Христо Иванов: Изборът на председател на ВКС беше филм с предизвестен край /допълнена/

Христо Иванов

© Надежда Чипева

Христо ИвановМинистърът на правосъдието Христо Иванов изрази резерви към вчерашната процедура във ВСС по избора на новия председател на Върховния касационен съд съдия Лозан Панов.


В интервю за предаването "Преди всички" по БНР министър Иванов каза, че е предпочел да не присъства на вчерашното заседание на съдебните кадровици, защото то е било с предизвестен край.


След близо 10-часово заседание в четвъртък  Висшият съдебен избра съдия Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд. За него гласуваха 17 от съдебните  кадровици. Шестима подкрепиха другия кандидат - Павлина Панова, заместник-председател на ВКС. Мнозинството на кадровия орган игнорира подкрепата на над 50 съдии за Панова, както и на Съюза на съдиите в България.
Още през декември Христо Иванов изрази притеснения в интервю за БНТ, че откъм ВСС идват сигнали за предизвестен избор. По същото време Яне Янев пръв обяви пред медиите, преди да е постъпило във ВСС официално писмо, че Лозан Панов се връща в състезанието за първия пост във ВКС. Недоумението от информираността на Янев  потъна в информационния поток, но не беше разсеяно.
Вчера - докато течеше изборът във ВСС и кандидатите трябваше да отговарят какво мислят за предлагания от правосъдния министър нов антикорупционен орган по модел на румънския,  дойде новината, че Янев е назначен за съветник на премиера Борисов по борбата с корупцията и конфликта на интереси.


Иванов определи заседанието на кадровия орган по избора като "филм с предизвестен край" и посочи, че затова e избрал да участва на срещата на правосъдните и вътрешните министри в Рига, вместо да присъства на заседанието. Той изрази и учудване защо гласуването не е проведено с бюлетини.


Новия председател на ВКС - с двусмислен старт, ВСС - с погрешно поставена задача


Министър Иванов анализира мотивацията на ВСС и за първи път назова същината на целите на ВСС, която досега беше посочвана само от медиите:

"Господин Панов наистина, поне по моя преценка, получава един доста двусмислен старт. Аз не мога да се отърва от усещането, че ВСС в този избор решаваше друга задача, а не кой е най-добрият в момента да заеме поста председател на ВКС и да стане лице на съдебната система.
Задачата, която решаваше ВСС, като че ли беше, първо, как да не избере кандидата на, както г-жа Итова го беше нарекла, "революционното малцинство" /
Павлина Панова - бел. ред./ Това като че ли от самото начало – още от предишната процедура – беше водеща мотивация. Освен това – как да се стабилизира /ВСС - бел. ред./, по думите на г-жа Найденова, до края на мандата си.
Това е грешната задача и в този смисъл, въпреки несъмнените качества и на двамата кандидати, който и да се беше оказал решението на тази погрешно поставена задача, щеше да получи едно доста трудно начало на работата си."


Христо Иванов  анализира и констатациите в доклада на ЕК относно ВСС и подчерта, че каквито и интерпретации да се правят, основната препоръка ясно се чете.


Реорганизация на ВСС - това казва докладът на ЕК


"Първата препоръка на ЕК е, че трябва да се направи реорганизация на ВСС, така че следващият съвет да може да привлича доверие. /.../ За мен няма никакво съмнение, че докладът, в неговата сума, говори именно за това", каза Иванов.


Той коментира подробно въпроса за разделянето на ВСС на две колегии и отбеляза, че то ще изисква конституционна реформа, за да стане по достатъчно сериозен и задълбочен начин.


В отговор на въпрос Иванов  коментира и отказа на прокуратурата да поддържа обвинението срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, ден  след оповестяването на доклада на ЕК. "Общото правило е, че дела, които са започнали или са създали впечатление, че започват като политическа инициатива и политическа поръчка, може би краят им не е много различен.", обобщи министърът.


Да започне веднага разговорът за конституционни промени


Христо Иванов изрази надежда, че скоро ще се формира Съвет по развитие, който да обедини министрите и шефовете на парламентарните групи на мнозинството,  и на който да бъдат поставени идеите за реформа на съдебната система.


"Много фокусирано да се пристъпи  по  открит начин към търсене на подкрепа  за необходимите конституционни поправки. Изключително е важно да видим  силна заявка в областта на антикорупцията", заяви Христо Иванов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2851 Весело

  Яне най осведомен.Най тайният агент на държавата.

 2. 2 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Това беше ясно! Въпросът е, какво правим сега?

  Happy face says, adios !
 3. 3 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Сега намерихте ли потвърждение защо министъра не присъства.... остава Плевнелиев
  Иначе дали случайно беше подбран момента точно СЛЕД доклада да бъде избран Панов и да бъде спряно делото срещу Цветанов...
  защо Бойко си мисли, че в ЕС са някакви будали...

 4. 4 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Егати държавата, ако Янев е най-осведомения...

 5. 5 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 925 Разстроено

  Съдебната и изпълнителната власт си правят сечено, а от това губи гражданското общество. И това ако не е латентна гражданска война, здраве му кажи.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 6. 6 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално
 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Сакън! Не думай така Христо! Да се внушава : " Магистратите избраха най - достойния помежду им. Той ще защитава интересите на гражданите и обществото"!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Групировката здраво е стиснала със зъби едната половина от ВСС. Другата половина пък е закупена от Корпорацията.
  И нека съдебната реформа започне СЕГА!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 9. 9 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Мисля, че рано или късно (по-скоро рано) м-р Иванов ще усети, че е по-добре да се махне от Борисов 2 ако иска да не го правят на маймуна, както се слушва с всички, които пърхат около Борисов. Иванов е доста над котерийните и корпоративни методи за държавно управление на Герб ЕООД...

 10. 10 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Как се мъчеха поне да изглеждат ''честни и достойни'',цирк голем.КОЙ си избра шеф на ВКС и занапред ще бъде разследван от него(?).

 11. 11 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Ама видЕхте ли как Бойко награждава със сочна паржола верно куче А. Съветник, не е шега работата.

 12. 12 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 672 Весело

  Като чуя Яне Янев и се сещам за филма "Преброяване на дивите зайци". Яне сондата много ефективно сондира предизборните настроения срещу ГЕРБ по време на президентските избори.

 13. 13 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Рицар на печалния образ. Кога ли ще се усети, че е употребен. Заслужава уважение. Все пак опита. От 25г. досега никой не се осмели. Браво г-н Иванов!

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Егати държавата,щом Яне Янев ще бори корупцията.
  Напразно ЕК ни е дала кредит на доверие за съдебната система.Тука нищо различно няма да се случи.Май пак само в улицата остава надеждата.

 15. 15 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Всичко това е "резултат" от проведената "реформа" в съдебната система от едноличното "правителство" на неконтролируемия хаос на Борисов в периода август 2009-март 2013 година, което катастрофира всички системи в тази държава, преди да бъде изгонен България от Народа.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 16. 16 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#13] от "subaru":

  Напротив! Борисов "реформира" съдебната система при едноличното си "управление" на неконтролируемия хаос в периода август 2009-март 2013 година преди да бъде изгонен от Народа.
  Борисов така "реформира" за тези 3.5 години съдебната система, че от 20.10.2014 досега само се чудят и маят как да я реформират.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 17. 17 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Според мен КОЙ ужасно преигра !!!
  И мисля, че нещата няма да останат просто така ...
  Поздрави за достоинството на министър Иванов !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 18. 18 Профил на соня иванова
  соня иванова
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Процедурата е протекла при изключителна публичност и прозрачност. Средствата и резултатът го опровергават напълно!Гнилите ябълки и прасетата не ги искат. Нова процедура, Г-н Президент и при ясни и прозрачни критерии! Реформата трябва да започне - сега!

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Няма какво да се "литкаме' по Яне, какво бил казал - този избор беше предизвестен преди доста време и това стана съвсем видимо с включването на Панов, отказването, кандърмите и повторното включване.
  Явно е, че точка първа е да се разбута ВСС и това не е невъзможно, просто трябва ние, а и РБ да натиснем по-здраво - иначе те ще продължат да ни играят копаница на главата, независимо от докладите на ЕК.

 20. 20 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#2] от "Р. Дражев":

  " Това беше ясно! Въпросът е, какво правим сега? "


  Това е лекарството :

  https://www.youtube.com/watch?v=6ptqNMGg948

  )

 21. 21 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Процедурата по гласуването беше гарантирано тайна, нали? Електронната система не позволява преписване, нали?... Сигурно затова операторите бяха принудени да вдигнат камерите от масата и те услужливо изпълниха командата.. "за да се запази тайната на вота" ха-ха-ха.. Наздраве на печелившите... Как един журналист не се намери да ги контрира?! Заслужаваме си го!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 22. 22 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Ми, като министърът вижда как тези индивиди с тоги продължават явно да се подиграват с цял народ, КАКВО ЩЕ НАПРАВИ? А, БъБъ ?

 23. 23 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Този реформатор май все така скромно ще се притеснява до края на мандата си?

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 24. 24 Профил на royaldnk
  royaldnk
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Добре дошли, Реформатори! Естествено, че е предизвестено 50 пъти ли трябва да ви пита човек: "Вие идиотите ли сте, че се надявате да правите реформи със задкулисната коалиция ГЕРБ+Д.П.&Сараите?" Предизвестен беше циркът с пенсионните фондове, предизвестено всички, случващото се в митниците, предизвестено е всичко случващо се в държавната банка, предизвестена е пиесата с Ив. Искр., предизвестен е и средният пръст, който ще ви покажат за Ст. Маврод. Е, и? Абе, вие наистина ли сте идиоти?

 25. 25 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Президентът ще подпише, защото не той носи панталоните в Президентството.

 26. 26 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  Панов може и да е добър избор ,но начинът по който е избран ,го компроментира.Топката е в неговото поле.Може да откаже и да спаси президента по този начин.

 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3027 Любопитно

  До коментар [#24] от "royaldnk":

  Дали Костов няма да излезе прав и правителството да се разпадне до изборите? Чакам да видя колко горчиви хапове ще преглътне РБ?

 28. 28 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 542 Любопитно

  Очевидно този състав на ВСС възпроизвежда ЗАДКУЛИСИЕ !
  Затова избори за органи и позиции за съдебната власт трябва да се предприемат от ВСС, избран по новото законодателство !
  В противен случай ще тъпчем на едно място !
  Дано президентът да помогне за това !

 29. 29 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Най-жалкото е, че се случва след обещания за реформи, доклади, мерки и стратегии.
  Подигравка!

 30. 30 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Нормално - както всяко комуноидно начинание...

 31. 31 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Направо да си назначат янето за щеф на ВСС...

 32. 32 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  "Христо Иванов: Изборът на председател на ВКС беше с предизвестен край"

  Значи ли това, че министърът не е доволен от избора на съдия Лозан Панов? Ако ДА - тогава да изложи аргументи, но е очевидно за мен, че пак няма да има реформи в съдебната система, щото "два остри камъка, брашно не мелят", както казва народът!!!! Струва ми се, че ще ни се играе водевила "добро ченге - лошо ченге", а правосъдната система ще продължи да стои затънала в блатото на неразбориите!!!

 33. 33 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 789 Неутрално

  ВСС е най-гнусната корупционна клоака в България, с малки изключения членовете и са отвратителни проституиращи продажници затънали до шия в задкулисни машинации, търговия с влияние, подкупи и престъпления. Абсурдно е да изберат достоен човек.

 34. 34 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Всички са за съдебна реформа. Ама доста си представят реформата такава, че нищо да не се промени.
  Пременил се Илия, като се огледал, пак в тия!

 35. 35 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Мафията избра шеф на Върховния съд, а президентът с указ ще го назначи...

 36. 36 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 450 Весело

  Ха ха, гроздето е кисело

  Като няма какво да се каже, вече се казва "това е предизвестен избор", ох ще умра от смях

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 37. 38 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ами Христо, беза да се обиждаш, изглежда и ти не знаеш с КОГО си имаш работа ....:)
  Посъветвах те да атакуваш първо и директно ВСС - и да искаш със Законова промяна- смяната му..
  А ти - декември беше ПРОТИВ смяната на този ВСС и искаше той да се 'вразуми" и поправи ..)
  Христо , не става така ...
  С ТЕЗИ - така не става ...:)
  И няма да стане ...))

  BIG AL
 38. 39 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  По принцип бях против ТОВА правителство , но щом сте вътре , САМО РАДИКАЛНО, само радикализмът, само с радилкалност можеш НЕЩО да постигнеш ..
  Имаш огромна подкрепа - от почти всички граждани в държавата !! Действай и не им "цепи басма" !!!
  Това са мръсни него...ци и корумпирани хора ...)
  Въобразяват си ,че пак ще излъжат цял народ и ще си останат по местата , во веки...Комунисти, корумпирани , дълбоко и нелечимо ..)
  Ченгета ,прокурори, лелки ...
  Това е положението ...)

  BIG AL
 39. 40 Профил на nxo44693674
  nxo44693674
  Рейтинг: 395 Весело

  А министър Иванов се превърна от пламенен реформатор в говорител на статуквото. Какви ги дрънка този чиляк? Минаха 100 дни откакто за втори път е министър. Предложи някакви бумаги, които тихимълком се приеха от всички играчи в статуквото. Лице, което преди говореше как буда и цц са мутри, сега работи с тях. Достатъчно отегчаващ обстоятелствата факт. Нека излезе и каже какви действия да се предприемат с цел елиминиране на мафиотските практитки в съдебната и полицейските системи, а не само да коментира като някаква клюкарка.

 40. 41 Профил на VL
  VL
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Съдебна реформа? Забравете!
  Споделям горчилката на Христо Иванов от "избора"...
  КОЙ избра Панов, ТОЙ награди Яне. Пред очите ни.
  На нас, българите, действително не ни достига духът на духът на общото правене. На общите каузи...

  “It is easier to fool people than it is to convince them they have been fooled.” – Mark Twain
 41. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Щом министъра го казва,работата не е добре.Ма пък Борисов похвали ВСС,което също не е добре.

 42. 43 Профил на CAHDOKAH
  CAHDOKAH
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Куче влачи рейс!...

  Истината има много врагове, а лъжата-много приятели.
 43. 44 Профил на zlatediki
  zlatediki
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Краят беше предизвестен от упорството на тези, които за втори път внесоха кандидатурата на Панова, въпреки че още на първия избор стана ясно, че тя няма нужната подкрепа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK