ГЕРБ мисли да намали таксата за управление в пенсионните фондове на два или три процента

Зам.-председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Светлана Ангелова (ГЕРБ).

© Дневник

Зам.-председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Светлана Ангелова (ГЕРБ).Таксата за управление на индивидуалните партиди в пенсионните фондове да бъде намалена на до два или три процента, обмислят управляващите. В началото на седмица председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) и съпредседателят на групата на Реформаторския блок Найден Зеленогорски се обявиха за намаляване на таксата, която в момента е до 5% върху годишната стойност.


Зам.-председателят на комисията по труда и социалната политика Светлана Ангелова (ГЕРБ) каза пред "Дневник", че намалението на таксата вероятно ще бъде предложено заедно с подготвяните промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с прехвърлянето на индивидуалните партиди за втора пенсия от универсален пенсионен фонд в Националния осиурителен институт (НОИ). Тази възможност беше въведена в края на 2014 г. с приемането на бюджета на НОИ с гласовете на ГЕРБ и ДПС, но се настоя да има възможност и за връщане от НОИ към частен фонд.


ГЕРБ все още умува как точно да стане това, тъй като няма възможност за индивидуални партиди в солидарния фонд на НОИ. Вариантите са при решение за връщане от НОИ към универсален фонд на осигуряващия да се възстановява или сумата, която е внесъл от индивидуалната си партида, или към нея да се добави и това, което е внасял в НОИ като вноска за втора пенсия. И в двата случая обаче не се предвижда доходност на вноските, каза Ангелова.
Според депутати от ГЕРБ обаче доходността на фондовете е около 5% - толкова, колкото те взимат за управление на средствата. Затова ще я намалят и ще настояват за прозрачност на доходността на фондовете. По поправките вече се работи, в понеделник се очаква среща с финансовия министър Владислав Горанов, но те няма да бъдат внесени следващата седмица, ще изпреварят обаче разговорите за пенсионната реформа.


Днес се проведе и първата среща на работната група начело с вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин заедно с депутатите от социалната комисия в Народното събрание за пенсионната реформа. Уточнили се всеки вторник работната група да заседава като очакват Министерството на труда и социалната политика да предложи няколко варианта, по които да се търси консенсус.


На тази първа среща искаме социалното министерство да ни предложи обща рамка, върху която да дискутираме. Трябва да стъпим върху някаква база, а не всеки да дава предложенията си и да тече говорилня. На тази основа ще се търси сближаване на позиции и правене на разумните компромиси от всяка партия - например увеличаването на осигурителната вноска за сметка на по-плавното покачване на възрастта за пенсиониране, обясни Светлана Ангелова.


Сред отворените въпроси са увеличението на осигурителните вноски за пенсия, които сега са 17.8%, размерът на осигурителния доход на земеделските производители, на максималния осигурителен доход и дали да е вързан с минималната работна заплата. Големият проблем е ранното пенсиониране, за който ще се търсят решения в две посоки - въвеждане на възраст за пенсиониране на полицаи и военни, вероятно вдигане на възрастта за категорийните работници, тъй като професионалните фондове ще им изплащат пенсиите за осем години, а оставащите години до пенсиониране в трета категория труд остават висящи и няма кой да поеме средствата, разясни Ангелова.


На следващата първа среща ще бъдат поканени и синдикатите и работодателите, с които да се обсъдят предложенията на министерството.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK