Вътрешният министър настоява за въвеждане на модерни устройства за проследяване на осъдените

Вътрешният министър настоява за въвеждане на модерни устройства за проследяване на осъдените

© Надежда Чипева, КапиталДа се въведат модерни начини за контрол на подсъдимите с мярка за неотклонение, ограничаващи придвижването им, това настоява в писмо до правосъдното министерство, вицепремиера Меглена Кунева и други свързани с проблема институции министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, съобщи вестник "24 часа". Поводът за него са няколко случая на укрили се от правосъдието лица, сред които Евелин Банев-Брендо и двама от осъдените за убийството на студента Стоян Балтов.


На запитване от "Дневник", от пресцентъра на МВР потвърдиха, че такова писма има, но на молбата ни да получим копие от него, ни насочиха към администрацията на Меглена Кунева. От там пък заявиха, че такова писмо все още не е пристигало.


Наскоро Вучков каза, че в сегашният си вид мярката за неотклонение ненапускане на страната е безсмислена, тъй като след влизането на България в ЕС на граничните пунктове не се извършва стриктен контрол на влизащите и излизащите. Вътрешният министър даде да се разбере, че това няма да се промени, тъй като е едно от предимствата от еврочленството.
Като вариант за контрол Вучков посочва, поставянето на т.нар. електронни гривни, които да подават сигнал, ако подсъдими или обвиняеми не напускат зоната, в която им е разрешено да се движат. В България такива устройства вече се използват за осъдените на пробация. В писмото на министъра се казва, че има и други съвременни решения, за проследяване на местонахождението, които могат да се използват за целта.


Вучков отбелязва също, че главните дирекции "Охрана" и "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието трябва да се включат по-активно в охраняването на обвиняеми, които са изправени на съд, докато тече делото срещу тях. Министърът уточнява, че преди да се вземе решение, е нужно да се проведат серия от дискусии с правосъдното министерство, прокуратурата и експерти, както и да се съберат данни за практиката, която прилагат в други европейски държави, но това да се направи в спешен порядък.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK