Прокуратурата внася промени в Наказателния кодекс след доклада от Брюксел

Прокуратурата внася промени в Наказателния кодекс след доклада от Брюксел

© Анелия НиколоваКато "максимално реалистичен и обективен" оценява ръководството на прокуратурата публикувания вчера мониторингов доклад на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на България.


Докладът представя точна картина на действителното положение в областта на правосъдието и вътрешните работи, с изводи и оценки, които напълно се споделят, гласи официалната позиция на прокуратурата, разпространена до медиите.


Действията на прокуратурата бяха оценени положително в доклада, но беше посочена липсата на образувани дела за високата корупция в страната.
В резултат на препоръките, ръководството на прокуратурата ще представи проект за изменения на Наказателно-процесуалния кодекс. "Основен акцент в проекта са предложения относно мерките за процесуална принуда, насочени към решение на проблема "с осъдените престъпници, които успяха да се измъкнат от правосъдието и да се укрият". Предлагат се и изменения, касаещи специализираните органи на съдебната власт, както и изменения в други закони. В същия срок ще е налице проект за създаване на специализирана структура за противодействие на корупцията, действаща на територията на цялата страна, на основата на специализираните звена, оценени положително в доклада на Европейската комисия", гласи прессъобщението.


"Другата седмица ще представим интересен проект, както за структура за противодействие на корупцията, така и за минимални и необходими изменения в Наказателно-процесуалния кодекс на експертно ниво", потвърди главният прокурор Сотир Цацаров, предаде агенция "Фокус".


По думите на главния прокурор, промените ще бъдат насочени най-вече към превенция на неизпълнението
на влезлите в сила присъди.


"Не сме отчайващо изостанали, но напредъкът ни е много бавен. Направените констатации в доклада на ЕК са обективни и съм удовлетворен от тях", каза главният прокурор.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK