Лозан Панов е новият председател на Върховния касационен съд /допълнена/

Лозан Панов.

© Цветелина Ангелова

Лозан Панов.Лозан Панов бе избран от Висшия съдебен съвет с минималния изискван брой от 17 гласа "за", 6 "против" и 0 "въздържали се". Шестимата, гласували против избора му, дадоха вота си за конкурента му Павлина Панова, против гласуваха 11, и 6-има се въздържаха.


Така мнозинството във ВСС потвърди подаваните от месец сигнали, че той е избраникът за най-високия съдебен пост. Същото мнозинство игнорира напълно силната подкрепа на номинацията на Павлина Панова, която дойде от съдиите от ВКС, Софийския районен, Софийския градски и Софийския апелативен съд.


Решението на кадровиците на Темида бе взето след дебат, в който доминираха аргументите за безупречните морални и професионални качества на Панова, изложени от петимата членове на ВСС, които издигнаха кандидатурата й, което направи мотивите на мнозинството за избора неясни. Павлина Панова бе предложена от членовете на ВСС от съдийската квота Камен Иванов, Калин Калпакчиев, Юлия Ковачева, Галина Карагьозова /парламентарна квота- БСП/ и Юлиана Колева /парламентарна квота - ГЕРБ/.
Все пак решението на ВСС бе очаквано предвид магистратите, които в края на миналата година издигнаха кандидатурата на Панов - прекият му ръководител във Върховния административен съд - председателят на ВАС Георги Колев, Димитър Узунов, Галя Георгиева, Милка Итова и Светла Петкова от ВСС.  През ноември Итова каза, че първо трябвало да се получи консенсус около определен кандидат и тогава да се открие процедурата за избор, а при издигането на Панов


Георги Колев го определи като прагматичната кандидатура


.Петимата са част от мнозинството във ВСС, което неведнъж е подкрепяло  решения предимно по предложения  на главния прокурор Сотир Цацаров и Георги Колев и е предпочитало сочени близки до ДПС и Делян Пеевски магистрати, отбелязва "Капитал".


След като Панов бе избран да оглави върховната съдебна инстанция, представляващият ВСС Соня Найденова коментира, че самият факт, че процедурата е приключила успешно с  избран председател на ВКС, е символ на стабилност, а машинното гласуване е изчистено от съмненията, които несправедливо били хвърляни върху електронната система. По думите й двамата кандидати са били "изключителни участници", а процедурата е протекла  много прозрачно и публично и че друга такава не е имало досега.
Предстои ВСС да предложи на президента да издаде указ за назначаването на Лозан Панов.


На краткия брифинг новият председател благодари на Павлина Панова че е участвала в състезанието и също оцени процедурата като публична и прозрачна. На същия въпрос


Панова отговори :"Публична да, но не мога да кажа, че беше прозрачна."


Запитан защо мнозинството е  гласувало за него, Лозан Панов каза, че му е  трудно да гпосочи кои аргументи са мотивирали 17-те членове на ВСС да го подкрепят. "Може би идеята ми за човечност на правосъдието, може би тезата ми за имиджовата криза, от която съдебната власт трябва да излезе...", добави той.


"А дали самият ВСС не допринесе още повече за имиджовата криза днес, с предложението в седмия час на заседанието да се смени начинът на гласуване от електронен с бюлетини", репликираха журналистите.


"Аз наистина смятам, че трябваше да се гласува с бюлетини и затова го предложих по време на изслушването ми. И мисля, че щеше да бъде по-добре ако и г-жа Панова беше предложила същото" - отговори Панов.


"Но нали Ясен Тодоров нарече това провокация и действие против ВСС и държавата" , прекъсна го журналист, което предизвика оживление в пресзалата.


Панова коментира резултата така: "Очевидно пътят към управлението на ВКС беше да се намери прагматичният кандидат. Той идва в един неразединен съд, съд на върховенството на закона, а не съд на статуквото".
Тя визира изказването на Светла Петкова, която по време на дебата остро нападна Панова, че в Наказателната колегия на ВКС се намирало статуквото, което се критикува в доклада на Еврокомисията,  и това рушало имиджа на съдебната власт.


"Не съм прагматичният кандидат и не съм кандидатът на статуквото", заяви за себе си Лозан Панов. И добави, че "ако не разбием статуквото, няма как да се реформира съдебната система". А реформата на съдебната система по думите му е въпрос на консолидация на властите.


В дебатите по-аргументирано и подробно прозвучаха изказванията в подкрепа на Павлина Панова


Калин Калпакчиев направи сравнителен анализ по фактите от професионалния път на Панова, която е магистрат с наднационална кариера - съдия ад хок в Европейския съд по правата на човека. Той акцентира на доказаната й способност да отстоява независимостта на съда и припомни позицията, която тя публично е изразявала - че не може да се очаква от съда мислене в угода на държавни органи. Калпакчиев заяви :"Аз и досега не чух нито един аргумент защо Павлина Панова е неподходящият кандидат за председател на ВКС - ако някой има такъв аргумент, да го заяви сега."


Георги Колев посочи в полза на Лозан Панов, че е безупречен съдия, с коректни отношения с подчинените му, работещ в екип, че има организаторски качества и че се е изкачвал в кариерата си по стълбите, а не с асансьор. Колев отправи укори към Калпакчиев, че сравнявал, а трябвало да се посочват само добрите качества на всеки кандидат.


Камен Иванов използва акцентите от изказването на Колев и срещу всеки посочи съответния за Панова, като сравненията се оказаха в нейна полза. Той припомни последователната и плавна кариера на Павлина Панова, която също не е ползвала асансьор, и също подложи на сравнителен анализ фактите от кариерите и на двамата кандидати. Иванов припомни важен детайл от проесионалния път на Панова, която е започнала като прокурор, но заради отказ да изпълни разпореждане на по-горен прокурор, което противоречало на убежденията й, напуска прокуратурата през 1994 и става съдия. При атестирането й през 2013 тя получава максималният брой точки и е единодушно избрана за зам.-председател на ВКС, Лозан Панов не е получавал максимален брой точки при атестациите си.


Галина Карагьозова посочи за основно предимство на Панова принадлежността й към ВКС. И най-тежкият аргумент според нея - че е съдия от европейски мащаб, с контакти в специализираните юридически среди, с много научни публикации, със завидна лингвистична подготовка.


Юлия Ковачева и Юлиана Колева акцентираха на изявената способност за отстояване на независимост. Панова притежава куража да има позиция и да я заявява днес тук, пред нас,  с риск да загуби гласове на членове на съвета, с чието мнение се разминава, заяви Колева.


Светла Петкова /която е сред петимата издигнали Лозан Панов/ пък опроверга призива на шефа си Георги Колев да се говорят само добри думи за всеки кандидат /Петкова извън ВСС е бивш съдия във ВАС/. Вместо да каже защо подкрепя Лозан Панов, тя обяви защо е против Панова. Петкова я обвини, че в Наказателната колегия на ВКС, ръководена от Панова, се бавели дела срещу магистрати и се произнасяли оправдателни присъди, заради което ни критикувал докладът на ЕК.


Милка Итова и Незабравка Стоева подкрепиха Лозан Панов с аргумента за неговата съдийска добросъвестност и коректност в отношенията, управленският му кацапицет, натрупан като председател на Административен съд- София град /АССГ/.
(Всъщност Панов не е довършил председателския мандат в АССГ, тъй като Георги Колев го покани /командирова/ във ВАС и Панов прие предложението, а председателското място в АССГ бе получено от сегашния председател Радостин Радков, сочен за приближен на ДПС.)


В дискусията бяха изтъкнати управленските качества на съдия Панов, като аргумент бе посочен и фактът, че обича спорта, изкуството и хубавата литература. Той бе представен като обединител с визия за бъдещето на ВКС. И много коректен.


Открояващата се разлика  между рехавите аргументи, изложени в подкрепа на Панов, и наситените с факти сравнителни анализи за Панова, породи въпроса какви са истинските мотиви на 17-те членове на ВСС да предпочетат Лозан Панов.


Затова и основният въпрос на журналистите към току-що избрания председател беше дали смята процедурата за прозрачна.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

Коментари (155)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Честито и дано да е за доброто на всички нас!

 2. 2 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Според мен това е по-правилният избор!

 3. 3 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Пълна победа за "здравите сили"!
  Сега вече няма КОЙ да спре съдебната реформа!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 4. 4 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Честито и да утвърждава с успех независимостта на правото във ВКС

 5. 5 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Много му се събра на този човек. Дано достойно си върши работата.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 6. 6 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Жалко, че за пореден път по-кадърният и достоен кандидат остава втори. Пожелавам успех на г-жа Панова занапред.

 7. 7 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  Наполеон с очилца. Бе какви са тези мегаломани грандиозни?! Аз ако имах такава снимка, одма си пускам брада и забягвам с Боливия.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  А сега де! Ново 20! Хем доминирали дискусиите за качествата на Панова, пък се спрели на Панов. Въри ги разбери.

  Мафиотски сюжети.

 9. 9 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 269 Неутрално
 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Слушах и двамата. Също бих гласувала за него. Дано да е за добро.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Имам въпрос: Лозан Панов от добрите ли е?

 12. 12 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Изборът трябваше да бъде направен с мнозинство от 2/3, което се равнява на 17 гласа. Въобще не е съмнително.

 13. 13 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 682 Неутрално

  "Решението на кадровиците на Темида бе взето след дебат, в който доминираха аргументите за безупречните морални и професионални качества на Павлина Панова. Това направи мотивите за избора неясни."

  "Безупречните професионални качества"...
  Ко, нье?!

  Гласовете показаха колко са безупречни т.н. профи качества на ПановА.

 14. 14 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  От трън та на глог, че по-висок.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 15. 15 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 658 Неутрално

  "Решението на кадровиците на Темида бе взето след дебат, в който доминираха аргументите за безупречните морални и професионални качества на Павлина Панова"

  Егати демагозите. Хвалят един, избират друг.
  Дано Панов е по-качествен от Панова.

 16. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1464 Весело

  До коментар [#11] от "2029":

  Какъвто и да е бил до вчера, вече е най-добрият от най-добрите!

  I Want To Believe
 17. 17 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 862 Весело

  "Решението на кадровиците на Темида бе взето след дебат, в който доминираха аргументите за безупречните морални и професионални качества на Панова."

  Последно, Панов или Панова...

 18. 18 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Имах малка надеждица, че от хорска срама няма да го изберат, но уви... ВСС... Думи да нямаш да ги опишеш..

 19. 19 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  Нали затова го прегазваха, после той се отказва, пък после ходеха да го молят на крака, пък после му преведоха оная сума в австрийската банка и...
  Хоп!
  Той се съгласи, пък те го избраха...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 20. 20 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Лозан Панов е лошият избор, хора. Не се лъжете - кадър на Цацаров и #КОЙ. Панова беше верният избор.

 21. 21 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Двата роднини ли са? Невероятно съвпадени на фамилните имена. Ами то България - едно село.

 22. 22 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  [quote#11:"2029"]Имам въпрос: Лозан Панов от добрите ли е?[/quote]
  И аз имам въпрос - а ти защо питаш?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 23. 23 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#11] от "2029":

  Рано е да се каже. Чакаме на "будьоновките" да им дойде сводката от "Позитано" 20. Пък останалите ще си преценим.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  БРАВО!!!

  Учуден съм и същевременно много доволен от избора на Лозан. Да е жимв и здрав и да реформира този гнилоч.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 626 Весело

  До коментар [#3] от "Pray for BG!":

  Освен някой невнимателен шофьор Много да Фнимава туй момче, кеде и как пресича улиците

 26. 26 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#20] от "pulchinela":

  Някакви аргумменти? Или така просто, плювня да става?

  Доброто е заразно
 27. 27 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Честито!
  Само 6 от гласувалите са нормални там!!!

  Happy face says, adios !
 28. 28 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  [quote#4:"xalikarans"]утвърждава с успех независимостта на правото във ВКС [/quote]
  Ксали, би ли ме светнала какво е независимост на правото и как тя се утвърждава (втвърдява)?
  И значи ли това, че ВКС ползва някакво независимо право, различно от това на другите съдилища???

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 29. 29 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#24] от "Norman Granz":

  Тук грешиш обаче, това беше грешка. Да видим, но не трябваше да е той....😞

 30. 30 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#20:"pulchinela"]Лозан Панов е лошият избор, хора. Не се лъжете - кадър на Цацаров и #КОЙ. Панова беше верният избор.[/quote]

  ВСС трябва да се закрие ВЕДНАГА и ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ и чистка като се започне от Прокуратура - Съд - МВР .
  Щом се познават със Светослав Лазаров който го потвърди с половин уста при Пъпеша.
  Гледах дебата и се учудих как може повечето да хвалят качествата на съдия Панова а да гласуват обратно !
  Значи са ЗАВИСИМИ !
  Въпросът е от КОЙ ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 31. 31 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Пред очите на всеки що-годе компетентен и безпристрастен гражданин бе извършен явна несправедливост! Лобито на ГЕРБ, прокуратурата и следствието презрително смачка всички обективни аргументи на магистратите! Напълно съм убеден , че без разделяне на ВСС, винаги протежета на изпълнителната власт ще се налагат, защото са удобни! Омерзен съм!

 32. 32 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#24] от "Norman Granz":

  И аз се учудих. Съжалявам, че не си водих записки, докато ги слушах цял ден. Докато работя, така че що годе внимателно слушах само кандидатите. Но те преди вота на практика си казаха кой кого предпочита... Е, Петя си е водила записки и ще каже, предполагам.

  Доброто е заразно
 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  Наплашиха го. Сега могат да го сложат където им се иска. Все ще слушка!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#11] от "2029":

  А кои са добрите?

 35. 35 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Гласуваха си оставката май. Директно чрез законова промяна.

 36. 36 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#26] от "dogwoman":

  Ами идва например от ВАС...не е минал изобщо съдийска работа във ВКС. Т.е. Тотално външен човек, което прави избора му доста съмнителен.....

 37. 37 Профил на Radical
  Radical
  Рейтинг: 395 Гневно

  Нагласено отвсякъде... И сложиха тоя дето се отказа след като го блъснаха с кола "случайно", сега е готов да служи на задкулисието.

 38. 38 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1851 Весело

  плача

  "ЕКСКЛУЗИВНО в ПИК! Новият председател на ВКС е Лозан Панов! Магистратът се справи с кандидатката на Плевнелиев и "Капитал"! (обновена)"

 39. 39 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 621 Разстроено

  Понякога мразя да съм прав.
  Много пъти писах, че това е свирен мач и каквото и да стане, орките ще си изберат своя кандидат - Лозан.
  Това и направиха естествено.
  Единственото ми "утешение" е, че като човек е по-свестен от предишната алтернатива - Райковска.
  Но да се съгласиш да бъдеш кандидат на Георги Колев и цялата пасмина, която отгоре и отзад му дърпа конците - това не мога да му го простя на Лозан.
  Никога не е късно да станеш за резил. Той спечели поста, но се опозори като кандидат на КОЙ. А КОЙ далеч не е само един.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 40. 40 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#36] от "SSS":

  В това че е външен няма нищо лошо. Имам положителен опит с външни за системата хора. Имат свеж поглед и нямат гааджета сред подчинените. На първо време поне. Нищо не намеквам за гаджетата, само по принцип говоря.

  Доброто е заразно
 41. 41 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 582 Весело

  [quote#11:"2029"]Имам въпрос: Лозан Панов от добрите ли е?[/quote]

  За едни е от добрите, за други е от другите.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 42. 42 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  [quote#36:"SSS"]Ами идва например от ВАС...не е минал изобщо съдийска работа във ВКС. Т.е. Тотално външен човек, което прави избора му доста съмнителен.....[/quote]
  Перфектни аргументи! Само проследете развитието му .. нищо общо с вкс

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 43. 43 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Мафията си избра шеф на ВКС.
  ЛУСТРАЦИЯ!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 44. 44 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 495 Неутрално

  От два месеца се знае, че той ще спечели. Има ли изненадани? Очевидно този ВСС няма желание да се промени

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 45. 45 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#40] от "dogwoman":

  В тази система е от решаващо значение...другите ти намеци не искам да ги коментирам.

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7801 Неутрално

  Сега трябва да следим ,кой какво ще каже от политиците.Тогава ще разберем , кой на кого е човек.

 47. 47 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Съвсем наплашен човечец,дават го по БНТ,явно е добре ''обработен'',усвоил е и педалските подхихиквания.Е,сега вече тръгват нещата...

 48. 48 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Честито на Лозан Панов! Представянето му бе изключително убедително, той е съдия от кариерата и възгледите му са реформаторски. Заслужена победа.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 49. 49 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#48] от "Black Ice":

  Е, щом е така - харесваме го. Досега се колебаехме.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 50. 50 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 269 Неутрално

  сега стана ли си ясно защо го нямаше съдебния министър - защото му е било пределно ясно какво следва....
  гласуваха с компрометираната електронна система, избраха кандидата на КОЙ!
  Оставка и нови избори! Докога - докато трябва

 51. 51 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#45] от "SSS":

  Няма такава система. Повярвай ми. Точно постоянната регургитация на едни и същи кадри в една и съща система е адски вредно. Не говоря за аец и хирургически екипи, те са специални.

  Доброто е заразно
 52. 52 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Изненадана съм. Предварително беше лансирана Павлина Панова.
  Ами честито на новия председател на ВКС, дано е за добро.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 53. 53 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1151 Весело

  До коментар [#49] от "moriarti":

  Шегувате ли се? От събота следя "дебатите" и интервютата и на двамата. Даже за мен бе изненада, че днес г-жа Панова си позволи категорично да отрече нещо, което каза пред БНТ и което чух с ушите си (заяви, че с влезли в сила присъди са осъдени 10 магистрати).

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 54. 54 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  Здравите сили в Горната камара на Мафията-държава взеха и тази власт! Да ни е честито.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 55. 55 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Панов е сделка, запомнете го!!!

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 56. 56 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Гледах представянията и дебатите. Панов беше значително по-конкретен, вероятно това е натежало.
  Впрочем защитниците на Панова бяха по-директни и създадоха впечатление, че тя е почти сигурен победител.

  Питам се как ще обяснят на ЕК факта, че открито пренебрегнаха препоръката да се гласува с бюлетини. И не беше ли процедурата по гласуването нарочно избрана, за да останат съмнения в честността.

 57. 57 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#53] от "Black Ice":

  На такива осведомени персони разчитам за да знам кой е "лош" и кой "добър". А и тази материя явно ви вълнува. Госпожата-дУругарка Панова нима се опитва да се изкара реформатор и борец за правата ни?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 58. 58 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3556 Неутрално

  Не знам какво да кажа , времето ще покаже.

  klimentm
 59. 59 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 291 Неутрално

  [quote#39:"Rhapsody of Fire"]Но да се съгласиш да бъдеш кандидат на Георги Колев и цялата пасмина, която отгоре и отзад му дърпа конците - това не мога да му го простя на Лозан. [/quote]
  Наистина е унизително да те предложи единствения член на ВСС с "приравнено"(завършил е школата на МВР) правно образование!

 60. 60 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  [quote#56:"blame"]Впрочем защитниците на Панова бяха по-директни и създадоха впечатление, че тя е почти сигурен победител. [/quote]
  Точно обратното. Гласуването тази сутрин по щекотливия въпрос за хартиените бюлетини показа накъде духа вятърът. Излизането на Цацата с Г. Колев за доста дълго време - също. Затова се изненадах когато Панов настоя ВСС да гласува по начин, който да изключва всякакво съмнение за предрешеността на избора.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 61. 61 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6676 Неутрално

  Сбърках се, ту Панова, сега Панов. Какво да мислим, дано да е по добрия избор?!?

 62. 62 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#23] от "moriarti":


  [quote#23:"moriarti"]Рано е да се каже. Чакаме на "будьоновките" да им дойде сводката от "Позитано" 20[/quote]
  Като гледам "будьоновките" с какво усърдие говорят против избора си мисля, че ще излезе свестен човек.

 63. 63 Профил на petarmoskov
  petarmoskov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#20] от "pulchinela":

  Това е ясно на всеки, който малко от малко следи нещата, приятелю.

  О-СТАВ-КА О-СТАВ-КА О-СТАВ-КА
 64. 64 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#62] от "Веселин":

  Аз вярвам на Black Ice. Тя рече, че е свестен. И не се майтапя.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 65. 65 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Преди 20 г. един преподавател по наказателно-процесуално право на студенти (тогава доцент, сега проф. д-р) - Маргарита Чинова, по време на лекции със стегнато от вълнение гърло и трудно сдържани сълзи, ни каза: "Във вас ми е надеждата". Беше по повод факта, че през 1990 г. е напуснала прокуратурата, за да не изпълнява поръчки на онези "отгоре" (напълно достоверно обяснение).
  Павлина Панова е започнала професионалната си кариера също като прокурор, но също напуска прокуратурата, по същите причини... Та май няма да е далече от истината да се каже, че болшинството от читавите хора, са принудени да бягат от там. Критерий за реални качества. Толкова за сравнението на днешните две кандидатури (все пак смисъла на състезанието беше за избор на ПО-достойния, а не че избраният няма свои достойнства...)

 66. 66 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#64] от "moriarti":


  [quote#64:"moriarti"]Аз вярвам на Black Ice. Тя рече, че е свестен[/quote]
  Всъщност и за Цацаров отначало казаха, че свестен, но все пак времето ще покаже!

 67. 67 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 224 Неутрално

  До коментар [#26] от "dogwoman":

  Плювня да става. Аргументите ще ги прочетеш след някой друг ден в Капитал.

 68. 68 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  [quote#57:"moriarti"]Госпожата-дУругарка Панова нима се опитва да се изкара реформатор и борец за правата ни? [/quote]
  От това, което чух днес, се убедих, че тя не е човекът, който ще промени каквото и да било вътре във ВКС. Да не забравяме, че е почнала като прокурор, че отрича ноторно известния факт за "гнилите" ябълки и "туморните образувания", че по две от т.н. "магистратски" дела във ВКС има (по думите на член на ВСС) забавяне за произнасяне с повече от 10 месеца, което може да доведе до осъждането на държавата за плащане на значителни обезщетения. Отговорът й на този въпрос, бе (о, Боже!), че колегите й по тези дела били много натоварени и обещали да напишат присъдите докрая на тази седмица (?!)... Просто част от статуквото - с много говорене и нищонеказване напред към нови административни постове.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 69. 69 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#66] от "Веселин":

  Аз вярвах, че Цацата ще се окаже риба, но държанието му при истерията "Костинброд" беше толкова грозно и отявлено подчинено на Мая и дружинка, че вече му нямам никакво доверие. Все пак съдим за хората по делата им. А глупаците съдят за тях - по дрехите им.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 70. 70 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#51] от "dogwoman":

  Има такава система - консервативна е не само тук, но няма какво повече да ти кажа, явно не си наясно.
  Панов нищо няма да направи.

 71. 71 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  [quote#66:"Веселин"]Всъщност и за Цацаров отначало казаха, че свестен[/quote]
  Никога, ама никога не съм казвала добра дума за Цацаров! От първия ден на избирането му до днес.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 72. 72 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#67] от "pulchinela":

  Ами късно ще е. Изборът беше днес. Да бяха казали защо Панов не е добър избор.
  Снощи слушах омбудсмана по темата. Той каза, че е пристрастен към Панов, но че и двамата са почтени хора. Това ме успокои донякъде.

  Доброто е заразно
 73. 73 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#70] от "SSS":

  Е, не тръгвай с такова отношение. По плодовете, нали знаеш.

  Доброто е заразно
 74. 74 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#60] от "Black Ice":

  Не говорех за гласуването. При дебатите защитниците на Панова бяха по-директни.

 75. 75 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Проблемата е в Начина ни на избор - няКОЙ мисли вместо мен ...

 76. 76 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1151 Весело

  [quote#69:"moriarti"]Аз вярвах, че Цацата ще се окаже риба[/quote]
  Всъщност точно заради правилната ми тогавашна оценка на Цацата ми вярвате, нали? Спомням си, че тогава само двама души в този форум се опитваха да спрат еуфорията след Дванадесетомайския преврат.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 77. 77 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  До коментар [#74] от "blame":

  Точно дебатите пропуснах. Хванах само малко от изказването на Итева.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 78. 78 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "...в който доминираха аргументите за безупречните морални и професионални качества на Панова. Това направи мотивите за избора неясни."

  Неясни са за лаици , включително и като мен . Защото, мисля , че Панова , като изключвам моралните и професионални качества на двамата кандидати , а и съдържанието на презентациите им, се справи по- добре . Особено в частта на отговори на въпроси . Но както се вижда , значение има само мнението на тези , които избират . Но пък и отговорността пада върху гърбината им . Дано я понесат , ако се наложи .

 79. 79 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#76] от "Black Ice":

  Единадесетомайски. Просто тогава стана самият преврат, на другия ден само го консумирахме.

  Доброто е заразно
 80. 80 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 520 Гневно

  Този състав на ВСС трябва да се разгони. А най-голяма заплювка заслужава "реформаторката", която премина на другата страна след като уредиха сина й.

  Отврат.

  "Я з москалями не балакаю!"
 81. 81 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 810 Любопитно

  [quote#4:"xalikarans"]да утвърждава с успех независимостта на правото във ВКС
  [/quote]

  И как ще го прави ? В смисъл, от кого е зависимо ПРАВОТО ? Освен от закона , разбира се .

 82. 82 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1151 Любопитно

  До коментар [#80] от "Инспектор Стрезов":

  Коя е реформаторката?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 83. 83 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#82] от "Black Ice":

  Незабравка Стоева

  С разместване на класирането от ВСС синът й получи повишение в прокуратурата и това неше цената на която тя смени позицията. Отврат.

  "Я з москалями не балакаю!"
 84. 84 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 810 Весело

  [quote#11:"2029"]Имам въпрос: Лозан Панов от добрите ли е?
  [/quote]

  Лозан е от лошите , а Панов ги гсни .

 85. 85 Профил на глупав българин
  глупав българин
  Рейтинг: 217 Неутрално

  ГЕРБ и ДПС си стиснаха ръцете - в името на далаверата и мълчанието. За съдебна реформа ли става дума?

 86. 86 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  До коментар [#83] от "Инспектор Стрезов":

  Съгласявам се без възражения, въпреки че не познавам случая. Ако ме питат мен, във висшите ешалони на властта (съдебната на първо място, че там са "по чехли" и цял живот) липсва морал и никакви "етични кодекси" не могат да поправят алчността и липсата на първите седем години у тези хора.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 87. 87 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 404 Неутрално
 88. 88 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#83] от "Инспектор Стрезов":

  Тази цена ми се стрва твърде....кокошкарска? Май не бива да коментирам съдебната система. Чувствам се като Алиса. Плашещо е направо.

  Доброто е заразно
 89. 89 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 810 Весело

  [quote#13:"tolex"]Гласовете показаха колко са безупречни т.н. профи качества на ПановА. [/quote]

  Погледни и откъм друга страна въпроса . Как биха се изказали дяволите от ада за ангелите на св. Петър ?

 90. 90 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#86] от "Black Ice":

  Кажете... дали всъщност ние само си мислим, че политиците корумпират съдииите? Дали не е обратното? Като белите мишки на Дъглас Адамс? Които всъщност управляват света?

  Доброто е заразно
 91. 91 Профил на today
  today
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Да не съм повече въпроса КОЙ, хората са ви го написали:
  Георги Колев, Димитър Узунов, Галя Георгиева, Милка Итова и Светла Петкова.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 92. 92 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  [quote#88:"dogwoman"]Плашещо е направо. [/quote]
  Не просто плашещо, а убийствено. Там е куче влачи, диря няма. Наскоро имах случай да се убедя как се толерира от СГС незнанието на закона на една съдийска щерка (бивш член на ВСС), уредена вече като съдия в СРС. Милото то не знаеше елементарни неща, та се наложи колегите на майка й да използват евфемизъм и да й връщат решението за поправяне на "явна фактическа грешка", въпреки че бе пропуснала да се произнесе по един от предявените искове.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 93. 93 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Идея си нямам дали това е правилно избрания кандидат ... но като чуя за съдии... ени мами, лели и т.н.т. се завъртат в съзнанието ми.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 94. 94 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 810 Любопитно

  [quote#16:"2.5"]Какъвто и да е бил до вчера, вече е най-добрият от най-добрите! [/quote]

  По - точно - пръв сред равни . Ако стане въпрос да се избира НАЙ-ДОБРИЯ , кога биха го избрали ?

 95. 95 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#92] от "Black Ice":

  Ей това ме плаши. В сферата, в която работя, на милото ще му простят точно един път. После ще следят всяка негова стъпка. Ивече зависи дали е явна некомпетентност или наистина "малка била, излъгала се". А в съдебната система кой следи?

  Доброто е заразно
 96. 96 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  [quote#79:"dogwoman"]Единадесетомайски. Просто тогава стана самият преврат, на другия ден само го консумирахме.[/quote]
  Тази дата бе апотеоза на "тихия преврат" който БСПДПС спретнаха на ГЕРБ. Самия преврат започна с малки стъпки още есента на 2012 г при изборния кодекс.....дълга тема.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 97. 97 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  [quote#90:"dogwoman"]Кажете... дали всъщност ние само си мислим, че политиците корумпират съдииите? [/quote]
  Съдебната система е отделна мафиотско-семейна, ДС-КГБ шлайфана "държава в държавата". Прав беше Борисов когато "похвали" Доган, че е завладял върховете й, овладявайки по този начин цялата държава. Няколко души (тези във ВСС - председателите на върховните съдилища и главният прокурор) са достатъчни, за да се осигурят свобода, пари и лапане на цели престъпни фамилии. Политическата зависимост на ВАС, КС и ВКС основно от БСП и ДПС е без всякакво съмнение.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 98. 98 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#97] от "Black Ice":

  Тоест идиотското ми предположение е вярно. Ами тогава защо гласуваме за политически партии? Трябва за съдии!

  Доброто е заразно
 99. 99 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  До коментар [#95] от "dogwoman":

  Не се съмнявам, че въпросната щерка ще има умопомрачителна кариера и скоро я чакам най-малкото "командирована" в СГС. Връзките, контактите и познанствата са "регулаторът" в съда. Вещите лица обикновено са също близки, познати и роднини.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 100. 100 Профил на Georgi Bahnev
  Georgi Bahnev
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Следва избор на зам.-председатели на ВКС - ще стане интересно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK