Новото строителство в археологически обекти - скандал и фалшификация

Проф. Диана Гергова

© Живко Ангелов

Проф. Диана ГерговаИзпълняват се проекти - абсолютни недоразумения. Не става дума за реставрация и консервация, а за ново строителство. При това могат да бъдат отклонени значителни средства, предупреждава археологът проф. д-р Диана Гергова. Тя говори пред сайта "въпреки" за непрофесионалното отношение, което застрашава археологически обекти. Боря се, защото смятам, че ако ние не постъпваме високо професионално, това означава, че не сме на нивото създаденото по нашите земи, казва тя пред Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов. "Дневник" препечатва текста със значителни съкращения. Заглавието е на редакцията. Оригиналното е "Не сме на нивото на създаденото по нашите земи"


"В цял свят има международни документи, има наука реставрация, знае се какво е допустимо и какво не е допустимо при експонирането на един паметник, казва проф. Гергова. В археологията всеки паметник е уникален и всеки проект трябва да е уникален, всеки проект трябва да е възможно най-доброто решение за експонирането на един паметник. За съжаление, в България сме в голяма драма и тя е породена съзнателно, от това, че всъщност грижата за паметниците, възможностите да се кандидатства за проекти не е в ръцете на професионалистите, на професионалните организации, на академичните институти, на университетите и музеите, а е в ръцете на местните администрации. Тези местни администрации обикновено даже не се допитват до специалистите си. В същото време те имат интерес да се правят


проекти, в които да бъдат прибрани много милиони
Оттам нататък това няма нищо общо с истинската консервация, реставрация и социализация на паметниците. Всъщност става дума за ново строителство, в което, когато има големи обекти, могат да бъдат отклонени големи средства и проценти, за да бъдат прибрани от съответните чиновници. Така, че това е основната причина в България последните години да се реализират проекти, които са абсолютни недоразумения.


Те са скандални и за друго. Защото когато ти изграждаш до зъбер и до покрив един паметник, за който не знаеш как е изглеждал, нямаш доказателства. Това вече не е реставрация, това е ново изграждане – това е фалшификация и то едва ли може да ни накара да се чувстваме горди от нашето минало. Това е унищожаване на нашето минало и всъщност ние трябва да забравим драматичната си история, тъй като знаем кога са разрушени много от българските средновековни крепости. Те са свързани с османското нашествие. А когато ние унищожим тези следи, ние заличаваме историята, ние заличаваме националната си драма, заличаваме спомена за миналото си. За мен това е също толкова страшно, колкото това, че толкова милиони евро просто са откраднати – повече от ясно! Това е един голям проблем, но той може да бъде решен само, ако се променят правилата и кандидатстването за следващите проекти за консервация, реставрация да са в ръцете на специалистите и на специализираните институции".


Проф. Гергова, която работи в археологическия институт на БАН с музей се аргументира и с примери, които повечето от нас знаят, възмущават се или се усмихват снизходително на поредната регионална маниащина, която превръща историческия знак и спомен, запазен във времето в жалък кич, рожба на местен патриотизъм и подхранен с много средства. "То няма други примери, всичко е така. Пернишката крепост, която доста се коментира. Там има едни панели, които са някакъв невероятен парадокс. Парадокс е обаче, че никой не пита кой се е подписал под този проект, защо всичко това се е случило, защо се допуска такова нещо. Всичките тези проекти за милиони, може би, се парафират "на маса", но там няма никакво професионално обсъждане. Да се каже това допустимо ли е или не е допустимо. Всичко е чисто административни ходове - и Пернишката крепост… Яйлата, Камен бряг. Там също бяха хвърлени някакви безумни средства да бъде изграден един нов обект, да не говорим за Созопол.


Созопол беше пръв, Созопол е в основата

в първопричината – първият пример какво трябва да правим, как да изглеждаме до зъбер и до покрив.


Проф. Гергова припомня и какво се случи с църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново - ни следа от средновековна й автентичност и истинност.


Тя обяснява ситуацията, която ни отдалечава от всепризнатото цивилизовано отношение към археологията, към историята. "Първо - не може проекти за културно наследство да минават през Регионално развитие, където изобщо няма специалисти в тази област. Второ – тези проекти минават през някакво съгласуване с Паметниците на културата и Министерството на културата. Но как става това,


защо няма публично или професионално обсъждане


преди всичко, което е задължително, когато имаме толкова милиони. Такова нещо няма. И, всъщност, големият проблем е, че никога не излизат напред имената на тези, които са се подписали под тези безумни проекти. Има много колеги-проектанти, които са се отказвали от своите проекти, защото когато виждат изпълнението и нямат възможността да спрат безумията. Такъв е примерът с Яйлата, Траянови врата, доколкото знам. Ние имаме примери за това, че специалистите се отказват, нямат властта да спрат безумията.


Интересно е да си види този Пернишки проект кой го е подписал, кой го е одобрил, какви са били мотивите, когато и обикновените хора виждат, че става дума за безумие. Какво става също с Яйлата. Аз много добре знам, че моят колега Асен Салкин, който е проучвал този обект е бил загърбен. Все едно, че не е бил там, все едно, че не е познавал обекта. Никой не го е питал. Питам също кой се е подписвал под този безумен обект. Това е голямата загадка в България, че никой не носи лична отговорност за всичко това. Сега виждам в Сборяново изведнъж  някакви снимки, взели снимки от златното съкровище – нито питали мене, нито моя музей  /Археологическия-б.а./, в края на краищата това съкровище е в моя музей. Прибрали си пари. Нивото на тези пана е безумно ниско, но срещу половин милион. Никой не пита специалистите, такова нещо няма. Събира се една администрация, взима си двама-трима, които искат най-малко пари по търгове и така вървят нещата. По този начин не може да се прави нито реклама, нито социализация, нито опазване, нито реставрация. Това е истината", казва тя с горчивина.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Тука е така, в една работа няма ли далавера и циганите не я фащат.

 2. 2 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Права е проф Гергова , България се пълни с бутафории.Крепости отляти от бетон без идея как са изглеждали някога.Църкви възстановени до покрив и куп други глупости.Ставаме за посмешище пред света и защо? За да могат местните власти да прилапат някой лев и да се "усвоят" едни средства.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2104 Весело

  Неизбежно беше да се помакедончим малко и ние. За щастие не сме толкова изперкали все още, въпреки бълнуванията на божодимитровци, веждита и останалите строители на античния туризъм и спа-термите. От друга страна съвременниците днес оставят след себе си много артефакти, обект на изследвания от бъдещите археолози. И в този смисъл Кракра-ленд едва ли е най-впечатляващия кич в Перник.

 4. 4 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Докато пазачите и барманите не опоскат всичко, безумията няма да спрат. Едва ли са влизали и в музей извън ученическите си години.

 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Банални прояви в една мафиотска държава.

 6. 6 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 986 Неутрално

  В България истинско е само ментето.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 7. 7 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 628 Неутрално

  и познайте #КОЙ е строителят...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  Явно и в архитектурата има чалга.Освен пернишката крепост ,се сещам за вампирите на шибания професор.

 9. 9 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Истiната е че ако нещо не е изградено до покрив/зъбер, то бързо се руши - справка Римските терми във Варна.

  На запад замъците са пристроявани/преправяни до края на XiX век и сега е лесно да се реставрират до автентичния си вид от този период. НО проф.Гергова пропуска че НИКОЙ не ги реставрира до видът им от V век.

  Така че добре е да се прави като в Созопол, Цари мали рад и т.н. Да има и недоразумения като Перни и т.н. където основната цел е да се откраднат едни пари. Но затова си има орган който отпуска парите, нека Културното министерство да си сложи там човек и не се допускат такива проекти

 10. 10 Профил на Rumi Angelova
  Rumi Angelova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За златното съкровище в Сборяново - всички по - значими движими паметници на културата ли трябва да отиват в София или с месеци да са в чужбина? Нали искаме да развиваме културния туризъм. Сборяново и Свещари са археологически резерват. Този резерват е в община Исперих. Тази община си има Исторически музей, в който работят специалисти.Има и Регионален исторически музей в Разград като областен град.Поне да се направи копие за някои от тези музеи на съкровището, щом не били хубави снимките. Или посетителите ще плащат да гледат само снимки?

 11. 11 Профил на migo6
  migo6
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Знаете ли ,че в Гърция е кощунство да се реставрират археологически находки и паметници,правят се само укрепителни конструкции ,които да запазят до колкото може находките за поколенията.Пример за това е Партенонът/дори и останалите храмове на Акропола/ , както и Дорецът на Кносос иначе отдавна да ги бяха построили в автентичен вид.

 12. 12 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 457 Разстроено

  България- скандали и фалшификации, фалшификации и корупция, и кражби,мерзост и бедност и безпросветност и ....така до края на света!
  Или по точно до нейния край!

 13. 13 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Истинска грандиозна история- фалшива евтина реконструкция-истински лични пачки.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7621 Неутрално

  Една история имахме и нея ще съсипят за пари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK