Властта си създаде коалиционен орган: Съвет за развитие към правителството

Министерският съвет

© Георги Кожухаров

Министерският съветСъветът за развитие към Министерския съвет ще е органът, в който ще бъдат обсъждани всички спорни въпроси в управляващата коалиция, както и решенията, свързани със стратегическото развитие на страната. Това съобщи вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова в пространно интервю за БНР, в което коментира постиженията на управлението до момента и предстоящите реформи, както и възможността премиерът Бойко Борисов да се кандидатира за президент на изборите догодина.


Тя уточни, че органът е бил конституиран миналата седмица. В управленската коалиция участват две формации - ГЕРБ и Реформаторският блок, подкрепяни от Патриотичния фронт и АБВ. Това е първият формално определен коалиционен орган на управление в България от промените насам. По време на тройната коалиция имаше Съвет на коалицията, в който участваха лидерите и ръководствата на партиите, но той действаше без описани състав и правила. 


Съветът за развитие като структура в правителствената администрация беше създаден от предишния кабинет "Борисов" през 2010 г., но тогава в работата му не участваха депутати. По-късно правителството на Пламен Орешарски възложи на този съвет контрола по Националната програма за развитие: България 2020. 
Начело на сегашния съвет ще бъде Бъчварова, а в него ще участват вицепремиерите, министрите и представители на ръководствата на парламентарните групи и при необходимост - представители на ресорните парламентарни комисии.  "Това е орган, в който на територията на правителството двете власти си взаимодействат, за да могат да бъдат взети решенията", обобщи вицепремиерът и допълни, че се надява там да се провеждат дискусиите, които иначе текат по медиите. Последният пример за драстично разминаване в позициите на коалиционните партньори в управлението беше предложението на ГЕРБ за прехвърляне на вноски от частните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт, което предизвика острата реакция на Реформаторския блок. 


"Голямото предизвикателство пред междукоалиционните отношения е в това, че ние приехме, че се обединяваме в рамките на определена програма, но остана възможността всяка една от политическите сили да прокарва своите собствени политически идеи и да търси мнозинства извън коалицията. Мисля, че това беше ключът към постигане на съгласието, защото до този момент каквото и да било взаимодействие между отделни партии се базираше на изричното "или… или", т.е. ти нямаш никаква свобода извън тези отношения", посочи Румяна Бъчварова. 


Съдебната реформа: ключ към успеха


В пространното интервю вицепремиерът повтори, че съдебната реформа е ключът към успеха на развитието на страната и смята, че има консенсус за осъществяването й. Очаква се следващата седмица подготвената от правосъдния министър Христо Иванов стратегия за съдебната реформа да влезе за обсъждане в парламента. 


"Има много страни, които са заинтересовани от това състояние на съдебната система. Няма реформа, която да носи смисъл, без спрямо нея да има негативна обществена реакция. Смисълът на това политическо действие е да провокира някакво статукво на интереси и да се опита да го разруши", каза Бъчварова и допълни, че е важно да има открит разговор по реформата и който не е съгласен с промените, да го каже ясно. 


Румяна Бъчварова

© Надежда Чипева, Капитал

Румяна Бъчварова


Посещенията на Кери и Хамънд: знак за подкрепа

Вицепремиерът акцентира на посещенията на британския външен министър Филип Хамънд и на американския държавен секретар Джон Кери в София през седмицата, като на няколко пъти подчерта, че те не са били протоколни, а знак за подкрепа на ключовите хора, които определят световната политика, към сегашното управление и премиера.


"Казвам го не защото участвам в управлението... Това не е формален знак, а дълъг процес на разговори и създаване на доверие още в предишния мандат, после в периода на опозиция, а сега и в това правителство", каза Румяна Бъчварова. По думите й решенията на Бойко Борисов да спре три големи руски проекта - за газопровод, петролопровод и ядрен реактор, е "изключително силно политическо действие и поведение, което няма как да не бъде оценено от нашите партньори". 


Администрацията: не съкращаване, а ефективност

Основната задача в реформата на държавната администрация не е намаляване на числеността, а увеличаване на ефективността, каза вицепремиерът.


Бъчварова, която утре ще представи подробно вижданията си за промени в работата на администрацията, обясни, че е нужно да се промени маниерът на работа на администрацията, която в над половината от случаите обслужва сама себе си, а гражданите са в ролята на посредници между чиновниците. Това е въпрос на техническо решение, уточни тя. По думите й намаляването на числеността на администрацията е обективно необходима, но ще дойде в резултат от оптимизирането на работата и не е самоцел. 

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  Добра идея, особено ако сработи според замисленото.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  В пространното интервю вицепремиерът повтори, че съдебната реформа, е ключът към успеха на развитието на страната и смята, че има консенсус за осъществяването й. Очаква се следващата седмица подготвената от правосъдния министър Христо Иванов стратегия за съдебната реформа да влезе за обсъждане в парламента.

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 528 Весело

  В Коалицоният съвет ще участва ли и ДПС!?

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 5. 5 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 509 Неутрално

  предлагам първа точка на първото заседание : ВЕДНАГА ОСТАВКА на недоразумението Стоян Мавродиев , докато не е направил по-големи бели от тези, които сътвори със замах последните дни....

 6. 6 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 442 Неутрално

  май на всички от съвета са купили таблети ... модерна работа ...

 7. 7 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  > "или… или", т.е. ти нямаш никаква свобода извън тези отношения", посочи Румяна Бъчварова.>
  Това е програма за взривяване на коалицията. Коалиционното правителство е длъжно да провежда програмата за която са се договорили участниците. Всичко останало или се отлага или се предоговаря наново. Търсенето на плаващи мнозинства е равносилно на брак с един партньор и същевременно на стремеж към изневяра. Всеки знае колко дълго трае един такъв брак.

 8. 8 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Съвет за разрешаване на текущата хпроблематика,
  Необходим за мандата и доволно недостатъчен, за Развитие...

 9. 9 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  че е важно да има открит разговор по реформата и
  който НЕ Е СЪГЛАСЕН с промените, да го КАЖЕ ЯСНО :))
  ..............::::))))))))))))))))
  И да се види ясно : КОЙ за КАКВО се БОРИ !! :))
  Социолог Бъчварова , добре е да ме цитираш ..)))...)))
  На вас се плаща , не на мен , за избрани ЛАФОВЕ ...)
  Хубаво е , че четеш форума на Дневник , а и аз си те харесвам - нищо , че работиш за Боко...)))

  BIG AL
 10. 10 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#4] от "dustman":

  В Коалицоният съвет ще участва ли и ДПС!? :))
  ................
  ТЕ ще подслушват отвън , за да са в час и да имат време доган да напише речта на местан ..))...)))

  BIG AL
 11. 11 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 835 Неутрално

  "Начело на сегашния съвет ще бъде Бъчварова, а в него ще участват вицепремиерите, министрите и представители на ръководствата на парламентарните групи и при необходимост - представители на ресорните парламентарни комисии. "Това е орган, в който на територията на правителството двете власти си взаимодействат, за да могат да бъдат взети решенията"...
  За мразещите да четат статиите. Представители на ръководствата на парламентарните групи.
  Много добро решение.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 12. 12 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "но остана възможността всяка една от политическите сили да прокарва своите собствени политически идеи и да търси мнозинства извън коалицията" ... До кога от ГЕРБ ще ни го претоплят този хляб? КОЙ АДЖЕБА са тези МНОЗИНСТВА ИЗВЪН КОАЛИЦИЯТА... Всички сме на ясно какво значи мнозинства извън коалцията... А именно договорки на ГЕРБ с ДПС! Видяхме го и за меко казано спорния закон за пенсионните фондове... Така че ако обичат госпожите от ГЕРБ + габровския "....." да не ни правят на прости... И да наричат прокарване на решения с ДПС мнозинства извън коалицията... Единственото практически възможно мнозинство извън управляващата коалиция е ГЕРБ И ДПС! И всичи сме наясно с това ...

 13. 13 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Ъъъъ... звучи добре, може би ще помогне на Боцко да се изцепва по рядко за напред...

  Въпреки това нали знаете, че без затваряне на данс, оставка на шефа на МВР и цацата в затвора, просто нищо не може да стане...

 14. 14 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Долавям желание у ГЕРБ да векува,като прокарва всякакви решения с всякаква подкрепа.Не е непременно лошо една партия да се стреми към удължаване на хегемонията си във времето,стига това да не вреди на гражданите,които не я подкрепят,и на страната като цяло.

 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4563 Неутрално

  Колкото повече комисии и съвети толкова по зле!

  klimentm
 16. 16 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 551 Гневно

  Има една народна мъдрост:Те не ги искат в селото ,те питат за поповата къща.Комунистическа и агентурна наглост и висококомерие.,присъща само за глупаците и маргиналите.

 17. 17 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 931 Любопитно

  Не броя на Органите определя потентността на правителството, а "репродуктивното" състояние на народа...

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8630 Неутрално

  Това добре,стига да си върши работата и предварително изглажда проблемите.Да се обсъди и преработи и всичко,което ГЕРБ еднолично прие досега.

 19. 19 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 442 Весело

  Аман от претопляни манджи!

 20. 20 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  По-задълбочено обсебване на властта, заблуждаване на народа и захлебване на своите кадри.

 21. 21 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#4] от "dustman":

  Участва как чрез ГЕРБ

 22. 22 Профил на bogdan.filov
  bogdan.filov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Само вие ли искате да векувате бе Вячо комунето ? Одрахте държавата , б*си наглеците червени ! И руския послушко Бойко и той няма да векува де....

 23. 23 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 909 Любопитно

  Абе какви са тези таблети на масата? Майкрософт Сърфейс III ?

 24. 24 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9038 Неутрално

  Няма лошо, стига да работи за решаване на кризисни проблеми в съдебната система, ДАНС, образование, здравеопазване и като начало да разпусне комисията на Мавродиев.

 25. 25 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  На властта задачата и е да удържи до президентските избори. Цел номер 1 е бокачо да стане президент. Даже и догЪн вече заяви подкрепа за бокачо като припомни на мат'ряла, че нито един президент не е станал президент без негова помощ......зелиу, петърчо....агент гоце....роса плевнята.....Тва е....бокачо вече е президент.....Даже и медийните бобогледачки, врачки...журналистячки са в хора на бокачо и меди доган.....Аре пийте по едно турско кафе и добре дошли на Терминал 2.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 26. 26 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 3826 Весело

  Властта си създаде коалиционен орган: Съвет за развитие към правителството
  ================
  Съвета да си избере контролни органи във всеки град и селище...те от своя стана да си изберат изпълнители...изпълнителите - подизпълнители и т.н....докато се обхване цялото население и се подобри трудовата заетост...

 27. 27 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  Типични бюрократични измишльотини в комунистически стил за имитация на дейност.

 28. 28 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Ай, ай, ай, ай! Език мой, враг мой!

  "...решенията на Бойко Борисов да спре три големи руски проекта - за газопровод... "изключително силно политическо действие и поведение, което няма как да не бъде оценено от нашите партньори".

  Бре, ам ние си мислехме, че Путлер е спрял проекта, пък то виж сега какво излиза - великата Мутра била. Бъчварова направо да отива таен съветник на Путин! Ура, таварисчи малоумници!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK