Върховни съдии подкрепиха кандидата за председател на ВКС Павлина Панова

Павлина Панова, зам.-председател на ВКС

© Надежда Чипева

Павлина Панова, зам.-председател на ВКСДвайсет и двама съдии от Гражданската и Наказателната колегия на Върховния касационен съд изпратиха писмо до Висшия съдебен съвет в подкрепа на кандидатурата на Павлина Панова за председател на ВКС.


Вчера и Съюзът на съдиите в България /ССБ/, който е и най-голямата съсловна организация на магистрати у нас, изпрати писмо за подкрепа на Панова.


Панова в момента е зам.-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия. Другият кандидат е съдията от Върховния административен съд Лозан Панов .
Миналата седмица двамата кандидати бяха изслушани по покана на над 50 съдии от ВКС, бяха им зададени много въпроси от съдии от всички колегии на върховната инстанция.


Сега в писмото си до ВСС върховните магистрати казват, че при изслушването зам.-председателят на ВКС Павлина Панова убедително е защитила целите и приоритетите за дейността на съда, които е изложила в концепцията си.


"Управленската визия на съдия Панова балансирано съчетава безпристрастната критична "външна" оценка за дейността на съдилищата, в частност на ВКС, с квалифицирания "вътрешен" поглед на професионалиста от съответния орган на съдебната власт. Този обективен подход позволява аналитично и последователно да се разкрият действителните причини за ниската степен на доверие в съдебната власт, като същевременно трасира конкретните насоки, средства и способи за преодоляване на институционалната криза", се казва в писмото на съдиите.


Защита на всеки съдия  - но не само от явните нападки, а и от неявния натиск


- в тази способност на Панова са уверени върховните съдии, които са заявили подкрепата си за нея.


Те вярват, че в лицето на съдия Панова "ВКС ще поеме отговорността си на безкомпромисен застъпник на независимостта на съдебната система в цялост, който отстоява върховенството на закона и защитава всеки отделен магистрат от незаслужени нападки и всякакви опити за нелегитимно въздействие".


Съдиите мотивират подкрепата си за нея, като оценяват високо идеите  й


- за утвърждаване на самоуправлението на ВКС,


- за осуетяване на рисковете от административен натиск,


- за повишаване на ролята на общите събрания на съдиите от ВКС и на Пленума при вземането на някои решения,


- за  обсъждането и предлагането на  заместник-председатели и шефове на отделения,


- за определяне на натовареността на ръководителите на ВКС и на самите съдии.


Върховните съдии акцентират също в писмото си до ВСС  върху  същественото значение  на независимостта на съда като висша обществена ценност, която трябва да бъде неотклонно и грижливо защитавана. За да повярва обществото в правосъдието.


ВСС ще избира на 29 януари.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8802 Неутрално

  "Защита на всеки съдия - но не само от явните нападки, а и от неявния натиск''.
  Сигурно има и читаво съдии в България,но и те горят покрай мафиотите.Дано изберат тази жена и тя да покаже,че не всички са "гнили чбълки".

 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Въпросът за кого са се разбрали Бойко и Делян.

 3. 3 Профил на Radical
  Radical
  Рейтинг: 395 Разстроено

  Лозан Панов? Нали се беше отказал, след като го бутнаха с кола, какво стана, да не би да е насъбрал смелост, ха-ха...

 4. 4 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дано изберат Панова!
  Но ако стане, ще е от страх от предстоящите промени, а не по убеждение!
  Не случайно се мотаят толкова време!

 5. 5 Профил на Колчо Българов
  Колчо Българов
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Мафиотското мнозинство във ВСС със сигурност ще избере Лозан Панов и с това ще докаже за сетен път,че този ВСС за нищо не става и трябва час по-скоро да бъде изцяло подменен с читави хора!

 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Интересно сега ВСС какви ще ги дъвче.
  Тези хора са ужасно нагли и нямата чувство за времето и момента и може би с серията от видимо неуместни свои действия и решения ще помогнат, като ни накарат да изгубим каквото и да е търпение и да ги изгоним.

 7. 7 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 917 Разстроено

  От двамата кандидати, Панова е по-добрият вариант.
  Но със 99.9999999999999999% мнозинството на ГЕРБ/ДПС, дирижирано от Георги Колев и Цацаров ще изберат Панов.
  Да му се чудиш пък на него как се е съгласил да го издигнат тези безкрайно компрометирани отрепки.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 8. 8 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 506 Неутрално
 9. 9 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Този избор стана исторически! Ако има толкова голямо значение личността на председателя, значи НЕЩО НЕ Е НАРЕД!

 10. 10 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#2] от "svoboden":

  Да се внушава: " Борисов и Пеевски се разбират"!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  Дано проведат истинско гласуване ,а не пародията ,с която избраха дребната рибка.

 12. 12 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#10:"oporna_to4ka"]Да се внушава: " Борисов и Пеевски се разбират"! [/quote]

  Естествено, че се разбират. Но не Пеевски и Борисов, а тези които дърпат конците и на двамата.

 13. 13 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Весело

  Успех на съдия Панова.
  П.П. А ВСС да не си мислят, че сме ги забравили за реформите !

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 14. 14 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#10] от "oporna_to4ka":
  [quote#10:"oporna_to4ka"]Да се внушава: " Борисов и Пеевски се разбират"![/quote]

  Това, защо да трябва да се внишава!?

 15. 15 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Дано изборът им е удачен.

 16. 16 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 2551 Любопитно

  До коментар [#14] от "svoboden":
  Защото разпространявате опорни точки, с цел уронване престижа на Борисов, например. Играта ви на думи е плитка и отживяла.
  Но понеже сте се включил в темата, макар и с користна цел, ще ви попитам: Как очаквате конкретно Борисов или който и да е друг, при сегашната Конституция и структура на съдебната система, избора на съдии и контрола на работата на самите съдии да повлияе в положителна за гражданите посока? Да отговори на очакванията им за справедливост?
  Според мен - НИКАК. И е просто, защо никак. Според вас морално и уместно ли е, да ви съди човек, който не е живял на тоя свят поне 45-50 години? За мен лично - твърдо не. За да е съдия, да е на поне 45-50 години и да е извървял пътя на средно, висше образование, стаж и т.н., трябва да е бил приет в правният факултет на Софийския Университет преди 1989 година. Да ама тогава имаше двайсетина свободни места на година за момчета и момичета и познайте за кого бяха запазени? Други правни факултети просто нямаше. А и ако не си син или дъщеря на членове, забравяш да влезеш, ако ще да изкараш 12 на кандидатстудентските изпити. А и можеше изобщо да не се добереш до изпит. Имаше и крайни изключения, за нескриваемо интелигентни деца, но тях така или иначе пък ги привличаха в партията - няма не искам. Така. С две думи, шансът ни е или да ни съдят деца на висшия ешелон комунисти, или такива, които са прекалено млади, влезли са и са учили право след 1989 година, не са се реализирали като адвокати, юристконсулти на доходоносни позиции в международни компании, и т.н., т.е. много ниско качествен материал. Такива хора, завършили след 1989 и нереализирани на свободният и конкурентен адвокатски пазар, са или с ясното съзнание да направят кариера в прокуратурата, следствието или като съдия. На държавно. Какви бяха до скоро заплатите на прокурори и следователи? Че и сега? А на съдиите през 90-те, до 2010г? И какво? Значи няма как поне 80% от тези хора, да не влизат в системата с ясната нагласа, че ще си изкарват пари. Ама заплатите са смешни за живот изобщо, а камо ли ако гоним някакъв приличен стандарт, за престиж и предпазване от корупционни условия. Е? Връщам се на въпроса си - какво точно да направи Бойко, пък и който и да е? Не виждам какво освен да се стреми поне да не хвърля камъни в редките л..на, че няма как да не се опръска. Цветанов горчиво съжалява за юношеският си ентусиазъм от предишният мандат.
  Как ви се струват съдийките Ченалова, Желявска и много други, които виждаме по тв репортажите? На мен ми приличат на "бръмчалки". Съдя само по външният им вид. Като си решил да си съдия - външният вид е от голямо значение. Ти си символ на държавната система за справедливост. Ако не знаете какво означава този термин - бръмчалка, проверете си. Много е близко до акъла. Гледам ги и в съзнанието ми не изниква усещането за справедливост, както изниква като погледна един английски или американски съдия - съжалявам за клишето. Аз обичам клишета, особено когато се отнася до съд и справедливост. За прокурорите и следователите изобщо не отварям дума. Но за съдиите ми е много важно. Как една... каквато и да е, примерно на 34 години, ще ме съди? От къде знае как да отсъди? Има ли семейство, деца, житейски опит... Как например въпросният ВСС ще ме убеди, че е направено всичко възможно и хора с повече възможности, например като Брендо, Галевите и мн други, няма вечерта след съдебното заседание да отидат у дома на съдията и да му предложат... една бутилка хубаво уиски
  А той що пък би им отказал да го вземе? Зер едно хубаво уиски отива към стотина и повече лева, а колко е заплатата на редови съдия? Ами ако е например в някой по-малък град, където всички са братовчеди? И същевременно всички са претрупани с дела, не могат да си спазват сроковете, решения се бавят с месеци, години... Що да не го сложи съдията еди кое си дело най-отдолу и да го държи все там? Какво лошо прави? Не говоря за друго изобщо. Днес прокуратурата отговорила, че не може да се поставят срокове на Цацаров! Ами на съдиите?... Дали има съдия, който да е извън "системата" изобщо? Сигурно, но те пък са откровено луди хора - има ги, срещал съм ги. Интересно нещо е "системата"...
  В тази връзка - според вас кое е по-справедливо и по-добре за гражданите и обществото - кои е приемливо да са по-богати и да могат да живеят достоен, подплатен материално живот - съдиите или нотариусите? На база правилата в "системата" с коя от двете професии може да се печели добре официално, легално...? А защо е така? Как се става съдия и как се става нотариус у нас?
  И хоп - идва Бойко и... уволнява всички съдии... или прави така, че да не им подаряват ... уискита... и да им налее за месец-два всичкия морал на света в главите зорлем, дето им трябва
  Как? Да им имплантира чипове ли?
  Моля, не ми отговаряйте. Аз така риторично си дрънкам...

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK