Съдебният съвет матросовски защити Георги Колев от проверка (допълнена)

Камен Ситнилски на заседание на ВСС

© Надежда Чипева

Камен Ситнилски на заседание на ВСССлед близо час спорове Висшият съдебен съвет изпрати на Инспектората към ВСС сигнала на уволнения си член Камен Ситнилски, за който пръв "Дневник" писа на 8 януари.


Разправията заслужаваше да бъде проследена, защото за пореден път илюстрира твърдата решимост на кръга членове на ВСС около председателя на Върховния административен съд  Георги Колев с подкрепата на главния прокурор Сотир Цацаров да не бъде позволено да се проверява как се разпределят делата във Върховиня административен съд.


В сигнала, изпратен през декември до ВСС от уволнения член на съвета от прокурорската квота Камен Ситнилски, се искаше съветът да провери дали е бил избран на случаен принцип съдията докладчик по неговото дело във Върховния административен съд /ВАС/ и дали при определянето на Петчленния състав е бил спазен принципът на старшинството на съдиите, който е заложен в заповедта на председателя на ВАС.
Камен Ситнилски беше освободен от ВСС преди почти година с гласовете на 16 членове на ВСС, въпреки че Законът за съдебната власт изисква за уволнение на изборен член на съвета квалифицирано мнозинство от 17 гласа.


Ситнилски обжалва във ВАС и първата инстанция - Тричленният състав, обяви уволнението му за нищожно.


Петчленният състав  - съдиите Ана Димитрова /докладчик/, Боян Магдалинчев /председател/, Андрей Икономов, Донка Чакърова и Емануел Митев - решиха, че уволнението може да се извърши и с 13 гласа като за магистрат и върнаха случая за ново разглеждане в Тричленен състав.


В медиите се появиха съмнения около формирането на Петчленния състав, каквито  са се появявали многократно, тъй като във ВАС на случаен принцип се избира само съдията докладчик и няма постоянни петчленни състави.


Според заповедта на Колев от 2013 г.,  след като се избере  съдия докладчик, останалите членове на състава се избират по старшинството на съдиите от същото отделение, от което е докладчикът. В конкретния случай двама от съдиите са избрани в състава в противоречие със заповедта на председателя, това Дневник вече го написа.  Това са съдиите Донка Чакърова и Емануил Митев, това е проверимо и е известно на съдиите от ВАС.


Първоначалният текст на решението на ВСС днес по повод сигнала гласеше, че ВСС ще възложи проверка на Инспектората на ВСС /ИВСС/ как е формиран съставът по делото "Ситнилски". 


Формулировката "да се възложи" срещна острия отпор на председателят на ВАС Георги Колев.


Второто внесено предложение беше да се направи проверка дали заповедта на председателя Колев се спазва.
Георги Колев заяви, че   ВСС като страна в спора  не може да извършва проверки, може само сигналът да се изпрати на Инспектората. Той оспори  и сигнала, и предложенията и заяви, че съставите във ВАС се формират по старшинство съобразно текущия график. Не се разбра защо в такъв случай Колев се противопоставя на проверката и дори и на формулировката "да се възложи" на Инспектората да  провери.


Да се "изпрати"  сигналът или да се "възложи"


Започна спор  за това дали да се запише в решението, че сигналът се "изпраща" на Инспектората или "се възлага".


В разправията започна да потъва въпросът - ще се извърши ли проверка как е формиран съставът по делото на Ситнилски и дали се спазва заповедта на Георги Колев, или няма да се извърши.


Обсъждането, ако можеше тъй да се определи, се водеше с разминаване на аргументи и контрааргументи покрай съществото на проблема.


По едно време Светла Петкова - бивш зам.-председател на ВАС, приближена на Колев, дори каза, че не може да се прави проверка понеже делото не е окончателно приключено.


Напомниха на Петкова, че става дума за проверка как е формиран съставът, а не за факти по съществото на делото. Тя продължи възраженията си  със следния довод: напълно ясно било, че когато някоя  страна е недоволна от спора иска проверка. И накрая заключи, че не трябвало дори и на Инспектората да се изпраща сигналът, тъй като през 2013 била извършена проверка на случайното разпределение на делата във ВАС с участието на члена на ВСС Незабравка Стоева.


Тогава Калин Калпакчиев  напомни на Светла Петкова, че проверките през 2013 г. във ВАС и в СГС бяха  правени за случайното разпределение на делата с компрометирания софтуер "LawChoice", а сега


сигналът е да се провери спазва ли се заповедта на председателя на ВАС за формиране на петчленните състави.


(Впрочем срещу проверката през 2013  най-силно се противопоставяше пак председателят на ВАС Георги Колев.)


Галя Георгиева възрази на Калпакчиев с аргумент,  че не само във ВАС съдебните състави се формират със заповед, а и в  Софийския апелативен съд, където работи Калпакчиев, и че самият той по делото "САПАРД" бил определен с протокол. Без да уточни че срещу онзи състав не е имало сигнал за формирането му.


Слушателите на разправията започнаха да недоумяват дали наистина тези високопрофесионални магистрати не разбират, че спорят не дали е имал право председателят на ВАС  Колев да издаде заповед, а дали се спазва заповедта, която е издал.  


В крайна сметка надделя с 15 гласа предложението на Георги Колев ВСС да не извършва проверка по сигнала на Ситнилски, а да го изпрати на Инспектората.


Не дори да го "възложи", а само да го "изпрати" - за това решение, което на практика увенча опита за спасяване на председателя на ВАС от проверка, се събра мнозинство от цели 15 души.


Разликата не е само терминологична - ако сигналът само "се изпраща", Инспекторатът не е длъжен да се занимае, а ще прецени.


Предложението беше подкрепено от Васил Петров, Ясен Тодоров, който също се изказа в смисъл, че проверка от ВСС "ще е парадокс", Мария Кузманова - и други, все близки до кръга Колев - Цацаров, както и самият главен прокурор. Той  нарече сигнала "пасквил", който  "има други цели".


Не всички разбрахме накрая  дали Инспекторатът, ако въобще реши да се занимава, "ще провери заповедта на председателя Колев" /което в сигнала не се иска/, или ще провери "дали се спазва заповедта на председателя Колев" /което мнозинството през цялото време се стараеше  да предотврати/.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И тоя миризлив цървул няма да се спре, докато не го "хоризонтират" на тротоара.

 2. 2 Профил на jorosrabskia
  jorosrabskia
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Откъдето да го погледнеш, цялата ни съдебна система вони на гнило4

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Очаквам да им извади и той кирливите ризи. Нека топенето един друг да започне.

 4. 4 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  О,ще има още много кирливи ризи.
  То така мирише на кирливи ""бели якички"",че трябва с противогаз да влизаш в съд или прокуратура!

  Tony
 5. 5 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  О,ще има още много кирливи ризи.
  То така мирише на кирливи ""бели якички"",че трябва с противогаз да влизаш в съд или прокуратура!

  Tony
 6. 6 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5788 Неутрално

  Нека се топят и плюят, да им видим акъла на нашите магистрати, от които чакаме правораздаване.

 7. 7 Профил на today
  today
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Там трябва направо с фадромата!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 8. 8 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Така де явно нещо в СГС куца-да проверят и ВАС.Да не излезе ,че там мирише повече.

 9. 9 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 944 Неутрално

  ми то се 2-3 камори и които загубят ги е яд че няма кинти и влияние,ама не вярвам да се самоизядат някой ще ги натисне да се помирят и да обслужват олигархията

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 10. 10 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Разпускане на Висшия съдебен съвет!
  Оставка, Цацаров!
  Тотална смяна на модела на Съдебната власт!

 11. 11 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#2] от "jorosrabskia":

  Затова, никакви квоти, всички съдии да се избират от нас.

 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Разправията обаче за пореден път илюстрира твърдата решимост на високпоставения кръг членове на ВСС около председателя на Върховния административен съд Георги Колев с подкрепата на главния прокурор Сотир Цацаров да не бъде позволено да се проверява как се разпределят делата във Върховиня административен съд,[/quote]

  За пореден път ВСС доказа неизбежната необходимост от тоталното му ракостване и преекипиране.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3619 Неутрално

  До последно ще си отбраняват територията.

 14. 14 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  А това ВСС си пролича, че е КОЧИНА.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 15. 15 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 703 Неутрално  До коментар [#13] от "chicago514":

  Е да,ама електоратът започна да "вдига"самолета...

 16. 16 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1082 Гневно

  "...високпоставения кръг членове на ВСС около председателя на Върховния административен съд Георги Колев с подкрепата на главния прокурор Сотир Цацаров..."
  -----------------------------------
  Ей тия хубавци, запомнете ги добре и си помислете! Те унищожават бъдещето на децата ви!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 17. 17 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Колко посланика са нужни да се разтури кочината"Съдебна система"?ВСС копанята-хранилка.

 18. 18 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  [quote#10:"roum"]Оставка, Цацаров! [/quote]
  Без това не виждам шанс за истинска реформа!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 19. 19 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Едно време СДС направи точно тази съдебна реформа, каквато е съдебната система днес, забравяйки, че при Неолиберализма и Либертарианството всеки индивид е ръководен от егоизма си и стремежа си за богатство.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 20. 20 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  "Петчленният състав - съдиите Ана Димитрова /докладчик/, Боян Магдалинчев /председател/, Андрей Икономов, Донка Чакърова и Емануел Митев - решиха, че уволнението може да се извърши и с 13 гласа"

  След като застават с имената си зад това решение - явно се разиграват милиони ! МАФИЯ !

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Правосъдната мафия няма спиране.Никой не може да разбере какво се случва там.Тъмна Индия.

 22. 22 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Господи, и тази глутница раздава висше "правосъдие".

 23. 23 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Нямам сили да чета този батак....Пълна каша.

 24. 24 Профил на ne
  ne
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И отново с назначените от "герп" Г. Колев, ....
  И после мафията си нямала държава!!!!!

 25. 25 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2633 Весело

  [quote#19:"socialen"]забравяйки, че при Неолиберализма и Либертарианството всеки индивид е ръководен от егоизма си и стремежа си за богатство.[/quote]
  Ии при комунизма от какво е ръководен ?
  От любов към другаря?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 26. 26 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1563 Гневно

  Каквото и възмущение да се изкаже, все ще е малко.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 27. 27 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  освен мафията има и честни магистрати ,те ще ги разбият от вътре

 28. 28 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 458 Гневно

  Вмирисана, блудкава каша, КОЙ иска ние да я сърбаме!

  Happy face says, adios !
 29. 29 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Гневно

  Такава воня се раздава от блатото на българското правораздаване, че нямя накъде!!!

  chavo64
 30. 30 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2472 Любопитно

  Цитат от статията:"Слушателите на разправията започнаха да недоумяват дали наистина тези високопрофесионални магистрати не разбират, че спорят не дали е имал право председателят на ВАС Колев да издаде заповед, а дали се спазва заповедта, която е издал."

  Въобще наясно ли са "високопрофесионалните", че спорят не по "темата"? Или по "адвокатски" извъртат? По-точно "по килифаревски"!

 31. 31 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Разправията заслужаваше да бъде проследена, защото за пореден път илюстрира твърдата решимост на кръга членове на ВСС около председателя на Върховния административен съд Георги Колев с подкрепата на главния прокурор Сотир Цацаров да не бъде позволено да се проверява как се разпределят делата във Върховиня административен съд." Да се игнорират имената и да поставим принципно въпроса: Защо? Защо да няма проверка, ако има съмнение?

  goblenka
 32. 32 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Ние се надяваме да се реформират, те хабер си нямат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK