Заради свлачища е обявено бедствено положение в Сливен

архивна снимка

© Мария Съботинова

архивна снимкаНяколко свлачища са се активирали в Сливен след валежите, заради което е обявено бедствено положение.


Снежана Кънева, директор на кризисната дирекция в Сливен, обясни, че има активирано свлачище в района на село Раково. Активни свлачища има и в други населени места. Специалисти от "Геозащита" – Варна, правят оглед на засегнатите райони. 


Предприети са всички мерки за обозначаване на засегнатите участъци, възстановяване на проводимостта на реката.


Заповедта за обявяване на бедствено положение е изпратена до МОСВ и областна администрация – Сливен.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Е баш пък в Сливен не е обявено бедствено !
  И то заради свлачища !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 2. 2 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Бедствено положение е обявено за част от територията на с. Раково

  26 януари 2015 16:04

  Бедствено положение е обявено за част от територията на сливенското село Раково. Днес комисия, ръководена от заместник-кмета на община Сливен инж. Иван Манчев и включваща представители на „Геозащита Варна”, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Сливен и общинска администрация констатира, че в източния край на селото по десния бряг на река Луда Камчия е активирано свлачище на площ около 1 000 кв. м. Долният край на свлачището излиза в коритото на реката, като в левия борд е оформен праг. Над прага се е образувало завиряване и част от водата тече зад изградената корекция по границата на пътя. Коритото на реката в този участък е силно стеснен, а скоростта под него рязко нараства и подкопава подпорната стена на левия бряг.
  Сигналът за активираното свлачище е подаден от кметския наместник на с. Раково Ирина Платиева. На 25 януари е извършен е незабавен оглед от отдел „Сигурност, управление при кризи и ОМП”, който установи, че на площ около 1 000 кв. метра действително е активиран свлачищен процес с образувани отвори с широчина до 2 метра и дълбочина повече от 1 метър. В коритото на реката е свлечено голямо количество скална и земна маса, образувало се е забентване и габарита на коритото е силно намален.

  В непосредствена близост до десния борд на свлачището преминава основният и единствен захранващ водопровод. Видимо се наблюдават прясно образувани пукнатини зад стената от изградента корекция на реката и асфалтовото покритие на единствения път Раково-Нейково. Свлечените земни маси повдигнат чувствително нивото на коритото, което създава риск от изменение на речния отток посока пътя, а това обстоятелство застрашава сигурността му и неговата цялост, както и че свлачището е активно и изсипването на земните маси в коритото на реката продължава.

  Във връзка с възникналите обстоятелства е въведен в изпълнение Общинския план за защита при бедствия в частта му: „Защита при снегонавявания, обледявания и свлачища” и обявено „Бедствено положение” на част от територията на с. Раково в зоната на свлачището.
  Предприето е незабавно сигнализиране и обезопасяване на пътя в зоната на свлачището. Възстановяване и поддържане проводимостта на речното корито при непрекъснато наблюдение на свлачищния процес, както и своевременно възлагане на проекто-проучвателни работи и изграждане на геодезическа мрежа (временни марки за следене динамиката на процеса) са седващите задължителни мерки.
  Въведени са временни ограничение със забрана на влизане, пребиваване и движение на МПС, хора и животни в зоната на бедствието, както и всички ограничения, произтичащи от Закона за пътищата при тези обстоятелства за пътя Раково-Нейково. Копие от настоящата заповед е изпратена до областния управител на област Сливен и до министъра на вътрешните работи за сведение.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  А в пукнатината на свлачището - прекрасната човешка намеса!

  Tony
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK