"Протестна мрежа" обжалва отказа на прокуратурата да провери Делян Пеевски

"Протестна мрежа" обжалва отказа на прокуратурата да провери Делян Пеевски

© Велко Ангелов, КапиталИзбори 2022

Протестна мрежа" внесе жалба в Софийската апелативна прокуратура срещу отказа на Софийска градска прокуратура да образува наказателно производство срещу Делян Пеевски във връзка със сигнала от 25 февруари 2014 година, съобщават от гражданската организация.


Сигналът на "Протестна мрежа" беше срещу Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков и съдържаше данни за съмнения за множество престъпления, включително и организирана престъпна група. Като пряк резултат от него бяха установени нарушения в работата на отдел "Банков надзор" на БНБ, а ръководителят му Цветан Гунев е обвиняем за престъпление по служба.


Миналата седмица софийската прокуратура обяви, че няма да разследва описаните данни, защото част от тях били опровергани от институциите, а друга част били само предположения. 
"Наблюдаващият прокурор Бецова е нарушила задълженията си, като не е подложила на обстойно изследване и обсъждане всички представени в сигнала и публично достъпни данни и доказателства, както и допълнително събраните в хода на проверката", се посочва в основанията на подадената жалба на "Протестна мрежа" срещу прокуратурата. Пълният й текст можете да видите тук.


"Прокурор Бецова практически е абдикирала от вменените й задължения и е придала на данъчните проверки и издадените въз основа на тях актове предварителна доказателствена стойност, каквато те нямат, в абсолютно нарушение на всички основни принципи на наказателния процес", се казва още в жалбата, изготвена от близо 20 юристи доброволци.


Според "Протестна мрежа" Софийската градска прокуратура позовава изводите си за стандарта на живот на Пеевски единствено на резултатите от данъчната ревизия за периода от 01 януари 2008 г. до 31 декември 2012 г. Организацията настоява да бъдат проверени и годините от 2002 до 2008, както и след 2012. В сигнала пише, че Делян Пеевски е придобивал лично недвижими имоти на стойност 152 263 лева между 2002 и 2004 г.


"Както е посочено в сигнала, в този период Делян Пеевски е бил студент и държавен служител, и доходите му едва ли са позволявали събирането на сума в подобен размер. Прокурор Бецова не е намерила установяването на тези обстоятелства за относимо към предмета на проверката", се казва още в жалбата на "Протестна мрежа".

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK