Деветима са кандидати за шеф на агенцията за българите в чужбина, Ива Йорданова не е сред тях

Деветима са кандидати за шеф на агенцията за българите в чужбина, Ива Йорданова не е сред тях

© ДБГ, Движение България на гражданитеДеветима кандидати са подали документи за конкурса за председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), съобщиха за "Дневник" от кабинета на вицепремиера Меглена Кунева. Сред тях обаче не е Ива Йорданова - бивш съветник на служебния вицепремиер в кабинета "Блицнашки" Илиана Цанова и активистка на "Движение България на гражданите", която живее с лидера на СДС и икономически министър Божидар Лукарски.


Йорданова беше назначена в служебното правителство на Георги Близнашки за зам.-председател на агенцията през октомври, но след недоволство от българи, живеещи зад граница, тя подаде оставка. Обеща, че ще се яви на публичен конкурс за позицията, от която се отказа.


Конкурсът беше обявен от вицепремиера по координация на европейските политики Меглена Кунева на 12 декември, а срокът за подаване на документи изтече вчера, 20 януари.
Кандидатите ще бъдат изслушвани от комисия, като трябва да представят концепция за развитие на агенцията. Десет дни след изслушването комисията ще представи на вицепремиера доклад за резултатите и цялостното представяне на кандидатите.


Ето и кандидатите:


Ангел Маринков, 39г., магистър по Национална сигурност и отбрана, завършил военната академия "Г.С.Раковски", работил 14 години в ДАБЧ, главен експерт, референт за ОНД и Балканите.


Борис Борисов, 42г., магистър по право и по история и география към ВТУ "Св.Св.. Кирил и Методи", понастоящем докторант към ВТУ по специалността "Конституционна история на Балканските държави", организатор на събития за историческите български общности, юрисконсулт на Фондация ВМРО.


Виктория Маркова, 40г., бакалавър по икономика от Станфорд, магистър по компютърни науки от университета в Сан Франциско, дългогодишен опит в IT сектора в САЩ, от пет години има собствен бизнес в България.


Гентиян Хаджи Пируши, 36г., магистър по международно право и международни отношения към СУ, в момента прави докторантура там, професионален опит като юрисконсулт в частния сектор, съветник по външна политика към Българското дружество "Просперитет Голо Бърдо", бил е съпредседател на Асоциацията на българите от чужбина, учащи в България.


Димитър Владимиров, 32г., понастоящем и.д. председател на ДАБЧ, прави докторантура в СУ по публична администрация, магистър по публична мениджмънт и политики от СУ, има журналистически опит, опит в Народното събрание,както и в Държавна агенция "Архиви".


Кирил Радев, 34г., магистър по икономика от университета в Манхайм, завършил и Българското училище за политика, професионален опит в неправителствения сектор в България и Германия, стажант на Министерски съвет, съосновател на асоциацията на българските абсолвенти в Германия и Австрия.


Петър Пунчев, 58г, завършил журналистика в Московския университет, дългогодишен журналистически опит в различни издания, съосновател на Радио FM+, основател и председател на АББРО, Носител на ордена на принц Чарлз за етика през 2003 г.


Райна Манджукова, 44г., между 2009 и 2010г. е била председател на ДАБЧ, преди това е работила 14 години в агенцията като главен експерт, журналист, в момента прави докторантура по Етнология към СУ, магистър по Славянски филологии.


Спас Ташев, 47г., докторант по демография и статистика към БАН, магистър по международно икономическо сътрудничество от УНСС, завършен курс по дипломация от Дипломатическия университет към МВНР, била е директор на българския Културно-информационен център в Скопие, бил е зам.председател на ДАБЧ, автор на множество публикации.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Много кандидати,много нещо,значи има какво още да се лапа!

  Tony
 2. 2 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Има лека ирония в това , че кабинетът "Близнашки" е наречен "БлиЦнашки". Не че не е вярно разбира , понякога техническите грешки имат характер на каламбур.

 3. 3 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Спас Ташев- принадлежност към ДС
  Ангел Маринков- от екипа на Спас, русофил, пъртизански род, бивш член на ВМРО/ДС/ на Каракачанов е приятел и по тази причина с големи шансове
  Манджукова - протекция на скат и насоченост към Украйна и Молдова/ нашите проруски общности там/

  Според мен трябва да е от новите българи в чужбина, които работят и вече са организирали своята общност в чужбина.
  Кирил Радев например.

 4. 4 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Кратките резюмета и възраста на кандидатите предполагат много силна конкуренция. Да видим сега публичното изслушване, което обещаха дали ще го бъде или пак комисия ще подбере нашия човек.

 5. 5 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Петър Пунчев, Виктория Маркова и Кирил Радев имат най-добрите визитки.

  "Winter is Coming"
 6. 6 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 421 Неутрално

  ЗА Кирил Радев ... и асоциацията на българските абсолвенти от Германия и Австрия!

 7. 7 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ива Йорданова постъпва правилно в случая.

  "Winter is Coming"
 8. 8 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  Вместо да хвърлят грешни пари за нова агенция за българите в чужбина, спокйно биха могли да си спестят тоз разход и да има повече за българите в България.

 9. 9 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 714 Весело

  Е добре де, няма убити, няма ранени.
  Какво толкова е станало.И аз съм от 15 години по Африка, но не мрънкам.
  Какво толкова се превъзбуждате?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 10. 10 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Не съм изненадан, че именно Кирил Радев има известно лоби именно тук. Но тъй като имам своите впечатления от неговия начин на мислене, не мога да съм толкова ентусиазиран. Със сигурност обаче в агенцията ще настъпят щури времена, ако той стане шеф. Стискам палци и на Виктория Маркова.

 11. 11 Профил на smeshko
  smeshko
  Рейтинг: 213 Неутрално
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7934 Неутрално

  Явно моралът е проговорил.

 13. 13 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Напълно излишна институция, издържана от държавния бюджет, демек от българите тука. Българите в чужбина трябва да плащат данъци тука, както американците в чужбина плащат данъци в САЩ, и тази агенция да се издържа с тези средства.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 14. 14 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 993 Весело

  ми само двама са били българи в чужбина...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 15. 15 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  Кирил Радев а автентичен кандидат за позицията. Бях впечатлен от интегративните му умения.

  Никола Йорданов
 16. 16 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#1] от "Free person":

  И то много.В Испания фондациите са над 20 и всиºки получават помощи от страната а повечето са създадени на родова или приятелска основа и това не им пречи да взимат пари от бедната ни страна и да живеят на тази издръжка.Познавам една госпожа която благодарение на помощите си купи жилище,кола и не работи никъде а ходи по ведомства и организира концерти с българския състав който е създала и получава пари и от Испания за интеграция и разбирателство а на членовете плаща мизерни стотинки като си удържа за храна и транспорт а това е поемано от организаторите.Такива мръсни работи не съм очаквал да се вършат от наши сънародници зад граница но повечето от тях са бивши партиини или комсомолски кадри.А какво да искаш от един комунист който е научен на принципа на търтея само да консумира но не и да произвежда.Та имам чуството че тези си изпросват пари над нормите и си ги делят с тези които им ги дават а тук проследяване няма.Знам за българска фирма обслужвала въпросната фондация която му е дала 1000 евро за да напише фактура за 12 000 за да се осребри от страната.Така че лапачката е голяма като се има в предвид колко такива фондации има по света.Лошото е че всичко това не е проследимо и неконтролирано от никой и е като каца без дъно.

 17. 17 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  Имам леки съмнения относно председателите на дружества за които не съм чувал нищо. Това на абсолвентите на немски и австрийски университети не ми говори нищо, а аз съм такъв абсолвент. Подозирам, че членовете са ограничени до председателя и няколко негови приятели. Също на дружеството "Просперитет - Голо Бърдо" не знам колко са му членовете.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 18. 18 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  От всичките Маркова ми звучи най-добре заради дипломата от Станфорд. Но е хубаво да научим повече - трябва да има ЛинкедИн профил или уебстраница. Анонимността в случая не е нещо хубаво.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 19. 19 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 857 Неутрално
 20. 20 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  [quote#18:"Николай Николов"]От всичките Маркова ми звучи най-добре заради дипломата от Станфорд. [/quote]

  И аз бях впе+атлена от тази диплома.
  Но в случая само образованието не е достатъчно, трябва поне някакъв опит за работа и организация на общности, както и интеркултурна компетентност.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 21. 21 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  До коментар [#19] от "J.J.": Мерси. Хубаво е, че Радев е направил публичен профил. Още по-добре би било да обясни какво иска да постигне в ДАБЧ. Един вид предизборна програма.

  Имам и друга лека забележка - до тук стажът му е основно в разни НПО-та. Няма лошо - и Обама такъв му беше стажа преди да влезе в политиката. Макар, че би било хубаво кандидатите да имат поне 2-3 години стаж в частния сектор. Но, хайде да не ставам прекалено придирчив - ако информацията в профила му е вярна, Радев изглежда ОК на фона на българската държавна администрация.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2691 Любопитно

  Май доста медец има в тая служба?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Аз съм за някой от по-младите и несъпричастните с ДС и комунизма. Има добри кандидатури, поне като образование, опит в чужбина и контакти с българските общности.

 24. 24 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 473 Весело

  глупости-кандидатът трябва да е от дпс-при тях има най много българи в чужбина

  за чиста и свята република-но не с този народ
 25. 25 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#1:"Free person"]Много кандидати,много нещо,значи има какво още да се лапа! [/quote]
  А може би наистина искат да направят нещо хубаво ?!!!

 26. 26 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#22:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]

  Май доста медец има в тая служба? [/quote]
  Айде и тоя.. Абе вие не можете ли да мислите поне малко с надежда, положително за хората? Защото непременно трябва да обидите, черногледно, преди да сте видяли нещо..

  Да не говорим , че повечето кандидатури са университетски преподаватели или докторанти, а не митничари..

 27. 27 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#16] от "ahorra":

  И откъде според теб фондации в Испания точат българския бюджет? Ами няма откъде. Ако пък имаш информация за злоупотреби - давай конкретно и поименно! ДАБч имат бюджет за някоя друга книжка или знаме да подарят, но да плащат пари е абсурд, няма как да стане. Плаща МОН на българските училища. Ако имаш доказателства, че някое училище мами, пиши на МОН и догодина може и да не получи нищо.

 28. 28 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#27] от "kykyyy":

  Ами тези училища,ттанцови състави и по националните ни празници кой финансира цялата тази дейност,нима аз или ВИЕ.Държавата всяка година отделя милиони за тези дейности и затова е борбата кой да ги получи.Наскоро имаше скандал за фондация която взима пари за учителите и като вдигна цената и родителите поискаха отчет къде отиват парите всичко се нормализира и защо - отговора е кражби.

 29. 29 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#28] от "ahorra":

  Участвал съм в организацията на 24 май и в града имаме любителски ансамбъл по народни танци. Ансамбълът се финансира от членски внос и от участия, например по сватби. Празниците обикновено са на нула и се финансират от дарения, а ако е с почерпка - и от продажби. Т.е. да - аз и ти ги плащаме (ако ходиш на такива места). ДАБч ни е пращала дискове, филми и други дреболии. Държавата отделя около 3 млн. лв. за всички училища и занимални в чужбина. Училищата към посолствата ползват и безплатна база, ако има. Но това е. Много ли е? Ако имаш сигнали за кражби, давай!

 30. 30 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#29] от "kykyyy":

  Аз не казвам че всички са така но това което пиша мога да го докажа и да го потвърдят хора участвали в такива мероприятия а ВИЕ ми кажете как така жена не работеща никъде да купи тристаен апартамент в Мадрид,да кара един от последните модели на мерседест докато преди това едвам е свързвала двата края със семейството си а е над 50 години.Работата е да си близко до посолството да ревеш и да знаеш с кого да делиш.А пари винаги има да три са за подпомагане на учащите се но за другите дейности винаги е имало особено когато е за пропагандна дейност там таван няма стига да педставиш фактури и да узакониш по някакъв начин иска си.Също така и Испания отпуска средства но и там трябва да имаш лоби.

 31. 31 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#30] от "ahorra":

  Повярвай ми, няма пари за пропагандна дейност. Ако източват директно от посолството това е друга работа. Но от това, което съм чувал, и посолствата нямат бюджет за свободно ползване. А и да има, защо посланикът сам не си купи апратамант, ами се дели с трети лица? Пак ти казвам, напиши един сигнал до МВнР, до МОН и до ДАБч. А защо не и до Биволъ и Дневник. Ако си разкрил схема за източване - евала!

 32. 32 Профил на Ulyana Stoimenova
  Ulyana Stoimenova
  Рейтинг: 227 Неутрално

  От десетина години живея извън България. Нямам никаква нужда от тази агенция. Мисля, че е създадена, за да се осигури работа и задгранични пътувания на някои близки до властта хора. Спокойно може да се закрие и никой в чужбина няма да му липсва

 33. 33 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 504 Неутрално

  [quote#32:"ulyana"]От десетина години живея извън България. Нямам никаква нужда от тази агенция. [/quote]
  Вярвам ти, че от агенцията в сегашния й вид никой няма нужда. Но работа за такава агенция бол. Само си дай сметка, че в момента 11% от българчетата се раждат в чужбина (не, не само в Турция) и това са само тези, на които им вадят български паспорт.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK