Реформа в музейното дело предвижда програмата на правителството

"Българският Лувър"

© Анелия Николова

"Българският Лувър"Реформа в музейното дело, нови промени в Закона за културното наследство, създаване на фонд "Българско кино" и по-добро разпространение на филмите в страната обещава правителствената управленска програма в частта "Култура и духовност".


За религиозните групи и за образованието
Задачата, на която е отредено първото място в раздела, гласи: "Да се формира нова духовна среда за етнокултурно взаимодействие и интеграция на всички религиозни групи в единната българска нация." Предвидено е организации на етнически общности да получават и финансова подкрепа.


Предвижда се министерствата на културата и на образованието да разработят нови програми за учебните часове и за допълнителни занимания, които да стимулират творческото мислене и да дават познания за съвременното изкуство. Разделът за културата е 17-ият от 21 в правителствената програма. 
Една от поставените цели е българската култура да се наложи в Европа. Тук се стига до подробности като
"утвърждаване на регламент за национално участие във Венецианското биенале и други подобни форуми" и "подпомагане на книгоиздаването и представяне на страната на международни книжни панаири и изложения".


Акцент върху археологията, музеите и културния туризъм
Като задачи за следващите четири години са записани и Национална стратегия за развитие на изкуствата, културните и творческите индустрии, културното наследство и културния туризъм, Национална програма за археологически проучвания, социализация и представяне на движимо и недвижимо археологическото наследство и Национален план за дигитализация на материално и нематериално културно наследство. 


Консервацията, реставрацията и експонирането на археологическите обекти ще върви успоредно с изграждане на инфраструктура за тях.


Отново се предвиждат промени в Закона за културното наследство. Ще бъдат предприети и промени в правилника на археологическите проучвания.


В програмата се говори за "изготвяне на критерии за научна оценка на културната стойност, социокултурния и икономическия потенциал на предложените проекти за археологическо проучване и социализация на обекти".


Подобряване на условията за културен живот и в провинцията предвижда програмата. Ще продължи и реформата в театрите.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Ако под върховенството на Божидардимитровоподобни и Овчарововидни бъде провеждана... "акцийката" - жална ни майка!

  Свобода за Надежда Савченко!
 2. 2 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 900 Неутрално

  "утвърждаване на регламент за национално участие във Венецианското биенале и други подобни форуми" и "подпомагане на книгоиздаването и представяне на страната на международни книжни панаири и изложения".

  Това звучи много добре и напълно подкрепям, но,но, много внимателно с това, Кои ще са тези, които ще решават кой ще представя България на различните бианалета и панаири.Много широк консенсус е необходим тук, и повече хора от различни съсловия, да са въвлечени във взимането на решенията, че да няма после ситуации както с филмите ( финансирането им или кой филм да ни представя за Оскар, например)

 3. 3 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#2:"Додо"]Кои ще са тези, които ще решават кой ще представя България на различните бианалета и панаири[/quote]

  Все същите номенклатурчици, които са се окопали здраво и пуснали дълбоки корени в постовете си и ще ги бранят с нокти и зъби.

 4. 4 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 776 Разстроено

  Божидарчо и Гестапчето - първи музееведи. Като цяло няма лошо да има национална политика за музеите. Но с тези хора по-добре да няма.

  Миша
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK