Парламентът прие ревизирана стратегия за съдебна реформа (допълнена)

Снимката е архивна

© Анелия Николова

Снимката е архивнаПарламентът одобри почти единодушно актуализираната стратегия, но с допълнения, които могат да обезсмислят реформирането на Висшия съдебен съвет, а оттам и  управлението на съдебната власт, което несъмнено се нуждае от сериозна промяна. 


В крайна сметка за променения вариант на стратегията гласуваха 173-ма депутати, само " 4  против  и 18 "въздържали  се". 


Допълнението бе предложено от Михаил Миков и обсъдено импровизирано до стената в пленарната зала в разговор между него и Радан Кънев (Реформаторски блок), след минути към тях се присъедини и Цветан Цветанов (ГЕРБ).
Според добавката  парламентът одобрява актуализираната стратегия, като се ангажира "да продължи дебата за повишаването на качеството и ефективността на ВСС като постоянно действащ, да засили ролята на Инспектората към ВСС, да се завишат изискванията към  кандидатите за административни ръководители и да не се допускат до участие магистрати - участници в организации с непубличен характер ".  Както и че "стратегията е основа на анализ на конституционната рамка за съдебната власт".


ДПС, което първоначално смяташе да се въздържи в най-добрия случай, ако съдим по изказванията и на Четин Казак и на председателя Лютфи Местан, също гласува "за", след като беше взет завоят от БСП.


Така - след 4 часа дебати - се потвърдиха думите на министъра на правосъдието Христо Иванов от вторник,  че е неприлично някой да се обяви протгив реформата на съдебната система, въпросът е друг - кой наистина я желае.


Разискванията бяха открити от министър Христо Иванов, който представи накратко проекта на стратегията.


"Представяме в рамков формат  проблемите в съдебната система и мерки за решаването им, като е много важно да заявя, че тази стратегия е актуализация от 2010 г. и по нея са работили пет правителства. Моето желание и на Министерския съвет е тя да послужи за отправна точка на формиране на консенсус от няколко мерки", каза министърът Иванов. И обясни, че въпреки ограниченото време до получаването на доклада на Европейската комисия, е взето решение стратегията да бъде внесена в парламента, за да получи подкрепата на най-много политически сили. "Това е национално-отговорният курс. Нашата цел не е да вържем ръцете на парламента, тази стратегия е само основа за намерение. "Иначе за нас  щеше да е много по-лесно Министерският съвет да приеме тази стратегия, да я отчетем пред Брюксел, да дойде негативният доклад на ЕК и ние да кажем, че сме свършили това, което е можело през тези месеци, а виновни за негативния доклад са предишните", каза Иванов. И добави, че в духа на българските политически вкусове и нрави, това би  било най-лесният подход.


След това  представителите  на малките коалиционни партньори - Христиан Митев от Патриотичния фронт и  Борислав Борисов /АБВ/ обявиха  от трибуната позициите на партиите си, че ще подкрепят стратегията, а от БДЦ заявиха, че ще гласуват по съвест.


В този момент стана ясно, че


имаше достатъчно депутати предвид кворума към оня момент, за да бъде приета стратегията и без БСП и ДПС .


Очакваше се да се чуят становищата на опозицията в лицето на БСП и ДПС. Вместо да се зявят официали позиции,  се изказаха Филип Попов /БСП/, който заяви че е "неясен и незащитен начинът за постигане на посочените в стратегията цели ", зададе и риторичния въпрос "Какви проблеми ще реши структурната промяна на ВСС", и още "Не се ли чете в проекта предубеждение към парламентарната квота на ВСС", след което обобщи: "В този вид документът не може да бъде подкрепен".


Друг депутат от БСП - Чавдар Георгиев, пък посочи като недостатъци "липсата на приоритизиране на цели и мерки" и че  вината за състоянието на съдебната система  ев "десните и неолиберални партии, които провеждали през годините свои реформи" в третата власт. След което обобщи, че първо трябва "да се изясни изчерпан ли е сегашнитя конституционен модел за ефективност на съдебната система" и докато това не се изясни, стратегията "в този вид" не може да бъде подкрепена.


Четин Казак /ДПС/ изрази най-обширни несъгласия с мерките предвидени в стратегията и обобщи, "че няма достатъчно аргументи да бъде подкрепена". Той беше категоричен, че за каквато и да било промяна свързана с парраментарната квота на ВСС не само са необходими коституционни промени, но и че те могат да бъдат направени само от Велико Народно събрание - това по думите му произтича от Решение № 3 на Конституционния съд. Няма достатъчно аргументи да бъде подкрепена стратегията, заключи Четин Казак.


Чакаше се да се чуят лидерите на Реформаторския блок, на БСП и ДПС, но те необяснимо се бавеха. 


Най-сетне на трибуната излезе Лютфи Местан.


"Това не е реформа, а партийна самоцел", обяви Местан. Почти всички партии в това Народно събрание имат отношение към състоянието на съдебната власт, а особената силната ангажираност с реформата на някои политически сили може да се обясни с препратката от трагедията "Антигона" на Софокъл"- "Навярно вече бащин грях изкупвате".


Така започна Местан, препращайки към вината на всички партии до този момент и най-вече към СДС, тъй като цитира конкретно 1997 г., когато са направени най-сериозните промени в Закона за съдебната власт и в наказателно-процесуалните закони. И финишира така: "Вие търсите ли подкрепата на ДПС или сте в плен на тезата, че... както се изрази лидер на парламентарна група - че ДПС владее от 2012 г. съдебната власт - с какво я владее, с двама предложени членове на Висшия съдебен съвет ли..."


Докато от трибуната течаха изказванията , лидерът на БСП Михаил Миков бе забелязан да разговаря в пленарната зала с лидера на ДСБ Радан Кънев, а междувременно към тях се присъедини и Цветан Цветанов.


Малко след това Михаил Миков взе думата: "Стратегията е твърде противоречив документ, а правителството иска да въвлече опозицията в предрешаване". И продължи : "Не приемаме непостоянен ВСС. Имаме резерви и към разделяне на ВСС на колегии, това ще е капсулиране".


Последваха съждения на Миков, от които  по никакъв начин не можеше да се разбере подкрепя ли или не подкрепя проекта:
"Ние подкрепяме загриженост, но не и въвличане на опозицията..."
"Дали проблемите са в конституцията, или в персонални връзки и обвързаности..."
"Да, документът е достатъчно отворен, но не е ясен."
"Да, проблемите са такива, че надхвърлят партийно-политическото мислене, но няма яснота за конституционните промени".


Докато слушателите се мъчеха да отгатнат за какво ще призове Миков, той предложи "за повече гаранции" допълнения, с които да се потвърди, че ВСС ще остане постоянно действащ, за опазване ролята на Народното събрание за парламентарната квота, да се засили ролята на Инспектората към ВСС , да се завишат изискванията за кандидатите за председатели на съдилища и въобще за административните ръководители, да няма сред магистратите членове на тайни организации.


Радан Кънев се изказа последен от политиците и нарече просрочен дълг.
"Длъжници сме заради навика на отлагане на болезнените проблеми, ясно е че трябва да търсим конституционна промяна, но и че темата за реформи в съдебната система не търпи отлагане. Задължението ни е да погасим този просрочен дълг, който нанася вреди и от икономически характер" Той призоваепутатите: "Да използваме съдебната реформа за разбиване на мнозинства и да не се подаваме  на статуквото от страх"


Цецка Цачева подложи първо на гласуване допълнението. След което проектът за стратегия бе приет с  почти пълно мнозинство, включително и с гласовете на ДПС.


Анализите на случилото се тепърва предстоят.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Валят стратегии. Алелуя!

 2. 2 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 915 Неутрално
 3. 3 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Най-после една добра новина!

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Що не смениха и Конституцията, където е нужно, като гледам подкрепата??? Чудо просто!

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Мисля, че по стратегии на глава от населението сме номер едно в целия свят.

  Моралът не е порок!
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  Р.Кънев каза: „Най-накрая някои от нас да влязат в затвора.Който се чуства застрашен да гласува „против„ ,а не въздържал се.“

 7. 7 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Поздравления за министър Христо Иванов!

 8. 8 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Ако успехът на една държава беше пропорционален на боря ан приетите стратегии от парламентите то тогава нашата държава би била на едно от първите места в света. За съжаление стратегиите у нас си остават празни приказки и нямат нищо общо с последващите реални действия. Затова по темпове на пропадане ( икономическо, демографски и т.н. ) сме на едно от първите места в света.

 9. 9 Профил на 2011
  2011
  Рейтинг: 426 Неутрално
 10. 10 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5536 Неутрално

  Има само една стратегия и тя минава през промяна на Конституцията с отмяната на несменяемостта на магистратите и евентуално тяхната изборност.
  Иначе тоя развъдник на червени паразити няма да бъде разрушен.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 11. 11 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Невероятно! Чакаме резултати, щото парен каша духа.

 12. 12 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Оооле, Оле, Оле, Оле!!!.... олеле...

  Ха дано... ама надали...

  Свобода за Надежда Савченко!
 13. 13 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 430 Весело

  Единодушно, пък с 4 против и 18 въздържали се

  другари комунисти (БСП, АБВ, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 14. 14 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Това е хубаво. Само да не иде всичката пара в свирката.

  chavo64
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#5] от "dnk":

  По неизпълнени стратегии и дори по незпочнати.
  така че дано тази поне да я почнем.

 16. 16 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Дневник, кои са 4-имата и 18-ината, поименно?

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Не може да бъде, най после нещо да свършат

 18. 18 Профил на alffastar
  alffastar
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Успех!!! Чакам да видя дали ще има резултати, за да реша дали оставам в България...

 19. 19 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  "Парламентът одобри актуализираната стратегия за реформата в съдебната система със 173 гласа "за", 4 "против" и 18 "въздържал се". "
  Чудно,остава така и да се приемат законите реформиращи тая пуста система.А дано,ама...

 20. 20 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#10] от "Депутат 241 - Майдан в Москве'2015":

  И редуциране на имунитета на депутати и кандидат депутати до функционален.

  Моралът не е порок!
 21. 21 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  А дано!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 22. 22 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 426 Неутрално

  има нещо много гнило в това единодушие....................

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на today
  today
  Рейтинг: 776 Неутрално

  А да видим!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 25. 25 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  [quote#3:"roum"]Най-после една добра новина! [/quote]

  Шшшшшт! Тихо! Да не ни чуе дяволът! Суеверен съм и от половин час се щипя да се убедя, че не сънувам. Но същинските битки още не са започнали...

 26. 26 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Дайте да я видим тая стратегия, де! Нещо на хартия, че само думата "стратегия" не ни радва много. Да не се кажат, че накрая ще има козметични промени съгласувани с професионалисти като Цацаров.

 27. 27 Профил на emi1ian
  emi1ian
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Имах един шеф който казваше "don't tell me you work hard... i don't care how much you work, I want results"

  Та и тук. Приемането на стратегия за прословутата БГ съдебна система е стъпка напред, но да не си хвърляме шапките и ревем "ура".
  Да видим резултати.

 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  [quote#26:"gogo2011"]Дайте да я видим тая стратегия, де! Нещо на хартия, че само думата "стратегия" не ни радва много. Да не се кажат, че накрая ще има козметични промени съгласувани с професионалисти като Цацаров. [/quote]
  Ще резнат най-много 5-6 закончета в полза на западните финансови анархисти и това !
  Никой не чух да казва ,че колониалния ЗНИ ще бъде обявен за нищожен !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 884 Весело

  Остава и да се изпълни...

 30. 30 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 678 Весело

  Успех!
  Това трябваше да се случи още преди да ни приемат в ЕС!

 31. 31 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#13] от "Миро":

  Да подадат имената на тези депутати да ги видим всички.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 32. 32 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Все пак е първа крачка и хвърлен камък в блатото. Но това, че ВСС например, ще бъде разделен на прокурорски и съдебен, ще доведе единствено до нуждата от още една администрация на втория съвет. Докато не се осъществи НЕЗАБАВНА Конституционна ПРОМЯНА/а не реформа/ от ВНС на съдебната власт/където все още е прокуратурата/ и тотална подмяна на кадрите в нея , България ще продължи да бъде единствената "централно африканска" /в Северна Африка са по - напред/ държава в Европа, а върховенството на закона все още непознато понятие.

 33. 33 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Стратегия - добре, но корумпираните и зависимите могат да продължат да бъдат такива и при новата стратегия.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 34. 34 Профил на denere
  denere
  Рейтинг: 374 Неутрално

  А къде да намерим текста на въпросната стратегия?

 35. 35 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#13] от "Миро":

  те тея дето са против и въздържал се са бездушници и затова е единодушно

 36. 36 Профил на achkoal
  achkoal
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Това е хубаво, но експерти в съдебната система са на мнение, че не в структурата е големия проблем, а в хората по високите етажи. А тях много трудно ще ги изчистят, защото там са замесени много интереси и то на олигарсите. Дано не се окаже, че ще се направят някакви козметични промени, а практиките ще си останат същите. Защото без функционираща съдебна система, никога няма да има нормален бизнес, респ. нормални доходи.

 37. 37 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Успех, с надежда за добри резултати!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 38. 38 Профил на гинка христова
  гинка христова
  Рейтинг: 217 Неутрално

  как ще стане тази работа ???????????????нищо няма да се получи

 39. 39 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  [quote#23:"KarlaQuinn Hanneman"]Чакаме обръщението към нацията на Раданчо по фейсбука [/quote]

  Само да беше чула кратката му заключителна реч в НС преди самото гласуване... Изтегли си я от някъде. Заслужава си.

 40. 40 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  Нали преди три-четири години приеха закон за отнемане на незаконно придобитото имущество! Е,какво стана след това?! НИЩО...

 41. 41 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  А дано...чудя се кои са тия 18 депутати , гласували против, да ги назоват поименно, за да може хората по райони, които са ги гласували да им поискат сметка..

 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  Ще има ли специален прокурор за разследване на висшите чиновници?

  klimentm
 43. 43 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Няма откъде да знаем аргументите на отделните групи за подкрепата,затова нека готвят стратегии и си забранят кадрови решения.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 44. 44 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 505 Весело

  Моля ти се Джим Кери идвай по-често в Б-я.Ще те черпя със суджуци с каквото искаш,ще минаваш по жълтия път на Оз напред назад,как то и френския и английския посланник!Ще направим едно домашно парти с дарц с бул ай Доган и Местан,може да менкаме и Путин.

 45. 45 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 426 Весело

  Парламентът прие единодушно стратегията за съдебна реформа.

  Парламентът одобри актуализираната стратегия за реформата в съдебната система със 173 гласа "за", 4 "против" и 18 "въздържал се".

  Аз ли съм глупав, или единодушието е преувеличено?

 46. 46 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Това е една добра новина. Сега остава стратегията за съдебна реформа да бъде приложена.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 47. 47 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 895 Весело

  [quote#45:"carpypd"]Аз ли съм глупав[/quote]

  Този въпрос,както и "аз сега къде да седна" е добре да се избягват.
  Иначе,заради неочаквано голямата подкрепа се е получил ентусиазма в заглавието.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#4] от "dogwoman":

  Само Велико народно събрание може да променя Конституцията!

 50. 50 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 610 Весело

  Ще има европейски доклад скоро, вие да не мислите, че на някой му пука?

 51. 51 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 950 Неутрално

  [quote#49:"matematika"]Само Велико народно събрание може да променя Конституцията! [/quote]

  Тцъ. Може и обикновено - с 2/3 от гласовете.
  За нова конституция е нужно Велико НС , само за промени - не.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 52. 52 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  [quote#48:"avatar"]и Раданчо може да навакса изоставането си[/quote]
  Що така ви дразни Радан? Все пак не е нито Костов нито Дертлиев, че като го види комуняга да реагира като дявол на тамян?

 53. 53 Профил на adibo
  adibo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  в България правова държава няма да има и е невъзможно да има.
  Единствено възпитанието на децата в истински морални ценности и пропагандата сред обществото на нравствени ценности, а не на консуматорство, може да подреди обществото ни.
  За това, нужна е смяна на обществената система и структура.

 54. 54 Профил на ЕТ
  ЕТ
  Рейтинг: 526 Весело

  [quote#0:"Михаил Миков"]"да продължи дебата за повишаването на качеството и ефективността на ВСС... [/quote]

  Ефективност и качество, качество и ефективност!

  Някой помни ли?

 55. 55 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  които могат да обезсмислят реформирането на Висшия съдебен съвет, а оттам и управението на съдебната власт

  Да казват веднага какво забъркаха комунистите ...
  Май рано се зарадвахме...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3897 Любопитно

  Да.

  Като Нардното Събрание сътвори и даде на обществото и държавата чисто нов Закон за съдебната власт
  или подходящи изменения на Сегашния.

  Закон за педантично спазване на действащата Конституция.

  Всеко лице носител на права и отговорности ще бъде принудено на знае и разбира Конституцията наизуст.

  Небивало Предизвикателство

  До коментар [#46] от "Lady Zeppelin":

  Това е една добра новина. Сега остава стратегията за съдебна реформа да бъде приложена.

 58. 58 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Браво! Рядък случай депутатите да демонстрират правилният тип компромис и единство.

 59. 59 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  [quote#9:"2011"]Все още надежда има [/quote]
  Предложението на Миков е твърде.....обтекаемо.
  Има ли някой по-запознат, който да обясни какво се променя с него?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 60. 60 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 355 Гневно

  Не правят нищо друго, освен да създават нови механизми за крадене и съсипване на държавата.

  Да живее България и българският народ.
 61. 61 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 532 Неутрално

  [quote#3:"roum"]Най-после една добра новина! [/quote]

  Рано е още да се радваме, но все пак е стъпка в правилната посока!

 62. 62 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  Изобщо, има ли къде да се прочете тази..."ревизирана стратегия за съдебна реформа"?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 63. 63 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  [quote#52:"mrx10354190"]Що така ви дразни Радан?[/quote]
  Щото са болшевики и не понасят мнения различни от техните.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 64. 64 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3897 Любопитно

  Не виждам особена необходимост от нова Конституция,

  но ми е много интересно с какви аргументи "обосновават"
  евентуални промени на действащата Конституция
  (със или без 2/3 мнозинство на Обикновено народно събрание).

  Теза:

  Действащата Конституция Не допуска съществени промени на Същата.

  Строго казано - Не допуска каквито и да е промени
  (чрез Обикновено народно събрание или по-низша власт).

  Допуска всякакви нови закони и изменения на предишни,
  Под действащата Конституция.

  Допуска всякакви закони Конкретизации на Конституцията
  (които не Й противоречат).

  Главният аргумент за горната Теза е в самата Конституция.

  Перефразиран:

  Конституцията е Върховен Закон с непосредствено (и непрекъснато) действие,
  Който Не допуска закони които да Му (Й) противоречат.

  Горното важи за цялата Система от Закони.

  За всички подзакони на Конституцията, вкл. Закон за съдебната власт и т.н.

  За приемани от Обикновени Народни събрания,
  плюс напр. законови нормативи издавани от държавна изпълнителна власт.

  Важи и за частни или публично-частни договори "закони".

  В Закона за задължения и договорите е казано, че договор
  между две страни е "закон" - ако е съобразен с действащата система от закони.

  До коментар [#51] от "KarlaQuinn Hanneman":

  Само Велико народно събрание може да променя Конституцията!
  - цитат на коментар #49 от “matematika”

  Тцъ. Може и обикновено - с 2/3 от гласовете.
  За нова конституция е нужно Велико НС , само за промени - не.

 65. 65 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#63:"Храбър"]Щото са болшевики и не понасят мнения различни от техните[/quote]
  Какво брилянтно описание на костовата секта! Запишете си го със златни букви над лабораторията!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 66. 66 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3897 Любопитно

  ЕВРОСЪЮЗНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

  След мултимандатен ревизионизъм
  на цели 5 правителства
  от тотално ...... пост тоталитарни...

  До коментар [#62] от "Храбър":

  Изобщо, има ли къде да се прочете тази...
  "ревизирана стратегия за съдебна реформа"?

 67. 67 Профил на enero
  enero
  Рейтинг: 374 Неутрално
 68. 68 Профил на enero
  enero
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Кои са четиримата душички?

  .
 69. 69 Профил на enero
  enero
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Кои са четрмата товаришии?

  .
 70. 70 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  Къде видяхте думата "магистрат" в Конституцията??

  Къде видяхте думата "несменяемост" в Конституцията???

  Къде видяхте Конституцията да казва нещо за предимства на служебно-длъжностни лица пред Принципиални носители на Права: обикновени Граждани?

  Напротив.

  Конституционните повели са за Права и отговорности на обикновени Граждани физически лица - Принципиални носители на права,, а след това за Отговорности и права на производни носители: юридически лица и служители.

  Конституцията съдържа повели за Недискриминация и против Неравнопоставяне.

  Несменяеми физически лица или съсловия в държавна власт са Противоконституционни.

  Ограмотете се като Граждани.

  Иначе сте... агипропски тролове.

  До коментар [#10] от "Депутат 241 - Майдан в Москве'2015":

  Има само една стратегия и тя минава през промяна на Конституцията с отмяната на несменяемостта на магистратите и евентуално тяхната изборност.

 71. 71 Профил на enero
  enero
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#70] от "dnevnikar":

  +++

  и мерси

  .
 72. 72 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Да се надяваме, че Европа е обърнала сериозно внимание на нашите усилия да се реформираме и да не ни отделя от Румъния. Поне това да успеем да постигнем. За повече - по-нанатък .

 73. 73 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Стратегията за реформа, бе приета с реформа на стратегията.

 74. 74 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Опортюнизъм, че и подозрително хартисва - сами ще се уверим ...

 75. 75 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Ееееее, много "плосък", много "равнинен" подход, г-н Борисов! Ако не от гледна точка на теорията за пространство-времето на Минковски, то от Вас очакваме задълбочени анализи поне в три измерения!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 76. 76 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5536 Неутрално

  [quote#70:"dnevnikar"]Принципиални носители на права,, а след това за Отговорности[/quote]
  Ако превеждаш от руски, не се мъчи! Не ти е там силата. Нито от право разбираш. Защото на правата съответстват задълженията, а на отговорностите - привилегиите. А дума "принципиално" няма в българския език, особено в българския правен жаргон.
  Чл.129, ал.3 от Конституцията: С навършване на петгодишен стаж като съдия, прокурор или следовател и след атестиране, с решение на Висшия съдебен съвет, съдиите, прокурорите и следователите стават НЕСМЕНЯЕМИ.

  Така че, мило Дневникарче, чети закони! Четенето слепите окати прави...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 77. 77 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Чакайте малко, по-спокойно. Нищо не е станало, че да почвате с поздравленията и еуфорията. Щом и дпс гласува за, значи не е нищо съществено - замазване на очите на хората и на ЕК.

 78. 78 Профил на nikola.lazarov
  nikola.lazarov
  Рейтинг: 8 Весело

  Добра новина е че и социалистите са подкрепили реформата, но това ме кара да се чудя дали съдебната система наистина ще бъде дълбоко реформирана??

 79. 79 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Значи в стратегията пише,че ще продължи дебата за работата на ВСС,тъй ли?!?!
  И къде е реформата след като аз не виждам идеята за разделяне на ВСС на прокурорски и съдийски състав, което гарантираше измитането на сегашната кочина.
  Мирише ми остро на тинтири-минтири,дрън,дрън щом дебата за ВСС продължава...

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 80. 80 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#78] от "nikola.lazarov":
  И как могат БСП да ударят спирачката на реформата след като са с някакви 40 депутата,че сте се закахърил?
  Мнозинството е у Герб,тревожете се дали Герб няма да даде заден при гласуването на законите,което де факто е истинската реформа.Видяхме им резила за пенсиите с Дпс....

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 81. 81 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 897 Весело

  Позитивна новина, но на българина не му се нрави позитивизма, на него му дай хорор!

 82. 82 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Така и не разбрах какво се е случило, ако не броим изкупената от депутатите вина за едномесечната им ваканция.

 83. 83 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7209 Неутрално

  У мен вече възникват съмнения,след като и ДПС са одобрили стратегията.

 84. 84 Профил на тодор
  тодор
  Рейтинг: 222 Любопитно

  а къде може да видим текста на въпросните "допълнения, които могат да обезсмислят реформирането на Висшия съдебен съвет"?

 85. 85 Профил на nikola.lazarov
  nikola.lazarov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#80] от "Cherrie: Je ne suis pas Тиква":

  Идеята ми беше че щом е подкрепена толкова широко от народните представители програмата за реформиране може да е много формална.

 86. 86 Профил на marij57
  marij57
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Е затова лица като Брендо и Катев ще се развяват по света, а циганите ще лежат в затвора за откраднати кебапчета, за да се нахранят, а останалите ще пишат по форуми колко е скапана държавата ! Някой от вас да е чел приказката за неволята???? Защо избирате да сте търтеи в чужд кошер, а не пчелички в собствения?????

 87. 87 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#59] от "Храбър":

  Аз го разбирам като оставяне на поле за продължаване на дискусията по спорните точки. Което не е лошо, в крайна сметка добри идеи могат да дойдат от всяка партия и дебатите са хубаво нещо. Важното е сега да започнат методично да решават проблемите, по които няма спорове

 88. 88 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  От многото приказки не видях нищо конкретно. Дайте да дадем. Докато съществува недоразумението ВСС в сегашните му структура, пълномощия и състав -реформа всяка забравете.

 89. 89 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ПОЛИТИЦИТЕ – В ЗАТВОРА?

  Очаквах медиите веднага да заврят и закипят след безобразното изказване на Радан Кънев днес в парламента.
  Да, ама не!
  Ако Борисов каже, че у нас има свободни места дори за неквалифицирана работа като овчар и козар, всички ревват, че пращал висшистите на къра.
  Ако каже – защо пък да не си изберем жена за президент, всички пишат, че бил недоволен от сегашния!
  Ако Борисов кихне, сигурно веднага ще напишат, че е на смъртно легло.
  Никой обаче не коментира какво може да последва от това, че според големия реформатор Кънев:
  "Целта на съдебната реформа не е абстрактна, a да имаме успешния отчет, какъвто имат румънците, а той се изразява в това политици и магистрати да влязат в затвора."!
  За нас това е дежа вю, къде ли е живял през последните две години?
  Трите дела, които бяха заведени по време на предишното реваншистко правителство срещу Цветан Цветанов, бяха точно с целта да видим политик в затвора. Колко са основателни можем да си припомним - описани са коректно в долния линк. Всички знаем, че по едно от тях на първа инстанция той има вече 4-годишна ефективна присъда - затвор!
  Тъй като следя всички изявления на “юриста” Кънев откакто стана председател на ДСБ, твърдя, че досега по този казус той не е мъцнал нито думичка.
  Днес съдът отложи произнасянето на присъдата по едно от абсурдните дела – че обявеният за подслушвач на Републиката Цветанов отказал подслушване!
  Прочее, днес премиерът препоръча на всички да съобразяват изказа си с позициите, които заемат. Само за слепците не са видни огромните усилия, които полага, за да спрат просташките конфронтации в общественото пространство и да преминем към спокоен и разумен диалог за решаване на проблемите на държавата.
  Но ако Радан продължава в този дух, ще се радвам да видя него в затвора!
  http://presa.bg/article/Otlozhiha-proiznasyaneto-na-prisadata-na-Tsvetanov/63773/3/74

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK