Петър Москов обещава поне 5000 лева бонус за лични лекари с добри резултати

Здравният министър Петър Москов

© Юлия Лазарова

Здравният министър Петър МосковМинистърът на здравеопазването Петър Москов обещава "масивни" бонуси за семейните лекари, които показват добри резултати - "от порядъка на хиляди левове на година, няма да е по-малко от 5000 лева".


"Това е национална програма на министерството, която на базата на резултати от дейността на личните лекари да бонифицира тези с добра дейност. В момента националният консултант заедно с цяла група разработват тези наистина подробни и ясни критерии и те са свързани с философията, на която подчиняваме реформата - да бъде поощрявана добрата работа, която води до качествено лечение", заяви Москов в интервю за в. "24 часа".


Преди дни министърът съобщи, че се разработва система за оценка на личните лекари, като целта е работата им да бъде насочена към излекуване, а не към регистрация на заболявания. "Първите 10%, т.е. около 470 от тях, които са получили най-добри резултати, т.е. най-добри резултати за нашето лечение, което включва както клинични резултати, така и стойността на това лечение, количество, нужда от постъпване в болница или в друго специализирано заведение, ще получат масивна сума пари", заяви той.
От Сдружението на общопрактикуващите лекари се обявиха против идеята на Москов и обявиха, че не са ясни критериите, по които ще се получават бонусите, а системата за поощряване би имала ефект само ако всичко в здравеопазването е наред.


Министърът казва още, че за него и за екипа му остава отворена възможността за премахване на статута на търговски дружества за болниците. В момента се прави правен анализ на тази тема. "Сега болниците са търговски дружества, но дали се управляват добре? Не е задължително начинът на управление да е свързан с даден статут по Търговския закон. Напротив", коментира още той.


"Правителството вече осигури средно с 20% увеличение на възнагражденията в спешната помощ. Което по методика, която ще бъде оповестена в нашите центрове след дни, ще оценява натовареността на всеки филиал. И заплатите на хората, които работят там, ще бъдат изравнени с тези на колегите им от болничната и доболничната помощ. Според директорите на центровете това вече води до заявки за постъпване на работа. Имаме основания да считаме, че финансирането от 85 млн. евро, свързано с концепцията на правителството за реформа в спешната помощ, ще бъде окончателно валидирано в Брюксел през следващата седмица", добави министърът.


Според него с  20 процента ще паднат разходите на болниците с електронните търгове. Обещава до 2 месеца телефоните 150 и 112 да станат по-експедитивни.


Здравният статус на Реформаторския блок е добър, заяви още Москов. И добави, че не се ревнуват с ГЕРБ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK