Почина президентът Желю Желев

Почина президентът Желю Желев

© Георги КожухаровНа 79-годишна възраст днес внезапно почина първият демократично избран президент на България (1990 - 1997 г.) Желю Желев. 


Желев, който е сред видните дисиденти от комунистическата епоха и една от знаковите фигури на промените в България след 1989 г. щеше да навърши 80 години на 3-ти март. Последната му публична изява беше преди два дни, когато участва в Съвета на президентите при държавния глава Росен Плевнелиев.


Депутатите почетоха с минута мълчание паметта му в началото на заседанието на Народното събрание.
Желю Желев е роден на 3 март 1935 г. в село Веселиново, Шуменско. Завършва философия в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 1960 г. става член на БКП, но пет години по-късно е изключен от партията като антимарксист. Изключването от партията прави невъзможна защитата на докторската му дисертация, която вече е написана и Желев се принуждава да издаде труда си за свои разноски.


В края на 60-те години Желю Желев започва да пише произведение със заглавие "Тоталитарната държава". През 1982 г. книгата е публикувана под заглавието "Фашизмът". Независимо че в книгата няма и един ред срещу комунизма, тогавашната тоталитарна власт усеща заплахата и Желев е изгонен от "Института по култура", където работи.


Желю Желев се превръща в един от изявените дисиденти в България, като до идването на демокрацията е преследван от властта. През 1988 г. той създава полулегалния Съюз за гласност и преустройство, като след 10 ноември се включва активно в обществено-политическия живот на България. Той е сред основателите на Съюза на демократичните сили (СДС) и пръв председател на неговия Координационен съвет.


През 1989 г. става депутат в 7-ото Велико народно събрание, а на 1 август 1990 г. е избран от ВНС за председател-президент на Република България.


На изборите през 1992 г. Желю Желев става първият демократично избран държавен глава на България - с 52,85% от гласовете на балотаж. Заема поста до 1997 г., когато негов наследник в президентството става Петър Стоянов. След края на мандата му той основава Фондация "Д-р Желю Желев", чиято цел е възпитание на младежта в демократичен дух. 


През май 2001 г. основава Балканския политически клуб, в който членуват политици и интелектуалци от балканския регион. Автор е на книгите "Самодейното изкуство в условията на научно-техническата революция", "Модалните категории", "Физическата култура и спорта в урбанизираното общество", "Фашизмът" , "Човекът и неговите личности", "Релационна теория за личността", "Интелигенция и политика, "Митове и легенди за българския преход". 


Д-р Желю Желев е доктор хонорис кауза на универисети в САЩ" Сеул, Португалия, Азербайджан и Турция. Носител е на наградата "Катерина Медичи", присъдена му от Международната Академия "Медичи", на международната награда с медал "За заслуги към Европа"  и на наградата "Преход". Удостоен е и с най-високите държавни отличия на Франция, Испания, Португалия и Венецуела. Почетен член е на Ротъри клуб - Ню Йорк.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK