Премиерът съзира заговор срещу правителството в сбърканите сметки за ток

Премиерът съзира заговор срещу правителството в сбърканите сметки за ток

© Георги КожухаровПремиерът Бойко Борисов е твърдо убеден, че проблемът с двете сметки за ток, които получиха част от потребителите във Варна, не е случаен. В него той вижда сценарий за повтаряне на събитията от февруари 2013 година, които изкараха хората на улицата и свалиха предишното правителство на ГЕРБ. Тогава уличните бунтове отново тръгнаха от Варна, заради високи сметки за ток.


"Аз съм убеден, че това не са случайни неща. Паралелно с това във фейс-групите във Варна се подготвя протест на 1 февруари, а едновременно с това и всичко останало. Това е абсолютен умисъл за мен, отново във Варна – повтаря се абсолютно същият сценарий", казва Борисов на обсъждането на проблема на днешното заседание на Министерски съвет.


Публикуваната стенограма от срещата на министрите показва, че Борисов изразява учудване, че проблемът отново е във Варна и не засяга всички потребители. "Предишният път беше на 20%. Обаче от тези 20% излязоха 10 000 на протест. Сега на тези 67 000 абоната 6000 да излязат на протест – без да имаме никаква вина. И казват: софтуерът се развалил нещо и така направил. Как не направи поне на всичките?", казва Борисов.
Нали не си мислят, че им вярваме
Премиерът не вярва на твърденията на Енерго-Про, че ощетените абонатите са избрани на случаен принцип, заради недостиг на отчетници. "Нали не си мислят, че това обяснение на някого може да свърши работа? Случаен принцип – на най-бедните, които веднага това им се отразява и излизат на улицата? Това ли е случайният принцип?", репликира Борисов енергийният министър Теменужка Петкова, която представя аргументите на енергодружеството.


Петкова подчертава, че в разговорите с ръководството на "Енерго-Про" е дала ясно да се разбере, че дори дружеството да има организационни или кадрови проблеми, това "по никакъв повод не бива да се отразява на потребителите и по никакъв повод не бива да застрашава спокойствието и мира в страната".


На това уверение Борисов реагира: "Да, но заглавията са: "Безсилна ли е държавата?", "Държавата на колене ли е?", "Държавата в някаква уйдурма ли е с електроразпределителните дружества?". Хората задават въпроси – това са ежедневните въпроси".


Защо не сбъркаха август или юли
Обясненията на Теменужка Петкова, че до проблемът се е стигнало заради недостатък на софтуера и недооценяване на ситуацията, отново предизвиква гнева на Борисов. "Какво не са оценили? Че януари е най-студеният месец и сметките са най-големи и като ти дойдат две сметки, а имаш една заплата и една пенсия, не можеш да ги платиш? Защо не го оцениха да е в август или в юли?", възмущава се той.


На това избухване председателят на ДКЕВР Светла Тодорова отговаря, че електроразпределителните предприятия твърдят, че има несъвършенства в нормативната уредба и така са заложени периодите на отчитане, че в рамките на 12-те календарни месеци на годината се налага да има един месец, в който да има два пъти отчитане. Тодорова добавя, че следващата седмица ще има среща между ДКЕВР и трите електроразпределителни предприятия, на която те ще представят предложения, за авантуални промени в наредбите.


Санкции от 10-15 млн. лева
В разговора се включва и здравният министър Петър Москов. Той припомня, че в края на миналата година, на среща с вицепремиера, Томислав Дончев енергодружествата са декларири, че проблеми със сметките няма да се допуснат. В този смисъл Москов предлага да се прескочат разговорите и да се наложат сериозни санкции.


Борисов се съгласява, като посочва, че просто дружествата трябва да бъдат принудени да спазват правилата, договорите и законите. Премиерът смята, че дори пет сгрешени сметки са недопустими. Според него парламентът трябва да приеме нов размер на санкциите, които да са в размер на "10, 15, милиона, след като нанасят такива поражения".


Бойко Борисов нарежда на министрите и представителите на регулатора да се възползват от парламентарна подкрепа и да се оправят правилата в сектора. Светла Тодорова посочва, че ДКЕВР има намерение да внесе известни законодателни промени, които до голяма степен ще разрешат проблема.


Пред министрите Тодорова казва, че вчера във Варна проверяващите екипи са са натъкнали на десетки случаи, в които часовниците на електромерите са превъртени и са с разлика от половин час между нощна и дневна тарифа, а проверките в района продължават.


Не говорим за джентълменско споразумение, а за закон
"Не трябва да говорим за джентълменско споразумение, а да говорим по-скоро за това, че има закон и той трябва да се спазва. Електроразпределителните предприятия трябва да знаят, че държавата и правителството няма да позволи това нещо да се случи. Поне докато аз съм в Министерството на енергетиката смятам твърдо да спазваме закона. Ще изисквам и от тях същото. Ще бъдем безкомпромисни – това исках да кажа. И потребителите също – интересите на потребителите са най-важни", завършва председателят на ДКЕВР.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK