БСП предлага без плащане на сметки за ток при обжалване, ГЕРБ може да ги подкрепи

Депутатът от БСП Таксо Ерменков

© Надежда Чипева, Капитал

Депутатът от БСП Таксо ЕрменковПри увеличаване на потребената енергия с 50 процента сравнено с предишен период, ЕРП-тата да имат задължение да информират клиентите. Ако той установи, че му се е вдигнало потреблението, според него необосновано, да има право да обжалва сметка и тя да не е задължителна за плащане до разглеждане на жалбата. Такива промени в Закона за енергетиката ще внесат депутати от БСП, обяви днес Таско Ерменков.


Председателят на енергийната комисия в парламента и бивш министър на енергетиката Делян Добрев (ГЕРБ) обяви, че може да подкрепят тези поправки. Ще ги обмислим, те са далеч по-разумни от тези, които левицата имаше в 42-ото народно събрание, и съвместно с членовете на комисията по енергетика и предложенията на ГЕРБ ще има текстове, които да регулират по-добре работата на ЕРП-та и да свият дефицита в НЕК, който е в рамките на 600-800 млн. лв. на годишна база, обеща той.


БСП иска да се въведе регламент, при който да не може да ти бъде спрян токът, ако просрочието за плащане не надхвърля един месец и сметката не надхвърля 25 процента от минималната работна заплата, като има задължителна забрана това да става в събота, неделя, празнични и предпразнични дни.
Делян Добрев припомни, че се обмисля санкцията за нарушаване на правилата на ДКЕВР да бъде завишена десет пъти.


От БСП алармираха още, че клиентите на ЕНЕРГО-ПРО и ЕВН не получават фактури по пощата, а на касата, след като си платят сметката за тока. Това е нарушение на закона, обясни Ерменков.


Депутатът от Шумен Иван Иванов посочи, че масова практика е ЕНЕРГО-ПРО да не изпраща предварителни уведомления за дължимата сума. Eдинствено от сайта, ако се въведе абонатният номер, може да се разбере какви са дължимите суми, добави той. Иванов посочи, че над 6000 абонати са получили двойно фактуриране, той също имал две фактури за ток.


Бившият енергиен министър Драгомир Стойнев (БСП) коментира, че двете електроразпределителни дружества са излъгали цяла енергийна комисия, че информират хората предварително за дължимите суми. Казват, че можело през сайта, но възрастният човек как да си провери сметката, посочи той.


Делян Добрев препоръча, ако има колебание, компетентният орган - ДКЕВР, да направи проверка за изпращането на фактурите. Според него обаче казусът получена ли е или не сметката на хартия е нямало да съществува, ако електромерите са били с дистанционно отчитане. Тогава всеки един абонат може в реално време да следи своята консумация - във всеки един ден и час, вкл. да наблюдава и как се намалява, променя консумацията на ток с включването на допълнителни уреди, обясни още той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK