Сабрие Сапунджиева може да не запази ведомственото жилище, в което живее незаконно

Сабрие Сапунджиева може да не запази ведомственото жилище, в което живее незаконно

© Анелия НиколоваБившият зам.-министър на правосъдието и кадър на ДПС Сабрие Сапунджиева може да не успее да запази ведомствения апартамент, който обитава срещу символичен наем, като ще трябва да кандидатства наново за държавно жилище, съобщава "Правен свят".


Вчера стана ясно, че в опит да запази жилището от 98 кв. м в столичния кв. "Витоша", доскорошният зам.-министър е назначена за секретарка по заместване в Софийския административен съд. В момента тече процедура за принудителното извеждане на Сапунджиева от апартамента, за който "Капитал" разкри, че през 2013 г. е ремонтиран в нарушение на закона – с 46 хил. лв., отклонени от фонда за подобряване на условията в затворите.


"Договорът за наем на жилища – държавна собственост се прекратяват при прекратяване на трудовото или служебното правоотношение на работник или служител, настанен във ведомствено жилище или, когато наемателят престане да отговаря на условията за настаняване под наем в жилище - държавна собственост", са посочили от Министерството на правосъдието пред "Правен свят", като се позовават на Закона за държавната собственост. В случая трудовото правоотношение е прекратено още в средата на 2014 г. и оттогава Сапунджиева не отговаря на условията.
Като съдебен секретар с временен договор тя може да използва ведомствен апартамент, но ще трябва да кандидатства наново за такъв са посочили от министерството. Според вътрешните правила за разпореждане с държавните имоти, предимство за ползването им от служители се дава на семействата с повече от две деца, самотни родители с непълнолетни деца, семейства с две деца, когато и двамата родители работят в министерството или органите на съдебната власт, семейство с едно дете. Това означава, че ако има подадени заявления от други служители, които отговарят на посочените критерии, то министерството ще им даде предимство, а бившата зам.-министърка ще трябва да изчака реда си.


От Софийския административен съд пък, са коментирали пред в. "Сега", че Сапунджиева замества служителка, която от октомври е в отпуск по майчинство, а председателят на съда Радостин Радков не е искал разрешение от Висшия съдебен съвет за назначението. От съда са посочили, че тъй като става дума за позиция по заместване, не било нужно то да бъде обявявано публично, а всеки можел да си пусне документите.


Според декларациите на Сапунджиева, подавани до Сметната палата, тя й съпругът й притежават имоти в Якоруда и Разлог. През 2013 г. двамата имат налични 75 000 евро, а тя има и два влога - от 6600 и от 49 200 лв, пише "Сега".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK