Доброволците от Варна и журналистът Христо Христов ще получат днес гражданската награда на ЕП

Журналистът Христо Христов на представянето на книгата си "Двойният живот на агент Пикадили" в Националната художествена галерия през 2008 г.

© Велко Ангелов, Капитал

Журналистът Христо Христов на представянето на книгата си "Двойният живот на агент Пикадили" в Националната художествена галерия през 2008 г.Гражданската награда на Европейския парламент за 2014 г. ще бъде връчена днес на българските лауреати - доброволците от Социалния учебен професионален център "Д-р Анастасия Железкова" – Варна и журналистът Христо Христов. Те ще бъдат наградени на церемония в парламента, организирана от Информационното бюро на Евопейския парламент в България в партньорство с Народното събрание.


Младите доброволци от Варна бяха номинирани от Момчил Неков (БСП), а Христо Христов – от Андрей Ковачев (ГЕРБ). Национално жури в състав Емил Радев (ГЕРБ), Илияна Йотова (БСП) и Илхан Кючюк (ДПС) гласува и ги предложи на европейското жури за наградата, което одобри техните кандидатури.


Наградата за европейски гражданин се присъжда от 2008 г. насам на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС. Тя е под формата на почетен медал и има символично изражение.
За 2014 г. общо 47 лауреати ще получат почетния медал на Наградата и ще бъдат поканени на съвместно събитие на 25 и 26 февруари в Брюксел, където председателят на Европейския парламент Мартин Шулц ще им връчи почетни дипломи. Финалната селекция на лауреатите бе извършена от европейско жури, председателствано от заместник-председателя на ЕП Силви Гийом, в състав: заместник-председателите на ЕП Оли Рен, Илдико Гал-Пелц, Димитриос Пападимулис и Ришард Чарнецки, от Енрике Барон Креспо и Ханс-Герт Пьотеринг (бивши председатели на Европейския парламент), Жозе Мануел Барозу (бивш председател на Европейската комисия) и Ханес Свобода (бивш евродепутат).


Ето и мотивите за номинациите:


"През лятото на 2014 г. България бе жертва на поредица силни наводнения, които засегнаха различни части на страната, взеха жертви и причиниха огромни материални щети. В същото време те породиха един феномен, към който искам да насоча вниманието на Европейския парламент – доброволчеството. В помощ на жертвите се притекоха деца с увреждания, сирийски бежанци от лагера в Харманли, представители на еврейската и ромската общност в България, както и десетки доброволци от всички краища на страната. Бих искал да привлека вниманието Ви към делото на младежите в неравностойно положение от Социален учебно-професионален център "Д-р Анастасия Железкова" от град Варна, които бяха най-малките и едни от най-активните доброволци, които се включиха в акцията по почистването на засегнатите райони. Смятам, че тяхната самоотверженост и съпричастност към положението на пострадалите са достойни за наградата "Европейски гражданин на годината". Тяхното дело е преди всичко израз на активна гражданска позиция, която има принос към развитието на едни от най-важните европейски ценности: солидарност и гражданска ангажираност. Духът на съпричастност, който демонстрираха младежите, спомогна за сплотяването на българската нация около основни европейски ценности като взаимното уважение, приятелството и толерантността. Силно се надявам, че журито ще оцени изключителното дело на младите доброволци, което ще спомогне за укрепването на европейския дух на солидарност, съпричастност и взаимопомощ сред българите."


Христо Христов, предложен от д-р Андрей Ковачев (ЕНП), със следните аргументи:


"С дейността си на разследващ журналист Христо Христов отстоява свободата на мисълта, съвестта и религията, както и свободата на информираност и изразяване на мнение. Работата на Христов с архивни документи от ХХ в. нееднократно е изобличавала погазването на тези свободи и редица репресии по време на тоталитарния режим в България. Автор е на 8 документални книги, 3 документални филма и редица медийни публикации за преосмислянето на тоталитарното минало. Публикувал е многократно по темата за "Възродителния процес", насилственото преименуване и изселване на български турци и мюсюлмани. През 2011 г. Христов основава и оттогава поддържа независимия специализиран сайт desebg.com. Разследването му за убийството на писателя Георги Марков през 1978 г. в Лондон е отразено и цитирано от редица световни медии. Христо Христов е единственият журналист, спечелил съдебни дела за достъп до документи на бившата Държавна сигурност, като през 2004 г. осъжда във Върховния административен съд министъра на вътрешните работи за мълчалив отказ за достъп до информация, а през 2007 г. директора на Националната разузнавателна служба. Активно участва в гражданската инициатива "Чисти гласове" за отваряне на досиетата в България като част от преосмислянето на миналото, както и активно и последователно отстоява тази кауза през следващите години. Заради независимата му журналистика, Христо Христов и неговото семейство са неколкократно поставяни под психически тормоз и са заплашвани."

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Браво на г-н Христов! Ако не е той, надали голяма част за реалностите от времето на комунизма щяха да са известни на широката общественост и напомняни непрекъснато с най-нови данни.

  Браво и на доброволците!

 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Напълно заслужена награда за Христо Христов за това което прави и публикува в сайта си.
  Това е огромен труд по архиви с които не е лесно да се работи когато е за истината такава каквато е.
  Честито !

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 3. 3 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  Лошото е ,че обективните разследвания на г-н Христо Христов се държаха в пълна тайна от досега управляващите,които всяка година отбелязваха "годишнини" от акцията в Жабокрек,Ястребино,Жерково ,някоя и друга обрана мандра,смениха името си,но твърдят,че партията им е на 100 и повече години ,а същата тази ПРЕСТЪПНА ПАРТИЯ е в основата на разследванията на г-н Христов!Не съм чул поне да се споменава за някой неин член,който е отдал почит в Белене,Ловеч и т.н.Да не изреждам,че и други имат какво да кажат!

 4. 4 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 968 Любопитно

  Заслужено.
  Но, относно доброволците, при положение,че имаше хиляди хора , които помагаха във Варна, как точно ще ги наградите всички тези хора ЕП и кой точно е решил наградата да получи този социален учебен център...

 5. 5 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1310 Весело

  Това не е първата смислена постъпка на Андрей Ковачев.Спомням си че той единствен от ГЕРБ се обяви за преименуването на Благоевград в Самуиловград във връзка с 1000 годишнината от гибелта на Цар Самуил.Другите се направиха на недочули-недоразбрали и предпочетоха да се снишат докато отмине кризата в Украйна,да не би да им се наложи да посрещат отново Съветската армия.За което,впрочем имат пълна готовност.

 6. 6 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#4] от "Додо":

  да. и аз това се чудех. помагащите във варна, помагащите в мизия, тия всичките анонимни хора. кой ще им отдаде заслуженото. но пък, с риск да прозвуча библейско-есхатологично, като не им се въздаде тук, дано им се "въздаде във възкресението на мъртвите", хехе.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Както се казва на наградените,честито,останалите можем да вземаме пример.

 8. 8 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Заради независимата му журналистика, Христо Христов и неговото семейство са неколкократно поставяни под психически тормоз и са заплашвани."
  =================================
  Мъченик в името на истината ? То самите му "разследвания" са психически тормоз.

 9. 9 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Много се радвам,че и Христо Христов,и доброволците ще бъдат отличени.Напълно заслужено!

  Tony
 10. 10 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Неутрално
 11. 11 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 968 Неутрално

  [quote#6:"abdelhaqq"]като не им се въздаде тук, дано им се "въздаде във възкресението на мъртвите"[/quote]

  Дай Боже!
  Не са десетки, както е горе в статията, хиляди, много хиляди бяха.
  Но, да, на друго място и по-друго време ще се "раздават" наградите

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Честито на наградените.Христо Христов е един от малкото честни смели журналисти,които не се купуват и продават.

 13. 13 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Използвам случая лично оттук да поздравя Христо Христов, може би най-всеотдайният разследващ журналист в момента, с най-качествени и общественозначими анализи. Браво!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Браво за Хр.Христов! Неговата работа ще се оцени от поколенията.

 15. 15 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Моите уважения.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 16. 16 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3285 Неутрално

  Поздравления за г-н Христов и от мене!
  Мисля, че другите лауреати на тази награда трябва да са всички доброволци и дарители, помогнали на пострадалите райони и на нуждаещите се наши сънародници.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK