ДПС се оплака, че БНР е спряло достъпа до предаванията на турски език

Четин Казак, ДПС

© Юлия Лазарова

Четин Казак, ДПСДПС се оплака, че БНР е спряло достъпа до предаванията на турски език. На 31 декември 2014 г. са  изключени пет предавателя на средни вълни (Дулово, Кържали, Самуил, Търговище, Шумен), а след 1 януари 2015 г. последният предавател, излъчващ "Хоризонт" на средни вълни, предава от Видин с мощност 200 кВт.


На средни вълни се излъчват три пъти ежедневно (от 8 ч. до 8.30 ч., от 15 ч. до 16 ч. и от 20.30 ч. до 21 ч.) предавания на турски език - новини, фолклорна и културна програма, репортажи, посочи Четин Казак от ДПС. По думите му тази програма е тръгнала от 1945 г. пробно, а от 1947 г. редовно и е спирана еднократно по време на т.нар. възродителен процес - от 1984 г. до 1989 г.


В партията на Лютви Местан получили оплаквания от свои избиратели, че вече не могат да слушат свои любими предавания на майчин език. ДПС поиска Съветът за електронни медии (СЕМ), Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и парламентарната медийна комисия да предприемат необходимите действия и стъпки за възстановяване на достъпността на тези предавания.
Преди седмица турският вестник "Хюриет" под заглавие "Българското национално радио прекратява турската емисия" съобщи, позовавайки се на Анадолската агенция, че излъчването на средни вълни е било прекратено в пет области, без предварително да информира  слушателите.


Абсолютна неистина е, че БНР е прекратило емисиите на турски език, коментира тогава пред БГНЕС генералният директор на БНР Радослав Янкулов. Той уточни, че в действителност е прекратено излъчването на средни вълни, тъй като става дума за остаряло оборудване. Но сигналът на УКВ си върви и няма никакво прекратяване.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK