Здравната каса ще прекратява договори, ако пациентите са недоволни от лечението (видео)

Здравната каса ще прекратява договори, ако пациентите са недоволни от лечението (видео)

© ВМАПакетът от медицински услуги, който заплаща Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), да бъде разделен на две – основен и допълнителен. Това се предвижда в одобрените от правителството промени в Закона за здравното осигуряване, които ще бъдат предложени на Народното събрание.


Конкретните медицински дейности, които ще се включват в двата пакета, ще се регламентират с наредба на министъра на здравеопазването, се посочва в съобщение на правителствената пресслужба. Идеята е в основния пакет да влизат спешните състояния и социално значимите заболявания, като там падат лимитите за лекарства и лечение. При допълнителния пакет пък ще се въведе възможност за доплащане, като осигурените ще могат да избират дали вноската им да бъде в НЗОК или в частен фонд.


От началото на 2016 г. да започне поетапно повишаване на размера на осигурителния доход, върху който държавата ще внася здравноосигурителните вноски, е друга предвидена промяна. Размерът ще се повишава с 5% годишно до достигане на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. В момента държавата плаща само половината от него, което създава условия за недофинансиране на системата и натрупване на дефицит и се отразява на качеството на медицинската помощ, се мотивира промяната.
Освен това неосигурените ще могат да възстановят прекъснатите си права, след като платят всички вноски, които дължат. В момента неосигуреният пациент може да се възползва от безплатна здравна помощ, след като плати дължимите вноски за последните 36 месеца. Според вносителите с тази промяна ще се подобри събираемостта и ще се повиши приходната част на бюджета на НЗОК. Ще се въведе 6-месечен период, в който неосигурените ще могат да възстановят правата си при старите условия.


С поправките в закона НЗОК ще бъде задължена да извършва проучване за удовлетвореността на пациентите от заплатените от нея здравни услуги. Ако се установи, че те системно са недоволни или има постоянно нарушаване на изискванията за качество на медицинската помощ, касата ще може да прекратява договора си с дадения изпълнител. Контролът за това дали се спазват добрите медицински практики ще бъде поверен освен на НЗОК и на съсловните организации в лицето на Българския лекарски и Българския зъболекарски съюз.


Промените връщат договорното начало при определянето на методиките за остойностяване и плащане на медицинските дейности, техните обеми и цени и условията за контрол по изпълнението на договорите между касата и медиците. Това ще засили участието на съсловните организации при определяне на качествените критерии за извършване на медицинските дейности и проследяване на резултата от лечението, се посочва в мотивите за промените. Ще бъдат възстановени и арбитражните комисии, които ще разглеждат становищата на засегнатите страни в случаите, когато се установят нарушения на Националния рамков договор.


Съставът на надзорния съвет на касата ще бъде увеличен с двама представители. Надзорният орган вече ще определя и списъка на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели. Към момента това е във функциите на министъра на здравеопазването. Според вносителя така ще се постигне по-голяма гъвкавост на процеса, който ще е съобразен и с нуждите на пациентите, и с бюджета на НЗОК.


С поправките в Закона за здравното осигуряване се предлагат и промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, според които НЗОК няма да плаща за медикаменти, ако производителите им не дадат отстъпки и такива не бъдат договорени. Договарянето на отстъпките ще става централизирано за медикаментите, приложими за домашно лечение и при злокачествени и др. заболявания в болничната помощ. Става дума за лекарствата, за които стойността, която касата плаща, се изчислява чрез групиране, в което не участват продукти на други притежатели на разрешение за употреба, както и тези с ново международно непатентно наименование, заплащани извън стойността на оказваната медицинска помощ.


Създава се процедура за поддържане на реимбурсния статус на лекарствените продукти на период от три години. По този начин Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти ще извършва периодична последваща оценка на даден продукт от Позитивния лекарствен списък. Медикаментите, за които се докаже липса на ефективност при тяхното прилагане, ще се изключват от Позитивния списък, а притежателят на разрешение за употреба ще е задължен да възстанови на НЗОК средствата, които тя е заплатила за тяхното закупуване.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 435 Неутрално

  "Медикаментите, за които се докаже липса на ефективност при тяхното прилагане, ще се изключват от Позитивния списък, а притежателят на разрешение за употреба ще е задължен да възстанови на НЗОК средствата, които тя е заплатила за тяхното закупуване."
  Това е толкова безмислен текст, въпреки че звучи много правдоподобно. Как и кой ще докаже липса на ефективност? Нали за да е одобрено едно лекарство вече има доказателство за ефективност и това доказателство най-вероятно не е от България. Не си представям как точно НЗОК се съди с големите фармацевтични компании относно ефективността. За всеки който е наясно как едно лекарство минава през процедура за одобрение трябва да му е ясно че този текст е абсурден

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  с неосигурените нищо няма да се постигне ,основен момент е ,първо касата да уведомява всеки осигурен на личния му адрес ,ако е станал неосигурен писменно с обратна разписка ,същото ,ако неосигурен не реагира на писмото си да се подаде на НАП за данъчна ревизия на лицето 10 години назад ,да се види има ли доходи ,няма ли ,купувал ли е имоти ,не е ли купувал ,работи ли ,не работи ли и от къде се издържа ,ще излезат поне за 500000 души много интересни неща и ще се окажат ,че не маргиналите са неосигурените ,а доста работещи и с проспериращи бизнеси и имоти ,просто не си плащат осигуровки ,а иначе идеята да не се допускат в здравната система хора ,които системно не си плащат осигуровки е също добра ,да им се отказва скъпоструващи операции и лечение и те да бъдат писменно уведомени за това със специални писма също няма лошо ,за да не се стига до боеве и изпълнения по болниците ,като тръгне някой безхаберен да мре ,по отношение на глупостите за удовлетвореността на пациентите и късането на договорите по тази линия ,аз като лекар мога веднага да организирам поне на 90% от всички лекари в цялата ни област и на всички болници да ни се накъсат веднага договорите ,защото всички са неудовлетворени ,че не ги лекуваме веднага и безплатно , така ще останат само милиционери и прокурори а и тук таме адвокати да лекуват населението ,докато се удовлетвори напълно , много глупости измислят и пак без участие на основните действащи лица на сцената - лекарите които са на първа линия и в доболнична и болнична помощ ,много е лесно ,попитайте ни ,за 1 ден ще ви кажем какво трябва и какво не трябва да се прави ,за да има здравна реформа .

 4. 4 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#2] от "SS":

  и веселото е ,че накрая мангалите са недоволни и бият лекарите ,прав си ,няма друг такъв народ и по просто съсловие от нас докторите

 5. 5 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 842 Неутрално

  добра идея

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 6. 6 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Това са глупости. Лекарите не продават картофи.
  БЛС е този, който може и трябва да определи адекватна ли е дадена лекарска помощ. За услуги говорим при фризьорки и масажистки.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 7. 7 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А кога ще може да се подават жалби за фалшиви болнични и източване на пари.СЕГА НЕ МОЖЕ

 8. 8 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#6] от "grand funk railroad":

  за адекватна медицинска помощ се изискват много фактори и най вече много разходи ,не може да искате хем безплатно ,хем осигуровки средно на човек по 3-4 евра ,хем европейско ниво на медицинската услуга и на това отгоре да оплювате лекарите ,че качеството е ниско ,ами какво да е ,като не се плаща нищо ,всяко болтче и гайка в системата струва строго регламентирана цена ,а само лекарския труд е задължителен ,на аванта и в постоянно задължение към някого ,е да ,ама колко е стойността му и кой ще го плаща ,щото лекар се не става с бозата и фунията в главата за 20 мин и почваш да печелиш ,а с 20 години къртовски безплатен и унизителен труд ,след това какво ,ще дойде олигофрен ,дето не може да си напише името ,да дава заключения ,колко бил удовлетворен и касата ще къса договор ,щото не бил доволен .

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Реформата е процес,трябва да започне и да не спира докато има нужда.Няма да стане бързо,ще има сигурно и грешки,но това така както се случва не е здравеопазване.

 10. 10 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#9:"chicago514"]Реформата е процес,трябва да започне и да не спира докато има нужда.Няма да стане бързо,ще има сигурно и грешки[/quote]
  Абсолютно съгласен!

 11. 11 Профил на stupidbird
  stupidbird
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Същевременно няма да е зле да се разровят в малките болници за извършени мними изледвания по разните клинични пътечки.

 12. 12 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Според очакванията.Тоталитарно,откъдето и да го погледнеш.Пациентите,осигурени или неосигурени,пак са в основата на пирамидата.Всичките подобрения се очаква да дойдат от върха на пирамидата.Като че ли оттам изобщо се вижда какво става.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  Не само в малките,във всички болници има ненужно прилагане на лечение по скъпи клинични пътеки.

 14. 14 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#1] от "unbiased":

  Мога да ти кажа, че във Франция има лекарства, които не се предлагат в аптеките, именно защото се смята, че нямат никакъв значим клиничен ефект. В същото време тези лекарства се продават в Германия, България и други държави. Така че няма проблем, на база клинични наблюдения, лекари да дадат становище, че дадено лекарство няма нужния клиничен ефект, за да бъде заплащано от касата (т.е. в крайна сметка от цялото общество).

  Жизнь или Life - избор има.
 15. 15 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#14:"Дразнител"]Мога да ти кажа, че във Франция има лекарства, които не се предлагат в аптеките, именно защото се смята, че нямат никакъв значим клиничен ефект.[/quote]
  А пък т.нар Пирацетам/Ноотропил,Пирамем,Луцетам и др. търговски наименования/ е регистриран за употреба в цял свят,с изключение на САЩ.В САЩ законът е такъв,че един препарат,за да бъде регистриран като лекарство,трябва да лекува някаква болест.А старостта не е болест.
  Изобщо,Москов се изхвърля ненужно в стремежа си да хвърля пушилка в очите на крепостните.

 16. 16 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  Едва ли батак в здравната система ще изчезне като го забатачим повече.
  Залага се много на контрола, а точно там се проваляме във всички сфери.
  Не знам как ще сработят и проработят всичките тия идеи, но началният хаос ще умори доста народ.

 17. 17 Профил на aldoushuxley
  aldoushuxley
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Може ли някой да ми обясни следното:
  Здравно неосигурен съм. Ползвам услугите на частна болница в България и си плащам всеки път според техния ценоразпис. Никога не би ми минало през ума да ползвам лекарски труд без да си платя. Извършвам ли престъпление?

 18. 18 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 698 Неутрално

  [quote#17:"aldoushuxley"]Никога не би ми минало през ума да ползвам лекарски труд без да си платя. Извършвам ли престъпление? [/quote]

  Да. По същия начин, може да не се осигурявате за пенсия и нищо да не очаквате, защото си спестявате сам. Но не е това начина. Това е като да протестираш срещу качеството на градския транспорт, като не си дупчите билетче.

  Не Ви прави чест. А и не можете да гарантирате, че никога няма да използвате здравни услуги платени от държавата или НЗОК. Например, блъсне Ви кола на пътя и някой се обади за линейка.

  Но ви цъкнах +, заради откровеността.

 19. 19 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#17] от "aldoushuxley":

  Не е правилно,но чак престъпление -не е.
  Хубаво е да влизат пари в НЗОК,независимо дали ще имаме нужда от лечение или не.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 20. 20 Профил на aldoushuxley
  aldoushuxley
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#18:"Калник"] Но не е това начина.[/quote]

  Кой определя кой е начинът и аз имам ли правото да не съм съгласен с избрания начин? Нямам нищо против да ми бъде отказана спешна помощ - в крайна сметка рискът си е мой. Тук обаче държа да допълня, че не всеки е длъжен да живее рисковано като мен, признавам. Който иска в случай на катастрофа да му бъде оказана спешна помощ трябва да си плаща осигуровките, това го разбирам. Но не може ли човек да не плаща и да се откаже от спешна помощ?
  Примерът с градския транспорт не го разбирам. Аз ползвам градски транспорт и винаги си плащам, защото съм преценил, че цената и качеството на услугата ме устройват. Ако не ме устройваха, нямаше да ползвам услугата и съответно нямаше да я плащам и не би ме вълнувало дали други хора я ползват и дали я плащат. С други думи, след като винаги плащам за нещо, което ползвам, от какъв зор да плащам за нещо, което не ползвам и дори съм съгласен никога да не ми бъде предложено?

 21. 21 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 548 Любопитно

  Значи вече НЗОК поема задълженията на държавата, така ли? Говоря за спешната помощ. Отделно да попитам и как точно ще прекратявате договор срещу донос, защото това ми напомня за най-лошите моменти от едни други времена.

 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Важното е да се запази таванът от 8%. Да не ми излезнат с номера, че "допълнителният пакет" е всъщност задължителен.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 23. 23 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 477 Неутрално

  [quote#18:"Калник"]Да. По същия начин, може да не се осигурявате за пенсия и нищо да не очаквате, защото си спестявате сам. Но не е това начина.[/quote]
  Как да не е начина-кой дава по голяма сума-държавта или инвестиционните фондове,които инвестират парите ми ?
  Комунизма свърши-като искате моите пари ше трябва да ми покажете :
  -Качество
  -Резултати
  -Конкуретна цена
  Като не можете/не искате/мързи ви/корумпирани сте..................................Няма да видите и 1 стотинка от мен(и не само от мен).Ако ми искате парите-преборете се за да ги спечелите.

 24. 24 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Само въвеждането на поне 20% лично доплащане от пациента и въвеждането на лимити ще доведе до намаляне на кражбите от Здравната каса . Щото сега пътеките са станали магистрали на корупцията в бранша .

 25. 25 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Ако могат да намерят механизъм за контрол върху обема на включените услуги, ще бъде добре. Сега, всеки "лекуващ те" гледа да те натовари с максималния по обем пакет - без значение дали има смисъл или не. Постъпваш в болница за нещо, могат да те държат 2 или 4 дни - държат те 4. Могат да ти направят излишни, но покрити изследвания и практики - правят ти ги. Няма целесъобразност, само калкулатори. И с толкова неплащащи, как няма да сме на дефицит.

 26. 26 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Да попитам, двойно, а понякога и тройно здравно осигуряване какви предимства дава на осигурения? Никакви, нали, ама касата прибира парите, а накрая услугата е същата и към ромчо, влязъл през спешното...

 27. 27 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#17] от "aldoushuxley":

  да ,извършваш престъпление , неосигурен си ,ама ако тази вечер те брулне тир например ,ще те откарат не в частната болница ,а в държавната и там ,ако си подобаващо потрошен и ти направят 4-5 операции ,болницата ще се принуди да плати разходите за лечението ти от порядъка на 50-100 хиляди за начало ,ти като добър данъкоплатец имаш 2 опции ,първата ,която си описал ,че си неосигурен предполага ,че веднага ще си платиш реалния разход ,тоест да извадиш 50-100000 на момента и да си покриеш масрафа ,втората опция е да си здравно осигурен и НЗОК да плати за пътеката ти най много 3000 лв ,а останалите разходи ще ги опапат шефовете ,съкращавайки заплатите на медицинския персонал ,дето ще те спасява ,ха сега ми кажи кое имаш сметка да правиш ,щото риска да ти се случи точно това е поне 1% годишно ,толкова са засегнатите само от катастрофи ,не от други опции ,като рак ,спукани язви и тем подобни заболявания

 28. 28 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#25] от "babalyuga":

  не се оплаквай ,естествено е да те натоварят с изследвания и услуги ,но ,за да се застраховат ,в САЩ ,ако си с бъбречна криза ти правят дори скенер на бял дроб ,а цената е над 5000 долара за да ти купират болката ,нещо ,което аз си го правя в кабинета за 5 лв примерно ,само ,че ако се случи нещо ,там ги съдят за милиони ,а тук само ми скачат на бой ,отговорността е различна ,но след като пациентите изискват елитно качество ,се предполага ,че и тук услугата няма да е 5 лв ,а десетки пъти повече ,за да се застрахова този ,който те обслужва и ще ти поеме грижата за живота .

 29. 29 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#8] от "ivan ivanov":

  Това имах предвид и аз, но го написах по-кратко.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 30. 30 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7076 Неутрално

  Кой каквото да говори и прави, да сме здрави и да не търся помощта им, нищо че съм осигурена.

 31. 31 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#28] от "ivan ivanov":

  Е, от гледната точка на пациента обикновено колкото повече, толкова по-добре. Лекарите и затова не разчитат някой да се оплаче от прекомерни изследвания - все пак е "за негова сигурност". Особено ако не се плаща от клиента, рядко някой се оплаква. Пък и рядко пациентите имат компетенцията да разбират от лечение, всеки трепери и не спори. Но всичко това често води до разширен обхват от някои ненужни действия.

 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4277 Неутрално

  Интересен подход, но реалните резултати след време ще покажат дали е правилен?!

 33. 33 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Докато има монопол на здравната каса върху здравните осигуровки, за никаква реформа не може да става дума. Тази бездънна яма гълта милиони левове, потъващи в джобовете на лекарската партийна номенклатура от всички цветове.
  И вместо да се извършват действителни реформи и конкуренция в здравното осигуряване,се прибягва отново до добре познатия административен натиск, чрез който бездънната яма отново да бъде понапълнена за сметка на хората.
  Съжалявам, но не виждам нищо реформаторско в подобен подход.

 34. 34 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  И още един въпрос - докога незаменимата Румяна Тодорова от БСП ще оглавява касата.

 35. 35 Профил на aldoushuxley
  aldoushuxley
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#27:"ivan ivanov"],ти като добър данъкоплатец имаш 2 опции ,първата ,която си описал ,че си неосигурен предполага ,че веднага ще си платиш реалния разход ,тоест да извадиш 50-100000 на момента и да си покриеш масрафа ,втората опция е да си здравно осигурен и НЗОК да плати за пътеката ти най много 3000 лв ,а останалите разходи ще ги опапат шефовете ,съкращавайки заплатите на медицинския персонал ,дето ще те спасява ,ха сега ми кажи кое имаш сметка да правиш [/quote]

  Чакай сега да видим дали съм разбрал.
  НЗОК покрива максимум 3000лв от стойноста на моето лечение, която (предвид факта, че ме е блъснал тир) е минимум 50000лв.
  Какъв е смисълът да плащам на НЗОК и да получавам покритие от 3000лв, като мога да плащам на жастна застрахователна компания, която в случай на удар от тир ще покрие далеч над 3000лв? Излиза, че ако не ползвам НЗОК, правя услуга на медицинския персонал който ме е спасил в държавната болница. Успял съм да покрия по-голяма част от разходите си и не се налага да се намаляват или орязват лекарски заплати. Моля те обясни ми къде бъркам, не твърдя че съм 100% прав.

 36. 36 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Ако питат пациентите за оценка, много доктори няма да видят приход. Освен умението да се лекува, трябва да покажат умение да уважават болните, а не да ги третират като полуумни, които и така няма нищо да разберат, та няма и какво да се обяснява нито плана за лечение, нито изгледите за успешно лекуване ....

  Господа, вие сте за болните, а не те за вас

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 37. 37 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Лично мнение. Отпреди 10-ти съм в системата. Цялата тема е въпрос на дискусия, тъй като има много детайли във всеки въпрос, върху който някои тук разсъждават. Само че такива дискусии се водят от хора, които често не са в практическото здравеопазване и те говорят такива небивалици, ама не всички слушащи, гледащи и четящи не са в час. Примери - в наши специализирани вестници, предавания се чуват такива ала-баланици, ама това е положението.
  Аз преди време пишех точно това и исках да ме включат в немалко дискусии, но...
  Така че, колкото и тук в разни форуми, всеки да се изявява и дава акъла, няма полза. Политиците решават. На никой не му дреме, за болните, за нас лекарите, касата ни унижава по отвратителен начин, като тия чиновници там даже и не знаят административните разпоредби, а карат по един и същи начин. Проблема е че лекарите не искат в повечето случаи да се занимават и не оспорват както глобите, така и униженията. Аз, въпреки че ми коства много време, мъки и усилия още от 2000г. не им се давам. Но от това пак повтарям - никаква полза. Всички са недоволни - лекари, пациенти, а управляващите гледат сеира и си правят собствената политика. Това е. Вие, друго ли мислите?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK