Джон Кери: Ще ви помогнем за върховенство на закона и по-силна демокрация

Джон Кери: Ще ви помогнем за върховенство на закона и по-силна демокрация

© Надежда Чипева, КапиталТук съм днес, за да кажа на всеки български гражданин ,че Америка е абсолютно ангажирана с просперитета, сигурността и здравето на всеки един от вас. Като съюзници в НАТО стоим рамо до рамо повече от десетилетие. На първо място, искам да ви уверя, че член 5 на Вашингтонския договор е абсолютно непоклатим."


С тези думи започна държавният секретар на САЩ Джон Кери в началото на пресконференцията след срещата си с премиера Бойко Борисов.


Той веднага изтъкна и подкрепата за разнообразяване на енергийните източници и засилване на енергийната сигурност на България. Освен това Кери говори за борбата с корупцията, за върховенство на закона и за укрепване на демокрацията - на първо място, реформиране на съдебната система, борба с организираната престъпност и подобряване на средата за привличане на инвестиции.
Препотвърдихме стратегическото партньорство България и САЩ, обсъдихме регионални и глобални предизвикателства, каза премиерът Борисов. "Продължаваме с работни групи по сигурност и отбрана, енергийна сигурност, върховенство на закона и образование и връзки между народите на България и САЩ."

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 1543 гласа

  1. Протоколно събитие (9.85%)
  2. Мощна подкрепа на Борисов и кабинета (12.96%)
  3. Напомняне, че България трябва да се пребори с корупцията (13.22%)
  4. Гаранция, че като съюзник САЩ ще защитава България от руска агресия (28.84%)
  5. Не разбрах защо дойде (22.62%)
  6. друго (12.51%)

Енергиен експерт от САЩ идва да помага в София


САЩ ще изпратят енергиен експерт, който да работи с министерството на енергетиката за разработване на план за това какво да е енергийното бъдеще на България, допълни Кери в отговор на въпрос за евентуални американски инвестиции в енергетиката.


Знам, че много хора се притесняват какво ще стане след спирането на "Южен поток". Разбираме ви и искаме да ви помогнем да се изясни бъдещето заедно с партньорството на ЕС, каза държавният секретар. Той обаче избегна директен отговор на въпроса дали САЩ ще отделят конкретни средства за енергетиката на България и само посочи, че американската Exim bank е един от инструментите.


Борисов допълни, че на всички, включително на американците, е ясна позицията на българското правителство относно проучването и евентуален добив на шистов газ - има мораториум, защото полетата са в най-плодородната земя на България.


Пет пъти повече от допустимото са отказаните визи


За отмяната на визите Кери заяви, че "ще продължим да работим и в бъдеще с цел подобряване на възможностите за пътуване между двете страни".


Програмата за безвизово пътуване е сложна, има много строги критерии, не можем просто да добавим една държава в нея, поясни държавният секретар. Той припомни стандартното обяснение, давано от години от Вашингтон - да има по-малко от 3% отказани молби за визи (по думите му през 2014 г. те са били 15.2%).


Кери каза малко преди това, че САЩ ще увеличат броя на младежите, които могат да се възползват от обменната обучителна програма "Кенеди Лугар".


Джон Кери: Ще ви помогнем за върховенство на закона и по-силна демокрация

© Надежда Чипева, Капитал


Това е първо официално посещение на Джон Кери в качеството му на държавен секретар на САЩ. Той пристигна малко след полунощ и е съпроводен от помощник държавния секретар за Евразия Виктория Нюланд.


Програмата му започна около 10 часа местно време и последователно включва 50-минутна среща с президента Росен Плевнелиев, разговори с премиера Бойко Борисов и след това - с външния министър Даниел Митов.


Според официалното съобщение президентът Плевнелиев е потвърдил стратегическо партньорство и българските ангажименти пред съюзниците в НАТО. Обсъждани са борбата с тероризма и ускорено разнообразяване на трасетата и източниците на енергийни ресурси.


На разговорите с премиера Бойко Борисов темите се допълват с изграждането на интерконектори с Румъния и Гърция, както и евентуалното изграждане на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй".


Това става часове след като в Москва ръководителят на "Газпром" Алексей Милер обяви окончателно, че проектът "Южен поток" е мъртъв и изненада зам.-председателя на Европейската комисия по въпросите на енергетиката Марош Шефчович с думите, че целият транзит през Украйна ще бъде пренасочен през Турция.


На практика това означава, че европейските страни, включително България, трябва да се подготвят да получават природен газ от съвсем друго направление.


В днешния брой на "Файненшъл таймс" Иван Кръстев, ръководител на Центъра за либерални стратегии в София, коментира, че през 2015 г. руският президент Владимир Путин може да бъде изкушен да предизвика на Балканите "контролирана криза", която да използва като коз в натиска си над Европа и Запада.


Джон Кери: Ще ви помогнем за върховенство на закона и по-силна демокрация


Какво е обсъждано на срещата с президента


"България и САЩ споделят отношения на стратегическо партньорство. Двете държави са готови да внесат нова динамика в двустранното си сътрудничество, като поставят акцент върху икономическите връзки, енергийната сигурност, върховенство на закона и в сферата на сигурността. Това беше общата позиция на президента Росен Плевнелиев и държавния секретар на САЩ Джон Кери, които разговаряха днес на "Дондуков" 2", съобщиха от офиса на държавния глава.


В разговора Плевнелиев е заявил, че "очаква 2015 да бъде "годината на реформите" у нас" и е говорил за това, че "подобряването на административния капацитет и реформирането на съдебната система са механизмите за възстановяване на доверието на гражданското общество и за привличането на повече инвестиции".


Държавният секретар потвърди заявената от президента Барак Обама позиция на САЩ, че стоят твърдо зад всички съюзници от НАТО в контекста на ситуацията в Източна Украйна. В сектора на сигурността президентът е потвърдил, че ще се влагат повече средства в отбранителните ни възможности и е споменал за възможността България да се специализира в областта на киберсигурността в рамките на НАТО. 


Джон Кери: Ще ви помогнем за върховенство на закона и по-силна демокрация

© Георги Кожухаров


Би Би Си: Какво търсят толкова лидери изведнъж в София


"Огромен е външнополитическият контраст спрямо отношението към настоящото и предишното правителство на Пламен Орешарски, при което за 18 месеца не дойде нито един от лидерите на големите партньорски държави." Това коментира пред БНТ Весела Чернева, програмен директор на Европейския съвет за външна политика в София и бивш говорител на външно министерство.


Би Би Си също отделя днес специално внимание на серията посещения на високопоставени лидери в България през последните дни - британския външен министър Филип Хамънд, американския му колега Джон Кери и към края на месеца - генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.


"Какво търсят всички те в София и дали ще го намерят?", пита авторът Ник Торп. Според него всичко се върти около газовите доставки, войната в Украйна, тероризма, легалната и нелегалната имиграция и "тъжното състояние" на българската армия.


В статията е цитиран Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията, който казва, че "България е важна за САЩ като гранична държава, държаща ключа към руското влияние на Балканите и в Европа". Според него Вашингтон няма доверие в способността на ЕС да отблъсква руското влияние и гледа на българите като на "истински американски съюзници".


"Най-доброто, което към този момент САЩ могат да направят, е да дадат политически уверения на българските власти", допълва Стефанов.


Би Би Си обръща внимание още на проблемите с енергетиката, миграционните потоци и борбата с тероризма, като за последното цитира ген. Кирчо Киров, бивш директор на българското разузнаване: "Това е голям проблем за спецслужбите ни - докато не получаваме конкретни разузнавателни данни от съюзниците си, ще е трудно да се контролират преминаващите ислямистки бойци."


Джон Кери: Ще ви помогнем за върховенство на закона и по-силна демокрация


"Атака" свика протест срещу посещението на Кери. Сидеров не се пови


Депутати от "Атака" протестираха пред сградата на БНБ срещу посещението на американския държавен секретар у нас. Няколко десетки души издигнаха плакати с надписи "Je suis bulgarian", "Протестирам срещу добива на шистов газ в България, "Аз съм българин и съм против война с Русия".


Джон Кери: Ще ви помогнем за върховенство на закона и по-силна демокрация

© Велко Ангелов


Зам.-председателят на "Атака" Десислав Чуколов заяви,ч е хората не са били допуснати пред сградата на Министерския съвет, за да не може американската делегация да види плакатите и да разбере мнението на целия български народ. Той заяви, че с протеста от партията изразяват отношението не просто на избирателите си, а на милиони българи. "В момента Джон Кери упражнява натиск на подопечните му нови управници, за да се възобнови добива на шистов газ, да се използва нашата територия за война срещу Русия, да се подпише Трансатлантическото споразумение", заяви Чуколов.


Според него в последните 25 години всяко българско правителство "безпрекословно слуша американския господар" и всички партии, които са били на власт изпълняват техните нареждания, което води до унищожаване на нацията и колонизация на страната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK