Две трети от парите за интеграция на бежанци не са били използвани, според Сметната палата

Две трети от парите за интеграция на бежанци не са били използвани, според Сметната палата

© Георги КожухаровНеефективно усвояване на парите, предвидени за интеграция на бежанците и незадоволителни резултати при осигуряването на условия за жилищно настаняване, достъп до трудова заетост, образование и здравеопазване, показва одит на Сметната палата в Държавната агенция за бежанците (ДАБ), качен на сайта на палатата. Одитът обхваща период от три години – от 2011 до 2013 г. включително. Според него изобщо не е постигната целта на Националната програма за интеграция на новопризнатите бежанци да бъде осигурено тяхното активно и равностойно участие в икономическия, социалния и културен живот на българското общество.


От палатата отчитат, че малко над две трети от финансовите помощи, предвидени за бежанците, изобщо не са били използвани за интеграцията им. "От общо планираните финансови помощи за бежанците за целия тригодишен период на действие на Националната програма в размер на 900 хил. лв., са изплатени помощи за 329 хил. лв., което представлява изпълнение от 37 на сто", се посочва в доклада на одитния орган, който определя това като "незадоволително". Финансово са подпомагани новопризнати бежанци единствено на територията на София-град. Това свива предварително определения обхват на програмата като национална, заключават експертите. От Сметната палата отчитат и че са постигани "отделни, частични и незадоволителни резултати, за осигуряване на условия за жилищно настаняване, достъп до трудова заетост, образование, социални помощи и здравеопазване".


Отделно се вижда, че една съвсем малка част от бежанците са били включени в Националната програма за интеграцията им, с още по-малко са завършили курсове, свързани с тяхната интеграция. От общо 2831 души, получили статут на бежанци, за тригодишния период едва 256 са включени в Националната програма.
Курсовете по български език са посещавали само 209 души, като успешно завършилите са едва 83-ма, или 32% от включените в програмата. Курсовете по професионално обучение пък са посещавали едва 29 бежанци, от които 24-ма са получили удостоверения. Това представлява 9 на сто от включените в програмата и 83% от посещавалите курса. Участието на новопризнатите бежанци в курсове по български език, социално ориентиране или професионално обучение е задължително условие за тяхното финансово подпомагане.


Според доклада отчитането на изпълнението на Националната програма е формално, липсва достоверна и обективна информация, отделни годишни отчети за изпълнението й не са представяни пред Министерския съвет и не са осигурени публичност и прозрачност, за да се информира обществото за резултатите от изпълнението на програмата.


От документа става ясно, че страната изобщо не е била готова за наплива от бежанци, който започна в края на 2013 г. От Сметната палата заключават, че предоставяните на Националната програма средства не са били съобразени с ръста на бежанския поток за периода 2011- 2013 г., не са планирани средства по бюджетите на партньорите и не са предвидени размерите на средствата, усвоявани от Европейския бежански фонд. Националната програма е приета за изпълнение с ограничения и непълноти на нормативната уредба, регламентираща правата и задълженията на бежанците, които не успява да отстрани с предоставяни финансови средства, се посочва още в доклада.


"Държавната агенция за бежанците не утвърждава правила/механизъм за координация и контрол, с което се създава риск за постигане целите на Националната програма. Не са определени формите на сътрудничество и взаимодействие и липсва договореност на конкретни мерки и действия между Агенцията и голяма част от партньорите, за осигуряване изпълнението на дейностите по програмата и постигане на поставените цели", се казва още в заключенията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на paulus
  paulus
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Не са усвоени , защото едни наши хора не са се хванали с тази далавера. Иначе даже няма и да стигнат.

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  От всичко изнесено разбирам,че за бежанците всичко е ОК.Не са се вместили само нелегално преминалите.Да?

 3. 3 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  Аз пък съм сигурен, че парите са използвани.

 4. 4 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Ха, затова ли назначиха пак същият за ръководител, или бъркам?

 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Националната програма за бежанците рябва да включва точка единствена-бегом до границата, от която са дошли!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7712 Неутрално

  Но парите за заплати са усвоени,нали.

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3076 Весело

  Одитът обхваща период от три години – от 2011 до 2013 г. включително. Според него изобщо не е постигната целта на Националната програма за интеграция"
  опаа , ама действително трябва смяна в СП и закона . че току виж , гърците по цвете от гербер ще се окажат

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Гепинсон?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 9. 9 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тогава защо ореваха орталъка че нямат пари за бази и поддръжка.Не мож ги разбра тия веднъж няма а след това има и сега къде са отишли тез пари за предизборни кампании или в помощ на някое сиропиталище или по стар комунистически навик на чичовото в джоба.

 10. 10 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Те не са усвоени, а присвоени.
  Между другото, представям си как са научили български език ... който се слави с леснотата и логичността си !!!

 11. 11 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#8] от "civis_eu_sum":

  Ляв преход - десен джоб, нали БСП и ДПС бяха на власт ...

 12. 12 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 754 Неутрално

  престанете да представяте нелегалните емигранти като "бежанци".
  Всички разходи около нелегалните емигранти трябва да бъдат за едно единствено нещо - недопускането им в страната чрез въоръжена охрана на границата, и експулсиране на вече промъкналите се.
  "..тяхното активно и равностойно участие в икономическия, социалния и културен живот на българското общество" - Не, благодаря. Допускането на пълчища от примитиви които искат единствено да паразитират върху нас, а неясно каква част считат за свой дълг да избиват различните от себе си - това ще има пагубни последици. Единствено слабоумен може да си въобразява, че биха могли да участват в 'социалния и културен живот'. Както се вижда навсякъде по света без изключение, това не се случва. Става точно обратното - капсулират се в гета и започват опити да налагат примитивните си порядки на сглупилите да ги приемат. Ако сега направим огромната грешка да допуснем пълчища от паразити в страната, после много трудно ще я поправим.

 13. 13 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ментор":
  Статията говори за хора с признат статут на бежанци, не за нелегални емигранти. Стига си спамил темата с параноични изстъпления на тема нашествия.

 14. 14 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 221 Весело


  Добре, че докладът е от Сметната палата, а не от БХК, че иначе просто ми е бедна фантазията какви коментари и попръжни щеше да има!

 15. 15 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#13] от "st_kilda":

  статията говори най-вече за това, че признатия статут е грешка. Както виждаш, някакви вяли опити за приспособяване правят единици, т.е. на огромното мнозинство и през ум не му минава да се интегрира в приелата го страна. Всъщност повечето от тях вероятно не могат да четат и пишат дори на собствения си език , т.е. няма дори теоретична възможност да са полезни с нещо в друга страна. Тогава какво им остава да правят - ами да, да си отглеждат брадите и да раждат деца, срещу които да получават помощи. И колкото повече стават, толкова по-големи претенции ще имат и проблеми ще предизвикват. В България има предостатъчно такива и без внос.

 16. 16 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Ами че дайте ги на двете министерства, дето винаги са нуждаещи се - здравното и образованието... Те поне могат да ги реализират!

 17. 17 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1404 Весело

  Еее бежанци мои, бива ли така

 18. 18 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3958 Неутрално

  Значи ревът че няма пари не отговаря на истината.

  klimentm
 19. 19 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1133 Гневно

  Добре де! Какво е правил оня предния...Червеноядков ли му беше фамилията...?
  Та той май изобщо не е работил, а си е получвал заплатата.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 20. 20 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Не съм изненадана! За интеграция се отпускат много пари! Нито циганите, нито бежанците се интегрират! Напротив! Дезинтегрират се! И, после се обяснява, как те не са годни за трудовия ни пазар и поради това живеят в скотски условия, създават криминални проблеми, как трябва просто да се отървем от тях! Веднага се заформя фронт от защитници и ето ти една гореща линия, която усвоява и освобождава напрежение, отвлича внимание и нищо положително не се случва, освен, преминаване на част от парите за интеграция в сметките на едни интегриращи!

  goblenka
 21. 21 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1133 Разстроено

  [quote#19:"kалибър"]Червеноядков ли му беше фамилията[/quote]

  Значи двама в този форум са фенове на Червеняков...според минусите. Утре ще капитализирам, по моето си време.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 22. 22 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2000 Весело

  До коментар [#11] от "cuauhtemoc":"
  Ляв преход - десен джоб, нали БСП и ДПС бяха на власт ..."

  Период - 2011-2013?!
  Беше другото "крило" на Мафията - ГЕРБ!

 23. 23 Профил на kalinkata77
  kalinkata77
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сметната палата на Орешарски и сие се опитва да насочва пари към бежанците .... защо ли .....

 24. 24 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Не са усвоени, защото целта е била да са ПРИСВОЕНИ и понеж не се е получило .... си стоят!
  Така е и с Еврофондовете - основните цели са подготовка и изпълнение на схеми за КРАДЕНЕ!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 25. 25 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Грабеж-тотален.
  Надпревара.
  По-лоши сме от гърците-те поне доят богатите държави.

 26. 26 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#22] от "batzdravo":

  Да, те също, само че масовият наплив се случи по времето на управлението на Местан, Делян и Доган

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK