Ако няма конкретни действия до лятото, това ще промени тона на Брюксел, заяви правосъдният министър

Ако няма конкретни действия до лятото, това ще промени тона на Брюксел, заяви правосъдният министър

© Надежда Чипева, КапиталДокладът документира конкретните области, в които липсва напредък, но е изчерпателен, каза правосъдният министър Христо Иванов пред БНТ, добавяайки че приетата стратегия за съдебна реформа е имала позитивно влияние върху тона на документа.


Мониторинговият доклад на Европейската комисия за напредъка на България беше публикуван вчера, като основен акцент бяха проблемите в съдебната система.


Иванов напомни, че предстои устен доклад през лятото, така че времето за дейстия е ограничено. "Ако до лятото не успеем да покажем убедителни конкретни действия, това ще промени тона", заяви министърът.
Всички трябва да си вземят поука по отношение на проблемите в съдебната система, но "най-бързо трябва да се напряват промените във Висшия съдебен съвет (ВСС)", смята Иванов, визирайки предстояшия избор на председател на Върховния касационен съд.


"Съдебната система има потенциал да смъкне степента на недоверие към себе си", коментира той изследване на Евробарометър, което показа, че 96% от българите не вярват на съдебната система.


На въпрос за непрозрачните назначения в системата, Иванов отговори: "Правят се конкретни технически нормативни стъпки назаначенията да се правят по един по регулиран начин. Ключовият момент е ясната обосновка и ясните критерии защо един кандидатат е предпочетен - все още виждаме избори, които не са добре мотивирани. В този смисъл не може да имаме голяма увереност."


Иванов коментира и оценката на прокуратурата. "Докладът документира конкретни действия на прокуратурата и отчита фактология - общият извод е, че конкретни резулатите в борбата с корупцията по високите етажи на властта няма."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK