ДПС обвини Москов в лъжа за нападнатите медици, иска му оставката (допълнена)

Лютви Местан

© Юлия Лазарова

Лютви МестанДПС призова премиера Бойко Борисов да поиска оставката на здравния министър Петър Москов, а ако не го направи, се закани да иска и вот на недоверие заради етическата непригодност на Москов да бъде министър на хуманността. 


Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан на пресконференция в централата на партията. Местан цитира отговор от вътрешния министър Веселин Вучков от 17 декември 2014 г., според който в МВР са регистрирани 17 случая на вербални заплахи към медици или леки инциденти със счупени прозорци на здравни пунктове и на линейки. Преди това Москов беше обявил, че от 225 нападения над лекари, фелшери и шофьори на линейки 174 са станали в ромски  квартали. "Статистиката е ужасяваща, защото има регистрирани 225 нападения над лекари", цитира го Местан.


Според Местан министър Москов лъже. Въпросът е какво цели министърът на здравеопазването с това лъжливо твърдение за 225 регистрирани нападения над екипи на Спешна помощ, коментира той. Според него разликата проявява механизмите на промяната на общественото мнение, което се изразява в изграждане на образа на врага.
"Това е героичният министър, който се бори с едно страшно зло, само че тази манипулация никак не е безобидна. Министър Москов разгърна цяла една кампания за прехвърляне на вината от няколко извършители върху цял един етнос. На тази база той си позволи да оприличи представители на ромския етнос, които са избрали да живеят като скотове и затова ще бъдат третирани като такива. Коалиционните им партньори от ПФ използваха израза "човекоподобни", каза още Местан.


Лидерът на движението каза, че ДПС ще сезира и главния прокурор за подбуждане на омраза. Местан не даде срок на Борисов, но се закани като втора стъпка, ако премиерът не поиска оставката на Москов, да внесе вот на недоверие въпреки обещания толеранс от 300 дни. 


Оставаме верни на ангажимента си и затова вотът на недоверие няма да бъде за политиката в сектор здравеопазване, каза още той. 


В отговор на въпрос от кого ще потърсят подкрепа за нужните минимум 48 подписа, за да внесат вот на недоверие, Местан заяви: "Нямаме никакви притеснения да се обърнем към всички народни представители, защото става въпрос за легитимността на българския кабинет, като такъв в България - член на ЕС. Това е много категорична и ясна политическа позиция на ЕС. Смятам, че трябва да срещнем разбиране, защото това е мерило за демократична и политическа зрялост. Не поставяме срокове, но от днес всички знаете за отговора на министър Вучков".


Ще бъдем коректни да изчакаме позицията на Бойко Борисов, каза още лидерът на ДПС. Ако такава няма, ще информираме за това целия дипломатически корпус в България, всички министри на здравеопазването на страните-членки на ЕС. Това не е закана, а нормално и естествено политическо задължение на ДПС, допълни Местан.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK