Железничари и пътници протестираха срещу спрените влакове на много места в страната

Снимката е архивна.

© Велко Ангелов, Капитал

Снимката е архивна.Въпреки ангажимента на министъра на финансите Владислав Горанов към субсидията на БДЖ да бъдат преведени 40 млн. лв., които бяха отрязани при приемането на бюджета й и така да продължат да се изпълняват нерентабилните пътнически превози, протестите срещу спрените влакове продължиха и днес на много места в страната. Протестиращите обясниха, че не вярват на обещанията.


Протестиращи граждани и представители на синдикатите в железниците от Карлово, Пловдив и Стара Загора блокираха за кратко бързия влак от Бургас за София на гарата в Карлово, предаде БНР. Малко по-късно там пристигна транспортният министър Ивайло Московски, който заяви, че осем от спрените влакове, които минават през  Карлово, ще бъдат възстановени.


Той посочи, че вчерашното решение за орязаните 40 млн.лв. годишна субсидия ще бъде одобрено от правителството на 21 януари. "Така необходимите средства, които са разчетени в бюджета, но са блокирани като капиталов трансфер, ще бъдат прехвърлени като субсидия в БДЖ "Пътнически превози". Размерът им е 40 милиона лева, което на нас ще ни позволи да отменим  взетото решение за отмяна от 1-ви февруари на следващите 90 влака и да ревизираме сегашното решение за спрените 38, като най-вероятно в по-голямата си част те ще бъдат възстановени. Специално за Карлово ще изпълним абсолютно всички искания на кмета, което да гарантира нормалния превоз на пътници и да няма напрежение. Технически ни е необходима около седмица, така че няма проблеми. Това ще бъде възстановено", заяви Московски, цитиран от БНР.
Съкращения в железниците е бъдат извършвани единствено след съгласуване със синдикатите, оптимизацията и инвестиционните мерки ще залегнат в бъдещата стратегия, която ще обхваща период от 7 до 10 години и която, убеден съм ще бъде приета с мнозинство в парламента, допълни транспортният министър.


Около 1 000 железничари и граждани участваха в митинга в Горна Оряховица под мотото: "Не на разрухата в Българските железници". Митингът се проведе на площада пред гарата в града. Според хората в него 80% от спрените влакове минават през Горна Оряховица, за шест от композициите тя е първа гара.


Над 12 хиляди подписа са събрани в Североизточна България срещу спирането на 38-те влака от 12 януари и намерението този процес да продължи. Това оставя хората в малките селища без редовен и евтин транспорт до училища и фирми в градовете.


В декларация адресирана до Министерския съвет и парламента, участниците в митинга искат да бъдат пуснати отново спрените влакове и да не се спират нови 90,  да няма съкращения на персонал в БДЖ, както и на звена и хора в Национална компания "Железопътна инфраструктура". Те се обявявят и против приватизацията на "Товарни превози".


Искаме програма за развитие на българската железница,  а не за нейната ликвидация, скандираха митингуващите. Не си позволявайте да правите отново оздравителна програма за БДЖ, която в последните години означава съкращение - такъв призив отправиха към управляващите участниците в митинга. 


Жители на врачанските села Бели Извор и Криводол също протестираха заради спрените влакове, които са единственият транспорт на местните хора. По време на протеста на гара Бели Извор изненадващо пристигна отдавна спрян пътнически влак от Лом за Мездра.


"Не искаме пет, десет или 20 влака. Искаме да има сутрин влак, примерно на обед и вечер. Значи за нас трябва да пуснат тези влакове, които са ни необходими за работа, за ходене на училище, да имаме превоз. Живеем в 21-ви век", посочват още те.


Протестиращи заради проблемите в българските железници се събраха и на Централна гара в София. Има  много служители на железниците, които смятат, че отпуснатите 40 милиона лева към субсидиите няма да могат да осигурят стабилизация на компанията, нито пък реформа.


Участниците в протеста на Централна гара поканиха премиера Бойко Борисов и целия кабинет да пътуват на 31 януари с влак до Банкя, а граждани и железничари да задават своите въпроси за социалната и пазарната функция на БДЖ, съобщи още БНР.


Протест срещу спирането на 140 влака и съкращаването на 1500 души експлоатационен персонал в БДЖ се проведе на жп гара Варна, предаде БГНЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK