Съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова отново са номинирани за главен съдебен инспектор

Съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова отново са номинирани за главен съдебен инспектор

© Георги КожухаровЕдинадесет неправителствени организации предлагат отново кандидатурите на съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова за главен съдебен инспектор. Това съобщиха от организациите, сред които Съюзът на съдиите в България, Съюзът на юристите в България, Асоциацията на административните съдии и наблюдаващите съдебната власт НПО - Български институт за правни инициативи, "Риск-Монитор", "Програма Достъп до информация".


Срокът за внасяне на номинации за главен съдебен инспектор в Народното събрание изтича на 30 януари, петък. Те могат да се правят от депутати.


Организациите напомнят, че на 21 март миналата година инициираната от Съюза на съдиите в България вътрешносъсловна консултация приключи с публичното изслушване на съдиите, дали съгласието си да бъдат издигнати кандидатурите им за главен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет. В проведеното обсъждане участваха представители на професионалната общност – председателят и заместник-председателите на Върховния касационен съд, съдии от върховните, апелативните, административните, окръжните и районните съдилища и представители на професионални юридически организации – Съюза на съдиите в България, Асоциацията на българските административни съдии, Съюза на юристите в България, и неправителствени организации, развиващи дейност за утвърждаване върховенството на закона. Събитието беше открито за представители на медиите и беше предавано пряко по интернет.
Всички участвали в публичното обсъждане оценяват високо проведения откровен разговор за проблемите в съдебната власт, мястото и ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет като орган, призван да предлага и реализира работещи решения за подобряване на работата на съда, прокуратурата и следствието, се казва в съобщението на организациите.


За задълбоченото и съдържателно качество на проведената дискусия съществен принос имат всички съдии с активна позиция и неправителствените организации, които се включиха в процеса и заедно поставиха за обсъждане повече от сто въпроса за различни аспекти от дейността на главния съдебен инспектор. Считаме, че така проведеното публично обсъждане показа, че гражданското общество има вътрешен потенциал и е способно да генерира общи идеи и да подкрепя общи предложения за усъвършенстване на отношенията в обществото и ефективното функциониране на институциите.


Вече сме имали възможността нееднократно да заявим, че нашите организации са напълно удовлетворени от представянето на съдиите Теодора Точкова и Вера Чочкова, от показаното от тях разбиране за отговорностите на главния съдебен инспектор, от готовността им да се справят с предстоящите предизвикателства, както и да участват професионално и отговорно в съдебната реформа, се посочва още в съобщението. Организациите изразяват становището си, че и двете са достойни кандидатури за позицията на главен съдебен инспектор.


Те очакват предстоящата парламентарна процедура да е насочена към задълбочена оценка на качествата и концепциите на кандидатите, така че да се постигне резултат, убедителен за съсловието и обществото.


Изборът на главен съдебен инспектор се извършва с квалифицирано мнозинство от 160 депутати. Невъзможността да се постигне съгласие стана причина постът главен съдебен инспектор да остане без титуляр повече от година.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7600 Неутрално

  На Точкова и на Чочкова не им ли свърши чакането .

 2. 2 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Изборът на главен съдебен инспектор се извършва с квалифицирано мнозинство от 160 депутати. Невъзможността да се постигне съгласие стана причина постът главен съдебен инспектор да остане без титуляр повече от година.

  Защо ли не могат да постигнат съгласие? А депутатите нямаха ли задължението да изберат Главен съдебен инспектор в определен от закона срок?

 3. 3 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Чочкова или Точкова.
  To Be, or not to Be? This is the Question.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 4. 4 Профил на flamendialis
  flamendialis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Жълтият чорапогащник ще е голяма грешка, ако стане гл.съдебен инспектор.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8337 Неутрално

  Всеки иска да си сложи неговия човек.

 6. 6 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Някой знае ли какви са различията в програмите на Чочкова и Точкова?
  И кой толкова се опъва срещу избора на една от тях?

  Tony
 7. 7 Профил на ivanof
  *****
  Весело

  Е, не, това не може да е вярно - Чочкова и Точкова.

 8. 8 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ако не е Точкова, ще е Чочкова, ако не е Чочкова, ще е Точкова.
  Или казано: "Не е важно какъв цвят има котката, важното е да лови мишки!"

 9. 9 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  тия и двете няма да ловят нищо ,иначе не биха ги предложили,а то изобщо има ли някой независим в 'независимата' съдебна система?

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 10. 10 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#7] от "ivanof":
  Помните ли детското за Лолек и Болек?

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 11. 11 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#6] от "Free person":

  Разликата в програмите да не е в първата буква?

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK