Асоциация: КФН не може и не трябва да тълкува и прилага етичния кодекс на медиите

Асоциация: КФН не може и не трябва да тълкува и прилага етичния кодекс на медиите

© АЕЖ - БългарияАсоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) излезе с позиция по случая с наложената от Комисията за финансов надзор (КФН) рекордна глоба на "Икономедиа" - издател на "Капитал" и "Дневник". Комисията, оглавена от Стоян Мавродиев, глоби със 150 хил. лева издателската група за пазарни манипулации и с още 10 хил. лева, защото журналисти не са издали източниците на информация по повод статии за фирми, контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски.


"Дневник" публикува цялата позиция на АЕЖ:


Българският финансов надзор се превръща в груб регулатор на свободното упражняване на журналистическата професия. Рекордната глоба от 160 хил. лв, наложена на медийна група "Икономедиа" за публикации, окачествени като съставляващи пазарни манипулации, и за отказ от разкриване на източници на информация, е форма на безпрецедентна бюрократична цензура. А "специалната" санкция от 10 хил. лв. за двама журналисти, отказали да разкрият източниците си, крие сериозната опасност да бъдат унищожени от бюрократично своеволие и последните инструменти за разкриване на корупционни практики и злоупотреби.


Максималната санкция в размер на 100 хил. лв. е наложена и на "Алпико пъблишинг" ЕООД, издател на вестник "Зов нюз" - Враца за статията "И ПИБ пред фалит?", отразяваща напрежението в обществото в град Враца около слуховете за евентуалния срив на Първа инвестиционна банка. От медията изразяват своето недоумение от размера на глобата, още повече че вестник "Зов нюз" никога досега не е бил санкциониран или проверяван от КФН по никакъв повод. Налагането на максимална санкция предполага системни нарушения, висока степен на обществена опасност или особено грубо погазване на закона, а последствията от нея може да са пагубни за оцеляването на едно малко регионално издание.
Освен от "Капитал" в края на 2014 г. Комисията за финансов надзор изиска и от онлайн изданията "Медиапул" и "Биволъ" да разкрият източниците си на информация за публикации, отразяващи проблемите на българската финансова система, което в пълен разрез на медийната свобода.


АЕЖ - България, е силно разтревожена от тенденцията държавните финансови регулатори да създават бариери за отразяване на факти, свързани с българската банкова система. Репресивните мерки, упражнявани от държавата, са в разрез с членове 39, 40 и 41 от Конституцията на Република България и Европейската конвенция за правата на човека (чл.10, ал. 1) и Хартата на основните права в ЕС (чл.11, ал.1), регламентиращи свободата на изразяване. Нещо повече – в своята практика Европейският съд за правата на човека подчертава, че "ролята на разследващите журналисти е точно да информират и да предупредят обществеността, особено за лоши новини, веднага след като съответната информация попадне в тяхно владение". (Martin and Others v. France)


КФН не може и не трябва да тълкува и прилага Етичния кодекс на медиите, нито да задължава еднолично медиите да разкриват източниците си и да съобщават само официални данни. Последното би означавало край на журналистическите разследвания и би лишило гражданите от правото им на информация.


АЕЖ - България, застава твърдо зад правото на журналистите да информират обществото и да не разкриват своите източници на информация, които често са физически застрашени. Поемаме ангажимент да запознаем своите международни партньори с поредните нарушения на свободата на словото, осъществявани от представители на държавните институции.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK