Журналисти могат да кандидатстват за финансиране на репортажи на тема "Ценности"

Журналисти могат да кандидатстват за финансиране на репортажи на тема "Ценности"

© Георги КожухаровЦенности" е тазгодишната тема на Балканската стипендия за журналистическо майсторство - инициатива на фондация ЕРСТЕ и фондация "Отворено общество" в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN). Опитни журналисти от Балканите могат да кандидатстват до 25 февруари за финансиране на своята идея за репортаж или разследване, които се вписват в основната тема – "Ценности".


Стипендиантската програма за отлични постижения в журналистиката е основана през 2007 г. с цел да подкрепи развитието на качествената журналистика и да подпомогне създаването и публикуването на трансгранични репортажи.


Всяка година чрез конкурс международно жури избира десет балкански журналисти, които получават финансиране и професионална подкрепа за да проучат и напишат задълбочен репортаж по тема с регионална и европейска значимост.
За участие в програмата могат да кандидатстват журналисти от Албания, Босна и Хергцеговина, България, Хърватска, Косово, Македония, Румъния, Сърбия, Черна гора и Гърция.


Избраните журналисти ще получат стипендия в размер на 2000 евро и допълнително до още 2000 евро, с които трябва да покрият разходите при пътуванията за изследването си. Освен това те ще участват и в семинари за професионално развитие, ще получават професионална помощ и редакторска подкрепа от водещи европейски журналисти


Изработените в рамките на програмата статии ще бъдат публикувани както на родния език на журналистите в регионални медии, така и на английски във влиятелни европейски и международни медии.


Освен това международно жури ще избере най-добрите три от изготвените изследвания, които ще бъдат допълнително наградени. Първа награда е на стойност 4000 евро, втора – 3000 евро, а трета – 1000 евро.


Крайният срок за кандидатстване 25 февруари 2015 г. Заявлението и насоки за кандидатстване, както и допълнителна информация за програмата могат да бъдат намерени на адрес: http://fellowship.birn.eu.com/en/fellowship-programme/application-call-2015."Дневник" е медията в България, която публикува изследванията на журналисти от Балканите, участвали в програмата на Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката, инициатива на фондация ЕРСТЕ и фондация "Отворено общество" в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK