Еврокомисията към България: Сега е времето да се действа (обобщение)

Меглена Кунева на брифинг за доклада на ЕК заедно със заместник министрите на правосъдието Петко Петков (на преден план) и на вътрешните работи Филип Гунев

© Анелия Николова

Меглена Кунева на брифинг за доклада на ЕК заедно със заместник министрите на правосъдието Петко Петков (на преден план) и на вътрешните работи Филип ГуневКогато в сряда следобед (28 януари) на страницата на Европейската комисия (ЕК) най-после беше публикувана официалната версия на доклада за България по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), кулминацията на интереса към него беше преминала.


Всички, които се интересуваха от оценката вече знаеха, че страната ни не бележи никакъв съществен напредък нито в утвърждаването на независимостта на съдебната власт, нито в борбата с корупцията, но има отчетени положителни стъпки, които правителството, прокуратурата и други институции са започнали.


Много от препоръките се повтарят от предишния доклад, проблемите с Висшия съдебен съвет са фокус, припомнени са липсата на каквито и да е присъди срещу корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност, отбелязан е фактът, че цяла година няма избран нов съдебен инспектор, както и че
не е постигнато нищо осъдените престъпници да не изчезват


обществените поръчки все още предизвикват съмнения итн...


Засегнатите страни по традиция тълкуваха заключенията от доклада така както им е удобно.


Още от сутринта в кулоарите на парламента политическите сили правеха своите коментари и оценки, подготвени явно по черновата на документа и/или по медийните публикации от последните два дни за очакваните препоръки. На въпрос на "Дневник" през Twitter профила на българското представителство на ЕК отговориха, че няма практика докладът да се изпраща предварително на партиите или депутатите. Т.е. нямаше как народните представители да са чели финален вариант, който по това време дори още не беше гласуван.


Този път обаче във официалната версия нямаше някакви разлики или добавки спрямо черновата, за която и "Дневник" писа вчера. За разлика от друг път в Брюксел нямаше и специална пресконференция, която да представи докладите за България и Румъния. От комисията разпространиха само официално съобщение с цитати от двамата зам.председатели на ЕК - Франс Тимерманс и Кристалина Георгиева.


Посланието беше, че политическата нестабилност (т.е. правителството "Орешарски", оставката му и последвалите нови извънредни избори) през последната година е попречила на реформите, включително съдебната, но първите действия на новото правителство (вторият кабинет "Борисов" и стратегията за съдебна реформа) получават положителна оценка.  


Правосъдният министър Христо Иванов, който замина за среща в Латвия коментира в писмено изявление, че документът е знак за кредит на доверие, "който партньорите ни от ЕС и обществото отпускат при много кратък срок и висока политическа лихва". Според него докладът достатъчно ясно посочва и в кои области трябва да се съсредоточат усилията на България - реорганизация на ВСС, включително чрез конституционни промени, вдъхване на нов живот и засилване на Инспектората към съвета, реализация на


заявката за въвеждане на нов организационен модел на прокуратурата


и усъвършенстване на нормативната база за работата ѝ, изменения в Закона за съдебната власт, които да решат наболелите проблеми като кариерното развитие, интегритета, натовареността и мотивацията на магистратите.


Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева представи и коментира от страна на правителството заключенията в доклада. Тя го определи като "обран, но обективен". 


Премиерът Бойко Борисов запази мълчание


по темата. 


Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов видя в документа за "кредит на доверие, което се дава към днешното стабилно управление".  


"Докладът на Европейската комисия е по-мек от очакваното, като това се дължи на широкото парламентарно мнозинство, което успя да породи надеждите, че в България може да има консенсус за истинска промяна в правосъдието", заяви съпредседателят на групата на Реформаторския блок Радан Кънев в парламента. По думите му от критиката срещу Висшия съдебен съвет следва нещо много спешно. Той посочи, че утре се избира председател на Върховния касационен съд и е напълно недопустимо да се използват компрометирани софтуери при така нареченото тайно гласуване.


ДПС, което преди седмица неочаквано обърна позицията си и подкрепи стратегията за съдебна реформа, днес продължи да демонстрират, че е "за" всички препоръки от евдококлада и ще дадат политическия си и парламентарен ресурс за тях. Председателят на партията Лютви Местан в типичния си езиков стил разви и теза за "дефицитът на стратегически интеграционен манталитет" и че България е въвела във вътрешното си право 98% от правото на Европейския съюз, но въпреки това има усещане за проблем с реалния интегритет. Той не пропусна да отбележи, че прокуратурата е получила положителна оценка в доклада. 


БСП коментираха ден преди да излезе доклада, като обвиниха ГЕРБ за лошите констатации, защото саботирали работата на предишното правителство и парламент и така много решения, свързани със съдебната власт и реформа не били взети.  


Главният прокурор Сотир Цацаров не коментира доклада


а от институцията казаха за "Дневник", че утре се очаква писмено становище. Заместникът му Борислав Сарафов обаче беше гост в БНТ, където заяви, че документът е откровено положителен за прокуратурата и че тя е похвалена не само заради идеята за децентрализация, а "и заради видимия напредък по дела за корупция, особено сред представителите на местната власт, макар като цяло да се забелязва липсата на присъди по тях".


Сарафов подчерта негативните оценки за БОРКОР в доклада. Една от обсъжданите през последните три седмици теми е за създаване на орган срещу корупцията по високите етажи на властта. Идеята беше коментирана и днес. Зам.-правосъдният министър Петко Петков заяви на пресконференцията в Министерския съвет, че дали ще се направи нов орган или ще бъдат извадени сегашните от атрофията ще се реши в следващите месеци, но промени трябвало да има. За решението на този проблем се очаква да бъде ползван и румънският опит. 


Оценката на еврокомисията за съседната ни държава е, че се наблюдава последователен напредък по заложените цели за справяне с корупцията и проблемите в съдебната система през 2014 г. , но има необходимост от още мерки, както и постигнатият прогрес да се запази и занапред. "Румъния е поела по правилния път и трябва да се придържа към него", каза заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс.


За България посланието му беше: 


Сега е време за действие


Посочените в нашия доклад реформи ще спомогнат за спечелването на доверието на гражданите и на тези, които искат да инвестират в страната." 


Доколко властите и институциите, от които зависи са прочели внимателно и разбрали доклада ще стане ясно още утре, когато във ВСС предстои изборът на председател на ВКС. А в петък е крайният срок за номинации за главен съдебен инспектор.  


Следващата оценка на комисията ще бъде през лятото на 2015 под формата на т.нар. устен доклад, а догодина по това време ще бъде публикуван и следващия доклад за напредъка. Ето какви са и основните препоръки в доклада обобщено:  


Реформа в организацията и всички дейности на Висшия съдебен съвет


- Разделянето на ВСС на две колегии - в доклада се припомнят отново препоръките на Венецианската комисия кадровите и дисциплинарните въпроси на магистратите да се решават от съдии за съдии и прокурори за прокурори.


Системата за случайно разпределение на делата  - по този пункт критиката в доклада е най-сериозна - припомня се, че по откритите несъответствия на компютърната система при одита във ВАС и СГС  през 2013 г. ВСС не е извършил "последващи действия", поради което в края на 2014 са се разразили скандали в СГС; и че поради това, че ВСС не е предприел мерки, се е наложило "да се намесят външни лица". 


Припомня се отново най-критичното заключение за управлението на съдебната власт в България от  доклада от 2014 г., че: "Въпреки някои важни стъпки по отношение на управленски реформи, ВСС не се разглежда като самостоятелен и независим орган, който да гарантира  независимостта на съдебната власт от изпълнителните и парламентарните органи на власт" .


- Назначенията в съдебната система - да се формулират и спазват ясни норми за професионалните и моралните качества, интегритетът на магистратите (моралната безупречност) да стане приоритетен в  стандартите за назначенията, включително на най-високите нива. Посочен е изрично въпросът за почтеността - че отговорните за съответните назначения трябва да покажат, че "всички възникнали  въпроси са разгледани и проследени". Изборът на председател на ВКС е отбелязан като тест за  системата и за българските институции да проведат прозрачна процедура.


- Системата за гласуване във ВСС отново под критика - както в предишния доклад и сега е поставена под съмнение системата за гласуване, която ВСС отказа да промени и запази електронната програма, вместо да въведе бюлетините, които осигуряват едновременно гласуване. Посочва се, че    предстоящият утре избор на председател на Върховния касационен съд е станал проблематичен както заради отлагането с неясни мотиви на процедурата, така и заради "системата за гласуване".


 Реформа на Инспектората към ВСС


- Да се изпълни със съдържание дейността на Инспектората към ВСС - припомня се, че стои вакантно мястото на "независим ръководител" на Инспектората, въпреки излъчването на две независими кандидатури, което пречи да бъде ефективен.


Борбата с корупцията и организираната престъпност


- Да се огледат критични области в НК -  които се нуждаят от спешно усъвършенстване за подобряване на борбата с корупцията и организираната престъпност, това се преперъчва в доклада бз да се посочва насока в която да се променя НК.


- Мерки за да не се отклоняват осъдени от изпълнение на наказанията - да се огледат празнините в законодателството и в действията на институциите, за да не се избягва изтърпяването на присъда или на финансова санкция, наложена по съдебен ред.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Весело

  Да, веднага - напролет ще я мятаме, да се поправим - разбира се ...

 2. 2 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  "Случайно" разпределяне на делата бие на очи и в Еврокомисията.

 3. 3 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  ЕК дали знаят, че сме читатели, а не изпълнители?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 4. 4 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Сега е времето и САМО ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА може да промени нещата!

 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  "Много от препоръките се повтарят от предишния доклад, проблемите с Висшия съдебен съвет са фокус, припомнени са липсата на каквито и да е присъди срещу корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност"
  Съвсем нормално, то нищо не се е променило, съответно и доклада е същия.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  [quote#0:"статията"]припомнени са липсата на каквито и да е присъди срещу корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност[/quote]

  В една нормална страна Христо Бисеров вече щеше да търка наровете в софийския затвор!
  Какво точно бави това дело?
  Нима не всичко е ясно?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Настоящото правителство и парламент предприеха важна стъпка, приемайки стратегията за реформиране на съдебната система и посочвайки бъдещите стъпки в много области.

  Квик, квииик, Боко е лош, долу ГЕРБ и еврогейщината. Да живей Рассия. (Добре ли квича другарю, пасоль? А денги будут?)

  Няма шики-мики.
 8. 8 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Единствените адекватни коментари които се чуха днес бяха на Христо Иванов и Радан Кънев

 9. 9 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Разберете, докато не започнем НИЕ - ГРАЖДАНИТЕ да ИЗБИРАМЕ СЪДИИ И ПРОКУРОРИ, нещата няма да се оправят.

  А за да се случи това е необходима ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА!

  Наивно е да смятаме , че мафията в съда и прокуратирата, която СЕ САМОНАЗНАЧАВА, ей така, от утре ще стане по-добра и частна.

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  [quote#4:"bestbuy"]Сега е времето и САМО ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА може да промени нещата![/quote]
  При положение ,че ЗНИ е антиконституционен трябва да сменим конституцията много ясно ! Да не говорим ,че българския и православието не са там на място при положение ,че висши реформатори ги тегли към друго !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 855 Весело

  До коментар [#9] от "bestbuy":

  +++! И аз го искам отдавна! Но за промяна на нещо в нея се изисква квалифицирано мнозинство... Е, как пак да попитаме мафията иска ли! Ако не стане, трябва да излезем на улицата и да го искаме до край!!!

 12. 12 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  Къде ли в Европа е преборена корупцията и организираната престъпност?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Тези мантри от години все се повтарят едни и същи. Не разбрах кои са тези, които трябва да действат? Никой не иска да си признае.

 14. 14 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Еврокомисията има моето уважение, но и много здраве. Не само сега, ВИНАГИ е време за действие! Винаги!

  В ЕС има не една и две държави, с които сме съизмерими по територия или население. И то държави, които в исторически план имат доста по-големи поводи да жалят, щото ако ние сме били на три морета, те са били на океани и континенти!

  По територия, ние сме не малка, а средно голяма европейска държава. И? Дърляме се за глупости. Като се замисля, че преди по-малко от 140 години дедите ни са тръгнали не от 0, а от - 20, иде ми да си изям монитора от яд.

  Не зная какво да напиша, родителка му немлада. Идат ми страшно много мисли, и все разнопосочни.

  Да, комунизъм, да, народопсихология, да, един куп неща...

  Дядо Славейков беше казал /цитирам неточно, по памет/, че сега е времето българинът да докаже, че може сам да си върже гащите, вместо да чака някой друг да го направи.

  Е, а дано го доживея този момент, когато мнозинството от българите сами ще си вържат гащите.

  Инак, браво на Еврокомисията. И, добре, че сме в ЕС и НАТО.

 15. 15 Профил на Георги Петков
  Георги Петков
  Рейтинг: 225 Гневно

  Не мога да гледам Кунева-Пръмова на свобода, камоли на политическа арена.. Защота такива хора още упражняват власт и заемат пост ??????????

 16. 16 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 713 Неутрално

  [quote#9:"bestbuy"]Разберете, докато не започнем НИЕ - ГРАЖДАНИТЕ да ИЗБИРАМЕ СЪДИИ И ПРОКУРОРИ, нещата няма да се оправят.
  [/quote]

  Гражданите като избират общинските съветници и депутатите, всички са цъфнали и вързали я. Докато няма генерална промяна в манталитета на хората - да си знаят задълженията и да си търсят правата, каквато и система да има, ще е кочина.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  "Разберете, докато не започнем НИЕ - ГРАЖДАНИТЕ да ИЗБИРАМЕ СЪДИИ И ПРОКУРОРИ, нещата няма да се оправят."
  До коментар [#9] от "bestbuy":

  Моята баба на времето по очите познаваше децата дали лъжат. Ама аз като погледна магистрат не мога да позная дали е мошеник. Много съжалявам.

 18. 18 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Не виждам противопоставяне на новата мантра,че сме получили "кредит на доверие",лансирана от Цветанов и Хр.Иванов.Никой не им припомня,че са получили кредит на доверие на последните избори и не са назначени от Брюксел.Засега.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 19. 19 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1126 Весело

  Бе живот си живеят съдиите. Несменяеми, безконтролни, с огромни заплати, с огромни рушвети, кой като тях...

 20. 20 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 822 Неутрално

  [quote#9:"bestbuy"]НИЕ - ГРАЖДАНИТЕ да ИЗБИРАМЕ СЪДИИ И ПРОКУРОРИ, [/quote]
  Ние,гражданите, 25 години се проваляме в избора на управляващи.Защо да се надценяваме,че точно този път ще успеем? Единствените,които имат представа за качествата и морала на магистратите,са техните колеги,а нашият шанс е читавите да са мнозинство.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 21. 21 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#20:"Майндърбайндър"]Единствените,които имат представа за качествата и морала на магистратите,са техните колеги,а нашият шанс е читавите да са мнозинство. [/quote]
  Недейте така бе,, ами те си се самоназаначват вече 25 години бре.. То е по-лошо отколкото по времето на ЦОЦИАЛИЗЪМА.. - там поне кадрите тръгваха от ППО, и вървяха нагоре..... поне някакви избори имаше, и някаква обществена оценка на работата им. А сега - съдийте си назначават деца и баджанаци, аз на тебе, ти на мене.. и си върви.... без да спира системата..


 22. 22 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#17:"judjuk"]. Ама аз като погледна магистрат не мога да позная дали е мошеник. [/quote]
  Да, ама този магистрат поне за пред медиите , за пред телевизиите ще гледа да се държи прилично от време на време.. а сега НЕ МУ ПУКА.. ТОЙ Е НЕЗАВИСИМ, НЕСМЕНЯЕМ, ОСИГУРЕН ДО ЖИВОТ !!

 23. 23 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1383 Любопитно

  "първите действия на новото правителство (вторият кабинет "Борисов" и стратегията за съдебна реформа) получават положителна оценка."

  хм, само да ви обърна внимание, че в доклада се говори за актуализация на приетата през '10 стратегия за съдебна реформа обхващаща периода '10-'14 и "действията" на новото правителство, прокуратурата и т.н. засега са нищо повече от тези в посочения период, към които без/действия се отнасят критиките в докладите... не е кат'да не споменават и тук Миро Мазното и т.н.
  положително оценените в този доклад "действия" на практика са прехвърляне на обещанията за реформи от предния за следващия период - '14/'20... та - по този повод, малко сте поизбързали с приповдигнатия тон

  в общи линии, доклада отново казва че копаме дъното и от '09 насам друго освен празни обещания не са видяли на хоризонта

  "Актуализирана стратегия за ПРОДЪЛЖАВАНЕ бухаха, тва е черен хумор на реформата в съдебната система", както са си я кръстили МС

 24. 24 Профил на petepenev
  petepenev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Докладът идва да покаже,че са негодни да се променят,те го приемат едва ли не като похвала.Така ще я караме дълги години още като виждаме промените от 1989 досега.Същите са си пак от тогава само дето си смениха имената на партиите и нароиха нови.Стана така че уважавани са най-големите крадци и мошеници,а за нас-за нас остава пак надеждата да дойде някой да ни оправи.Затова се пръкват бареци,дереци,менти и бисери,царе и чернички с тефтерчета,а ние ги гледаме с надежда ,докато се о акат и чакаме да видим кой ще е новият.Вярно е че ги и хулиме,ама след дъжд качулка -те са вече по острови и сараи,а за нас остава перото и дървото...

 25. 25 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  И кой ще действа ? Герб , които натресоха сегашния състав на ВСС , Цацаров и Янева ? БСП , която е вътре с двата крака ? ДПС и Пеевски, чиито хора са окупирали съдебната власт ? Ченгетата от ПФ ? АБВ на Гоце ? Кунева и Лукарски ? В този парламент не виждам мнозинство, което да прокара така нужните реформи.

 26. 26 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ние от 25 години сме в това време! От 25 години действаме! Резултатът е "сбъркана посока"! Вместо напред, към бъдещето, ние дерзаем назад и сега сме два века в миналото! Странно ми е, че не виждам парни двигатели по улицата, а градовете са потънали в смог от дим от комините, от не изгорелите газове на автомобили на дизел, тук-там - на бензин. Странно ми е, че не виждам дами в дълги рокли, чадърчета и шапки, господа във смокинги, или поне - сака, а голи пъпове на жените, татуси, пиърсинг и поведение на уличници, хулигани и тем подобна, най-ниска прослойка. Взели сме най-лошото от модерния свят и сме го отнесли в стария, където с много труд и упорство ни отведоха нашите политици! Днес сме зависим до крепостничество от фабриканта, ако малкото цехче може да се нарече фабрика, от земевладелеца / все още много селяни не са наясно кой им е кмет и се жалят, или молят на Председателя на местната кооперация, а не на кмета/. Умираме си, поради липса на здравни права, оставаме незащитени правно, поради липса на пари, да си платим, или да си платим достатъчно, незащитени от маргинали, защото битовата престъпност била дреболия.... Затънали сме в боклук, ама в къщи ни е чисто! Щото няма кой да чисти на вън, а ние си цапаме! Що не? Там не е у дома! Пропадаме в ями, давим се реките, две капки дъжд ни потапят, две снежинки ни блокират за дни... Унищожена ни е напоителната система, лете сме на сух режим.... Рай!

  goblenka
 27. 27 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#26] от "goblenka":

  абе не е толкова страшно ,колкото сте го описали ,но има и такива хора ,живеещи така

 28. 28 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#27] от "ivan ivanov":

  Фактът, че има толкова много хора, живеещи така е страшен! Професията ми е такава, че се срещам и комуникирам с всякакви хора. Така че, волю - не волю, правя своя социология. И, тя е много по-реална от тази на НСИ. За да се моята социология в данните на Института, трябва да се видят неговите разбивки. Там е истината.

  goblenka
 29. 29 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  В "мафиотска" Италия, вчера са извършени арести на голям брой мафиоти! По памет около 150. Вероятно, след месеци, ще има осъдителни присъди. А у нас, 25 години, Мафията се окопава в политическия живот и клановете и "воюват" един срещу друг, имитирайки движение "напред"! И се радва на "почти положителната" оценка на ЕК, като прехвърля, "по подразбиране", вината за сегашното състояние на предните управляващи! И ги радва оценката за Румъния, че не е много по-положителна от нашата! Нищо че, те вече съдят и осъждат корумпирани политици и са "легнали във верния курс".

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  [quote#22:"bestbuy"]Да, ама този магистрат поне за пред медиите , за пред телевизиите ще гледа да се държи прилично от време на време.. а сега НЕ МУ ПУКА.. ТОЙ Е НЕЗАВИСИМ, НЕСМЕНЯЕМ, ОСИГУРЕН ДО ЖИВОТ !! [/quote]

  Ти сигурно си малък. Аз помня времена, когато магистратите ги избираха на избори.

 31. 31 Профил на паламарка
  паламарка
  Рейтинг: 225 Неутрално

  казано на евро-бюрократски:
  имаме идеи за съгласуване на консултациите в работната група по планиране на действията

 32. 32 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Еврокомисията към България: Сега е времето да се действа

  -Досега не е било забранено да се действа, ни най-малко отсега ще се раздействат.

 33. 33 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 509 Весело

  До коментар [#25] от "antonio_vivaldi":

  РБ Костови?

 34. 34 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  хайде,действайте,че догодина да не берем пак ядове.

 35. 35 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 442 Гневно

  Времето да да се действа в отделните направления беше преди 25 години!
  Партийните котила окрадоха всичко!
  Сега е крайно време за цялостна промяна на фалшивия политически модел в България?
  В противен случай, нищо няма да се случи!
  Който не вярва, ще разбере по - нататък!

 36. 36 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 551 Гневно

  Има само една единствена посока за действие и това е насилствената декомунизация на обществотто ,даже и със сегашните закони,Насилствена Лустрация на повече от 600 хил.комунистичеки и агентурни бандита за срок от мин.35-40 год./Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен д.в.бр.37 от 5 май 2000 год.7Национализация на всичко ,което са заграбили и присвоили тези комуняги и агенти на ДС мародери /Евростат повече от 100 милиарда долара/Само за периода 2001-2011 год.от България са изнесени повече от 48 милиарда евро.Завършека на процеса е Народен съд по Германски модел с преобладаващо наказание ТРУД,ТРУД и само ТРУД за да станат по-красиви според техния девиз.Друг път България няма.

 37. 37 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Колко по-ясно от това,искат да им се каже от ЕК,защо се правят на глухи,а не преминат към пълна подмяна на състава на КС,БСС,главна прокуратура?С обявяването на конкурси в тези и подчинените им структури,за смяна на състава,трябва да започне реформата в българското съдопроизводство.Само млади и неопетнени съдии,които да не са деца на комунистическата номенклатура,могат да осъдят "поне един висш държавник",от тези,които ограбиха България!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK