Внушавайки несигурност, институциите подбиват ценността на свободата, показва изследване

Внушавайки несигурност, институциите подбиват ценността на свободата, показва изследване

© "Алфа Рисърч"След нападението над френския вестник "Шарли ебдо" българските граждани реагират като мнозинството европейски граждани и техните лидери – в защита свободата на словото (62%) и проявявайки солидарност с френското общество в реакциите му срещу терористичния акт (82%). Това показва януарското представително социологическо проучване на агенцията "Алфа Рисърч".


Ако въпросът за свободата и сигурността обаче бъде пренесен на лично равнище, се очертава много по-сложна картина, отбелязват от "Алфа Рисърч". Сериозно мнозинство - 62%, от анкетираните твърдят, че се чувстват свободни да изразяват публично мнението си дори когато то не се споделя от останалите. Същевременно едва 17% се чувстват сигурни за живота, безопасността и имуществото си. Още по-малко – 11% - вярват, че ако срещу тях бъде извършено някакво посегателство, МВР ще направи всичко възможно да открие извършителите. И накрая едва 8% пък смятат, че ако извършителите бъдат открити, съдът ще направи всичко възможно те да получат справедливо наказание.


Коментарът на социолозите е, че от гледната точка на живота на отделния човек най-големият риск и дефицит не са свободата на словото и на изразяване (така, както се преживяваха те по време на комунистическия режим и които сега водят негативната равносметка за този период), а дефицитът на сигурност, породен от неспособността на държавата да гарантира справедливост и защита на личността и собствеността.
"Така, поддържайки гражданите в перманентно състояние на несигурност, самите държавни институции постепенно снижават ценността и значението на свободата на словото в ежедневието на отделния индивид. В тази ситуация при съществуващата изключително висока степен на недоверие във възможностите и волята на държавата да изпълнява функциите си по защита на гражданите и върховенство на закона (което намира израз и в трайната ерозия на отношението към държавните институции, безотносително към конкретно правителство или парламент) реакциите на отделни социални групи към всеки един конкретен казус може съществено да се разминават с декларираните ценности. Това от своя страна крие висок риск от обществена конфронтация и дестабилизация дори и при незначителни на пръв поглед поводи", е заключението на социолозите.
Резултатите са от национално представително проучване на агенция "Алфа Рисърч", реализирано през периода 15-23 януари, сред стратифицирана по тип населено място извадка и квота по пол, възраст и образование. Анкетирани са по домовете им чрез пряко стандартизирано интервю 1026 пълнолетни жители в цялата страна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Това не са случайни внушения. Водят се и от медиите.

  "Гениален изрод е Петьо Еврото дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение, на когото кажеш..." Делян П.
 2. 2 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4609 Неутрално

  Огромният грях на ДС и БКП е че превърнаха думите свобода и демокрация в мръсни думи . Също както и в Русия!

  klimentm
 3. 3 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 571 Гневно

  Вземам повод от последният абзац на изследването, започващо с : "Така, поддържайки гражданите в ..."
  Та пресен пример, в тази връзка , е истерията около сметките за електричество /поредната/.
  Властта, политиците и приспаният от политически натиск регулатор, се нахвърлиха върху ЕРП-тата, при все че знаят , а и беше съобщено под сурдинка отрегулатора, че Те въпреки така издадените фактури , работят в рамките на закона и съгласно общите правил.
  КОЙ по дяволите питам аз, създава законите и одобрява общите правила за работа на и на ЕРП-тата??!?!
  Въпросът е риторически и докато политическата класа политиканства популистки, за да трупа актив преди поредните избори и прехвърля проблема , в случая с тока, изцяло върху ЕРП-тата, електоратът ще продължава хем да не вярва на държавните институции, хем да не търси вината в тях, щото и самият електорат се отъждествява, със своите нардни избранници. Шизофрения някаква
  А и съгласете се ЕРП- , ВЕИ-тата, Мариците/частните разбира се/, са идеалният виновник за всичките проблемите в енергетиката.
  Пфуууу и управленци

  п.п. Не работя в някое ЕРП, не съм им адвокат и освен това също съм потърпевш от фактури, сметки и монополен произвол, но ясно осъзнавам, че е създаден, "регулиран" , "крепен" и "отглеждан" от властта.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Именно затова бяха усилията институциите да останат под контрола на ДС, за да не работят както трябва, и тия да могат да си правят каквото си искат.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  "..съществуващата изключително висока степен на недоверие във възможностите и волята на държавата да изпълнява функциите си по защита на гражданите и върховенство на закона.."
  Естествено и напълно разбираемо е това недоверие.Тя други функции няма,освен тези:защита на гражданите и върховенство на закона.След като не може да ги изпълнява,за какъв дявол съществува?И то много добре си съществува.И иска, още и още правомощия,и функции.И има достатъчно голяма подкрепа на тези си искания,сред хората.Което е удивително.

 6. 6 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Каква несигурност? Няма нищо по-сигурно от четворната ламя на Б.Б.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 7. 7 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1427 Разстроено

  Това се прави на всякъде. Разликата е изтънчеността на методите. В крайна сметка резултатът е един и същ. Все по-далеч от великата мисъл:

  Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 8. 8 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Няма сигурност-нито в институции, нито в медии и социоагенции.

 9. 9 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  " че от гледната точка на живота на отделния човек най-големият риск и дефицит не са свободата на словото и на изразяване (така, както се преживяваха те по време на комунистическия режим и които сега водят негативната равносметка за този период), а дефицитът на сигурност, "

  Ами полека - лека нещата ще си дойдат на място . Навремето за злоупотреба със словото можеше да отнесеш един - два шамара , но от бандити на свобода можеше да "отнесеш" това , което отнасят сега хиляди потърпевши от битовите престъпници . Да ти отрежат нещо с моторна резачка . Я ръка , я крак . Да не мислим и по- лошото . Е , право на избор - език зад зъбите , но пък без страх за зъбите .

 10. 10 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  [quote#3:"нуцо"]но ясно осъзнавам, че е създаден, "регулиран" , "крепен" и "отглеждан" от властта. [/quote]

  И ще е все така , докато властта не започне да отглежда това , за което е дадена - работни места . Без оправдания от рода на - Бизнеса създава работни места . Властта ги създава , ако иска , може и през бизнеса . И чрез каквото СИ иска . Но трябва да се накара да иска .

 11. 11 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2239 Весело

  [quote#8:"dedo pepo"]Няма сигурност-нито в институции, нито в медии и социоагенции. [/quote]

  Да де , но нали имаш свобода на словото ? Ето , плачеш се от някого си , а никой не смее да ти каже и връв . Гордей се - свободен си . Да живей Дон Кихот. И Санчо , разбира се - свободните рицари .

 12. 12 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 458 Неутрално

  като абсурд: само футболните репортажи имат пълна свобода да използват вербална агресия (вижте гениалните заглавия на футболните колонки).

  Който първи прекрачи границата, губи.
 13. 13 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#2] от "klimentm":

  Е на тях това им беше целта.Само че за разлика от Русия за България не са познали.Успяха да ни върнат няколко десетилетия назад, окрадоха държавата, създадоха огромен контингент от обезверени, носталгично настроени идиоти , но войната им с нормалността не е свършила.Малко по малко успяваме да се откопчим от лапите на азиатско-комунистическите агенти и да се цивилизоваме.БСП са толкова компрометирани и корумпирани, че дори най-глупавите пенсионери вече не им вярват.Върлият популизъм на Атака се оказа неспособен да набере гласове, а хората видяха, че "Европа дава", освен само да проповядва "празни ценности".

  Единствената изключително притеснителна тенденция е консолидирането на власт и пари у ДПС и демографския срив, но и с тях ще се справим, помни ми думата.Процесът е необратим.

  The things you own end up owning you
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK