Съдържанието на учебници скара родители и издателства

Съдържанието на учебници скара родители и издателства

© Валентина ПетроваСъдържанието и заглавието на статията са коригирани в 17.15ч. на 22 януари


Съдържанието на учебниците за началните класове стана причина за публичен спор и размяна на обвинения между родители и издателства. Министърът на образованието заяви, че е получавал сигнали за някои от учебниците и ще се върви към обновяването им, но това може да стане само след като бъде приет нов закон за предучилищното и училищното образование и бъдат обновени учебните програми. 


Повод за публичната размяна на реплики беше акция на група родители от Варна вчера, сред които общинският съветник Костадин Костадинов, които организираха протест пред сградата на Районния инспекторат по образование в сряда и заплашиха, че ще спрат децата си от училище, ако до 2 седмици просветният министър Тодор Танев не организира среща, на която да оповести конкретен срок за подмяна на учебниците от основния курс. 
Събралите се 10 - 15 протестиращи посочиха пред медиите примери от учебници по различни предмети за 3-ти, 4-ти и 5-и клас.


"В "Човекът и обществото" за 4-ти клас на "Просвета" Западните покрайнини са наречени Източна Сърбия, както ги определяше Милошевич. Още в предговора пише, че у нас живеят различни етноси - арменци, евреи, турци, роми. Но българи няма", обяснява един от дейните участници в протеста - Костадин Костадинов,  директор на историческия музей в Добрич,  баща на четвъртокласник. През лятото на тази година Костадинов основа собствена националистическа партия, която нарече "Възраждане", след като преди това членуваше последователно във ВМРО на Красимир Каракачанов и Националния фронт за спасение на България на Валери Симеонов. 


Други родители показаха учебник по "Литература" за 5-и клас на "Булвест 2000", в който има урок за Курбан байрам. В друг урок децата трябва да пишат трансформиращ преразказ от първо лице единствено число върху четиво, озаглавено "Легенда за рома".


"Ние сме толерантни, но не е редно да се обръща изключително внимание на религията и обичаите на други етноси за сметка на православието и българщината. В час по музика на 6 май им казват, че е голям ромски празник и пеят "Джелем, джелем", казва баща, донесъл "Музика" на "Просвета" за 4-ти клас.


"По английски вземат времената, преди да са ги учили на български. По математика всеки ден има нов урок, а време за упражнения - никакво", добави Теменуга Петрова, майка на третокласник.


Издателствата: Обвиненията не отговарят на истината


Протестът във Варна предизвика остра реакция от издателствата, чиито учебници бяха показани. 


В позиция до медиите издателство "Просвета"  нарече "манипулации и откровени лъжи" твърденията за съдържанието на действащите учебници на издателството по "Човекът и обществото". 


"Напоследък такива атаки се предприемат от общинския съветник във Варна Костадин Костадинов, който се представя за историк и блюстител на националните идеали, очевидно с прозрачната цел - като яхне вълната на крайния национализъм, дано го забележат и се докопа до някой по-висок пост. За тази цел заблуждава загрижени за образованието на децата си родители, като вади думи от контекста, твърди, че в учебниците няма неща, които ги има, и обратното – търси там неща, които по програма е невъзможно да ги има, защото не са за деца на тази възраст и т.н.",  се посочва в позицията на "Просвета". 


От издателството цитират предговора на критикувания учебник: "Вие - българи, турци, арменци, евреи, роми – сте бъдещите български граждани." "По подобен начин са извадени от контекста и манипулирани и всички останали твърдения на "националиста". Освен онези, които не са явни лъжи", се казва в съобщението. Подчертава се, че издателство напълно подкрепя исканията за нови учебници, нов закон за средното образование и нови програми. 


Също в позиция до медиите от "БУЛВЕСТ 2000" посочват, че учебникът им по литература за 5-ти клас
отговаря на действащата учебна програма, в която е предвидено учениците "да откриват и коментират етическите ценности, съхранени в мита и фолклора", "да осъзнават различните етнически образи във фолклорния свят и да са способни на толерантното им съпоставяне". 


"Програмата по литература за 5-и клас предвижда и изучаването на фолклорния празничен календар, като в очакваните резултати е записано, че учениците трябва да познават основните календарни празници на различните етноси, живеещи в България. Празниците, с които петокласниците трябва да се запознаят, са: Коледа, Прошка, Великден, Гергьовден, Еньовден, Димитровден, Пасха, Курбан байрам", посочват от издателството. Оттам уточняват също, че когато през 2006г. е създаван учебникът, художествените текстове са били предоставени на издателствата от министерството на образованието в публикувания вид и без възможност да бъдат съкращавани или да се ползват други варианти на текстовете. 


Министърът: първо закон, после програми и учебници

Потърсен за коментар образователният министър тодор Танев заяви, че не за пръв път се сблъсква с проблема "лошо написани учебници" и вече е получавал сигнали за учебници по история и музика. Призна, че са стари и има какво да се поправя в тях.


Министърът се ангажира да проучи проблема, предизвикал протеста във Варна, но уточни, че промяна не може да стане веднага. "Единствено и само след като има закон могат да се правят нови планове, оттам нови програми и чак тогава ще дойде времето на учебниците", заяви той пред БНТ. Проектозаконът за предучилищното и училищното образование вече е внесен в Народното събрание. 

Ключови думи към статията:

Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Време беше -Българите почнаха да се будят .Искат да им отнемат историята ...после земата и накрая варята ...

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски
 2. 2 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 790 Разстроено

  Братовчеди берат пари с учебници!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 3. 3 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Интересна е българската дефиниция за толерантност. Ние приемаме различията, но не трябва не да се виждат. Трябва да си го кажем направо, че не сме толератни и това е. Защо се лъжем

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Простотия! Не опира проблемът толкова до учебниците, колкото до семейната среда!

  Свобода за Надежда Савченко!
 5. 5 Профил на dogwoman
  dogwoman
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  Съгласна съм само с това за упражненията по математика и за ранното въвеждане на граматични категории по чуждия език. Останалото са националистически изхвърляния. Много важно, че в четвърти клас децата не учели, че в Македония живеят българи, или пък че българите наричат Източна Сърбия "Западните покрайнини". Голям праз!

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  [quote#3:"ilinko"]Интересна е българската дефиниция за толерантност. [/quote]
  българската дефиниция за толерантност не се различава от тази на французи, американци, германци, италиянци, гърци и други наши съседи и не толкова съседи. не трябва да се бърка толерантност с новия термин толерастия. Интересна е една друга дефиниция за толерантност - всички са по-добри и по-качествени от българите, всичко що е чуждо е по-добро от българското, празниците на малцинствата са по-важни и по-значими от българските, бълграско робство не е имало, византийско робство не е имало .. и като цяло българите сме кофти нация.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 7. 7 Профил на dogwoman
  dogwoman
  Рейтинг: 2153 Гневно

  [quote#1:"diablo3"]Искат да им отнемат историята ...после земата и накрая варята ...[/quote] Ооооф... Не е ли ДАЛЕЧ по-голям проблем колко българи ИЗБЯГАХА и да се направи нещо да СПРАТ ДА БЯГАТ, вместо да си разменяме такива ракиджийски мохабети? Като живееш в Канада през 2015 година и последно си виждал майка си преди седем години, с какво, питам аз, те грее, че в учебника за ЧЕТВЪРТИ клас нищо не са ти споменали за ослепените воини на Самуил? Хм? Че те децата ти вече НЕ ГОВОРЯТ български! Щото са родени в Канада!

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Искат от малки да промиват мозъците на децата да са толерасти и да не се гордеят че са българи... но както е казал калегата от горе, крайно време е народа да се събуди и да види за какво става въпрос. След като по времето на комунизма изкорениха основата на българския народ - православната вяра и традициите, сега опростачването и обезличаването на българите продължава с пълна сила от най -ранна детска възраст. Има нужда от коренна промяна в образователната система.

 9. 9 Профил на dogwoman
  dogwoman
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  [quote#6:"bludniq_sin"] бълграско робство не е имало, [/quote] А, тук си се объркал. Българско робство има и то продължава даже.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на gruntig
  gruntig
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Повечето от оплакванията ми изглеждат дребнави и наистина може да има някакво политическо лице зад тях. Урокът за Курбан байрям ми идва малко в повече, но другите неща са в рамките на нормалното. В България робство в буквалния смисъл на думата не е имало нито при византийците, нито при османците (ако изключим девширме данъка, но там има други особености извън определението за робство)

 11. 11 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#7] от "dogwoman":

  Ми да са родени в България бе? Кой ти е виновен че децата ти не говорят български освен ти самия.

 12. 12 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#5] от "dogwoman":

  В Българските учебници, а и в българската конституция трябва да пише, че Македония е една от областите на България.

 13. 13 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 2058 Весело

  трансформиращ преразказ от първо лице единствено число върху четиво, озаглавено "Легенда за рома".
  ******************

  Разбирам недоволството на родителите, все пак децата им са още малки, за да се запознават със свойствата на алкохолни напитки, като рома, примерно.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 14. 14 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#5] от "dogwoman":

  голям праз е. като не знаеш собствената си история и тази на съседите си къде си тръгнал ти?! Но сте права - зависи от материята. Ако е предвидено да се знае и да се учи какви етноси и националности живеят тук и при съседите е редно да се знае кой какъв е. Редно да се знае че македония е била българска територия в близкото минало. На мен ми е интересно не какво пише в учебниците за 4 и 5 клас а в тези за 9, 10 11. Там където трябва да пише в много по-големи подробности както за тоталитарния режим и неговите престъпления, така и за престъпленията срещу партизаните преди 44 г. и закона за защита на държавата по който е осъден и разстрелян вапцаров примерно .. и много други събития, за които не се говори.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 15. 15 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  Разберете - ако децата ви са тъпи, това не се дължи на даскалята им толкова, колкото на собственото ви безхаберие в периода, преди невръстните да се срещнат с един или друг учител.

  Свобода за Надежда Савченко!
 16. 16 Профил на dogwoman
  dogwoman
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  [quote#11:"npiatanasov"]Ми да са родени в България бе? [/quote]
  Напиши го на плакат и чакай на летището да поздравяваш с него пристигащите и заминаващи имигранти. Ако не се намери някой да те набие, де.

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 811 Неутрално

  [quote#3:"ilinko"]Трябва да си го кажем направо, че не сме толератни и това е[/quote]
  И откъде пък накъде трябва да сме толерантни когато все повече организациики в България защитават (и финансират!) обратната дискриминация, а тя вече е и в обазованието, на институционално ниво? Как ще съм толерантен към такова нещо?

  Трябва да има отпор, и когато той не идва от институциите и държавниците, които са се клели да пазят националния интерес, тогава трябва да дойде от гражданите.

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 18. 18 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#17] от "Сър Пичук":
  [quote#17:"Сър Пичук"]Как ще съм толерантен към такова нещо? [/quote]

  Е, аз точно това имам в предвид, никой не ви задължава да сте толерантни, но проблемът е, че всеки твърди, че е...

 19. 19 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#6] от "bludniq_sin":

  Моите деца научават за българските празници в къщи. Празници на малцинствата не празнувам, за това няма как да го знаят. Ако чакам да научат що е българско и кои са българските празници в училище ще е малко късно.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7970 Неутрално

  С нашата толерантност,станахме по- католици от папата.

 21. 21 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#16] от "dogwoman":

  След като са избрали да не живеят в България, тя вече няма никакви задължения към тях.

 22. 22 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1190 Весело

  Като го намерят министъра, какво? Ще им обясни за Кюри и Ломоносов ще щракне някое селфи и риформата му готова

 23. 23 Профил на dogwoman
  dogwoman
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  [quote#8:"npiatanasov"]и да не се гордеят че са българи... [/quote] Гордостта с байряци само не става! Едно българче, което е доживяло да стане 4-ти клас, без хиляди пъти да е чуло от възрастните "ей, българска работа, да му се не види, как веднъж нещо не направиха като хората", няма нужда да го учиш да се гордее. Гордостта е съвсем естествено чувство и трябва да се поражда от собствените ти действия и постижения - историята и националните светини само поддържат и подкрепят това чувство, а не го ПОРАЖДАТ.

  Доброто е заразно
 24. 24 Профил на dogwoman
  dogwoman
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  [quote#19:"ilinko"]що е българско и кои са българските празници в училище ще е малко късно.[/quote] Точно! Моите деца знаят какво е 3-ти март още откакто едва ходеха, защото ги водех всяка година на тържеството, и им беше чудно, че имат съученици, които не знаят ни 3-ти март, ни 6 септември, ни 2 юни.

  Доброто е заразно
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на panchovica
  panchovica
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Имам личното удоволствие да уча с дъщеря си по "Човек и общество", 3 клас и сега 4 клас. Истината е, че учебниците са написани на изключително недостъпен език за децата. Не будят интерес, няма и проба за интересно представяне на материала и са несъобразени с възрастта на децата. Безумно е да се преподават по 5 века в един урок, както и цялата история на България за един срок (от траките до Първанов, включително). Има нужда от тотална промяна!

 27. 27 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#19] от "ilinko":

  А всички празници ли празнувате? На тодоров ден правите ли кушии? На лазаров ден ако е дъщеря правите ли венци, на еньовден излизате ли за билки? Не говоря за общите стандартни и вече комерсиализирани празници коледа и великден примерно. Не говорим и за набиращите сила свети валентин (зае*и го трифон зарезан а?) а за интересни традиции (било то и езически) и обичаи български. Но не знам - може и да има писано за тях. Просто смятам, че е редно преди да научиш за свети валентин да научиш за трифон зарезан и цветница и тодоров ден .. След това няма лошо да се знаят и празниците и обичаите и на другите етноси с които живеем - това си е богатство, но то би следвало да зависи вече от индивидуалното желание на човек - ако иска да се запознае с тях - да го направи, ако не - не. Предполагам малко българи са наясно (в детайли) с произхода и значението на курбан байрам и другите мюсюлмански празници например. Още по-малко с ромските такива. Запознати са тези, които живеят в райони и имат съседи (комшии) турци/роми.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 28. 28 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#7:"dogwoman"]Като живееш в Канада през 2015 година и последно си виждал майка си преди седем години, с какво, питам аз, те грее, че в учебника за ЧЕТВЪРТИ клас нищо не са ти споменали за ослепените воини на Самуил? Хм? Че те децата ти вече НЕ ГОВОРЯТ български! Щото са родени в Канада! [/quote]

  Хубаво е да пишеш, но още по-хубаво е да мислиш, преди да пишеш. Тази история я учат не децата (бивши), които сега са в Канада. А историята трябва да се знае, за да не се повтаря. И да няма нови ослепени 14 000!
  Ама тебе какво те боли - децата ти са в Канада?!...

 29. 29 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Като гледам от издателствата достатъчно добре са отговорили.

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 30. 30 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#5] от "dogwoman":

  Много важно, че в България живеят българи.
  Много важно, че официалният език е българи.
  Много важно, че имало там някакви си национално-освободителни движения.
  Много важно, че някакви си там славофонни гърци и прави сръбе ги пекли на пипове и драли жив.

  Какво пък толкова наистина е станало?

  (настроени: саракстично, щото ше ме трият)

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 31. 31 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Не са посочени Румъния, Гърция и Македония (където почти цялото население е българско)?! "Легенда за рома"?! Мислех, че децата не бива да се занимават с алкохол преди 18-годишнината си Тъпо е, че няма време за упражнения по математика - затова някои, като мен например, мразят математиката от училище. Иначе е хубаво, че децата се запознават с етносите, с които живеем от векове.

 32. 32 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#7] от "dogwoman":

  Да бе ! Голям проблем ти е на теб, така като гледам ! Започнала лодката да потъва и вместо да запушат дупката - сменили лодката. За вас очевидно е било по-трудно да останете българи, отколкото да станете канадски граждани.

 33. 33 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 719 Весело

  Това обяснява конфронтацията ми с по-голямата част от форумци, които явно са млади хора.
  Та те учат и знаят много повече отколкото аз съм учил преди много години.

 34. 34 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 725 Неутрално

  В тези учебници има много глупости и неточности както и
  премълчавани исторически факти както.А Фактите които се цитират като исторически достоверни особенно от по далечната ни история също са под голямо съмнение-зависи кое историческо събитие е обрисувано като неуспорим исторически факт или като някаква полу-истина или неоспоримо доказана истина.Най често обаче нашата история е смесица от удобни за политици и класи поукрасени измислици и чисти фалшификации.Само като си спомня какво ни учеха по история в училище по мое време или по точно каквои ни спестяваха от историята...
  Та този възмутен баща защо не попита и това-поради какви причини никога не се споменава за геноцида от страна на варварите дошли от Азия ,върху коренното (или по точно)заварено туземно население на територията на България?
  Траките са имали култура и високо ниво цивилизация но са били изтребени а не "претопени" от огромната славянско българска инвазия.За този геноцид не се говори ,но за Византийското упрвление се говори като робство.Ами чии земи са тези ?не са ли византийски ?нали преди да има България е било Византия така че те де факто си връщат територии които са им били откраднати??

 35. 35 Профил на dogwoman
  dogwoman
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  До коментар [#32] от "ТМаринов":

  Що за глупости си написал? Къде видя първо лице в написаното от мен? Живея в Пловдив и винаги съм живяла тук, но познавам достатъчно хора, които са в Канада - повечето от тях близки роднини. И колкото и да ми е мъчно, че не са тук, никога не бих ги обвинила, че са заминали!

  Доброто е заразно
 36. 36 Профил на dogwoman
  dogwoman
  Рейтинг: 2153 Любопитно

  [quote#21:"npiatanasov"]След като са избрали да не живеят в България, тя вече няма никакви задължения към тях.[/quote] Вярно??

  Доброто е заразно
 37. 37 Профил на vse_o6te_jiv
  vse_o6te_jiv
  Рейтинг: 414 Весело

  Май е време да забравим този подход за толерантността. Време е да обменим опит с прибалтийските страни - забрана на разговори на чужд език на публично место, отнемане на гражданство за не знание на официалния език, имена по именник, свързани с българските национални традиции и т.н. Все пак и те са част от ЕС и съвсем са понемчени - т.е. са от висшата раса.

 38. 38 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#35] от "dogwoman":

  Всеки има право да живее както иска и където иска. Дали децата ще говорят езика зависи от културата на родителите. Имам приятелка в смесен брак, като детето ѝ говори перфектен български, не защото майка му е патриотка кой знае каква, а защото е още един език, а езикът е богатство. Мъжът ѝ също поназнайва - по същата причина. Имам и позната, която отново е в смесен брак и децата ѝ не говорят български. Симпатизирам повече на първата, защото според мен познаването на още една култура е важно.

 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4411 Неутрално

  Интересно защо Самуил беше недолюбван и от соц. историята?
  Един от най силните наши царе!

  klimentm
 40. 40 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 836 Любопитно

  За някои неща родителите са прави, като например абсолютно излишното учене на турски и цигански песни, за да се харесаме на малцинствата. Може да се споменат тези песни и празници, ама чак да се карат децата да учат "Джелем, джелем" или да считат Гергьовден са по-скоро цигански отколкото български празник е прекалено.
  Но, като историк и човек, който лично познава Костадин Костадинов, поради което знам, че понякога е краен в позициите си, към промените в учебниците по история съм със смесени чувства.
  "Човекът и обществото" за 4-ти клас на "Просвета" пише, че българи живеят в Молдова, Украйна, Русия, Канада и къде ли не, но не и в Македония, Гърция и Румъния. - Веднага се съгласявам, че България трябва да има последователна политика и да се включи информация за нашите малцинства в съседните държави, като не се пропускат и българите в Банат.

  "Западните покрайнини са наречени Източна Сърбия, както ги определяше Милошевич." - Сърбите по-скоро им викат южна Сърбия, но и тук съм съгласен, че не трябва да си сменяме историческите наименования за да угодим на съседни страни, които дори не са в ЕС.

  "Още в предговора пише, че у нас живеят различни етноси - арменци, евреи, турци, роми. Но българи няма." - Тук вече някой търси под вола теле, но да кажем, че за да няма грешни интерпретации може да се включи едно изречение, че мнозинството граждани на България са етнически българи, за успокоение на Костадинов и Патриотичния фронт примерно.

  "Вече няма и византийско робство, а съвместно съжителство на българи и византийци." - Това е пълна глупост като предложение. Терминът робство, особено за византийското владичество е безсмислен. На всички международни конференции, на които съм бил (не са малко, над 20), винаги, когато български историк се изцепи, че българите били под византийско робство, финландците под шведско, холандците под испанско и т.н. има след това снизходителни усмивки и иронични коментари и просто не го приемат за сериозен историк подобен човек. И с право! Не е въпрос до това дали си толераст или не, дали си чел Ботев и Вазов или не. Това е въпрос на историческа точност. Ние българите сме били завладявани, но никога не сме били роби, нито на византийците, нито на турците. Да, турците са продавали българи като роби, особено в първите векове на владичеството си, но особено през 19 век, определено не сме били роби. Нашите възрожденци са използвали подобна риторика просто за да разбудят заспалите селяни като зов за въстание, но това не прави робството факт. Трябва да сме точни с фактите и термините. Робът е безправен човек, който няма лична собственост и е собственост на робовладелец. Ситуацията в България не е била такава. Защо сами се натискаме да имаме робско минало не знам просто?!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 41. 41 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 367 Неутрално

  за пред чуждите очи всичко е перфектно, направо в Европа и целия свят може да ни сочат за пример. Докато САЩ е конституционално християнска нация, в която преди да си от който и да е етнос, си американец. А в някои европейски държави с исторически укрепено ромско население, нито дума за ромите - те просто си живеят тихо и мирно и си пеят фламенкото по баровете, и автономии се обсъждат сериозно в общности със завидно икономическо развитие. На фарс ми прилича това.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 42. 42 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#39] от "klimentm":

  Що за соц история си чел? Предполагам че не е била българска.

 43. 43 Профил на todortk
  todortk
  Рейтинг: 213 Гневно

  Защо трябва да сме толерантни?
  Защо трябва да ни се набиват в очите с различията си турци, цигани, гейове и т.н.
  Да, можеш да вярваш и да мислиш каквото си искаш. Можеш вкъщи да налагаш (почти) какъвто си искаш ред. Но навън трябва да се съобразяваш с ценностите и разбиранията на околните.
  Законите на твоята религия важат само докато не са в противоречие с законите на държавата в която живееш. Същото се отнася и до обичаите.
  Ако мислиш, че да крадеш или да убиваш е твое право - не, не е.
  Ако мислиш, че това че си беден и неграмотен е валидно оправдание за неспазване на законите - не, не е.
  Ако мислиш, че твоята религия, сексуална ориентация етнос и т.н. са основание да си изключение от законите и правилата - не, не е.
  Всеки има право на свободно придвижване и на живот. Мнозинството е това, което управлява и което създава законите. Ако на някой от малцинството тези закони не му изнасят е свободен да отиде там където законите са според неговите разбирания.

 44. 44 Профил на 2cool
  2cool
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Половината писали тук са предатели на българщината!
  Как може БЪЛГАРИН да каже, че било дребнаво и не знам си какво. ТОВА ХОРА (ако може да се наречете така а не израстъци на обществото) е ИСТОРИЯ и ОБИЧАЙ на БЪЛГАРИЯ. А училището е БИЛО И ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ на святото за Българите! Вие сте РОДООТСТЪПНИЦИ! Гнус ме е да пиша по клавиатурата като ви чета жалките коментари!

 45. 45 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 367 Неутрално

  От това, което се случва по свете, би трябвало всички да са си взели поука, че колкото повече липсва истинска стратегия и национални ценности, приучването на някаква наложена толерантност към каквито и да било малцинства и групи, става невъзможно, защото търсещото своята идентичност мнозинство, се връща към помпозни исторически моменти, героични прояви и тн.т, та чак до блянът "България на три морета". Какво мислите, че ще излезе от това пъчене, ако живеете на Балканите?

  Който първи прекрачи границата, губи.
 46. 46 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Легенда за рома: "Имало едно време един ром. Той работел здраво, не крадял, плащал си тока , не биел лекари, четял и пишел на български, имал две деца. " Край на легендата.Поне децата ще могат да правят разлика между факт и фикция.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Еми извинявайте, ама пък точно византийско робство наистина не е имало. Айде малко себеуважение, стига сме се правили на най-големите и изстрадали жертви!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 49. 49 Профил на tashko1
  tashko1
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Значи след "лошият" Костов 2001 - 2005. Нямайте съмнение, че тогава ДПС са повлияли на тези решения след като оттогава не са излизали от властта.

  Не чета отговори на коментарите си :)
 50. 50 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#48] от "zo":

  някой много иска българите да са били роби - съответно, платените от този някой отрепки силно крещят, когато някой каже, че българите не са били роби... По време на т.нар. турско робство българите са можели да пътуват и са имали собственост, докато "освободителите" руснаци 5 години преди това са били узаконено роби, ама да сте чували за руско робство в Русия?

  never mind the bollocks
 51. 51 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 812 Неутрално

  А вие за какво сте родители, вие можете ли да им кажете нещо за Пасха или Байряма, то и за Коледа сигурно няма какво да им кажите освен да им накупите безсмилени подаръци, дебилна работа

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 52. 52 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 856 Весело

  До коментар [#4] от "heatseeker":+++++++++++
  Абсолютно си прав....
  Пък като искат да си ги спират.....Едно време в учебниците ни пишеше че, българо- съветската дружба е като въздуха за всяко живо същество, пък не си спомням някой да се силил да си спира детето от училище...
  А иначе във Гърция живеят сега доста българи - берат портокали, това ли да пише в учебниците или че за 20 години повече от 2 милиона се пръснаха по света ....и тук наистина вече ромите ще станат болшинство
  ПС А пък специално във Варна пък е фраш от руснаци !

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#50] от "hhhuuunnnn":

  Отделно за нашето освобождение турското робство (или каквото е било, все тая) защо да му се не види винаги се говори третолично все едно ние не сме били част от освобождението си?!

  Значи, първо сме били роби, а пък после са ни освободили?!?!

  Е това какво възпитава, ако не овчи душици?!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 55. 55 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Много неща казахте!В някои от тях сте прави! Но някой зададе ли си въпроса защо точно сега и защо точно във Варна се протестира !Варненка беше министърът на образованието при Орешарски- проф.Анелия Клисарова от БСП /пиша умишлено партийната и принадлежност/!Защо дамите и господата,които с право протестират срещу учебници,писани през 2005 г.го правят чак сега???Защо сезират СЛУЖЕБНОТО ,а не редовното преди него ,правителство???Защо изведнъж министър Танев стана мишена ???Кой беше министър на образованието когато са писани и одобрявани учебниците????Не беше ли един,който разваляше седенки,заедно с Ореха???Много въпроси,а отговор - никакъв!

 56. 56 Профил на UK
  UK
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "dogwoman":

  Онези пазители на "българщината", ако обичат да отидат в Македония и да видят колко от македонците се самоопределят като българи! Пълна глупост е да се прилагат стандарти от преди 100 години върху реалността на 21 век! ВСЕКИ има право да се самоопредели както той смята (включително и като ескимос или джедай - според последното преброяване . Много сме толерантни, но всичко трябва да е според нашия стандарт! Не може детето да знае за Курбан Байрам, все едно не съществува! Но и редакторите на учебници, като че добавят и изваждат информация според това накъде духа вятъра, и целта е да НЕ знаем за другите! Какво пречи да се напише за всеки голям празник - как се посреща от основните групи в България: какво за християните, за ромите и пр? Незнанието за исляма води до демонизиране на исляма, подпомага и другата крайност- радикална излямизация на непросветените!

 57. 57 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 1130 Гневно

  Браво на родителите! Дъщеря ми е в трети клас и аз съм втрещен от материала и как се преподава!
  Образователната ни система произвежда необразовани, неориентирани, не познаващи родината си аморфни млади хора.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 58. 58 Профил на UK
  UK
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "vse_o6te_jiv":

  Прибалтийските страни се опитват да се откъснат от Руската хегемония, но подобни неща не са присъщи, не знам къде сте ги прочели...Не съм забелязал да арестуват говорящи на английски или руски по улиците на Талин и Вилнюс. Това противоречи с Хартата на основните права и свободи на гражданите на ЕС, част от Лисабонския Договор.

 59. 59 Профил на izumena
  izumena
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#10] от "gruntig":

  Явно и във Вашето образование има пропуски. Шариатът не забранява робството, поради което в и Османската империя е имало пазари за роби. Сега, че завладените народи не стават автоматично роби, е факт. Както и е факт, че за да живееш в такава държава и да не си мюсюлманин, трябва да се откупваш с данък джизие/джизя. в Ислямска държава днес правилата са същите, защото "правното" основание е същото. Кръвният данък е друг "бонус", заради еничарския корпус. А за другия младеж със собственостатта-хахаха, много забавно. За цената да имаш собственост и да си гяур, е хубаво да попрочетете малко. Както и факта, че българите се освестват едва когато империята почва да запада. Ние му викаме Възраждане, ама за тях е било началото на края. Що ли тъй?

 60. 60 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#27] от "bludniq_sin":

  Разбира се, че берем билки на Еньовден. И на Лазаровден дъщеря ми ще лазарува, когато й дойде времето. Пък на Трифон Зарезан да не говорим, баща им така се нарязва, че да помнят цяла година този празник.

 61. 61 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#56] от "UK":

  Те в Македония не можем да ги стигнем - то фараони, то персийски принцеси, то първите жители на Земята, то предшвественици на Адам и Ева....

 62. 62 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#60] от "ilinko":

  мисля, че сте изключение от общото правило. В много семейства родителите нямат време (или по-лошо - желание) за подобно нещо.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 63. 63 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Ставаме все по-разделени и озлобени.
  С непрекъснато противопоставяне,
  все повече го задълбочаваме.

 64. 64 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 726 Любопитно

  Факт е,че много от учебниците в Бг не са на ниво,но в случая някой пак се заиграва с национслистически истерии. В Македония живеели българи. Да ,добре,но да се обясни на децата,че са незначително малцинство,а не да се чудят когато отидат в Скопие или Охрид къде са българите. А в България не живеят ли македонци? В Румъния живеят българи - ами никой не го отрича,имат и статут на национално малцинство,а ще научат ли децата,че в Северна България живеят десетки хиляди местни власи,на които Румъния не обръща никакво внимание за да не си разваля отношенията с южната съседка ?
  Възпитаването на изкуствено напомпан национализъм е вредно,в училище трябва да се преподават факти,да се подготвят децата за утрешния реален живот,за шарения многообразен свят,който ги очаква след напускането на семейното гнездо....

 65. 65 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1739 Весело

  "Легенда за рома" !!!!

  В легендата се разказва за митични същества прехранващи се с събиране на желязо, ограбване на старци и владеещи неведоми сили, като БХК!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 66. 66 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Весело

  Да ги спират. Премиерът каза, че у нас има нужда от овчари и тираджии. На тях книги не им трябват, още по-малко пък трудни...!

 67. 67 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#54] от "zo":
  Роби не сме били. На територията на Българската държава и на Османската империя, никога не е имало роби. Никога никой етнос не е третиран от друг като роби - хора не се се продавали на пазар, като собственост на други хора. В Америка например преди войната между Севера и Юга, е било точно обратното в южните щати.
  Ако много хора държат дедите им да са били роби, за да се осмисли по някакъв начин нахлуването на руски войски, аз не държа.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 68. 68 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1129 Любопитно

  Днес ние българите протестираме само защото има за какво,а защото е разрешено. При комунизма имаше не по -малко поводи за протест , беше забранено и никой не го правеше.

 69. 69 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  До коментар [#67] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Зависи кога.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 70. 70 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  Аз навремето учех за турско робство и не учех за Курбан байрям. За този мюсюлмански празник научих някъде на 20 и няколко години, когато започнах да се запознавам с различни хора по света. Не може на 12-годишно дете да му обясниш за всички етноси и религии и то да се чуди кои са българите и какво правят тук!
  "Ето какво наистина пише в предговора на учебника на "Просвета": "Вие –българи, турци, арменци, евреи, роми – сте бъдещите български граждани." - това сериозно ли? Българските граждани СА българи и трябва да имат българско самосъзнание. Ако имат друго самосъзнание, какви българи са? Скоро ще се превърнем в отделен етнос в собствената си страна, така ли???

 71. 71 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  То,че трябват промени,трябват,ама,че и Костадинов ги чете учебниците като вади от контекста различни пасажи и това е вярно.

 72. 72 Профил на UK
  UK
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#61] от "kamenpavlov":

  Именно, "kamenpavlov"! Къде се бутаме ние в най-първите, най-древните, най-великите? Би било добре да не ставаме като тях, не ни прави чест.

 73. 73 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Учебниците по Човекът и обществото за 3 и 4 клас са с теми, които са трудни за децата. В един урок всяко изречение съдържа някаква информация и това кара децата да учат наизуст!

 74. 74 Профил на UK
  UK
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#70] от "Лео":

  Ами явно неграмотници пишат тези учебници, и даже не се изразяват ясно и конкретно. Ако един ученик или кандидат-студент напише някоя глупост или неясно изречение, му намаляват оценката. Ако писач на учебник пише глупости и неясноти, му плащат хонорар! От това също се оплакват родителите.

 75. 75 Профил на UK
  UK
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#68] от "Петър Иванов":

  За мен социализмът си беше също форма на робство, или на закрепостяване. А да можеш да протестираш и да си търсиш правата е съвсем друга работа, от тази да драскаш по блоговете.

 76. 76 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 418 Весело

  Толерастия и мултикултурастия подплатена със соросоидни долари в действие!

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 77. 77 Профил на gruntig
  gruntig
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#59] от "izumena":

  Никъде не съм написал, че в Османската империя не е имало роби. Казвам, че българите никога не са били роби или поне за това няма сведения. Освен това съм споменал кръвния данък.

 78. 78 Профил на dogwoman
  dogwoman
  Рейтинг: 2153 Неутрално  [quote#70:"Лео"] Българските граждани СА българи и трябва да имат българско самосъзнание. [/quote] Ами не са. Нито пък трябва да имат такова самосъзнание.
  Освен това наистина не мога да си представя 12-годишно дете, което да се чуди "какво са българите и какво правят тука", ако е родено в българско семейство. Това е смешно направо.

  Доброто е заразно
 79. 79 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#70] от "Лео":

  Дяволът е в детайлите разбира се: Този текст говори за многонационална държава , от хора с различно етническо съзнание , които имат българско гражданство. Набива се в главите на децата да свикват. Този текст направо си противоречи на Конституцията , но кой ти гледа. То и създаването на ДПС противоречеше, но сега ДПС си го има и си управлява.

 80. 80 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#70:"Лео"]"Вие –българи, турци, арменци, евреи, роми – сте бъдещите български граждани." - това сериозно ли? [/quote]

  Засега е конфузно, а когато стане "Вие - българи, роми, турци, араби, африканци - сте бъдещите български граждани", тогава ще стане сериозно.

 81. 81 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#79:"drake"]Този текст говори за многонационална държава , от хора с различно етническо съзнание , които имат българско гражданство. ... Този текст направо си противоречи на Конституцията [/quote]

  Противоречи, я. И допусналите го в учебниците трябва да бъдат съдени.

 82. 82 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#64] от "thepirineagle":

  Ако у нас, влах каже, че е влах, няма да му се случи нищо. Я кажете в Скопие, че сте българин, да видим...

 83. 83 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#78] от "dogwoman":

  Мине, не мине и скочиш с два крака, та изплискаш легена.

  Естествено, че българските граждани трябва да имат българско национално самосъзнание.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 84. 84 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  Не е вярно и това, че по английски се учат глаголни времена, преди да са се учили по български. За решаването на тези проблеми има учители. Моите деца познават историята благодарение на учителите си и на родителите си. Не може децата да учат единствено от учебниците.
  А дори и веднага да напишат нови учебници, което би било огромна глупост, от тях ще се ползват бъдещите първокласници.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 85. 85 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  [quote#41:"aeiou"]за пред чуждите очи всичко е перфектно, направо в Европа и целия свят може да ни сочат за пример. Докато САЩ е конституционално християнска нация[/quote]Няма такова нещо. Християнството изобщо не е споменато в Американската Конституция - за разлика от нашата. Точно най-големите безбожници - комунистите във ВНС през 1991-ва я вкараха християнската препратка.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 86. 86 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Разбългаряването на учебниците е съвсем преднамерено и негодуванието на родителите си е на място. Ако държавният апарат въпреки отпора на гражданите продължава да обслужва чужди интереси, то трябва да се мине към създаване на самостоятелни граждански форми на изучаване на историята, литературата и сродните дисциплини. За това могат да бъдат използвани читалищата, различните сдружения или просто по-образованите родители и по-будните младежи да се организират на групички. Лесно могат да бъдат създадени електронни форми за обучение, общодостъпни и подходящи за всяка възраст. Но ние сме и ще си останем българи, които познават и тачат историята и културата си.

 87. 87 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#82:"kamenpavlov"]Я кажете в Скопие, че сте българин, да видим... [/quote]

  Какзвала съм. Е и?

 88. 88 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 902 Разстроено

  Ей, изпокарахте се......, а няКОЙ доволно потрива ръце....
  Вярно е, че в учебниците има много остаряла информация, както и откровени безумия.... но те са от поне 7-8 години. Защо протестиращите излизат едва сега? Според действащите правила изготвянето на учебниците ще отнеме поне още 2-3 години ....та нима една акция точно СЕГА ще даде тласък на промяната? Не го вярвам.... За мен тази акция е за сондиране на настроенията и поляризиране на обществото...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 89. 89 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 902 Любопитно

  [quote#86:"happysmile"]За това могат да бъдат използвани читалищата, различните сдружения или просто по-образованите родители и по-будните младежи да се организират на групички. [/quote]
  Сериозно ли го мислите?
  Пътят към ада е постлан с добри намерения....
  Можете ли да гарантирате че зад тази фасада няма да се реализират дейности, които да дестабилизират обществото?
  Вие бихте ли оставили детето си в подобно сдружение да бъде обучавано от хора , които вместо факти преподават мечти?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 90. 90 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#89:"the_flea"]Можете ли да гарантирате че зад тази фасада няма да се реализират дейности, които да дестабилизират обществото?[/quote]

  Отворено общество? Ще го дестабилизират.

 91. 91 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#89] от "the_flea":

  Всъщност Възраждането ни се е случило по подобен начин. Проблем?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 92. 92 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 902 Любопитно

  До коментар [#91] от "galio":


  [quote#91:"galio"]Проблем? [/quote]
  Живеем 250 години след началото на Възраждането... за мен не проблем, а за Вас?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 93. 93 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#92] от "the_flea":

  Живеем във време, в което или ще си направим второ Възраждане, или ще изчезнем.

  Да, проблем ми е.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 94. 94 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 726 Любопитно

  До коментар [#82] от "kamenpavlov":
  Ами да видим,дълги години шефът на македонската Радио-телевизия си бе отявлен български националист с портрети на Ботев и Левски в кабинета си и никой не го пипна, защото е професионалист,личните му убеждения никога не са пречели на работата му. Имаше външен министър българин, с фамилията Димитров,посланници със същата фамилия / откровенни българи,никога не са се крили /,имаше министър на вътрешните работи - българка, министър-председател с българско гражданство и български "патриот","интелектуалеца" Сърбиновски / горещ български националист / си ходеше из скопските кафани и академии на науки и нищо. Абсолютно нищо не се сещам да им се е случило....Да погледнем ли какво става в Бг?

 95. 95 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  [quote#11:"npiatanasov"]Ми да са родени в България бе? Кой ти е виновен че децата ти не говорят български освен ти самия.[/quote]
  Има българи, на които им втръсва да са толерантни към простаци само защото делят обща историята. Толерастията, както се изрази, не им понася.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 96. 96 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Това за Западните покрайнини ме потресе, останалото не го дочетох...Аман от некомпетентни социнтернационалисти или седесарски (подставени десарски) глобалисти....Съсипаха българската история, горките деца. Не ни ли стигна платената Мария Балева?

 97. 97 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Появих се отново, за да ви донеса благата вест, че децата на имигрантите в българските училища ще имат право да изучават избираемо арабски.

 98. 98 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 491 Неутрално

  [quote#3:"ilinko"]Интересна е българската дефиниция за толерантност. Ние приемаме различията, но не трябва не да се виждат. Трябва да си го кажем направо, че не сме толератни и това е. Защо се лъжем [/quote]

  Говори за себе си. Българите се облъчват от 25 години на подобни глупости. Всеки е човек и има място под слънцето. Това което си написал е точно за Запада.
  Определено имаш комплекс.

 99. 99 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 491 Неутрално

  [quote#93:"galio"]Живеем във време, в което или ще си направим второ Възраждане, или ще изчезнем.

  Да, проблем ми е.[/quote]

  Ще има. Астрологичната карта на България показва уникално съвпадение на две планети в статичност, сиреч преобръщане на тяхната траектория на движение от '05 до '23 година. Това не се забелязва нито в историята на някоя друга държава, нито в обозримо бъдеще. Сатурн и Юпитер отговарят за държавното устройство и морала. Ще има преобръщане (или по-скоро завръщане) на нашите ценности. Българите са с много древна история, която се крие. Българите са МЕСТЕН народ и това е споменато от МНОГО стари автори. "Константин Велики управлявал Източната римска империя през 4в. ПОКАНИЛ МЕСТНИТЕ НАРОДИ БЪЛГАРИ И ГЪРЦИ" !!! Докога тези продажници ще съсипват България !??!
  Време разделно иде !!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK