невъзможно да си направил милиони без да са ти позволили да го направиш.

 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8807 Неутрално

  Да бе, тоя да не е шефа на "ИЗИ кредит" , бързи и т.н.

 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  ДПС - партия на мафията, Пеевски неин ковчежник

 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3681 Любопитно

  Дедо Господ коги прибира при него не прави разлика между бедни и богати, императори и войници...

 8. 8 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1196 Весело

  Депутати бедняци, живи да ги оплачеш...

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 9. 9 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  Има осъдени сигани за раздаване на заеми, защото не са регистрирали финансови къщи, защо и Каймаканов не е разследван. Все пак няма икономическа логика да раздадеш безвъзмездно 2 млн., това си е търговия с влияние. Още когато Любо Пенев се направи на мъж и "оправда" няколко милиона на Киро японеца, прокуратурата трябваше да се задейства. Идете в ЕС и кажете, че някой Ви е дал 1-2 млн. без лихва ето- така, да видим какво ще се случи. Нали всеки иска ЕС, нека тогава е като в ЕС.

 10. 10 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 813 Любопитно

  Този Каймаканов какво друго е крал преди да стане депутат от Д(п)С?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 11. 11 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 605 Весело

  Хиляди,милиони,милиарди.Аз днес изкарах 10лв.Ще ми стигнат за вечеря,за някоя бутилка и ще спя спокойно.

 12. 12 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Добре бе, къде-къде по-слабо виновни ги убиват, този няма ли кой да го причака зад някой ъгъл?!

  Да живее България и българският народ.
 13. 13 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Смешници. Излиза че, тия са по-бедни мишки от самият народ бре. Кой ли вярва на тези декларации.....

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 14. 14 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Истината е извън декларациите.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 15. 15 Профил на scm50370697
  scm50370697
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами така може ли,раздал съм 2 милиона и няма данък.???
  Щом си раздал значи са твои и трябвда да си плати.
  А с какъв интерес % ги е дал?
  Има ли право частно лице да прави това??/
  за кокошка няма прошка,за кон има закон....

 16. 16 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 702 Неутрално

  само 3 имота е браво можеше да е по-зле 33 имота да има прасчо.Хайде да направите проверка за имотите на праскя

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 17. 17 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ако бяха толкова пестеливи и като управленци с чуждите пари ...

 18. 18 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 388 Неутрално

  17777 ДМС "Спаси депутат от глад"

  Настроение: Цинично!

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 19. 19 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 842 Весело

  [quote#8:"kалибър"]Депутати бедняци, живи да ги оплачеш... [/quote]
  Двама депутати си говорят:
  -Този месец съм изкарал 20000лв.
  -Не се разстройвай и аз съм имал лоши дни

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 20. 20 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1366 Весело

  Живи да ги оплачеш..."бедни като църковни мишки"...казваше баба ми...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 21. 21 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 986 Любопитно

  Имотите на Радан Кънев за мен са най-любопитното тук.

 22. 22 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2311 Неутрално
 23. 23 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 395 Весело

  Тази гарсониера 45 в. м . ще да е кочината

 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4555 Неутрално

  Каймаканов? Отдавна си мисля че започваме рано или късно да приличаме на имената си!

  klimentm
 25. 25 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 442 Неутрално

  България заслужава правителство,което ще изправи пред съда и ще осъди,незаконно-забогателите монополисти-рубладжии,червената мафия и национални предатели!

 26. 26 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 931 Любопитно

  [quote#11:"mentra65"]Ще ми стигнат за вечеря ... и ще спя спокойно.[/quote]

  Което е явен знак, че гореупоменатите "персони" са си свършили работата...която се състои именно в това...вечер, хората да си лягат сити и спокойни...

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 27. 27 Профил на vava
  vava
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Ако бяха мъже щеше да им дреме за държавата. Истинският проблем е в липса на мъже и изобилие на крадливи плъхове.

 28. 28 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 591 Весело

  Депутатството е като пълен каманизъм - общи пари за бели дни, а чуждите - за черни ...

 29. 29 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#21] от "Додо":

  Не, не, той е от стара варненска фамилия, доколкото знам.

  https://goo.gl/8NG90J
 30. 30 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 955 Неутрално

  В тази финансова структура ДпС няма случайни хора.

 31. 31 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Депутатът от ДПС Делян Пеевски е декларирал собственост на къща с двор, апартамент с два гаража, както и гарсониера от 45 кв. м. Отчел е малко над 17 хил. лева спестени от заплати, които държи на влог.............Преуспелият млад мъж,като че ли е скрил доста...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 32. 32 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Декларации = Шменти капели!

  Tony
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на avalon2468
  avalon2468
  Рейтинг: 442 Неутрално

  бг е най-смешната държава в европа...не, трагична е....щастлив съм, че се отказах от това гражданство и съм сигурен, че колкото и минуси да слагате, много хора мислят като мен...дано осъзнавате колко сте далеч от нормалния свят всички вие които живеете в бг и уж вадите някакви пари....

 35. 35 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8807 Неутрално

  До коментар [#8] от "kалибър":

  Предлагам пенсионерите да си учредим съюз за подпомагане на бедните ни депутати, като за целта всеки месец да отделяме по 1 лев.

 36. 36 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 877 Весело

  Дельо ще настигне Цецо по брой апартаменти.

 37. 37 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Много бедни са нещо депутатите а се натискат за това място че даже дават стотици хиляди за да се докопат.Ама навремето учех математика и нещо не излизат сметките.Взима 2000,поддържа семейство,ходи на почивка спестява за година 200 лева а на финала харчи десетки хиляди за да е пак депутат.Е такава задача не мога да я реша но явно сметната палата и прокуратурата са математици магьосници щом не ги питат как така става.

 38. 38 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4555 Неутрално


  До коментар [#36] от "Dantos":

  По апартаменти не може, виж по вестници го бие всякак, и по банки също!

  klimentm
 39. 39 Профил на sapundzieva
  sapundzieva
  Рейтинг: 388 Неутрално

  А Пеевски откъде ги има тия имоти?

 40. 40 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Кой и кога най-после ще ни освободи от присъствието на КОЙ.....

 41. 41 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Но Цветан Цветанов спечели 1-то място според бсп & дпс.
  А той с тия панелки е обидно да го сравняваш дори с болен с.

 42. 42 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2555 Весело

  "Депутатът от ДПС Делян Пеевски е декларирал собственост на къща с двор, апартамент с два гаража, както и гарсониера от 45 кв. м."

  Сигурно ползва гарсониерата, когато има нужда от уединение...
  Предполагам,че в кухнята има огромен хладилник?!
  😄😄😄

  I Want To Believe
 43. 43 Профил на Стажанта
  Стажанта
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#4] от "mopper":

  Много грешиш! Ама МНОГО !

  В минутата в която ДПС имат министър председател си късам паспорта!
 44. 44 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#36] от "Dantos":
  Радан вече го е стигнал

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8655 Неутрално

  Сега остава да питама най-имотните,как са спечелили парите.
  А тези,дето имат само кредити,трябва да бъдат проверени от НАП.

 46. 46 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Питам се защо му е на човек, ксойто има около 2 милиона дивидент да става депутат , визирам Борислав Великов....ако не ме лъже паметта преди 2-3 години блъсна и уби човек...и за награда депутат...

 47. 47 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#29] от "Valeria - Je ne suis pas sheeple":

  Мерси!

 48. 48 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#46] от "pentuer":
  [quote#46:"pentuer"]Питам се защо му е на човек, който има около 2 милиона дивидент да става депутат... [/quote]
  ========
  На това му се вика "узаконяване" на краденето, или най-малкото:
  сега вече ще ме хванат за...

 49. 49 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1378 Весело

  Живи да ги оплачеш, аз съм по-добре...

 50. 50 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Мъчих се , мъчих се да се сетя на какво ми прилича Пеевски и се сетих: Мистър Креозот. За всичи фенове на Монти Пайтън.
  https://www.youtube.com/watch?v=aczPDGC3f8U
  Не е за слабонервни.

 51. 51 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Даааа! Избрали сме си за депутати лихвари и продажници! Или са купени, или са купували! Дали са избрани, или са купили местата си? Какви сме ние? Щом допускаме да бъдем купени, или продадени? Различни ли сме от тях? Мисля, не! Щом се държим като стока, която се купува продава, дава се под наем, значи, ще ни управляват като стока!

  goblenka
 52. 52 Профил на nikivan
  nikivan
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Нека да не се забравя, че това са декларирани средства. Какво има заделено под дюшека и какво се дава на родини и приятели... - историята мълчи!

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK