Консултациите за пенсионна реформа започват

Сутринта екип на министерството на труда ще обсъди темата с работодателските организации и социалните партньори, а следобед дискусията ще се прехвърли в Народното събрание.

© Цветелина Белутова, Капитал

Сутринта екип на министерството на труда ще обсъди темата с работодателските организации и социалните партньори, а следобед дискусията ще се прехвърли в Народното събрание.Каква пенсионна реформа е нужна на България, така че да постигне достойни и сигурни пенсии през следващите десетилетия. Отговорът на този въпрос се очаква да бъде получен след 71 дни. След неофициални консултации вчера, днес, вторник, 20 януари, най-после започват експертните обсъждания на параметрите на бъдещата реформа. 


Предварително управляващите са си дали хоризонт до 31 март, за да стигнат до общи компромисни решения. 


Как и с колко да се увеличи възрастта за пенсиониране и осигурителният стаж? Какъв да е размерът на пенсионната вноска, да се променя ли тя и с какъв размер? Как да се реши въпросът с ранното пенсиониране в силовите ведомства? И как да стане всичко това с минимум социално напрежение и максимум съгласие от всички засегнати? 
Консултациите ще стъпят върху документите, подготвени от работна група експерти под егидата на бившия шеф на Националния осигурителен институт (НОИ), а след това и служебен министър Йордан Христосков. Разработката му включва различни варианти, всеки от които обаче предвижда увеличаване на възрастта и намаляване на привилегиите. 


Отсега е ясно, че се стъпва на хлъзгава почва - вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, под чиято егида ще се водят консултациите, предлага постепенно увеличаване на осигурителната вноска с незначителните според него 0.5 процентни пункта, докато в правителствен документ е записано, че те ще останат непроменени поне до 2017 г. ГЕРБ вече прокараха текстове в ущърб на универсалните пенсионни фондове, а Реформаторите обявиха, че ще внесат изменения. 


Сега се поставят нови въпроси - за таксите на фондовете, за прехвърлянето на вноските към солидарния стълб, за  качеството на управлението и умножаването им. Но и за свободата или отсъствието й при избора на алтернативи  - като например идеята правилата за смяна на пенсионния фонд да се определят с постановление на Министерския съвет.


Вече приетите изменения в законодателството, за които ГЕРБ получи подкрепа от ДПС, бяха прокарани с мотива, че за 15 години съществуване досегашният модел не е постигнал очаквания резултат. За това обаче носят отговорност всички управлявали от 2000 г. досега, защото не пожелаха да се преборят със сивия сектор в осигуряването, с корупцията при инвалидните пенсии, с натиска на синдикатите за запазване на някои привилегии, с ниските доходи.    


Разговорът е за бюджет на ДОО от 10 млрд. лв., само 40% от който идват от осигуровки, а останалото се допълва от данъци. Други 7 млрд. лв. са се натрупали в универсалните пенсионни фондове и близо 2.5 млрд. лв. в Сребърния фонд, който престоява в БНБ без доходност. При това на фона на неблагоприятната демографска картина на близо 2.2 млн пенсионери и още толкова заети, от които в частния сектор - едва 1.7 млн. души.

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Нужно е много проста система - всеки да си плаща.. Най-вече собвениците на фирми..

  Всички трябва да очакват, че няма да получат нищо ако населението продължи да намалява, а всички се рпавят на тарикати и не внасят осигуровки..

 2. 2 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  И не слушайте малоумниците от БСП - възрастта за пенсиониране трява да се покачва!

  ДПС пък си имат друга цел - съсипване на България.. и оставане само на турците да живеят в родината ни..


  Така че .. изходите са малко.

 3. 3 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Почвата наистина е хлъзгава.Особено относно превилегированите.

 4. 4 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Отдавна се нуждаем от кардинална промяна в сектора. Може де се мисли към увеличаване на вноските към Универ. ПФ. И за промяна на съотношението 60/40 в удържането на осигуровките. То, всъщност в Кодекса за социално осигуряване е предвидена отдавна по години такава промяна, но всички правителства чрез Народното събрание я замразиха

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Без растеж на икономиката,финансова стабилност,максимално висока събираемост на задълженията и спад на сивата икономика на поне около 10% няма никакво значение каква пенсонна реформа ще направите.

 6. 6 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не слушайте социалистите. Достойни пенсии могат да дойдат само с работеща икономика. Вдигането на пенсиите, чрез вдигането на стажа до 50 години е несериозно, а и несправедливо. Пенсия трябва да получават и хората с 20 години стаж, достигнали до пенсионна възраст, като пенсията им следва да съответства на направените вноски. Поне така е в развитите държави.

  Pivoley
 7. 7 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Изгонете синдикатите, социалистите и експертите на ГЕРБ от консултациите и реформа може и да се получи.

 8. 8 Профил на chuK
  chuK
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Точно така, оберете ни, след това ни изцедете последните силички.

 9. 9 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#5] от "chicago514":
  Подкрепям.
  Даже само висок и стабилен растеж е /в повечèто случаи/ е напълно достатъчно да доведе и до останалото.

 10. 10 Профил на tienshi
  tienshi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Нужно е държавата да се ангажира само с даването на социална пенсия при навършване на определена възраст, при възможно най-ниска ДОО ставка, и да остави поне тези, които сега навлизат в работна възраст сами да решат как да си осигурят старините. Разходите за администрация на ДОО и НОИ и сега убиват каквато и да е финансова полза от цялата система. В крайна сметка децата са най-добрата форма на осигуряване и усилията на държавата трябва да са към насочването на ресурсите към подпомагане на работещите семейства да имат повече деца. Да, ще се наложи да се доплаща от данъци за разходите на НОИ но за едно поколение ще решат и демографската, и социалната кризи.

 11. 11 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#2] от "bestbuy":

  Случайно да знаеш колко е в момента възрастта за пенсиониране? Днес, 20.1.2015 г, възрастта за пенсиониране на мъже и жени, които имат поне 15 г. непрекъснат трудов стаж, но не им достигат години стаж, Е ТОЧНО 66 ГОДИНИ:

  http://www.noi.bg/pensions/grantpensions/1854-posv13

  Виж втората таблица.

  Това е масовата 3 та категория. И това при средна продължителност на живота 74 години. В Германия е 67 години при средна продължителност 80 г.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 12. 12 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Ха, ха, ей ненареформираха се! 25 години демокрация, 25 години реформи! Всяка реформа, гвоздей в ковчега на социализма! Та какъв е резултата!
  Армия, няма! 2 самолета, няколко танка и камиона, който вече не могат да стигнат и до границата!
  Здравеопазване, труднодостъпно, тромава система с джипита, специалисти, болници, много често млад човек с проблем, си отива именно заради това!
  Образование! Направи учител най-нежеланата професия, а учениците издевателствата над учителите, защото никой не смее да ги накаже! Висшето образование, бълва лесни кадри, психолози, социолози, политолози, пи ари! Все още професорите от соца са тези, които са силните на деня!
  Пенсии, ами там имаше огромна реформа, стажа се повиши с 10-15 години, възрастта с 5-10, пенсиите са същите, е само някои са малко по-добре! Та защо да вярваме че с последната реформа нещата ще се променят!

 13. 13 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#5:"chicago514"]Без растеж на икономиката,финансова стабилност,максимално висока събираемост на задълженията и спад на сивата икономика[/quote]
  Няма какво да се добави!++++
  Днес чухме Хърсев и останалите какво заключение направиха:
  България е изправена само пред две възможности - или "ударно" повишаване на възрастовата граница на 65 години или драстично увеличение на данъците. Което на фона на работещите "бедни", на мижавите пенсийки, ще означава масови бунтове и безредици. Умът ми не го побира, как само за половин година срутиха икономиката? Това невежество ли е? Как Орешарски в условия на непрекъснати протести, освирквания успя да постигне над 2% ръст? Този въпрос някой задава ли си го? Ами щом в онези трудни условия човекът се е справил при това със замразени фондове, какво к..ми чакат, че не го повикат СПЕШНО? Или ги е срам, нале? Знам ги аз, няма как да си преглътнат "егото". Обикновени гербери-калинки.

 14. 14 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 820 Неутрално

  -Разбира се, че най-важното е работеща икономика, увеличаване на БВП и намаляваща безработица, но...Но за това е необходимо много повече време, а пенсионерите живеят днес и утре и днес и утре имат потребност от пенсии. Сега се дофинансират, за сметка на данъците, 53% от необходимите средства за сегашните пенсии. Значи осигуровките осигуряват само 47 % от нужното. За 15 години осигуровките бяха намалявани от 35% на ниво 17.8%, т.е. почти наполовина. Това бе правено с илюзорното схващане, че с намаляването на размера на осигуровките ще се увеличат инвестициите, особено чужбинските, ще се откриват нови работни места и ще се намали безработицата. Нищо от това не бе постигнато, въпреки че едновременно се увеличаваха изискванията за трудов стаж и възраст за пенсиониране, т.е. ограничаваше се отпускането на нови пенсии. Изводът е ясен-трябва да се увеличат осигуровките, а не да се доплащат пенсиите с данъците. Така би било по-справедливо. Справедливо би било и изравняването на %% 50:50 на вноските между работодателите и наетите хора.

 15. 15 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#13] от "Сиянието на Мрака":
  Ами тя възрастта вече е 64 за мъжете, ако я направиш 65, ще решиш проблема за 1-2 години и след това пак ще ревеш, че трябва реформа, междувременно младите като видят че навсякъде е пълно с бабки и дядковци, и няма място за тях, ще си бият камшика, и след няколко години айде пак проблеми! Не е ли време да се смени принципа, от солидарен, да се премине постепенно на индивидуално осигуряване, кой както счита за добре, и доколкото може!

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  Трябва да се прегледат и да се увеличи възрастта на ранното пенсиониране,Там е бедата.Инвалидните пенсии да се изплащат само от социални фондове , а не от пенсионния.КФН да каже каква е доходността на частните фондове и защо не ги санкционира ,ако има нарушения.

 17. 17 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#13] от "Сиянието на Мрака":


  До коментар [#15] от "ban":

  Прочетете втората таблица от линка към коментар 11. Възрастта за пенсиониране на трета категория работници с недостигащ стаж в момента е 66 години за мъже и жени!!!!
  Хайде да видим като те съкратят на 58 години как ще се влачиш до 66 г./от догодина се вдига по посока 67 години!!!/.
  В НИТО ЕДНА ДЪРЖАВА НЯМА ИЗИСКВАНЕ ЗА 35 Г. ТРУДОВ СТАЖ ЗА ЖЕНИ И 38 ГОДИНИ ЗА МЪЖЕ!!!
  В самата Германия , както и в Австрия може да се пенсионираш до 5 г. преди навършване на възрастта, като ти намаляват пенсията до навършване на възрастта с 0,3% на месец.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 18. 18 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Да внимават много!!! Както разбраха, не искаме национализация!!!!!!

 19. 19 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 870 Неутрално

  [quote#4:"daam"]И за промяна на съотношението 60/40 в удържането на осигуровките.[/quote]
  Ех това социалистическо мислене. Все някой друг да те носи на гръб. Обаче в този мерак има огромна ирония. Без да говоря колко налудничава е въобще идеята, че работодателя не калкулира колко в действителност му струва работника. Иронията е в това, че така се намалява брутната заплата на работника (само на хартия, разбира се с онези странните механизми на соц икономиката), с което като остане без работа получава по-малко помощи и в бъдеще - по-ниска пенсия.

 20. 20 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 492 Неутрално

  За мен единствения вариант е ударно покачване на доходите и да се удържат реалните пари за пенсия , както е в скандинавските държави там от 6000 евро заплата на работника му удържат 3000 и после като се пенсионира си ги получава , и ние трябва да вървим натам за да има достойни пенсии иначе нищо ново няма да измислим.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 21. 21 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 870 Неутрално

  [quote#10:"tienshi"]В крайна сметка децата са най-добрата форма на осигуряване и усилията на държавата трябва да са към насочването на ресурсите към подпомагане на работещите семейства да имат повече деца. [/quote]
  Това е така, но вместо да подпомага, просто трябва да си съкрати малко бурократи, занимаващи се с харченето и преразпределянето на парите на работещите и вместо да им дава, просто да не им взема за година - две. Така хем, ще се стимулира излизането от сивия сектор, хем тези, които не биха могли да отгледат нормални деца - няма да имат стимул да ги правят.

 22. 22 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Да видим какви ще ги сътворят този път...

 23. 23 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Да видим какви ще ги сътворят този път...

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 870 Неутрално

  [quote#12:"ban"]Ха, ха, ей ненареформираха се! 25 години демокрация, 25 години реформи! Всяка реформа, гвоздей в ковчега на социализма! Та какъв е резултата! [/quote]
  [quote#12:"ban"]Пенсии, ами там имаше огромна реформа, стажа се повиши с 10-15 години, възрастта с 5-10[/quote]
  Ти на това реформа ли му викаш? Нещо да е променило реално? Само параметрите се сменят - нещата са си същите. Т.е. тези 25 години, за които говориш, още не са започнали. По-скоро продължаваме предните 45 до към 70 вече.

 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  От където и да идват ( на пръв поглед) парите, това са нашите пари и за всеки е ясно, че са недостатъчни и за настоящите пенсии, които също знаем че са малки, жалки и т.н.
  И дали днес, дали в следващи години, този въпрос не само ще стои, не само ще продължава задържането разстежа на пенсиите, но и ще се влошава, основно по линия на демографията.
  И има нужда и от обсъждане и от решаване на проблема, поне в рамката на постигане на някаква стабилизация, т.е. да не се задълбочава и това няма как да се случи, без два елемента - повишаване възрастта на пенсиониране ( т.е. да задържаме тренда на потребностите) и/или увеличаване на вноските ( т.е. да задоволяваме потребността).
  Това ако го съчетаем с инвалидните и прочее пенсии, картината става доста мрачна.
  И въпроса опира до това, дали и от кого и в какъв режим да се събират парите, но и нищо да не се промени, остава една видимост, че уж не плащаме, а ние плащаме и в този случай, само че не през вноски към НОИ или други дружства, а през бюджета, т.е. главно през ДДС и акцизи - както се казва, накъдето и да се завъртиш, з.дника ти е все отзад.
  Но във втория случай, "национално отговорните" бизнесмени и разбира се работещите, "спестяват" едни разходи, поне на пръв поглед.
  Има и още една възможност, но тя силно увеличава и без това съществуващите рискове - някой, както са например някои пенсионни фондове, да играят по-рисково и да носят по-добри доходи - общо взето едва ли някой ще приеме подобно решение.
  И последния вариант, всяка коза за свой крак, да закриваме НОИ, който иска да си влага или не парите където намери за добре и държавата да няма отношение по въпроса - също изключен вариант, поне докато в България се провеждат избори, макар че 96-а в края, бяхме го докарали и дотам.
  Е, ако икономически станем тигъра на Балканите, ще има много пари в бюджета и тогава ще дишаме всички по-леко, но поне засега, това не се вижда на хоризонта.

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#6] от "pivoley":
  Напълно съгласен, но съобразена със стажа и понеже нашите нива и за пълен стаж са толкова ниски, че за примерно 20 години, ако вземеш половината от дори 500лв за пълен стаж си е едно нищо. А ако си половината от минимума, за какво ще ти стигат парите.

 28. 28 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#20:"Няма дясно в България"]ударно покачване на доходите[/quote]
  А с какви пари? И кой ще ти покачва доходите "ударно"? Държавата може да повишава само доходите на администрацията и подопечните ведомства - армия, полиция, учители, лекари... Няма как държавата да нареди на шефа на Нестле да ти вдигне заплатата и с един лев дори, да не говорим за "ударно". Умник!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#10] от "tienshi":

  Че предложението е дясно, така е, но е много крайно и няма как да се случи. Как се живее в страна, където по улиците някой мре от глад?

 30. 30 Профил на liverpoolfc
  liverpoolfc
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Предлагам всички министерства да се съсредоточат в провеждането на една реформа - в случая говорим за пенсионната.
  Да отделят година - да я доизкусурят.
  До година - БДЖ - ако не са го фалирали до тогава.
  И така - след седемнадесет години може и да берем плодовете на някоя реформа.

  Сега за да забравим за един проблем ми заливат от всякъде с предстоящото решение на още по-голям такъв. А истинските и най-належащите за разрешаване изобщо не ги знаем какви са май.

  Верно терминал 2 ...

  Забрани флаша към Капитал, не позволявай да ти натрапват реклами!!!
 31. 31 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#28] от "avatar":

  Не бе тя държавата не може да ти вдигне доходите но може да създаде условия и очакване за бизнеса и с повишаване на БВП , може да се увеличат заплатите.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 32. 32 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#29:"tsvetko_51"]по улиците някой мре от глад[/quote]
  То първо, че това си е откровена простотия - от три години моля някой да ми посочи един умрял от глад и все не се намира такъв. Ама туй е по-малкият проблем. По-големият е - защо и до кога ще си мислите, че ходейки като изоглавени по улиците, някой е длъжен да ви дава да ядете, че да не изпукате от глад? Вместо да ходите безцелно, идете на село и си засейте един декар с картофи, лук, чушки и домати и няма да мрете от глад. Ама ви мързи и още се надате някой да ви даде от някъде. Чакайте си, няма лошо. Лошата вест е, че няма да дочакате...

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 33. 33 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#31:"Няма дясно в България"]може да създаде условия[/quote]
  Пак от три години питам "десните" у тоя форум - какво точно условие им липсва и чакат държавата да им го създаде, че най-накрая да се хванат за някаква работа, а те мълчат не като леви, ами направо като същи комунисти! Не могат да ми обяснят и защо за 300 000 работещи фирми туй заветно условие е на лице, а за форумните "десни" се оказва, че липсва. Че кажете го най-после туй магическо условие, да се хванат да ви го създадат тия политици, па да се хванете у някаква работа!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 34. 34 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Защо милиционерите ще се пенсионират по сега действащото законодателство при заварено положение а цивилните работили в рискови отрасли няма да могат ?
  Това не е ли пряка дискриминация ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 35. 35 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Няма пенсионери, няма проблем.
  Да останат само милюцюнерите и фуражките-наши хора- ще си ги издържаме, пък те нас.

 36. 36 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 870 Неутрално

  [quote#33:"avatar"]Пак от три години питам "десните" у тоя форум - какво точно условие им липсва и чакат държавата да им го създаде, че най-накрая да се хванат за някаква работа[/quote]
  Да видим - за да започнеш работа, задължително почваш да се осигуряваш и да плащаш данъци. Не може като Стив Джобс да си с $1. След това от теб се очаква да почнеш не от гараж, ами от обемния еквивалент на физкултурен салон. Така, тук загубихве 3/4ти. Останалата четвърт, която продължава е съставена част от луди и упорити глави - идеалисти, час от управляващи чуждестранни инвестиции и част от т.нар. назначени бизнесмени. Последните две отделят 1-2 отдела, с които да изпълняват държавните абсурдни изисквания, които често те са подшушнали, но първите изпитват затруднения. Огромна част от първите са с 1-2ма служители, които трябва да имат график за отпуските, да си правят сами събрания - разбира се писмено, да вземат решения сами със себе си, и пак писмено да си заповядват. По този начин не им остава много много време за работа. Но пък документите се трупат с папки. О, да не забравим, че вече работодателите са виновни до доказване на противното като например за невнасяне на осигуровки. Получават писма от НАП, че не са си внесли осигуровките за един или повече месеци и те трябва да се заровят в документите, да намерят платежните, с които вече са ги внесли, да направят копия, да почакат на опашки и да ги предоставят. Това, разбира се, ако не са ги вкарали вече в затвора.
  Просто нахвърлях някои от проблемите. Но списъкът е доста по-дълъг.

 37. 37 Профил на diva_koza.pl
  diva_koza.pl
  Рейтинг: 213 Неутрално

  предлагам на Москов да внесе някой здрав грипен щам и да умори пенсионерите...кво толкова им се кумят то ми надуха главата всеки ден с тая пенсионна реформа! Гледам си фиша петдесет вноски за ко ли не - пък накрая ща работя без надежда за пенсия.

 38. 38 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  След дъжд качулка. Ще си поговорят, ние ще забравим за какво става дума след два-три месеца, а приетите поправки ще останат. Слабо Борисов, слабо!

 39. 39 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#17] от "mitko11":
  Това също съм го казвал много пъти, че в сегашната икономика да имаш 40 години стаж е безумие, което лишава много хора, несправедливо от пенсия, защото дори и да имаш 39 години, те изравняват с тези с 15.

 40. 40 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#15:"ban"]Не е ли време да се смени принципа, от солидарен, да се премине постепенно на индивидуално осигуряване, кой както счита за добре, и доколкото може! [/quote]
  Разбира се, че е така. Младежката безработица в България скоро ще надвиши 40%.

 41. 41 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#17:"mitko11"]В самата Германия , както и в Австрия може да се пенсионираш до 5 г. преди навършване на възрастта, като ти намаляват пенсията до навършване на възрастта с 0,3% на месец.[/quote]
  Необяснимо е защо нашите управници в подобни случаи сякаш ослепяват и оглушават, а когато требе се мачка с по-високи данъци, глоби и такси Андрешко, винаги сочат за пример Европата

 42. 42 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#24] от "avatar":

  Отново не си в час, бре Нещо май си пропуснал сутрешните новини? Не се движиш актуално, а требе си в крак с времето. Чуй какво ти говорят най-видните финансисти в Българско, па тогава се излагай с глупостите, които като малоумен си ги пишеш, без да си разбрал изобщо за какво иде реч. Това, че си герберова калинка е повече от ясно, ама все пак не бива толкова да се излагаш.

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Не знам защо непрекъснато коментират УПФ.Работата на държавата е единствено да контролира как се управляват парите.А иначе,това са си лични партиди и никой няма право да слага ръка на тях,освен собствениците им.

 44. 44 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Системата е много проста.. да изпроводим по живо, по здраво всички внасяли поне 10 години досега в НОИ по сегашните закони. За всички следващи - пълна свобода дали, къде и как да спестяват за старини. Предприемачите плащат чиста сума като заплата, бюджета поема инвалидите и психично болните. Всички спират да се занимават с неприсъщи дейности и.. пито-платено.

 45. 45 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 394 Неутрално

  ... иначе изработването на глупакоустойчиви системи води единствено до увеличаване броя на глупаците.. факт!

 46. 46 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 8 Гневно

  Най-удачната формула за успешното разрешаване на пенсионната реформа е не да се увеличават вноските, а-отделяне на социалната система-помощи за соц. слаби от НОИ, вдигане на МОД на 10 000лв-така всички богати българи ще си внасят ЦЕЛИЯ ДОД и хазната на НОИ ще се понапълни и тавана на пенсиите ще отпадне-за да може всеки,който е внасял големи осугуровки-да си получи Истинската пенсия..!!!Това ще има и СИЛЕН възпитателен ефект към осигуряващете се -ще се снижи сивата икономика и ще има пари за пенсиии..!Не е толко сложно...!?Важно е да има Воляяя от правителството да го направии..!Държавата КОГА ще си внесе осигурителните вноски на своите чиновници...!?Важен е и ЛИЧНИЯ ПРИМЕЕЕРР..!!!ДЕЙСТВАЙТЕ СМЕЛООО.!!!

 47. 47 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Иии разбира се -дайте силен тласък на тая бг. Икономика-преференции,безлихвени заеми, изчистване на бюрокрацията и пълна Подкрепа/..НЕ РРЕКЕТ../ за дребния и среден бизнес..,защото без иконом. подем, няма потребление, няма събираемост- има празна хазнааа.. и..бедна нация..!?

 48. 48 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  [quote#39:"ban"]Това също съм го казвал много пъти, че в сегашната икономика да имаш 40 години стаж е безумие, което лишава много хора, несправедливо от пенсия, защото дори и да имаш 39 години, те изравняват с тези с 15. [/quote]
  Това просто не е вярно. Тези с недостигащ стаж се пенсионират по-късно, мисля на 66, но пенсията им се начислява също на базата на стажа и е с някакъв процент по-ниска отколкото при пълен стаж.
  15 години е минимумът за да се получи въобще пенсия за трудов стаж.

 49. 49 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Към написанот в #48 искам да добавя на базата на осигурителния стаж и размера на вноските.

 50. 50 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#14:"Бенк-Бенк"]-Разбира се, че най-важното е работеща икономика, увеличаване на БВП и намаляваща безработица, но...Но за това е необходимо много повече време, а пенсионерите живеят днес и утре и днес и утре имат потребност от пенсии. [/quote]

  Решението е просто няма пенсионери, следователно нужда от пари за пенсии, а тези пари отдавна са откраднати, така че с закон да се забрани пенсионирането! А от НОИ ще ви почерпят с чаша студена вода. Ха наздраве!

 51. 51 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 462 Весело

  Аз пък искам държавата да не ме закрепостява насила с безумен закон да давам 5% от пенсионния си данък на Частни Пирамидални Фондове, които за добър ден веднага ме глобяват с 5% такса на всяка вноска, пък и ежегодно ми открадват и 1% от цялата ми внесена години наред сума. За сметка на което, с меринджейските си "умения" шефовете на тези пирамиди ми докарват отрицателна доходност на партидата и накрая ще ми покажат като дойде време за пенсия една конфигурация от три пръста с преобладаващ среден. А за тези им умения същият пенсионен закон ми отрязва 28% от държавната пенсия, която бих взел, ако цялата ми вноска за пенсионен данък беше там.
  Тоест искам ПРАВО НА ИЗБОР! Да се осигурявам само в държавното НОИ с целият риск на демографската катастрофа, политически, инфлационни и други заплахи, за които съм информиран или ако съм глупак да се пробвам в Частни Пирамидални Фондове, но ДОБРОВОЛНО, като поема целият риск от глупостта си и знам, че когато тази пирамида изгърми и държавата няма да ми дава нищо.
  Тоест изборът е между два стълба - държавен и частен, но да е доброволен и да няма никакви монополни частни крадльовци с държавна принуда под името Узаконени Пирамидални Фондове, на които да съм крепостен селянин.
  Това искам и го искам сега и веднага и ако може тутакси.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK