Управляващите ще заложат на видеокамери за борба с битовата престъпност

Снимката е архивна

© Георги Кожухаров

Снимката е архивнаПравителството ще отдели пари за поставянето на камери за видеонаблюдение в критични места, за да се бори с битовата престъпност. Това е заложено в управленската му програма в частта за вътрешен ред и сигурност, с която "Дневник" разполага, но все още не е оповестена публично.


Също така се предвижда редица промени в системата на Министерството на вътрешните работи (МВР), както и в армията.


Управляващите предвиждат разработването на нова законодателна уредба на службите за сигурност, както и възстановяването на конкурсното начало и обективни критерии за растеж в МВР. Като мерки са посочили: "Създаване на подзаконови нормативни актове, уреждащи условията и реда за растеж в кариерата в МВР" и "Разработване на система за персонална оценка на служителите в МВР чрез точни, ясни, измерими и реалистични критерии и показатели за персонална оценка на служителите".
В документа се обръща внимание и оградата с Турция, с която се цели намаляването на миграционния натиск от Близкия изток. Вчера парламентът прие поправки в Закона за обществените поръчки, с които строителството на съоръжението да бъде довършено без провеждането на търг.


Също така в програмата се предвиждат изготвянето на проект на нов Закон за чужденците в Република България.


В частта за отбраната кабинетът предвижда премахването на зависимостта в областта на въоръженията и техниката от страни извън НАТО и Европейския съюз, като мярка е посочено: "Превъоръжаване на Българската армия по модел, изключващ практиките на лошо управление и намаляващ зависимостта на Република България в областта на въоръженията и техниката от страни извън НАТО и ЕС".


Управляващите възнамеряват да запазят числеността на армията, както и да усъвършенстват нормативната уредба, регламентираща професионалния подбор и кариерното развитие на военнослужещите и цивилните служители.


Предвижда се и приемане на многогодишна програма за сътрудничество със САЩ, с която се цели увеличаването на участието на въоръжените сили в учения и тренировки със съюзниците от НАТО и използването на възможностите на съвместните съоръжения за провеждане на учения.


Също така е написана целта: "Спиране на деградацията и изграждане и развитие на отбранителни способности, адекватни на средата на сигурност", и за това ще бъда въведен механизъм за мониторинг и управление на риска за повишаване ефективността в управление на отбраната и въоръжените сили.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на matthew.g
  matthew.g
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Това добре, но за всяка видеокамера да съкратят по един чиновник от МВР.

 2. 2 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Какъв е смисълът от камерите, като заснетото не се признава от НАШИЯ СЪД?...

 3. 3 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 710 Неутрално

  И какво като сложат камери?
  Помня онзи случай на обрана вила, където камерата беше снимала директно в лицето двамата крадци. Всички ги знаеха кои са, а съдът прие, че няма неопровержими доказателства и ги оставиха свободно да си вършеят по частните имоти.

 4. 4 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Да заложат на строителство на затвори и обучение на прокурори и милиционери. На последните и начално ще им е полезно....

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 5. 5 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Весело

  Последните видеокамери, дето бяха тучно поставени, я не работят, я никой не им обръща внимание.

  Дайте, дайте още, че някой да прибере петте лева и да ги раздели с нас!

  Свобода за Надежда Савченко!
 6. 6 Профил на Michel
  Michel
  Рейтинг: 640 Неутрално

  [quote#1:"matthew.g"]Това добре, но за всяка видеокамера да съкратят по един чиновник от МВР. [/quote]

  По-скоро ще стане обратното, за всяка нова монтирана камера ще бъде назначен по един полицай да я наблюдава...

 7. 7 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Резултатът - повече престъпност за гледане в Ютюб.

 8. 8 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Биг Брадър в действие...сега остава да задължат крадци и престъпници да не носят маски и клачулки...

 9. 9 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 703 Весело

  В спалните ще слагат ли!? А който има две

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  При съвременните технически средства, затворите трябва да се пръскат по шевовете. Явно няКОЙ не иска това да се случи и улицата да е пълна с крадци и разбойници.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2546 Любопитно

  До коментар [#10] от "Bulgarische Motoren Werke":


  [quote#10:"Bulgarische Motoren Werke"]Явно няКОЙ не иска това да се случи[/quote]
  Ами не искат...щото най големите престъпници са именно те...политици, прокурори, съдии и полиция...как ги виждаш сами да се натикат в затвора, а?...

 12. 12 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#1] от "matthew.g":

  Пълна идиотия. Все повече се убеждавам, че за да станеш ръководен и отговорен ДрОгар трябва да си кръгъл идиот и хабер да си нямаш от това с което се занимамаваш. Прост пример: в сградата в която живея има камери във всеки вход+камери на паркинга и от към задната страна на блока - мини биг брадър. От входовете редовно изчезват велосипеди, детски колички, комшия на 2-ри етаж беше обран през нощта докато спеше. При представяне на записите знаеш ли какво точно свършиха полицаите? Точно НИЩО, макар на записите да се виждат лицата на крадците. Полицията не се занимава с подобни кражби, това е под нивото им. Те се занимават с международното положение, глобалното затопляне, бума от ебола в Африка...и други глобални и важни проблеми. Ако отидеш с жалба за откраднато някакво си колело (пък било то и за 700лв) просто ще направят всичко възможно да те откажат, защото те няма да си дадат зор и случаят ще остане неразкрит, което означава автоматично понижение на рейтинга им разкрити/неразкрити случаи. Та така, не камери ами и сателит да закотвят над града резултатът ще е 0

 13. 13 Профил на qwerty112
  qwerty112
  Рейтинг: 221 Весело

  [quote#3:"marker"]И какво като сложат камери?
  Помня онзи случай на обрана вила, където камерата беше снимала директно в лицето двамата крадци. Всички ги знаеха кои са, а съдът прие, че няма неопровержими доказателства и ги оставиха свободно да си вършеят по частните имоти.[/quote]
  Помниш, ама не познаваш делото! Затова ти е чудно нещо, което не е чудно!

 14. 14 Профил на qwerty112
  qwerty112
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#2] от "hinin37":


  [quote#2:"hinin37"]Какъв е смисълът от камерите, като заснетото не се признава от НАШИЯ СЪД?...[/quote]
  Това една жена ли ти го каза?!

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  А по селата сигурно камери ще има на всяка къща.

 16. 16 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#13] от "qwerty112":

  [quote#13:"qwerty112"]Помниш, ама не познаваш делото! Затова ти е чудно нещо, което не е чудно! [/quote]
  Нещо бъркаш. Изобщо не ми е чудно.
  Споменавам само факти.

 17. 17 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Ако ще е само за да са заснети, крадците ще се активизират и надпреварват да го правят атрактивно и артистично за слава и почест.
  Христо Мутафчиев ще им връчва ОСКААР.

 18. 18 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#12] от "foure":

  Ужас. Трябва да побарат и МВР-то с дебелата гьостерица

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5433 Неутрално

  И като не признава съда кадрите от камера, защо са, да се подиграват ромляните, че са НЕ досегаеми и никой нищо НЕ може да им направи.

 20. 20 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тъй, тъй, кокошкарите са най-важни! А в Румъния арестуваха бившия министър на вътрешните работи Кристиян Давид. За корупция. Взел 500 000 евро, за да осигури терен от 150 декара на някакъв бизнесмен в Бъзъу, сравнително голям град в Източна Румъния.
  Давид е поредният арестуван властник в Румъния. Тука що така нема? Ама ко стана с Бисеров, бре? Ко прави тоз човек? Дрънкам си аз, па и колко още други? Ама с "дрън-дрън" няма как да стане работата... А в комшиите мамалигаре отвъд Дунава арестите продължават. Това ще бъде отчетено в тазгодишния доклад на Брюксел за Румъния. И после никой да не се чуди защо Румъния привлича инвестиции и стандартът на живота се покачва. Казват, че един румънски учител взима два пъти повече пари от един български. При същите цени. Пофтаааа
  ...
  А ние къртим мифките с някакви досадни клипове против корупцията. Въртят се навсякъде. Колко вредна била контрабандата, как не плащала данъци и пак "дрън-дрън"... И някой е прибрал мангизите за клипчетата.
  Няма излизане от блатото, докато не влязат в затвора виновни политици. не всички, ама поне най-големите айдуци..

 21. 21 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#19] от "peni_nikol.53.":

  По-скоро целта е една наша фирма да прибере едни пари за монтаж и поддръжка на камерите. Престъпниците много добре знаят правата си и как функционира системата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK